Én annyiban igazat adok Jenőnek, hogy alapvetően ott van az a méh amelyiken kikelt, a táplálkozásra. Az is teljesen rendben van, hogy az atka akkor járna a legjobban, ha maradna is azon, mert majd az fog dajkálni, tehát jó helyen van. A kérdés az, hogy van-e olyan dolog egy másik méh vérében, amire neki szüksége lenne? Pl. hormon ? Vagy vitellogenin ? Az nem logikus, hogy fiatalabb méhre akar kerülni, mert hiszen nincs annál fiatalabb, mint amelyikről kikelt. Tehát ha át akar kerülni , akkor öregebbre ? Ennek ellentmondanak a kutatások. Szerintem a gazdaváltás egy ősi ösztön. A heréről akar átkerülni egy dolgozóra, mert a here nem fog dajkálni. Persze ez megint csak oda vezet, hogy az atka alapvetően nem feromonhatás alapján keresi fel az álcát, hanem ez az etetéshez kapcsolódik.
Én elfogadom Jenő tapasztalatait a füstöléssel kapcsolatban, de ez azon a tényen nem változtat, hogy létezik egy kívánatos időköz, amikor szükséges lenne a kezeléseket elvégezni. A tartós hatású szerek folyamatosan adják le a gyógyszert, tehát abban az esetben akár nagyobb is lehet a terhelés, mint a két naponta történő füstöléskor(itt ugye az is kérdés, hogy mennyit képes leadni a hordozó). Szerintem az alapvető gond ott van, ha a méhek fel tudják szívni a hatóanyagot. Furetto esetén akár ez sincs kizárva. Azt azonban észre kell venni, hogy annyira keveset tudunk az atka sejten kívüli életéről ( a sejten belüliről lassan már mindent), hogy a fiasításos időben történő kezelés igazából kuruzslás. Teljesen más felfogás szerint kell kezelni, ha a foretikus szakasz 1 nap, és másként ha 10. Senki nem tudja megmondani, hogy ez az év mely szakában mennyi. Egy dolog biztos: fiasításmentes időben pontosan annyi nap, ahány napig nincs peterakás, plusz az az idő, amit szintén nem tudunk, vagyis, hogy mikor bújik az álca alá az atka. Hiszen erről már bükk is írt, nemcsak Jenő. De azért itt legalább van mozgástér. Illetve ott is van, amikor jelentős mértékben összeszűkül a fiasítás. Ha egy méhcsaládban van 700-800 sejtnyi fiasítás az anya pedig lassan, de biztosan petézik még, és 100 db atka van a családnál, akkor a 100 db atka nem lesz mind a fiasban. Nagy része kinn van. Ekkor lenne nagyon jó a tartós hatású kezelés. Az a baj, hogy ezek viszont ilyenkor nem működnek. Mert azért van kevés fiasítás, mert alacsony a hőmérséklet. Ha alacsony a hőmérséklet, akkor a méhek nem mozognak. Ha nem mozognak, akkor nem terjed szét a hatóanyag.