ATKAIRTÁS, de ésszerűen

• 3257 válasz
  • 1597294 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:ATKAIRTÁS, de ésszerűen
« Válasz #975 Dátum: 2015. Szeptember 16. 06:40 »
Az atka nem azonnal tud táplálkozni, mikor visszamegy a sejtve. Megvárja a sejt befedését, sőt még a látva bőrébe is lyukat kell ásnia, hogy a hemolimfához hozzáférjen. Tehát a sejten kívüli táplálkozásnak egyik oka ez.

Olvastál-e már arról, hogy a varroa atka hány napot képes táplálkozás nélkül élni? Parazitáknál ez nagyon változó, de a termékeny életszakaszban általában sokat és sokszor esznek a szaporodás sikere érdekében.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #976 Dátum: 2015. Szeptember 16. 06:57 »
Az atka nem azonnal tud táplálkozni, mikor visszamegy a sejtve. Megvárja a sejt befedését, sőt még a látva bőrébe is lyukat kell ásnia, hogy a hemolimfához hozzáférjen. Tehát a sejten kívüli táplálkozásnak egyik oka ez.

Olvastál-e már arról, hogy a varroa atka hány napot képes táplálkozás nélkül élni? Parazitáknál ez nagyon változó, de a termékeny életszakaszban általában sokat és sokszor esznek a szaporodás sikere érdekében.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #977 Dátum: 2015. Szeptember 16. 08:21 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:05 írta kivancsi111 »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #978 Dátum: 2015. Szeptember 16. 08:46 »
Látom kötekedő kedved van. Olvass vissza több hozzászólást és látod, hogy én is leírtam, hogy a sejten kívül is táplálkozik az atka. Nem is ez a kérdés hanem az, hogy mennyi ideig van kint.

Ha 72 óránál hamarabb visszamegy az atka a sejtbe, akkor a három naponkénti kezeléssel akárhányszor kezelsz, mindig marad annyi atka, ami néhány hónap alatt bajt tud csinálni.

Ha a kétnaponta kezeléstől nálad kiköltöznek a méhek a homlokfalra, akkor túladagoltad a mérget. De te úgyse fogsz semmin változtatni, mert nálad úgy is működik, ahogy csinálod. Téged nem zavar, ha egy évben akár negyvenszer furettózol, mert főállásban ezt csinálod.

A vadépítményben tényleg mindent jobban lehet látni. Köszönöm amit írtál, jövőre megnézem. De annyit le kell írnom, hogy minden szakirodalom szerint amikor bemegy a sejtbe, csak a fedett fiasban kezd táplálkozni az atka.
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 16. 09:00 írta Geddekas »

