Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402837 megtekintés
*

Kitin

• 934
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #570 Dátum: 2019. Április 13. 22:17 »
Ez a kis Orosz technikai csoda most meggyőzött! :o  De mi van a harmadik sorral? Oda magától felsétál? :)

Oszkár!  Na most utoljára:
2 perctől: https://www.youtube.com/watch?v=ZaFOC75Qo9Q

De többet nem segítek!   ;D

*

wr

• 1030
« Válasz #571 Dátum: 2019. Április 14. 07:40 »
Idézet
Nem kötekedni szeretnék, de meg lehet kérdezni, hogy az a kis idő amíg leszöknek róla az nálad mit jelent a gyakorlatban
Ez a mézelvétel dolog egyedül repcén macerás, mert ott nincs rá optimális nap, már kifejtettem miért. De ez is csak addig gond, amíg nincs 1 üres fiók. Ha már van, akkor abba már hordhatják az akácot, hogy a felette lévő repcés fiókot mikor veszem le az lényegtelen, mert úgysem hordanak meg 2 napa alatt egy fiókot. Tehát mehet a hordás, nekem meg nem kell kapkodnom. Az akác és a szotyi meg már kényelem, akkor veszem el amikor akarom.
A szöktetést én nem sorolom a pergetéshez. A reggeli órákban felteszem a szöktetőket (tehát nem délután meg este ahogy itt az egyik videóban elhangzott mert az marhaság). Azért reggel, mert ha kijönnek és beindul a hordás, akkor már szirup is kerülhet a fiókba az meg nekünk nem kell. Tehát egész nap szökik a brigád, közben azt csinálok amit akarok, de ilyenkor szoktam előkészülni a pörgetésre. Aztán másnap reggelre leszöknek, itt egyetlen dologra kell vigyázni, hogy véletlenül se maradjon ki nem kelt herefias a fiókban, mert akkor azzal ott lesz még vagy 3 marék méh. A fiókban 0 és 10db méh között szokott maradni, ezekkel nem csinálok semmit, hanem a nyitott fiókból szépen kiszállnak amíg bezötyögök vele a pörgetőig. Tetőt csak a visszahordásnál teszek rá, akkor muszáj, hiszen erős szaga van a kipörgetett lépeknek, beindulna a kutatás.
Nálam a szöktetés soha nem lassította a munkát, azt a fedelezés lassúsága szokta akadályozni. Meg a pörgető, azért is van belőle kettő, hogy ne kelljen várni, amíg az forog addig lehet pakolni a másikat. A méheket pedig egyszer sem csesztetem, mert leveszem a fiókot, és felteszem a szöktető fölé. Úgy van ellopva tőlük a méz, hogy észre sem veszik. 
Idézet
Ezer éve a Napnál világosabb, legalább is a méhész szakemberek között, hogy a nagy lépen jobban, és gyorsabban fejlődnek a családok.
Aha.  :D Akkor áruld már el nekem, hogy hova ez az egész tavaszt átölelő tilitoli? Akkor miért nem csinálod amit én, hogy hagyod a családjaidat önállóan, természetesen fejlődni? Ja, mert akkor egy sem jönne fel akácra abban a szuper kaptárban? Vagy akkor most valaki itt tényleg nagyon hülye?
Elárulom, az enyémek másfélszer olyan magas lépen vannak tavasszal mint az NB-d, és ebben az sem zavarja őket, hogy van benne középen 8mm hézag meg 2 léc. Nem úgy mint a félkereten, mert a félkeretben valóban megtorpannak a két keretsor miatt.
Az kimaradt tegnap a nagy monológomból, hogy minden évben vannak családok akik még az általam biztosított természetes helyet is felülbírálják, és még szűkebb és magasabb életteret alakítanak ki teleléskor maguknak, tehát nem általam. Ugyanis azt csinálják, hogy fogják, és felül a szélső keretekből lehordják az alsó fiókba a méz egy részét, azaz még szűkebbre és magasabbra veszik maguknak a saját életterüket, így csak 4-5 keretpáron telelnek!
Biztosan azért, mert ez a legtermészetellenesebb a számukra.  ;D ;D ;D

« Válasz #572 Dátum: 2019. Április 14. 08:07 »

Az NB lépeket az első pillanattól kezdve csak függőlegesen drótozom.
Azt be kell vallanom, hogy a logikával teljesen ellentétes, mert a terhet a vízszintes drótozás hordozza.
Ettől függetlenül soha nem drótoztam vízszintesen, de hullámosítom a drótot.

