Hír-les

• 5611 válasz
  • 2302931 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Hír-les
« Válasz #1050 Dátum: 2014. Október 14. 21:14 »

*

Kitin

• 934
« Válasz #1051 Dátum: 2014. Október 15. 22:16 »

« Válasz #1052 Dátum: 2014. Október 16. 06:54 »
Tisztelt Méhészek!
Talán jó ideje észrevettétek, hogy nem piszkáljuk egymást a Zöld Fórum tagjaival.
Ez így rendeben is lenne, mindenki megtalálta a helyét.
Most viszont szeretnék belekötni az OMME honlapjába.
A katasztrófa jelzés szerintem dicséret erre a tagdíjunkból összelapátolt valamire.
Nehezen áttekinthető, egyszerűen ciki. Nincs egy olyan ember az OMME gárdájában aki már látott Webmestert?
A honlapszerkesztés egy szakma, komoly előírásai vannak, és rengeteg kreativitást igényel.
A kisebbik fúnk egy évig járt intenzív tanfolyamra, ahol a Pécsi Tudományegyetem egyik oktatója tartotta az előadásokat a honlapszerkesztésről. Én néha belenéztem az anyagba, de száraz, és érthetetlen volt számomra.
Pont olyan mint a mostani OMME honlap. Lehet, hogy a következő tanfolyamon ez lesz a minta?
Szerintem jobbat érdemelnénk.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1053 Dátum: 2014. Október 16. 08:29 »
A " Zöld Fórum" meghalt. A MÉHÉSZEK elmentek, vagy elüldözték őket. Már csak hobbiméhészek osztogatnak tanácsokat a kezdőknek. Tíz nap múlva lesz egy éve az utolsó látogatásomnak, de minden nap olvasom. Azt a fórumot tönkre tették a moderátorai. Annak a "prifinak" az irányításával, aki a néhai OMME fórumot is moderálgatta(tta). Tsanyi kivétel, a többiek ott próbálnak valakik lenni, mert az életben semmire sem vitték.
Most nem foghatják Csujára a "soknevűre", miközben a hablatyolók is soknevűek lettek. :o Annyiszor tette őket helyre, hogy még ma is emlegetik a nickjeit, és rettegnek tőle. Habár Csuja  amikor pici füstölgést fedez fel, azonnal szítja a tüzet. Ő a Vivaldi kettő. De inkább ilyenek legyenek, mint aljasok, akik kis ingyen utazások és juttatásokért elárulják a méhésztársaikat.
Találkoztam Brossal és Csányi Antallal Belgrádban a vásárban a minap ( mindannyian a saját pénzünkön utaztunk), és egy gyors eszmecserét követtünk el. Beszélgetésünk egyik rövidke témája a tájékoztatás, / Omme honlap, újságok, fórumok stb./ volt. Amit itt most szükségesnek érzek elmesélni az az, hogy mintha elakasztottam volna előző elnökünk szavát, és villámgyors gondolkodásra kényszerítettem, mert szerintem igen sok név keringett másodpercek alatt a fejében. Mondom neki:Én ugyan nem voltam a szekértolód, de akik mint üstököst csóvaként követtek (nyaltak), azok közül sokan a lemondásod után hátba szúrtak. Akiknek "Brossi" és"Peti" voltál, azok ma lenéznek, és új gazdáikat dicsőítik, vagy a "ződön" még a téma is ejtve. Ott még Omme hírek sincsenek. Pedig vannak!

