Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402688 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #810 Dátum: 2021. Július 27. 20:28 »
El kell kerülni jó messzire.
Hello! Írjátok már meg bővebben miért ne verjem magam költségekbe, re: műanyag keret.
Egy profi kezdő🙂

*

oszkár

• 1226
« Válasz #811 Dátum: 2021. Július 27. 22:12 »
Csak 1 pár kérdés ! Hogyan fertőtleníted? Mivel viaszolod ?És hogyan? Milyen vastagon ? Az ára kb 400ft /db. Megéri?

« Válasz #812 Dátum: 2021. Július 28. 08:54 »
Csak 1 pár kérdés ! Hogyan fertőtleníted? Mivel viaszolod ?És hogyan? Milyen vastagon ? Az ára kb 400ft /db. Megéri?
Hipó
Fedelezett viasz+ öreg lép
Henger
A vastagságot ki kell tapasztalni
Fa keret, fúrás, szegelés, drótozás, műviasz+ rögzités. Ha készen veszed az se olcsó.A fa a nedvességet magába szívja, penészedés gombás betegségek. Nincsennek zugok a keretek szélénél, seprésnél előny(hunor).Őszinte véleményt várok, fikázni nem ér!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #813 Dátum: 2021. Július 28. 09:46 »
"Na akkor őszinte vélemény"!
Tételezzük fel",hogy magad gyártod:   23ft/keret(nem a 270e faanyag árak mellett :) ) +4db távtartó= 43ft+drót+műlép= nem "horror" összeg!.

A műanyag keretet nem tudod magad megcsinálni!!+ a viaszozás macerásabb+az sem ingyen van! 400 a keret +viaszozol ,ha nem tapasztalod ki rendesen nem építik jól.
Öreg kereteket lédúrod spaklival. Semmi nem marad a viaszból rajta "hipózás előtt?
Ne adj isten bekapsz egy nyúlóst. Akkor mi van? Mennyi megy a tűzbe?

Környezetet szennyezel ,jobban mint a fa kerettel,amit nem sajnálsz gyújtósnak használni a kazánba télen.

Egyelőre ennyi! :)

« Válasz #814 Dátum: 2021. Július 28. 13:05 »
Ha magad gyártod, a gépeket is meg kell venni, és ha profi gépet akarsz és profi munkát végezni, írány a csillagos ég. Na meg ha olyan ügyes vagy mint én, akkor mint a viccben megy az ujjad   a picsába.
Viszont a nyúlós az gáz.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #815 Dátum: 2021. Július 28. 13:27 »
A "profi" gépek.  Egy életre megvettem! Kombinált gyalugép+asztali körfűrész . Pontosan 120 ezerbe van! Évi ,min 1000 keret legyártva.

Egy kezemmel tudom (MÉG! ) mutatni: 5 sört kérek!! :) 2 kezemmel 10-et! ;)

Viccet félre téve! Pont most voltam egy barátomnál,épp pörgetett. Ő is vett vagy 400 műanyag keretet.
Mit mondjak!??:  Okádék ahogy "kiépítették"!!!  Én maradok az ujjam "kockáztatásánál"!! :D :D

« Válasz #816 Dátum: 2021. Július 28. 14:03 »
Köszi a választ!
Nincs még tapasztalatom, de mire be drótoztam 20 keretet lement a nap.
Ezért is hajlanék a mű keretek felé, de úgy látom ez vak vágány lesz.

