Hír-les

• 5601 válasz
  • 2286722 megtekintés
Re:Hír-les
« Válasz #5280 Dátum: 2023. Január 26. 07:25 »
Ez várható volt!
Sok méhész így próbál megmenekülni a csődtől, hogy kiszereli a termését.
Az üvegben való értékesítéssel nincs is gond, ha a "kedves kolléga" nem vágna alá azoknak, akik évtizedek óta toporognak a piacokon, vagy üvegben értékesítik a termésük nagy részét.
Emiatt esett vissza a forgalmad.
Gyakorlatilag a méhészek nagy része akciózik a keservesen megtermelt terméssel, de arra nem gondol, hogy mi lesz később.
Ha a felvásárlási ár "észhez tér", akkor ezek a rövidtávú versenyzők eltűnnek, és ismét nőni fog a mézed utáni kereslet.
Sajnos ezt ki kell szenvedni.
Aki 3.000 Ft alatt adja az akácmézet, 2.000 Ft alatt a virágmézet, ők nem a barátaink.
Ha a tisztelt vevők nem kapnának 3.500 Ft alatt akácmézet SEHOL, akkor kénytelenek lennének annyiért megvenni.
Nem a mézfogyasztás csökkent!!!!!!!!!!!!
A méhészek szívatják egymást, de nagyon.
Nagyernyei Attila 

« Válasz #5281 Dátum: 2023. Január 26. 07:59 »
Ez várható volt?
Akkor miért írtad az ellenkezőjét 60 nappal ezelőtt?

A különböző oldalakon található méhészeti hozzászólások nagy része arról szól, hogy......a bolhás kutyának sem kell a méz.
Akkor itt valamiféle ellentmondás kezd körvonalazódni, mert az összes piaci árus arról számol be, hogy hónapok óta meredeken emelkedik a méz iránti kereslet, sokuk állítja, hogy az előző évi forgalmuk dupláját már most elhagyták.
Ja, és mind emelt az áron!
Meg is kérdeztem ki mennyiért adja a piacon!(Nem háznál, PIACON!)
A két szélső érték: alsó  3.200 Ft/kg
                            felső:4.700 Ft/kg
Akkor tisztelt méhésztársak ki a hunyó, ha ebben a "csóró" országban ennyire fogy a méz?
Véleményem szerint a kereskedők paráztatják a méhészeket, hogy olcsón be tudjanak spájzolni.
Tudják, hogy eladatlan készleteink vannak, ők nyugodtak, és jönnek az ágazat MEGMENTŐ árakkal....Ezeröccázé meg tudom venni...
Mit lehet tenni?
Aki annyira a végét járja, és a Karácsony közeledtével túl szeretné élni ezt a bolondériát, adjon le 1-2 hordóval.
Lehet majd rajtam számon kérni, de ez nem sokáig lesz így, hamarosan fordul a kocka, és a kereskedők fognak könyörögni a mézért.

Nagyernyei Attila

"Lehet majd rajtam számon kérni, de ez nem sokáig lesz így, hamarosan fordul a kocka, és a kereskedők fognak könyörögni a mézért."

Én nem kérek számon a felszólításod ellenére sem, de:
Itt van annak az eredménye, hogy kockásra ültétek a seggeteket a tüntetésre buszozva az eus és eun kívüli mézek keverékéért. Most rá van írva a címkékre. Örüljetek! Most szabad bármit behozni az euba. Kiharcoltátok harcostársaiddal. Mint ahogy azt az érdekképviseletet is, ami ugyanúgy naponta elferdíti a valóságot, és fillérekkel befogja a szátokat,- ami életben tart benneteket, és támogatásnak nevezi-, pedig csak a szenvedéseiteket hosszabbítja vele. Én meg még azon gondolkodtam tavaly, hogy elhagyom a munkahelyemet. Hülye lennék.

« Válasz #5282 Dátum: 2023. Január 26. 08:17 »
https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/P%C3%A1lfordul%C3%A1s
Hirtelen változás, amikor egy személy viselkedését, álláspontját, véleményét hirtelen az ellenkezőjére változtatja.

Az utóbbi években tanúja lehettünk néhány politikai pálfordulásnak. A gyakori pálfordulás hiteltelenné tesz egy embert.

Néhány napja volt Pál meg is történt a változás .
« Utoljára szerkesztve: 2023. Január 26. 08:20 írta Sancho Panza »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #5283 Dátum: 2023. Január 26. 08:25 »
 Attila paradigma váltáson esett át! :D