« Válasz #1054 Dátum: 2014. Október 17. 10:01 »
Tisztelt Méhészek!
Ismét az OMME honlapjába szeretnék belekötni.
Mi ez egyáltalán?
Egy több mint 12.000 fős szervezetnek ilyen Weblapja?
Hirdetések nulla, és jó ha Angolórát vesztek, különben megvesztek.
Teljesen átláthatatlan, és pont akkora időzítették amikor a támogatásokhoz szükséges nyomtatványok megjelentek.
Ez még kicseszésnek sem rossz a méhészekkel. Ezt jól összehozták.
Persze, hogy felháborodik az ember amikor amatőrök vezetnek egy ekkora szervezetet.
Ki adott erre engedélyt? Még a napját is kiagyalták, hogy lehet a méhészeket legjobban kiakasztani.
Más téma, de ide való.
Arról értekezünk, hogy közhasznúak legyünk e vagy sem? Alapszabály írja elő, ez a méhészek akarata, mi a kérdés?
Ki vagy kik vétettek ellenünk, ki vagy kik miatt veszítette el az egyesület a közhasznúsági besorolását? Fel kéne állnia,vagy állniuk,  bocsánatot kérni, visszafizetni az okozott kárt és távozhatnak.
Ezt kéne a küldötteknek megszavazniuk, és rögtön előrébb lennénk.
Nagyon langyos a társaság. Álljunk már a sarkunkra!
Nagyernyei Attila

« Válasz #1055 Dátum: 2014. Október 17. 10:35 »
Én nem látok túl nagy változást a honlapon, az elrendezése, felépítése úgy látom megmaradt, talán mintha a betűket cserélték volna le (az autóiparban ezt hívják úgy, hogy facelift, azaz ráncfelvarrás).
De talán nem is akkora baj ez, hiszen ha volt egy eredetileg logikusan felépített, jól használható honlap, amit már ismernek a méhészek, ugyan miért kéne átvariálni ? (Jobb is, hogy nem tették!) Azon lehet vitatkozni, hogy ez a mostani szebb-e mint a régi volt (szerintem némi igénytelenség még mutatkozik, de lehet, hogy folyamatosan szépítgetik majd), a nagy kérdés inkább az, hogy tartalmilag mennyire fog megújulni a honlap, vagy marad továbbra is egy semmit nem érő "hírforrás", 10-napos, kéthetes frissítési gyakorisággal??
(Cinikus kérdésem: vajon ki, és mennyit vett fel ezért a nagyszabású munkáért, ami kb. 10 hónapot vett igénybe... illetve annyit csúszott az eredetileg meghirdetett 2014. év eleji dátumhoz képest?)

« Válasz #1056 Dátum: 2014. Október 17. 11:16 »
Szerintem úgy tárhelyre költöztették az egészet, úgy látom, ez egy wordpresses sablon, legalábbis a betűtípusok arra utalnak.

« Válasz #1057 Dátum: 2014. Október 17. 11:18 »
(...no meg a még bent maradt angol linkek is.)

« Válasz #1058 Dátum: 2014. Október 17. 11:19 »
Most látom, elírtam, szóval ÚJ tárhelyre - ez akart lenni. Nem lehet utólag szerkeszteni vagy törölni a hozzászólást ilyen esetben?

« Válasz #1059 Dátum: 2014. Október 17. 17:51 »
Rövid beszámoló.