*

irido

• 488
« Válasz #979 Dátum: 2015. Szeptember 16. 10:41 »
Én annyiban igazat adok Jenőnek, hogy alapvetően ott van az a méh amelyiken kikelt, a táplálkozásra. Az is teljesen rendben van, hogy az atka akkor járna a legjobban, ha maradna is azon, mert majd az fog dajkálni, tehát jó helyen van. A kérdés az, hogy van-e olyan dolog egy másik méh vérében, amire neki szüksége lenne? Pl. hormon ? Vagy vitellogenin ? Az nem logikus, hogy fiatalabb méhre akar kerülni, mert hiszen nincs annál fiatalabb, mint amelyikről kikelt. Tehát ha át akar kerülni , akkor öregebbre ? Ennek ellentmondanak a kutatások. Szerintem a gazdaváltás egy ősi ösztön. A heréről akar átkerülni egy dolgozóra, mert a here nem fog dajkálni. Persze ez megint csak oda vezet, hogy az atka alapvetően nem  feromonhatás alapján keresi fel az álcát, hanem ez az etetéshez kapcsolódik.
Én elfogadom Jenő tapasztalatait a füstöléssel kapcsolatban, de ez azon a tényen nem változtat, hogy létezik egy kívánatos időköz, amikor szükséges lenne a kezeléseket elvégezni. A tartós hatású szerek folyamatosan adják le a gyógyszert, tehát abban az esetben akár nagyobb is lehet a terhelés, mint a két naponta történő füstöléskor(itt ugye az is kérdés, hogy mennyit képes leadni a hordozó). Szerintem az alapvető gond ott van, ha a méhek fel tudják szívni a hatóanyagot. Furetto esetén akár ez sincs kizárva. Azt azonban észre kell venni, hogy annyira keveset tudunk az atka sejten kívüli életéről ( a sejten belüliről lassan már mindent), hogy a fiasításos időben történő kezelés igazából kuruzslás. Teljesen más felfogás szerint kell kezelni, ha a foretikus szakasz 1 nap, és másként ha 10. Senki nem tudja megmondani, hogy ez az év mely szakában mennyi. Egy dolog biztos: fiasításmentes időben pontosan annyi nap, ahány napig nincs peterakás, plusz az az idő, amit szintén nem tudunk, vagyis, hogy mikor bújik az álca alá az atka. Hiszen erről már bükk is írt, nemcsak Jenő. De azért itt legalább van mozgástér. Illetve ott is van, amikor jelentős mértékben összeszűkül a fiasítás. Ha egy méhcsaládban van 700-800 sejtnyi fiasítás az anya pedig lassan, de biztosan petézik még, és 100 db atka van a családnál, akkor a 100 db atka nem lesz mind a fiasban. Nagy része kinn van. Ekkor lenne nagyon jó a tartós hatású kezelés. Az a baj, hogy ezek viszont ilyenkor nem működnek. Mert azért van kevés fiasítás, mert  alacsony a hőmérséklet. Ha alacsony a hőmérséklet, akkor a méhek nem mozognak. Ha nem mozognak, akkor nem terjed szét a hatóanyag.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #980 Dátum: 2015. Szeptember 16. 11:09 »
Az atkaszívott méhnek a hemolimfája más színű és valószínűleg az íze is más. Valószínűleg az atka ezért hagyja ott azt a méhet, amivel együtt kibújik a sejtből. Mindenképpen átugrik egy másik méhre, de az meg nem 100%-ra biztos, hogy dajkaméh. Első körben neki mindegy, hogy dajka vagy nem dajka, mert az a lényeg, hogy finom hemolifát szívhasson, olyat, aminek az íze neki kedves. Ha jóllakott a friss egészséges méh hemolimfájával, akkor kezdi el keresni a szaporodásra alkalmas sejtet. Valószínűleg, minél kisebb a család, annál könnyebben talál új sejtet és minél nagyobb, annál könnyebben elkóborolhat és annál később találja meg a neki kedvező állapotú sejtet. De akárhogy is kóborol, szerintem a háromnaponkénti furettózás biztos, hogy rossz módszer.

« Válasz #981 Dátum: 2015. Szeptember 16. 11:45 »
A szakirodalom szerint ahhoz, hogy szaporodni tudjon "lárvavérre" van szüksége.
Mivel fiasításmentes állapotban ez nemáll rendelkezésre ilyenkor nem tud szaporodni, "csak a létfenntartáshoz " szükséges hemolimfát veszi magához a dolgozókból.

Ez így egy kicsit ellentétes azzal amit írtál.

Üdv. jani bátya

*

izso60

• 573
« Válasz #982 Dátum: 2015. Szeptember 16. 20:08 »
Tiszteletem Uraim! Gratulálnom kell Kivancsi111-nek. Szakmailag is és egyébként is igen frappáns írásához, ugyanis itt már jó ideje minden szakmai hozzáértést nélkülöző vita folyik olyan dolgokról amit előttünk már feltaláltak nekünk annyi a tenni valónk hogy a legjobb tudásunk szerint végrehajtsuk az utasításokat. ( a méhész,méhtartó egy két kivétellel nem kutató NE kísérletezzen! Egyébként az egy két napos füstöléshez hasonló,de a méhek számára kevesebb szenvedést okozó tanácsom van annak számára akit érint. Kénlap Uraim! A méheket nem kínozzuk két hétig két naponta hogy a végére csak egy maradhat, az atka pedig éhen pusztul.     Ui. Ha nekünk értem ezalatt a méhészek X %-át sikerül az atkát szinten tartani a három napos ciklusokkal is és még néhányunk máig is használ füstölő lapkát nem kis eredménnyel,akkor azon kellene rugózni hogy akinél ez nem sikerül " mit kúrt el nem kicsit,nagyon. 

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #983 Dátum: 2015. Szeptember 16. 21:22 »
EGY VAGY KÉT NAP SZÜNET LEGYEN KÉT FURETTÓZÁS, KÖDÖLÉS KÖZÖTT?

A mai napon olyan méhészt kérdeztem az atkairtási gyakorlatáról, aki több mint ezer méhcsaláddal méhészkedik sok-sok éve.

Régen ők is hét kezelést végeztek 14 nap alatt. Akkor kezdték el a két napos szünetet alkalmazni, amikor a csávázószeres mérgezések megjelentek. Azt hitték, hogy a méhek eltűnését az amitrázos kezelés okozta. Ebben az évben visszaálltak a régi metodikára tehát újra 14 nap alatt 7 kezelést végeznek, mert a régi módszer nem adott jó eredményt. Jelenleg túl vannak a kezeléseken és elégedettek az eredményekkel. Ez a kezelési ritmus tényleg minimálisra tudja csökkenteni az atkaszámot.

