Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402792 megtekintés
*

buksi

• 468
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #870 Dátum: 2021. Augusztus 13. 16:54 »
Nem mindegy,6-7 kereten,vagy 6-7 kereben van fias,és majd több lesz,nincs baj a méheimmel,az anyanevelóket meghagyom nektek,saját  nevelésem van,de ugy látom az okosok mindent jobban tudnak.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #871 Dátum: 2021. Augusztus 13. 16:57 »
robi75.  A napraforgó mézet az idén(januárban) én is 950-ért adtam el. Igaz tavalyi volt.,
Megvárnám az ideivel a minimum 1000-1100 ft -ot.

Mert ahogy mondod : Szart se ér a pénzünk! Legalább a "kupaca"legyen nagyobb! :)

buksi meg csak "provokál"! :D :D Biztos van nála is 6-7 keretben elég jó fias! Vagy.....? :)

"Nem mindegy,6-7 kereten,vagy 6-7 kereben van fias," Mi az a "kereb"?

És igen! Még több lesz!
« Utoljára szerkesztve: 2021. Augusztus 13. 17:03 írta oszkár »

*

leo

• 210
« Válasz #872 Dátum: 2021. Augusztus 13. 23:49 »
Napraforgó ha sok volt sokat hozott, plusz a meleg.
Nálam az idei rekord.Napraforgó után a plusz napra serkentette a családokat.A 6-7 fias NB megvan . A keretek csillognak.Serkenteni nem kellett.Itt a szolidágó.Utána kicsit kell. Tavaly nem így volt. Minden év más. És mindenkinél más.
Oszkárnak és Buksinak is más.

« Válasz #873 Dátum: 2021. December 14. 17:36 »
Üdv, 43 éve méhészkedek, 35 éve egységes fekvőben, aztán 8 éve egyenlőlépes 1/2Dadant rakodóban.
A közelmúltban kérdezett valaki műanyag lépről. 6 éve használok ilyen lépet fa keretben. A tapasztalatom hátrány szempontból: nehezebb a lép, egy picivel vontatottabban építik (nagyban függ milyen viasszal van viaszolva) és az átállás költséges.
Előnyei: gyors összeszerelési idő, semmilyen körülmény közt sem deformálódik, pergetést nagyon bírja még a szűz lép is, a selejtezés előtti öreg lép sincs eldeformálódva, léctől lécig kiépítik alul és oldalt is, gyakorlatilag nincs heresejt, ha rosszul építették, le lehet durni spaklival akár csak az egyik oldalát és újra építik, jó hőszigetelő, nagyon sokszor újra lehet használni
A fakeretes megoldás jobb a monoblock kialakításnál. Ez utóbbi kerete üreges kialakítású, amit lehetetlen újrahasználáskor kitakarítani. A fakeretet egyszerűen kicserélem. A lép tisztítása áztatás után gőzborotvával teljesen újszerűre visszaállítható. Viaszozás festőhengerrel, keretbehelyezés előtt, előmelegített lépre. Aki áldoz rá nagyon ajálom.   

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #874 Dátum: 2022. Február 10. 20:21 »
QUQURIQ !!!

Az oldal címe, " Méhészkedés rakodó kaptárban"
Erre az összes rakodós rákattint!
...de, 1/2 rakodós?
         Hunor egyenlő lépes rakodós?
         Hunor, 1/2 rakodós?
         Dadant egyenlő lépes?
         Dadant 1/2 lépes?
         Dadant, 1/2 Dadant  lépes?
         NB-NB?
         NB-1/2 NB?
Nos, aki ide megírja a frankót, ami mindenkire vonatkozik egyöntetűen, megemelem a kalapomat!
Szét kellene szedni, már az első mondatban, hogy most melyikről is van szó!
...mert ugye mindegyikkel máshogyan kell méhészkedni.
Képzeljétek csak el a kezdőket, ha meglátják a "lehetőségeket", pedig még a fekvőket meg sem említettem!
Ezekhez még hozzá kell adni, hogy ki-ki melyik országrészben méhészkedik.
Az ottani időjárás, a mikroklíma, a domborzat, és a méhlegelők!
Vándor, vagy állóméhészetről van szó!
Ugye mennyire egyszerű?
Á! vagy inkább bonyolult?
Ezt mindenki saját maga döntse el!

Üdv. Kiskakas

« Válasz #875 Dátum: 2022. Április 01. 21:00 »
Sziasztok!
Próbálta már valaki  3x10es hunorral hogy akác után megosztja a családot úgy hogy maradna az alsó fiókban az anya a nyílt fiasokkal, a 2. fiókba kerülnének a fedett fiasok egy párzott anyával vagy bölcsővel, és napraforgóra a két fiók közé kapnának egy üreset és a felső fiók lelenne röptetve a 2. fiókra(méztérre). Így nyernénk egy szaporítást, és mivel leröptetjük a gyüjtő méheket a 3.fiókból így a család gyújtőerejét nem gyengítettük a szaporítással, napraforgó pörgetés után visszakerülne a 3.fiók másodiknak, így a gyújtőméheket is visszanyerné. És viszonylag hatékonyan lehetne atkát is írtani.
Így teleltetném is őket egymáson hogy kihasználjam hogy 2 anya petézik a kaptárban, és mikor eljönne a mézterezés ideje, a 2. fiókból elvenném az anyát valamennyi fiasítással és a két családot egyesíteném, így bármilyen rossz tavasz lenne a 2 anyának köszönhetően egy nagy gyűjtőképességű családot hozhatnánk létre akácra.
Van esetleg valakinek tapasztalata ilyesmivel?