az INRA kutatói intézetben, Avigon-ban, a legutóbb (09/29-10/5/14) megtartott « EU. Swarmonitor konszorcium » nak nevezett, tudományos-vállalkozói tanácskozásról.
Jelen volt a « kozorcium » minden tagja, míg magam, mint meghívott vendég, csak az összefoglaló zárógyűlés estélyén. Természetesen, némi nyilvánosságra hozható értesülésekhez jutottam. Vajon, érdektelenek lennének azok a magyar méhészek részére ? Nem lehet tudni ! A rajzás előjelzési kutatási eredmények, és annak gyakorlati alkalmazásának feltételei, a megvalósítás lehetősége volt a napirenden. Egyben, beszámoló a kutatások előrehaladottságáról, egyrészt, másrészt ajánlatok tanulmányozása a használatra alkalmas eszközök, műszerek, előállítására.
Talán érdemes újra jelezni, hogy a « konzorcium » vezetésének felelősségét, Dr. Bencsik Martin, a Nottingham-i Műszaki Egyetem, fizika – matematika tanárára bízta az EU pályázati bizottsága. A csapat tagjai között az angol, a német, a belga professzionális méhészek elnökei, egy angol (Arnia) és egy német (Kapaz) mérleg és műszergyártó, valamint, Yves le Conte, a francia, INRA kutatóintézet vezetője, és Dr. Szombathy Csaba magyar kommunikációs kutató, szerepelnek .
A közelmúltban, először (2009) a Montpellier-i Apimondián, Bencsik Márton nyilvános előadást tartott a kongresszus tudományos műsora alkalmával. Már akkor sikerült rezgésmérés segítségével, napokkal előre kimutatni a rajzás bekövetkezését. A Nottinghami Műszaki Egyetem jóvoltából, a felfedezés odáig emelkedett, hogy maga az EU kínált a téma kibontakoztatásához nemzetközi pályázat finanszírozási lehetőséget. A pályázat, teljes egészében nyitott volt. Az EU államok, szakmai érdekeltjei így a magyarok is, természetesen pályázhattak. Magam, külön is megküldtem a pályázati felhívást úgy az OMME -nek mint a VM- nek, ha jól emlékszem még a NAK -nak is. Mindhiába, se Nottingham- ban se Lyon -ban senki ténylegesen nem hatott vissza. Az ajánlat tehát teljesen érdektelennek bizonyult a magyar szakkörökben. Míg végülis a Méhészet szaklap egyik apróhirdetésében bukkantam Dr. Szombathy Csaba “információ-kommunikáció” szakember mail címére akinek ugyancsak megküldtem a pályázatot és aki, meglepetésemre, elvállalta részvételét.
Időközben az EU-s pályázat segítségével, a kifejlesztő kísérleti próbák teljes mértékben igazolták a kirajzás tökéletes kimutatását 10 nappal annak bekövetkezése előtt. Mi több a kirajzási veszélyét ma már, akár sokkal előbbre, több kevesebb biztonsággal, ugyancsak jelezni lehet. A “labda” ma már a műszergyártók pályáján gurul. Kérdések az asztalon, ki fog, mit, gyártani, forgalomba hozni ? Hogyan megosztani milyen részarányos megoldással, ki milyen mértékben jogos a találmány kihasználásában ? Így az persze mint az angol, a német, a belga professzionális méhészek esetében is. Valójában a szóban forgó EU-os pályázat célja nem is annyira a kutatás elősegítése, hanem újabb rezgésmérő műszerek, gyártásának, forgalmazásának mielőbbi kezdeményezése, a vállalkozások beindítása.
Részemről, 2009- óta, a www.europaimehesz.atw.hu honlapon számos helyen és alkalommal írások jelentek meg a rajzáselőjelzés rezgésméréssel téma körül. Már akkor úgy véltem, hogy ebben az esetben valódi méhészérdekekkel állunk szemben. Minden gyakorló méhész érdeke a kirajzást valamilyen módon uralni. Senki méhész nem szeretne megszokott rajokról hallani, rajokat elveszíteni. Úgy látszik nem így Magyarországon?
Érdekes módon, a magyar nyelven írt, szétküldött írásaimra, felvetéseimre ez idáig semmi tényleges visszahatást nem tapasztaltam ezen a téren. Milyen következtetéseket lehetne ilyen helyzetből levonni ? Mintha csak a magyar méhészek részére a téma teljesen érdektelen lenne, az idő óta is. Lehet e jelenséget úgy venni, mintha Ők, jobb szeretnének a kiszállt rajokat esetenként elveszíteni, azok után szaladgálni, majd azok betelepítésével bajlódni, fáradozni, mint rajzáselőjelzéssel törődni ? Jó, jó, el kell ismerni : Így is lehet méhészkedni. Nagyapáink is így jártak el ! Nem sajnálták a fáradságot. Ezt nem lehet nekik fölróni, nem volt választásuk. No lám, a sok, sok, unokáik is így ? Ugyanakkor, és elvégre is ma se kötelező az idő, a munka, a fáradság megtakarítására törekedni !
Na meg aztán egy rajzáselőjelző készülék ráadásul pénzbe is fog kerülni. No lám, azt már érdemes lesz megtakarítani. Márpedig ha így, akkor semmi értelme ilyen készülék használatának ajánlatára visszahatni. Nem de így igaz ? Azok a bolond németek , angolok, franciák, belgák . . . akik érdekeltek, a rajzáselőjelzésben, vessenek magukra a balgaságaik folytán! No lám, lehet az ilyen állásfoglalásból ésszerű következtetésekre is jutni? Egyben bizonyság lenne arra, hogy mennyire balgaság a gyakran emlegetett “IRET” eljárás (Igazságos, Részarányos, Ésszerű, Törtető) ? Rajzáselőjelzés rezgésméréssel? kit érdekel az ? Talán majd akkor amikor már a németek a franciák . . . gyártják a műszereket, amikor annak alkalmazása divatba jön világszerte, és nem utolsó sorban akkor amikor majd kapnak magyar méhészek az ilyen műszerek megvásárlására EU támogatást? Ugyebár nem de okos, és érdekszerű azt kivárni? Nahát akkor, várakozzunk ! Az nem kerül pénzbe, de kár hogy ahhoz nem lehet EU támogatást kérni.
joseph.bencsik@free.fr 2014 október. 14.