Rákérdeztem, hogy tapasztalt-e hasmenést? Nem tapasztalt semmi rendellenességet, sőt a családok nyugodtabbak és atkaszámot is minimálisra tudták csökkenteni. 

« Válasz #984 Dátum: 2015. Szeptember 16. 21:44 »
Izso60!

Remélem nem fogsz majd az"ott fogsz majd sírni ahol
senki sem lát" csapathoz csatlakozni.
Azért ne légy oly biztos a régi jól bevált módszerekben .
Sok méhész csukta be a kijárókat tavaly,pedig július végén megcsinálták
a furettos kezelést, ugyanúgy mint előző években.Nem potyogott se kevés se sok
atka,így nyugodtak voltak.Agusztus vége felé azt vették észre,hogy egyre kevesebb
a családok népe,megjelentek a röpképtelen és szárny nélküli méhek.
Csinálhattak akármit nem tudták megmenteni  a méheket.
Két barátomnál tudom,hogy jó volt a téli védekezés ,mert napi kapcsolatban vagyunk.
Mégis augusztus végére a kezelés után három hétre úgy feldúsult az atka,hogy nem
tudták megmenteni a családokat.
"Csak" annyit hibáztak,hogy nem kontrolláltak abban a három hétben.
Úgy,hogy vigyázni!!!
Az atka egyes helyeken nem úgy viselkedik mint eddig,vagy toleránsabb lett az amitrázra.
Valami változás történt.
Több telephelyen tartjuk a méheket.Ugyan úgy védekezünk mindenhol.
Mégis egyes telephelyeinken rengeteg atka volt az idén.
Úgy,hogy vigyázni!!!

Csányi Antal

« Válasz #985 Dátum: 2015. Szeptember 16. 22:18 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. December 01. 21:05 írta kivancsi111 »

« Válasz #986 Dátum: 2015. Szeptember 16. 22:29 »
Én csak annyit fűznék hozzá, hogy aki úgy gondja egy 14 napos sorozattal letudja erre az évre a védekezést, az téved. Tavaly még szerrotációval is potyogott novemberben...  Hogy miért, azt tudja mindenki...

« Válasz #987 Dátum: 2015. Szeptember 16. 22:34 »
Nem ismerem izso60-at, de köszönöm azok nevében, akik jövőre is akarnak pergetni.  Nem szabad kétnaponta furettózni!!! Ha "likas" a kaptár alja, abban az esetben  talán nem okoz ez problémát, vagyis mérgezést, de akkor az atkának sem.
Anti!
Talán emlékszel rám. Tavaly beszéltünk Belgrádban. Volt a kezemben egy doboz. Emlékszel? Tudod mi volt benne? Na azzal kell fújni. Haverok is azt használják. Viszi is akinél van. Nem Taktikkal. Tavaly én is sokat fújtam. Idén csak 8x.  Az idén tavaszra nem sok család maradt a területemen. Nekem két anyátlanon kívül nem volt veszteségem. Nincs is visszafertőződés.
És megtudhatjuk mi az a szer?

« Válasz #988 Dátum: 2015. Szeptember 16. 22:53 »
 Nem mondta senki hogy csak amitrázal fog csak fűstőlni . A záró kezelést más szerrel végzik , nem ? Azért le írod a szer nevét ?

« Válasz #989 Dátum: 2015. Szeptember 16. 23:07 »
Kivancsi111!

Hogyne emlékeznék!
Szívesen olvasom írásaidat,mert tudom,hogy Te
jó méhész vagy.
A dobozra is emlékszem.
Idén nálunk is csak ilyen flakonból töltöttünk a furettokba.
Jenő!
Én csak azért írtam izso60-nak mert az atka .urva kemény lett.
Sokszor a bevált kezelések nem használnak.
Tapasztalt méhészek szívták meg,mert azt hitték minden rendben van.
Nem elegendőek azok a mennyiségek,kezelések amik előzőleg használtak.
A taktikra nem jön le annyi atka mint az említett szerre.
Valami megváltozott.
Nekünk sem voltak veszteségeink,de csak azért mert résen voltam,
és még így is vannak telephelyeink ahol gyengébbek a méhek.
Az is igaz,én is magasan tartom a mércét,szar családokkal nem érdemes
dolgozni.
A visszafertőződés is valószínű sokkal nagyobb gond mint gondolják az okosok,
tudósok és tudórok.Tavaly még novemberben és decemberben is jelentős mennyiségű
atkára lehetett szert tenni,ha jó idők lesznek,valószínű idén is így lesz.
Ne de most már megyek bubukálni!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. Szeptember 16. 23:13 írta Csányi Antal »