« Válasz #5284 Dátum: 2023. Január 26. 08:43 »
Az  összes európai méztermelőt érinti a 3. országból származó alacsony ár!
Ez nem magyar sajátosság.
Majd ha nem Bross lesz az OMME elnöke, azon a napon 2.500-ért veszik a hordós akácot.
És minden országban azonnal emelkednek az árak.
Hihetetlen hatalma van Brossnak!
Szerintem az olaj-gáz-hús árát is ő befolyásolja.
Akkor nézzük a valóságot.
A korrupt UNIO-s képviselők teszik ezt velünk, és más ágazatok termelőivel.
Hol van itt a piac belső védelme, amikor öntik ránk a szutykot?
Ehhez egy egyesület kevés, de amíg a méhészek között is ilyen széthúzás van, addig semmi jóra ne számítsatok!
Közösen kellene fellépnünk a piacromboló, termelőket tönkretevő moslék mézhamisítványok ellen, és azonnal emelkednének az árak!
Erre adjatok javaslatokat, hogy lehetne ezt a helyzetet megoldani.
Ha valakit érdekel, a borászok hasonló problémával küzdenek, a minőségi borok nem kellenek, csak a "csíger", szőlőt sosem látott pancsolmányok.
Az a lényeg, hogy üssön.
Mindenki látja, a bőrén érzi, hogy baj van, a megoldáson gondolkodjunk.
Akik kívülről kritizálnak, ők mit tettek a helyzet megoldása érdekében?
Mondjuk ez a szamáron döcögő Sancho Panza?
A duma óriási, a tett egy nagy puki.
Nagyernyei Attila

*

neo

• 1000
« Válasz #5285 Dátum: 2023. Január 26. 14:48 »
Közösen kellene fellépnünk a piacromboló, termelőket tönkretevő moslék mézhamisítványok ellen, és azonnal emelkednének az árak!
Az első félévben az EU-ba Kínából 75 %-kal több méz érkezett, mint az előző év hasonló időszakában. Ez magyarázhatja azt, hogy nem kell a kereskedőknek a mi  mézünk. A számokat nézegetve néhány elgondolkodtató dolgot találtam. EU mézfogyasztása 500 ezer tonna, azaz kb. húsz magyarországnyi termelt méz. Ebből 250 ezret termel meg az EU 20 millió méhcsaláddal. Ami 12,5 kg átlag. Kínából eddig 50 ezer tonnát importáltunk évente, nagy valószínűséggel ez 2022-ben jelentősen többre jön ki, ha meglesznek a második félév adatai is. Eddig azonban a részesedés 10 százalék volt. Ha pedig a 12,5 kg-os átlag miatt a számok nem tartalmazzák a közvetlen fogyasztónak történő értékesítést, akkor Kína részesedése kisebb, mint 10 százalék. Ha ez mind hamisítvány, akkor sem jelent akkora súlyt, hogy árforradalom törjön ki, ha megtiltanák a behozatalt.
Sokat várok a Mézdirektíva módosításától, amit ha jók az információim, akkor márciusra várhatunk. Azonban ennek hiányában is tudtak volna tenni ellene az EU hatóságai, ha akartak volna. A rizsszirupos hamisítás egy speciális marker kimutatásával 2013 óta lehetséges (SMR= special marker for Rice Syrup, ami az AFGP nevű cukor. https://www.agilent.com/cs/library/applications/an-special-marker-rice-SMR-in-honey-ultivo-1260-5994-4155en-agilent.pdf ) Mégsem történik semmi. Az a baj szerintem, hogy nem vizsgálják az egyes tagállamok hatóságai. Csakis a méhész szövetségek mintavételezése tudná áttörni a gátat, ha minden országban vizsgálnának bolti mézeket SMR-re. Ha pozitívot találnak, akkor hatósági feljelentés. Azt nem tudom, hogy működőképes lenne-e, hogy az OMME mintavételezne mondjuk Olaszországban, és itthon vizsgáltatná be a mézeket. Ha pedig pozitív, akkor a NÉBIH a RASFF rendszeren keresztül értesítené a konkrét tagország hatóságait. Ez nekem sántít egy kicsit, mert ugye  a külföldön megtalált hamis méz Magyarországon nincs forgalomban, így a NÉBIH nem illetékes az ügyben. Ezért, ha a tagország saját méhészszervezetei nem vizsgáltatnak, akkor semmi nem fog változni. Annak azért nem ártana utána járni, hogy az OMMÉ-s külföldi mintavétel a NÉBIH-hel karöltve járható út-e.

*

leo

• 210
« Válasz #5286 Dátum: 2023. Január 27. 22:05 »
Akkor hogyan tovább? A méhészek mondják meg? Mi az út? Ki mondja meg? Ki benn bízzunk? A képviseletben? 
Szerintem senkisem.-Marad ami van.Mindenki bízzon magában.Amig be nem jön a krach.

« Válasz #5287 Dátum: 2023. Január 28. 08:25 »
Ezt kérdezi leo:
"A méhészek mondják meg? "
Igen!
Mivel a méhészek közössége maga az OMME.
Ha nem adtok javaslatokat, akkor valóban minden megy a maga útján.
10-12.000 tag sokat tudna tenni.....ha akarna.
De a kényelmes semmit tevésnél, a kanapéból való kiabálásnál nincs is jobb.
Nagyernyei Attila