*

zümi

• 1382
« Válasz #1060 Dátum: 2014. Október 17. 19:02 »
A magyar mezőgazdaság "jó erőben van", amit az is mutat, hogy az ágazat szereplőinek mintegy 500 milliárd forintot kitevő bankbetét-állománya van, az ágazat állapota összességében pozitívan értékelhető - mondta kedden az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főigazgatója az MTI-nek.
Kapronczai István az AKI fennállásának 60 évfordulója alkalmából rendezett tanácskozás előtt beszélt arról, hogy - részben az árhatások, részben az uniós támogatások miatt - az elmúlt három évben a magyar agrárgazdaság támogatottsági szintje utolérte a korábbi EU-tagokét, és így olyan mértékű forrás halmozódott fel a magyar mezőgazdaságban, ami megalapozhatja az ágazat későbbi fejlődését. Olyan támogatás- és gazdaságpolitikai környezetet kell teremteni, hogy az ágazatban meglévő pénzek megmozduljanak a fejlesztés érdekében - mondta.
Hozzátette, hogy egyes ágazatok versenyképessége még elmarad a legfejlettebbektől, ezek teljesítményét a már nagyon jól teljesítő felső 10 százalékhoz kellene folyamatosan közelíteni.
Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára a hatvan éves Agrárgazdasági Kutató Intézet tiszteletére rendezett tanácskozás részvevőit köszöntő beszédében azt emelte ki, hogy az intézet szakmai támogatása nélkül a szaktárca nem tudta volna meghozni az elmúlt évek fontos döntéseit, például az unió közös agrárpolitikájának (KAP) reformjával kapcsolatban sem.
A kutatók segítsége nélkül nehéz lett volna meghatározni például a termeléshez kapcsolt támogatások szintjét, de az egyes ágazatok abszorpciós képességének felmérése is fontos volt az átmeneti nemzeti támogatások kialakításához - mondta.
Hozzáfűzte: az AKI nemcsak az agrárgazdaságért felelős államtitkárság munkáját segíti, de szakmai információkkal kiszolgálja a minisztérium valamennyi államtitkárságát. Ez a tevékenység az AKI-t az agrártárca legfontosabb ökonómiai kutató bázisává, funkcióját tekintve pedig a minisztérium kiemelt háttérintézményévé tette.
Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy az intézet minisztériumi megrendelésre készített minden tanulmánya a szakmához lojálisan, egyértelműen gazdasági oldalról közelítette meg a vizsgált területet. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a minisztérium és az Agrárgazdasági Kutató Intézet közötti szinergia és jó együttműködés a jövőben is fennmarad, az egymás iránt tanúsított kölcsönös tisztelet és elismerés tovább erősíti a szakmai munka minőségét, a magyar mezőgazdaság szolgálatában.
Kapronczai István, az AKI főigazgatója - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szavait idézve - beszédében emlékeztetett , hogy az Agrárgazdasági Kutató Intézet képes volt alkalmazkodni a jelentős politikai, társadalmi és gazdasági változásokhoz. Hangsúlyozta az intézetben dolgozók felelősek azért, hogy az AKI kutatási eredményei az adófizetők hasznára "pénzre válthatók legyenek".
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1061 Dátum: 2014. Október 17. 19:18 »
QUQURIQ!!!

