Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399640 megtekintés
*

wr

• 1013
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #840 Dátum: 2021. Augusztus 05. 19:02 »
Ja, ami még kimaradt. Fent van az illetőnél szotyin is az anyarács, vagyis a fias alul van. Majd megforgatja és etet! Mondom ember, felteszed a fias kereteket felülre, majd elkezdesz etetni, hogy szorítsák ki vele onnan is az anyát? Szerinted ez így jól van? Igen, ő így tanulta, így csinálja...
Ilyen jó dolgokat lehet tanulni...

« Válasz #841 Dátum: 2021. Augusztus 05. 20:00 »
Köszönöm a segítséget!

« Válasz #842 Dátum: 2021. Augusztus 05. 20:11 »
Én a 10-es egyenlő lépes Hunorokkal 2 fiókon teleltem.
Erről írta már, de nem árt az ismétlés.
Az alsó fiókot megtakartam úgy, hogy elöl 3 centis rést hagytam.
A kijáró mindenképpen a felső fiókon volt, ahol a fészek is.
Ennek több praktikus oka is volt, hogy fent a fészek, lent a méztér.
Innentől kezdve nem kellett görnyednem, szinte állva méhészkedtem.
A 300 fiókot nem kellett külön tárolnom.
Fontos, hogy a 2. fiókon legyen a kijáró, mert ha hűvösebbre fordul az idő a darazsak és a szaglászó, majd kutató méheknek adunk támadási felületet.
Soha semmilyen hátrányát nem éreztem ennek, csak előnyét.
Általában eddigre már kivettem a selejtezésre szánt lépeket is, így az alsó fiók lépei nem penészesedtek, mivel 6-7 volt csupán benne a 10-ből.
Aztán mindenki úgy csinálja ahogy jónak látja.
Nagyernyei Attila

« Válasz #843 Dátum: 2021. Augusztus 06. 07:11 »
Köszönöm Attila!

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #844 Dátum: 2021. Augusztus 10. 11:42 »
Wr
Van még egy lehetőség, fészek, anyarács, méztér. A fészken kívüli összes mézet elveszi. Utána megforgatja és etet, és még büszkék is rá.

*

wr

• 1013
« Válasz #845 Dátum: 2021. Augusztus 10. 15:39 »
Köszönöm, de én ebben az évben már nem veszek el mézet, és nem csak azért mert már elmostam a pörgetőt. Pedig vannak családok amiknél annyi van, hogy egy gramm cukrot sem kell nekik adnom télire. Nem szoktam ennyi szotyit bent hagyni, de részben úgy néz ki hogy ebben most nincs méreg, szépek a családok, még a tartalékok is, részben pedig nem volt kedvem és energiám már újabb fiókokat elvenni és szöktetni, elég volt hogy a harmadikat levettem.

*

Apis

• 192
« Válasz #846 Dátum: 2021. Augusztus 10. 21:08 »
Köszönöm, de én ebben az évben már nem veszek el mézet, és nem csak azért mert már elmostam a pörgetőt. Pedig vannak családok amiknél annyi van, hogy egy gramm cukrot sem kell nekik adnom télire. Nem szoktam ennyi szotyit bent hagyni, de részben úgy néz ki hogy ebben most nincs méreg, szépek a családok, még a tartalékok is, részben pedig nem volt kedvem és energiám már újabb fiókokat elvenni és szöktetni, elég volt hogy a harmadikat levettem.
Én 1/2 NB-zek, a 3. fiókot most rakom a fészek alá 5-7kg napra + szirup keverékkel. Szépen fel fogják onnan termelni és még az anyát is serkentik ezzel, fedelezni sem kell, megoldják.
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 10. 21:12 írta Apis »

*

oszkár

• 1226
« Válasz #847 Dátum: 2021. Augusztus 11. 00:10 »
 "A fészken kívüli összes mézet elveszi. Utána megforgatja és etet, és még büszkék is rá."

Nem értem! Mi a baj azzal ,ha a fészken kívül az őszes mézet elveszi?

Sőtt!! Az idén még a fészekből is el kellett venni!  Fészekre hordtak mert "szarok" a méhek?

« Válasz #848 Dátum: 2021. Augusztus 11. 06:47 »
Én az év közben a fészek szélére rakosgattam a sötét lépeket. Csak napraforgó végén lehet elvenni, mert most nincs bennt fias, csak méz és esetleg virágpor. Helyére ment vagy műlép, vagy szűzlép, és/vagy középre tűzve világosbarna. 10-es hunor+félkeretes rendszer.

*

buksi

• 466
« Válasz #849 Dátum: 2021. Augusztus 11. 09:11 »
Vajon miért "szarok" a méhek,talán túl jók a feltételek?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #850 Dátum: 2021. Augusztus 11. 10:21 »
Nem értek hozzá! :)

Most csak 2 Hunor fiókot lepnek. ;)    Na persze akad olyan is ami anyátlan ,meg szaporítás volt és kicsi.(csak 6 keret)

Azok szarok, mennek a "levesbe"! :)
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 11. 10:24 írta oszkár »

*

buksi

• 466
« Válasz #851 Dátum: 2021. Augusztus 11. 11:57 »
 Hm :)

« Válasz #852 Dátum: 2021. Augusztus 12. 08:25 »
Oszkár!
Légy szíves csinálj néhány fotót ezekről a bombasztikus családjaidról.
Én 27 évig nyomtam az egyenlő lépes Hunorral, de augusztus közepén utoljára a 80-as években láttam ilyen családokat.
Voltak olyan erősek napraforgón, hogy amikor levettem a mézteret szinte "forrt ki" a méh a kaptárból, és lemásztak kívülről az oldalfalakra.
Sokon ekkor még 2 Hunor 10-es méztér is volt.
Ma már sehol nem látok ilyen gyönyörű méhcsaládokat, és ezért érdekel.
Azt azért tegyük hozzá,hogy 35 fokban kicsit mást mutatnak.
Egyáltalán nem kételkedek abban, hogy jók a méhcsaládjaid, de ez megítélés kérdése.
Én az enyémeket mindig kicsit alul értékelem, és amikor mások látják, azok meg szépnek mondják őket.
Véleményem szerint MOST egy Hunor családnak teljesen dugig kell lennie a fészeknek, 6-7 keret szép fiassal, a méztérben pedig lazán vannak a méhek.
Nálam amikor "lepték a 2 Hunor fiókot", akkor a fólia lehúzása után csak a méhek fejét láttam, mert függőlegesen álltak, mintha imádkoztak volna, ugyanis "keresztben" nem fértek el.
Ez az én megítélésem, de lehet te másként értékeled őket.
Üdv: Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #853 Dátum: 2021. Augusztus 12. 10:15 »
Attila! A kedvedért most UTOLJÁRA, "bizonyítgatok"!! 

Van egy ismerősöm, Szlogenje: "Mérőszám a tele hordók"!  Az átlagot már le sem írom!  Úgysem hiszitek,meg különben is! Nekem se több ,se kevesebb!! :)  (Vajon mi hordhatta be?)

Este felrakom amit kértél.

"Azt azért tegyük hozzá,hogy 35 fokban kicsit mást mutatnak."

Akkor azt is tegyük hozzá ,hogy délben fotózom. Mikor kint van egy része!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 12. 10:18 írta oszkár »

*

buksi

• 466
« Válasz #854 Dátum: 2021. Augusztus 12. 11:16 »
Biztos vannak különleges méhcsaládok,csakugy mint emberek,de az átlag a normál keretek közt van mindenhol,a méhész meg érdekes ember lett.