« Válasz #876 Dátum: 2022. Április 02. 00:11 »
Ez szépnek tűnik, működne is ha nem 2022-őt írnánk.
Napraforgó végére az utóbbi időben családroncsokkal települtem vissza a telelőmbe.
Örülhettem annak, ha szolidágón és az etetés hatására rehabilitálódott a méhcsalád.
Harminc évvel ezelőtt simán működött.
Szerintem mostanság necces, ez egy elmélet ma már.
Ki kell próbálni.
Én anno Nógrád megyéből úgy hoztam haza a szaporítást, hogy az anyarács fölötti méztereket lekaptam, és egy új fenékre tettem.
Ezek öreg méhek voltak, több kilónyi.
A vaddohányra levittem így őket, ott kaptak egy párzott anyát.
Simán be lehetett velük telelni.
Nagyernyei Attila

« Válasz #877 Dátum: 2022. Április 02. 20:46 »
Az ilyen, lényegében söpört rajok milyen erősségüre tudtak felfejlődni őszre? Ezt most is meglehetne tenni szerintem folyamatos serkentés/etetés mellett. Ahol nincs akác és napraforgó között hordás ott ez egy jó alternatíva lehetne szerintem arra hogy kitudjuk  használni a nagy méhtömeget, hiszen napraforgóig úgyis elpusztulnának ezek a méhek amik akácon dolgoztak.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #878 Dátum: 2022. Április 02. 21:50 »
Van aki meg is teszi. :)   "ez egy jó alternatíva lehetne szerintem "  Az is!

El kell vinni őket röpkörzeten kívülre ,és adni nekik 1 fias keretet,hogy véletlenül se szökjenek el.

És így lehet legegyszerűbben más keretméretre is szaporítani.

Ez megint csak a rakodó kaptárakra igaz! :) + még egy érv a rakodó kaptárak mellett! ;) :)

« Válasz #879 Dátum: 2022. Április 03. 06:43 »
Oszkár, csak dolgozó méhekből csinálod a söpört rajokat, vagy rázol hozzá dajkákat is?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #880 Dátum: 2022. Április 03. 09:52 »
A családra egy kinyalatatlan mézes fiók felrakva,és másnap elvéve. +1 fias keret adva nekik. Csak annyi dajka van ami a fias kereten van éppen. Nincs több rárázva.

Ha  főleg fedett, fiassal van csinálva szaporítás,amiből napraforgóra gyűjtő méhek lesznek ITT!!!!! kiszorítják az anyákat.Ami egy szívás!

Még egyszer hangsúlyozom ITT!!  Az így készített szaporításokat .......    le fogjuk röptetni.

Ami másnak meglepő lehet! :) De mint mondták: " Nálatok a pároztató kaptárok is elvehető mennyiségű mézet termelnek"!  :D :D És mások mentik meg a méheimet is!! :o ;D ;D

Tudom nem sokan értik azt a kis "kitérőt". De van aki igen. :)

« Válasz #881 Dátum: 2022. Április 03. 11:44 »
Itt is ez a baj a fedett fiassal készült szaporításokkal, teljesen kiszorítják az anyákat.
A szaporítások leröptetését hogy csináljátok?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #882 Dátum: 2022. Április 03. 14:07 »
Amikor megcsináljuk a szaporítást,a nagy családok nem a telephelyen vannak. A szaporítás kerül oda. Ezeket úgy rakjuk le,hogy marad ki nagy családoknak hely köztük. Napraforgó hordás előtt kerülnek oda a nagyok. (A kicsik közé,hogy legyen mire röptetni ) Amikor nagyon beindul a hordás,és még van helye az anyának ,nem szorítják ki)kivesszük a szaporítást és más helyre rakjuk. Ezeket itatni,gondozni kell!
A hordás vége felé vagy visszaröptetés,vagy kapnak fiast,HA-HA!!! lesz miből. ;D

Mert már volt példa arra is,hogy azoknál sem sok fias volt a jó hordásban.
 Lehet azért mert gyengék voltak??? ;D ;D ;D

« Utoljára szerkesztve: 2022. Április 03. 14:11 írta oszkár »

« Válasz #883 Dátum: 2022. Április 03. 16:19 »
És ez a leröptetés úgy nem megoldható hogy a termelő család fölött a 2. Fiókba rakom a szaporítást és napraforgón a két fiók közé adok egy üres mézteret? A szaporítás elvesztené a kijáró méheit így hogy egy kb 30-35cm el feljebb  kerültek és a 2.fiókba(méztérbe) kezdenének hordani?
Álló méhészetben használnám

*

oszkár

• 1226
« Válasz #884 Dátum: 2022. Április 03. 18:35 »
Csak kérdezek.

Hogy pörgetsz?
Mindig leveszed a szaporítást?
Hogy serkentesz?
Ha bele kell nyúlni a családba,megint csak leveszed a szaporítást?
Elfér a család 1 fiókban? ( gondolom Hunorral méhészkedsz.Ha felessel, meg pláne felmerül a kérdés!)
Mikor akarod megcsinálni a szaporítást?
Hol tudna fejlődni a törzs család?
Gyűjt neked napraforgón az 1 fiókban lévő család, amiből szaporítottál?
Ha nem viszed el a zömében öreg bogarakat ,szerinted nem repül vissza a családhoz?

Hirtelen csak ennyi jutott eszembe.

Szerintem ez "halott" ötlet!