Ezt mi is így csináljuk és hibátlanul működik.
Mióta kitapasztaltam,hogy azt a bizonyos hullámosító kézikészüléket két kézzel is lehet működtetni, azóta nem egy nagy kunszt egy este 100 NB keretet végighúzni, vízhólyag nélkül.
Hullámosítás nélkül, sugaras pergetőben egyébként a friss Hunor keret is hajlamos összecsúszni.

*

ata67

• 526
« Válasz #573 Dátum: 2019. Április 14. 09:29 »
Fél Nb fiókon 3 fiókon is kipróbáltam a telelést. A felső két fiókon teleltek általában, kicsit belelógva a fölsőbe. A felső fiók teljesen mézes, ez biztosan elég a tavaszi fejlődéshez is. Tavasszal nincs gond, sok helye van a családnak, lefelé fejlődnek. Azt tapasztalom, ha rájuk hagyom, akkor nem olyan koncentráltan petézik az anya, hanem kicsit szétteríti a fiast. Az, hogy legyen 8 NB, vagy 8 keretpár szín fias keret, inkább a méhész kívánsága lenne a pörgetés könnyebbsége miatt. A méhek ösztönük szerint széjjelebb húzzák a fiast. Ez egyben azt is eredményezi, hogy később akar megrajzani a család. Iszonyú népességűre tudnak fejlődni, és még mindig nem akarnak rajzani, sokat hordanak. A keretsorok közti hézag a nyári napforduló után valóban probléma, megakasztja a fiasítás kiterjedését, jobb a nagy keret, de tavasszal ezt nem látom problémának.
Hozzáteszem, nem tudok minden nap a méhek mellett lenni, ezért is olyan technológiát keresek, ami az én életmódomhoz, és a méhekéhez is passzol. Az, hogy ki milyen technológiát részesít előnyben, egyfajta egyensúly keresés a saját célkitűzései-lehetőségei, a méhek ösztöne, az időjárás, és a hordási viszonyok között.
Most ezt akarom kipróbálni, amit WR mondott. Felteszem a méztéri fiókot, amiben akkor még bőven lesz fias, megközölöm egy üres fiókkal, és mehet bele az akác. Külön pörgetem a két féle mézet. A vegyesbe bele fog menni valamennyi akác a fiasok helyére, hát akkor belemegy.
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 14. 09:42 írta ata67 »

« Válasz #574 Dátum: 2019. Április 14. 10:06 »
Attila nem félsz attól, hogy mindkét fiókodban csak vegyesed lesz ezzel a módszerrel? Mi lesz ha bejön 1-2 kirepülésre alkalmatlan idő az akác kezdete után? Ha a repcés méztéri fiókban van még fedetlen méz, akkor abból lefelé tuti semmit nem pakolnak? Én nem tudom a választ, de így, hogy nincs saját tapasztalatom nem kockáztatnék.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #575 Dátum: 2019. Április 14. 11:43 »
 "
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:44 írta oszkár »

« Válasz #576 Dátum: 2019. Április 14. 12:43 »
Ez egy szerencsés helyzet. De úgy látom, lassan eljön a "hókusz-pókuszok" ideje. Semmi nem olyan már, mint régen.

*

ata67

• 526
« Válasz #577 Dátum: 2019. Április 14. 13:08 »
Attila nem félsz attól, hogy mindkét fiókodban csak vegyesed lesz ezzel a módszerrel? Mi lesz ha bejön 1-2 kirepülésre alkalmatlan idő az akác kezdete után? Ha a repcés méztéri fiókban van még fedetlen méz, akkor abból lefelé tuti semmit nem pakolnak? Én nem tudom a választ, de így, hogy nincs saját tapasztalatom nem kockáztatnék.
Hát..., az NB fészkűek elvileg nem pörgetik a fészket, ott is van valamennyi vegyes méz. Nem hallom, hogy nagyon félnének a méz keveredésétől. Teljesen tiszta pörgetést úgy lehetne csinálni, ha előtte kopaszra pergetnénk a családokat, de ez nagy rizikó. Ha bejön egy hetes rossz idő, akkor éhen is pusztulhatnak a családok. Szerintem ilyet nem szabad csinálni. Itt is meg kell találni az arányokat.
A fél Nb-nél a kikelő fias helyébe már akácot fognak pakolni. Egy erős családnál akác előtt már nem szabad sok fiasnak lenni a 3. fiókban, addigra az átalakul méztérré, a család lejjebb vonult. A mézet elvileg teljesen meghordott lépekben igyekeznek tárolni a méhek, ha készen vannak, lezárják. Nálam nincs repce, amilyen rosszakat hallok róla, nem is bánom.