Szép holnapot Mindenkinek!

Látod Attila! Az OMME "szakmai" vezetése csak magyar szöveg elolvasására képes, de, munka van vele, tehát csinálja más!
Ezt már megszoktuk!
Kutatás=terepjáró!
Ki itt a kutató?
Ki meri az OMME-ből valaki annak nevezni magát???
Van pénz, b......el valamire, ami "Őket" illeti!
Mióta is van meg a terepjáró???
A tételes költségelszámolásban vezetni kell az aszfaltúton és a terepen lerótt km-eket!
Mert ugye nem ugyanaz a kilométer norma!
Más az elszámolása!
Vajon?
Az OMME méhállománya kinek a telephelyére került???
Felszámolták már a nyúlóst abban az 5 km körzetben???
Mit kutattak az idén abból a sok pénzből???
No!
Szakmai vezetés!
Éppen itt az ideje a kongresszus előtt valamit összehozni!
Az új alapszabályról meg még semmi hír!
Mert ugye, csak ebben lehet tovább gondolkodni....
Már akinek van annyi esze, hogy nem csesz ki az OMME-val, hogy lekerüljön a közhasznúság!

Kiskakas!

« Válasz #1062 Dátum: 2014. Október 17. 19:40 »
Kiskakas!

Arra lennék kíváncsi, ki az a szerencsés méhésztárs akinek a méheit megvásárolták.
Biztosan a legjobb ajánlat volt a sok közül.
Teljes elfogulatlanság, tiszta üzlet volt.
Az OMME szakmai-kutató csoportja megállapította, hogy a lépkészlet,a kaptárak és az állomány erőssége, az ár érték (Á/É) arány a legmegfelelőbb volt. Én ebben nem hiszek. Kicsúsztak az időből, és ennyi.
Az OV-n elhangzott, hogy a terepjáróra azért volt szükség, hogy a kísérlethez használt mintákat hamar célba tudják juttatni.
Szerintem erre egy tűzpiros Ferrari alkalmasabb lenne.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1063 Dátum: 2014. Október 17. 19:49 »
Milyen kísérlet milyen mintáit kell hova szállítani...?? Ha ilyen nagy a sietség, célszerű lenne a gyorshajtási bírságot is beletenni a Nemzeti Programba! Óriási szívás lenne, ha saját zsebből kéne fizetnie a sofőrnek, miközben a köz érdekében igyekezett!  :P

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1064 Dátum: 2014. Október 17. 19:57 »
QUQURIQ!!!

Nem Attila!

Az OMME most egy repülő gépre gyűjt!
Ennél gyorsabban csak a lopakodó halad!
Leszáll a napraforgó tábla mellett, ott áll a monitoring főbiztosa, fáklyákkal, hogy a pilóta el ne vétse a leszállást!
Fejlámpákkal gyűjtik a gutációs cseppeket!
És Felszállás!
Huss a labor!
Itt meg megállapítják, hogy egy kis kerozin is volt a csávázószer mellett!
Na!
Mitől hullik a magyar???
Mitől hullanak a méhek?
OMME tudományos megállapítása....mert a méhek 39,9 naposak voltak!

Kiskakas!