Na nehogy már hamarabb végezzen valaki a szöktetővel, mint sepréssel!!!
Kell oda plusz fiók. Kellenek abba lépek, amely lépkészletet egész évben vagy a méhekkel, vagy hűtőházban kell őriztetni a moly ellen, mert ugye kénezni csak ősszel lehet, mert a kénessavnak ami a mézes lépekben keletkezik el kell bomlania. Na azokat a lépeket a fiókokban ki kell hordani a szállító eszközre. Kiszállítani, és akinek szerencséje van, annak a kaptárak mögé állva már csak néhányszor kell azokat emelgetnie. Majd inkább idézem, mert ez nagyon jól írta Attila.
"Na nézzük mivel is jár ez praktikus pakolászás.
Először is kell minden családhoz egy szöktető.
Felemeljük a mézzel teli fiókot, vagy fiókokat ezt letesszük mondjuk a mellette lévő kaptár tetejére, vagy egy állványra.
A családra rátesszük az üres fiókot, vagy fiókokat, erre rá a szöktető és visszatesszük a tele fiókokat.
Ja és a tetőről menekülő térről se feledkezzünk meg.
Másnap megnézzük, hogy méhmentes e.
Ha nem akkor levesszük a mézzel teli fiókokat, és fújjuk mint ahogy Oszkár írta.
Ehhez elegendő egy néhány sejtben ekkorra még ki nem kelt here, és már fújhatjuk is az egészet.
Na ha ezzel megvagyunk, akkor lehet vinni a nehéz fiókokat pergetni.
(Én eddigre minimum 2-3 fekvővel egy kefével végzek!)
És itt nincs ám vége a mutatványnak!"De nincs ám, mert ugye folytassuk csak.
Ismét ki kell menni azzal a szállító eszközzel, aztán ismét végig kell csinálni azt a mutatványt, mert az a mézes fiók csak nem akar önjáró lenni. (Eközben én is ki tudnék pergetni párat, de még nincs vége.) Tehát az ismételten a szállító járműre emelt, és gondosan takart fiókokat otthon be is kell vinni a pergető helyiségbe. Na de nincs vége. Ugye a pergetés az mindegyik méz elvételi formánál ugyan az, szokták mondani. Tényleg. Biztosan ki lehet csapatni a harminc fokos mézet ugyan úgy mint a kihűltet? Naná, de akkor azokat a lépeket lehet mindjárt a főzőbe rakni, ezzel a következő munkafolyamat is elkerülhető, ugyanis -lehetőleg a méhek elülése után- azokat vissza is kell szállítani a méhesbe. Akkor ugye vissza kell rakni valamennyit a szállító eszközre, ki kell szállítani, aztán kezdődik minden előröl. Erre szokták mondani "VISSZASZÓROM." Aha én meg hülye vagyok, nem?

Azt a néhányat a gyerekkel, meg a sógorral, feleséggel Komoly méhészetben az egy éjszaka lenne, a pergetés meg több éjszaka. Na most még tudnék ennek a hátrányairól egy-két oldalt írni, de mindenki úgy szenved ahogy tud, nem akarok én senkit sem meggyőzni, csak amíg szöktettem próbaként, addig annyi munkával akár 10x annyi családdal is végeztem seperve, azonnal visszarakva a kipergetetteket, + 2-3 műlép, aztán legközelebb majd átvizsgáláskor bontok.
"Hordásban, a fészek feletti fiókot amikor már majdnem tele van felrakjuk 3-diknak "
Oszkár! Gyere el hozzám csináljuk végig!
Kíváncsi 
lennék, a 376. után 20 per alatt hányat emelnél fel. De én elveszek 100 felett egy nap készre

egyedül, csak vegyék ki a kezemből ...és pergessék ki, mert azt nagyon utálom, és nem is méhészmunka.