*

Berci

• 317
« Válasz #5288 Dátum: 2023. Január 28. 08:33 »
Az  összes európai méztermelőt érinti a 3. országból származó alacsony ár!
Ez nem magyar sajátosság.
Majd ha nem Bross lesz az OMME elnöke, azon a napon 2.500-ért veszik a hordós akácot.
És minden országban azonnal emelkednek az árak.
Hihetetlen hatalma van Brossnak!
Szerintem az olaj-gáz-hús árát is ő befolyásolja.
Akkor nézzük a valóságot.
A korrupt UNIO-s képviselők teszik ezt velünk, és más ágazatok termelőivel.
Hol van itt a piac belső védelme, amikor öntik ránk a szutykot?
Ehhez egy egyesület kevés, de amíg a méhészek között is ilyen széthúzás van, addig semmi jóra ne számítsatok!
Ha valakit érdekel, a borászok hasonló problémával küzdenek, a minőségi borok nem kellenek, csak a "csíger", szőlőt sosem látott pancsolmányok.
Az a lényeg, hogy üssön.
Mindenki látja, a bőrén érzi, hogy baj van, a megoldáson gondolkodjunk.
Akik kívülről kritizálnak, ők mit tettek a helyzet megoldása érdekében?
Mondjuk ez a szamáron döcögő Sancho Panza?
A duma óriási, a tett egy nagy puki.
Nagyernyei Attila

Na akkor!
Itt van pár javaslat az OMME-n kivülről!
A véleményem szerint:
Bross Péter a magyar méhészek érdekvédelmi szervezetének elnöke. Kutya kötelessége a magyar méhészek érdekét védeni és nem másra mutogatni.
Nem kell sok mindent tennie, csak annyit, hogy kézenfogja a NÉBIH szakembereit, elviszi őket a határra és minden egyes(!) hazánkba érkező méz szállítmányt a legalaposabban megvizsgáltat.( antibiotikum, vegyszerek stb.) Amelyik megfelel a magyar szabványnak bejöhet amelyik nem, annak az importőrét büntesse meg a NÉBIH, mert hamis mézet kívánt behozni. ( ha igazak a pletykák az import mézbe elég a magyart 20%-ban bekeverni, hogy megfeleljen a magyar szabványnak.)
Azonkivül elérnie azt, mergfelelő lobbi tevékenységgel, hogy amig a hazai fogyasztást és az exportot fedezi a Magyarországon megtermelt méz, addig nem lehet mézet importálni kishazánkba.
A következő, hogy eléri azt, hogy a cimkézett magyar méhészeti támogatásokat eltöröljék, mert ha két fenti  pont teljesülne, akkor a biztos és kiszámítható piac mellett nem lenne szükség cimkézett támogatásra. Najó...valami bevétel arányos alanyi jogon járó támogatás maradhat, de szerintem arra sincsen szükség.

Attila! A boros hasonlatodat nem tudom megerősíteni, mert a borászok tervszerű és következetes munkájának köszönhetően kialakult az a réteg,aki a közepes árkategóriájú borok biztos felvevő piaca. A bor sem alapélelmiszer, mint ahogy a méz sem...

És még egyszer, hogy ne lehessek perelhető:
A fenti írás a rendelkezésekre álló információk szerint a véleményemet tükrözi!

« Válasz #5289 Dátum: 2023. Január 28. 09:23 »
Berci!
Senki nem fog perelni, írásodat továbbítottam Bross Péternek.
Remélem válaszol, és akkor jelzem.
Így működnek a dolgok, nem dühből, haragból, ....na meg "picsákolásból"
Minél többen tegyetek javaslatot, vagy írjatok élesben az OMME címére, akkor lehet valami.
Van egy elnökségünk, kérjük őket is, hogy itt az idő tegyenek valamit.
Ha hallgattok, meg a "Fészbukon" keseregtek az nem ér a fülükig.
Esetleg keressétek az elnökötöket, a küldötteiteket abból lehet valami.
Bercinek köszönöm a véleményét, amivel még egyet is értek.
Üdv: Nagyernyei Attila

« Válasz #5290 Dátum: 2023. Január 28. 11:41 »
Persze mindig és mindenért a méhészek okolhatók !!!!!!!!!

*

buksi

• 466
« Válasz #5291 Dátum: 2023. Január 28. 15:31 »
Berci javaslata helyén való,csak azt nem értem az elnökség ezt nem tudja?-hogy ez a baj egyik forrása,akkor mit tudnak?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #5292 Dátum: 2023. Január 28. 16:33 »
A méhész tegyen javaslatot. AHA!
Akkor B.P minek ül ott? Önálló gondolatokra képtelen? Vagy plágiumból akar "építkezni"?
Ezért ne kapjon fizetést!

Még a végén saját ötletként tálalja és Állami elismerést kap érte!  VICC!!

*

Apis

• 192
« Válasz #5293 Dátum: 2023. Január 28. 18:56 »
Az import méz és mézhamisítás akkora üzlet, hogy az egész termékpálya benne van. Itt csak médiafelhajtó drasztikus módszereknek lehet hatásuk, minden más egyéb kezdeményezés elhalásra van ítélve. pl. ha jól tudom ez bevállt, addig senki sem foglalkozott velük, utána pert nyertek.

https://ma7.sk/mezogazdasag/szennyezett-mezzel-ontottek-le-a-nemet-mezogazdasagi-miniszteriumot

*

RoB

• *
  • 9
« Válasz #5294 Dátum: 2023. Január 28. 19:00 »
Mindenki tud mindenről mindenki benne van.