*

ata67

• 526
« Válasz #578 Dátum: 2019. Április 14. 13:12 »
[quote author=oszkár link=topic=43.msg45541#msg45541 date=1555234981

Tavaly akácra 18-20 zömében fedett fia volt náluk. Ez már tűrhető ugye? És semmi "hókusz-pókusz"!
[/quote]
Ebből mennyit hagysz náluk Oszkár? Gondolom, elveszel néhányat a rajzásveszély miatt.
Üdv: ata

« Válasz #579 Dátum: 2019. Április 14. 19:28 »
Wr nek abban igaza lehet, h hunoron nem torpan meg, ennek egyetlen okát látom, mire odakerül a fiókváltáshoz, van elég nép, mert előtte volt helye.

Bizony nem minden család erős oszkár, állományszinten inkább a közepes a jellemző, és ott gond, az erősnél valóban nem! Viszont tavasszal ha nem nyúlsz bele, megakad a közepes család addig egy fiókon amíg nem kel ki annyi nép, hogy a lentit is takarja részben.
Ennek ellenére csak a félkeret  ;) !!!

*

oszkár

• 1226
« Válasz #580 Dátum: 2019. Április 14. 22:29 »
Bi

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:43 írta oszkár »

*

ata67

• 526
« Válasz #581 Dátum: 2019. Április 15. 08:24 »
Oszkár!
A Bertalan módszer 13-14 fias keretet, egy fiókra zárást javasol, de úgy hogy a fias 3 fiókra szét van húzva, két anyarács, középen az anya 2 nyitott fiassal, építtető kerettel, műléppel. Egyszer csináltam így is, de nem volt jó az időjárás, és alig építették ki a méhek a műlépeket, vehettem ki sokat. Jó lehet egy módszer, de ha nem passzol hozzá az idő, akkor fújhatjuk...
azon gondolkodom, ha a 14 keret fölötti fias úgyis csak a rajzást erősíti, termelni nem fog az akác elején kelt méh, akkor miért ne erősítené inkább a szaporítást. Lényeges dolog, hogy legyen fias 14 keret fölött. Az elvett fiasítást az akáci méhtömeg nagyon gyorsan pótolja, nem tekinthető veszteségnek.
Fiatal anya- akácra lecserélni a két éves anyát nehéz ügy. Próbáltam, de ha rossz az idő, sok anya elveszik párzás közben, odavész a sok munka. Ez is jó ötlet, jó módszer, de kell, hogy a körülmények passzoljanak. Nekem most több fehér anyám is van, nagyon szép családokkal.
Üdv: Ata

*

oszkár

• 1226
« Válasz #582 Dátum: 2019. Április 15. 09:21 »
M

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:44 írta oszkár »

*

ata67

• 526
« Válasz #583 Dátum: 2019. Április 15. 11:08 »
Oszkár írta:”
A fiatal anya "tenyészanyagnak nem jó,mert nem tudod mire képes.Rajzott már meg ilyen! Pedig "papírforma" szerint kicsi az esélye!“
Ata írja: ezzel egyet értek, az idősebb anya mar memutatta mit tud, attöl kell szaporítani. Hogy milyen herével találkozik a párzó anya, az lutri. Tulajdonképpen a többivel is egyet értek, nem kérkedhetünk azzal, hogy mindenre fel tudunk készülni, de mindig újra próbálkozunk.
Üdv: Ata

*

oszkár

• 1226
« Válasz #584 Dátum: 2019. Április 15. 15:24 »
A

« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:43 írta oszkár »