*

wr

• 1030
« Válasz #817 Dátum: 2021. Július 28. 14:18 »
Idézet
Hello! Írjátok már meg bővebben miért ne verjem magam költségekbe, re: műanyag keret.
Verd magad költségekbe, az a jó ha magadtól jössz rá hogy mégsem kellett volna, mert az az igazi tapasztalat ami saját.
1. Nyúlós, had ne ragozzam.
2. Vetemedik. A közepe egy idő után olyan lesz mint a kifli.
3. Nehezebb mint a fa keret.
4. A fogása is rosszabb mint a fa kereté.
5. Alapból ki sem építik, kell melegítened fertőtlenített viaszt, amivel átkened az egész keretet mondjuk egy festőhengerrel.
6. Hiába viaszoztad be, akkor sem úgy építik mint a sima műlépet, hanem sokkal vontatottabban.
7. A mezei keret bármelyik részén van bölcső, de nem akarod elvinni a keretet is, egy pengével bármelyik részéről sérülésmentesen le tudod vágni a bölcsőt, próbáld ezt meg a műanyaggal.
8. Mivel valamivel nagyobb lesz a távolság a keretsorok között mint egyébként, összeépítik, és előáll még olyan is, hogy emelnéd le a fiókot de nem jön, mert emeli magával az alatta lévő fiókban lévő műanyag keretet is (fánál ilyen nincs, az jobban oda van ragasztva és inkább az összeépített viaszrész szakad el).
9. Amikor 3-4-5 vagy akárhány évente keretet cserélsz, ezt nem tudod kivágni, úgy kell róla vagy lekaparni vagy arra alkalmas edényben leolvasztani róla az öreg lépet.
10. Kapcsolódik az előzőhöz, a műanyag keretet nem teheted ezután vissza, fertőtleníteni kell. Lánggal nem tudod, maradnak a vegyszerek. Nem sok olyan van ami a nyúlós spóráját is pusztítja.

Egyetlen egy előnye van a műanyag keretnek. Ha otthagyod bárhol szabadon, a moly csak a felesleget (viaszolt részt) tudja lerágni róla, a műanyag sejtalap sértetlen marad.

Nyilván, ha a faanyagot valahol olyan helyen veszed az nem lesz olcsó, pláne most, hogy az OSB lap ára is vagy 3-400%-kal drágult. De, a mai napig lehet kapni olcsón is fát, csak utána kell járni. Akár erdészetektől is, oda is viszik neked, daruval le is teszik, persze 3db-nál többet kell venni (mondjuk 20 köbmétert), de utána abból 3-4 méhész nagyon sok évi keretanyaga megvan, ha utána kiszámolod fillérekből. Ja, igen, dolgozni kell vele, a rönköt el kell vágni, megvárni míg megszárad, legyalulni, méretre vágni, az oldalléceket kimarni.
Faluhelyen kapsz 15000 körül egy köbméter hárs vagy éger rönköt ami ugyanúgy jó, és akadnak emberkék is akik kb. ugyanannyiért fel is szeletelik neked akkora méretre amekkorára akarod.

De szerintem ez minden mással is pont ugyanígy van, vagy megveszed (ekkor drága lesz), vagy megcsinálod (olcsó lesz, de dolgozni kell vele). Ingyen ebéd, na az nincsen.

*

wr

• 1030
« Válasz #818 Dátum: 2021. Július 28. 14:23 »
Köszi a választ!
Nincs még tapasztalatom, de mire be drótoztam 20 keretet lement a nap.
Ezért is hajlanék a mű keretek felé, de úgy látom ez vak vágány lesz.
Napi 100 keretet fél lábon állva is be lehet drótozni ha elő van készítve (bele van ütve a 2db szeg ami a drót 2 végét tartja). Meg nem előtte nap kell nekiállni amikor már vinni kéne betenni mert hordás van.
Ősszel szoktam összeszögelni a teljes mennyiséget (nem kell sok, mert amit kivagdosok annak az 50-70%-át szintén meg szoktam menteni, azokat már ugye nem kell szögelni csak újra fúrni).
Tavasszal ahogy elviselhető a hőmérséklet a műhelyben bedrótozom. Műlépezni meg 1-2 héttel a hordás előtt szoktam.

« Válasz #819 Dátum: 2021. Július 28. 14:51 »
Köszi a kimerítő választ!
Azt hiszem maradok a kitaposott úton.

« Válasz #820 Dátum: 2021. Július 28. 20:00 »
Ezt jobb lett volna ha nem írdo le wr:
".nem kell sok, mert amit kivagdosok annak az 50-70%-át szintén meg szoktam menteni, "
Akinek nincs 80-100 Ft-ja, hogy új keretlécet vegyen, hát mit is mondjak?
A méhegészségügyi szempont sem mellékes.
Biztosan nálatok nem zajlik ilyen oktatás, vagy te nem jársz oda.
Ott mindig elhangzik, hogy lépselejtezésnél, a kertléc a tűzbe.
A többi részével egyet értek!
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #821 Dátum: 2021. Július 28. 20:53 »
Inkább ne mondj semmit, már ha nem szeretnél újabb butaságot mondani. Jól látod, nem járok oktatásra, már sok éve nem. És nem csak lustaságból, hanem azért sem, mert a hülyeségből épp elég annyi (azaz túl sok is) amit a fórumokon olvas az ember, nem kell azt még személyesen is hallgatni.
A fórumra legyint egyet az ember, ír valamit, lehülyézi a másikat, vagy csak ráhagyja, na de személyesen ezt már nem mindig lehet megtenni.

Most legalább megtudtam, hogy nálad a kaptárak is mennek 3 évente a tűzbe! Vagy azokkal mi van? Nálad a kaptár belsejében is repkednek a méhek, és nem érintkeznek soha a deszkával? Vagy akkor ez most hogy van (ide most kéne egy jó nagy vigyorgó szmájli ha működne)? A kaptárad állja (semlegesíti) a spórát, de a keretléced nem? Világosíts már fel minket tudatlanokat! Most akkor égessük a kaptárakat is, vagy a lécet sem kell? Vagy akkor most mi van?

Egyébként, fingod sincs mit csinálok a kereteimmel (fertőtlenítem őket) mert akkor le sem írsz megint ekkora butaságot. Elmondom, olyan kereteim is vannak amik már 20 évesek és még állják a sarat! Azért menjek előadásra, hogy valami "okos" elmondhassa nekem hogy égessem el? Köszönöm, inkább nem megyek, legalább a vérnyomásom sem megy fel.

Mondok mást is. A kivágott keretekkel mindig várok 1 évet, az alatt azért kiderül ha az embernek netán nyúlósa van, így akár fertőtlenítés nélkül is nyugodtan visszarakhatnám.

Jut eszembe, írhatnál valamit azoknak a méhészeknek is, akik habkaptárban dolgoznak műanyag keretekkel (ismerek személyesen ilyet), hogy akkor ők mikor mit és hogyan égessenek el. Már csak annak fényében is, hogy a műanyagot elvileg tilos égetni a mérgező égéstermékei miatt.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #822 Dátum: 2021. Július 28. 22:32 »
KEZDŐŐŐŐŐDIK!!!! :) :) :)

« Válasz #823 Dátum: 2021. Július 29. 07:57 »
Látom bepöccentél wr, de ez a te bajod.
Ezt kérdezed tőlem:
"Most legalább megtudtam, hogy nálad a kaptárak is mennek 3 évente a tűzbe! Vagy azokkal mi van?"
A kaptáraimat rendszeresen gázpörzsölővel fertőtlenítem.
Mindig vannak tartalék kaptárak, abba átteszem a méheket és így simán ki tudom égetni őket.
Van egy mondás, de te ezt biztosan nem ismered.
"Nincs olyan buta ember akitől nem lehet tanulni!"
De mivel te vagy a legokosabb, ne menj soha előadásokra.
Ott mindenki buta.......
Szerinted.
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 468
« Válasz #824 Dátum: 2021. Július 29. 08:10 »
Vannak 20 éves keretek-elgondolkodtató-ennyire szegények nem lehetünk,én pl adrót végét letüzöm(csak tipp),
egyébként igaza van Attilának még a buta embertől is lehet tanulni,