Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402861 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #540 Dátum: 2019. Április 12. 08:53 »
Szerintem a rakodósok is a méhészkedésük elején sőpréssel kezték.Én is évekig így szabadítottam meg a méhekről a kereteket.Nem főállású méhész lévén hétvégén vettük el az akácmézet két nap, már szombaton kutattak de vasárnap reggel már vártak a méhek hogy támadhassák az egymásba rakott méztéri fiókokat.Majdnem négy óra kellett negyven fiók elvételéhez ami nálam egy futóra való volt mert otthon pergettek.Ez most másfél óra és csak kőzvetlen a futóra pakolok,az igaz hogy vigyázni kell hogy véletlen se legyen rés a szőktetendő méztéri fiókoknál
Általában mindenki azt a rendszert dicséri amilyen van neki mert nem egyszerű az áttérés.Én úgy látom a családok kezelésénél mézelvételnél szaporításnál anyabőlcső kimentésnél egyszerűbb és jobb a félkeretes rakodó     SzS

*

oszkár

• 1226
« Válasz #541 Dátum: 2019. Április 12. 08:59 »
H
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:36 írta oszkár »

*

wr

• 1030
« Válasz #542 Dátum: 2019. Április 12. 09:49 »
Valamikor régen lemértem de már nem emlékszem pontosan. Azon idő alatt amíg lekapom a tetőt a menekülővel, meg megpattintom a fiókot és leveszem, van hogy nem végzek egyetlen keret lesöprésével sem, de a legjobb esetben is csak belekezdek a másodikba. Miközben a leszöktetett fiókom már a kocsin van. És ebbe nem számoltam bele még a tökölődést sem, amit itt valamelyik tegnap belinkelt fekvős videón is látni, hogy fél perc csak azzal telik, hogy kifeszegeti a ládából a keretfedőt, meg kicibálja onnan a mindenféle fóliákat meg takarókat amik ott vannak. Nálam ilyenek nincsenek mivel nincs szükség rá.
Meg, 3 hunor fiókból hogy sepernék? Néhány óra után leszakadna a vállam abban a magasságban, emelgetni, tartani meg forgatni a kereteket. A fekvős meg hova seper? A kaptár elé kellene, de oda nem tud, mert útjában van a felnyitott tető! Két kaptár közé? Bele a ládába? Megőrülnek, támadnak, másznak a nadrágodra meg mindenhova! Áááá, rémálom...

« Válasz #543 Dátum: 2019. Április 12. 12:55 »
Na nehogy már hamarabb végezzen valaki a szöktetővel, mint sepréssel!!!

Kell oda plusz fiók. Kellenek abba lépek, amely lépkészletet egész évben vagy a méhekkel, vagy hűtőházban kell őriztetni a moly ellen, mert ugye kénezni csak ősszel lehet, mert a kénessavnak ami a mézes lépekben keletkezik el kell bomlania. Na azokat a lépeket a fiókokban ki kell hordani a szállító eszközre. Kiszállítani, és akinek szerencséje van, annak a kaptárak mögé állva már csak néhányszor kell azokat emelgetnie. Majd inkább idézem, mert ez nagyon jól írta Attila.

"Na nézzük mivel is jár ez praktikus pakolászás.
Először is kell minden családhoz egy szöktető.
Felemeljük a mézzel teli fiókot, vagy fiókokat ezt letesszük mondjuk a mellette lévő kaptár tetejére, vagy egy állványra.
A családra rátesszük az üres fiókot, vagy fiókokat, erre rá a szöktető és visszatesszük a tele fiókokat.
Ja és a tetőről menekülő térről se feledkezzünk meg.
Másnap megnézzük, hogy méhmentes e.
Ha nem akkor levesszük a mézzel teli fiókokat, és fújjuk mint ahogy Oszkár írta.
Ehhez elegendő egy néhány sejtben ekkorra még ki nem kelt here, és már fújhatjuk is az egészet.
Na ha ezzel megvagyunk, akkor lehet vinni a nehéz fiókokat pergetni.
(Én eddigre minimum 2-3 fekvővel egy kefével végzek!)
És itt nincs ám vége a mutatványnak!"

De nincs ám, mert ugye folytassuk csak.
Ismét ki kell menni azzal a szállító eszközzel, aztán ismét végig kell csinálni azt a mutatványt, mert az a mézes fiók csak nem akar önjáró lenni. (Eközben én is ki tudnék pergetni párat, de még nincs vége.) Tehát az ismételten a szállító járműre emelt, és gondosan takart fiókokat otthon be is kell vinni a pergető helyiségbe. Na de nincs vége. Ugye a pergetés az mindegyik méz elvételi formánál ugyan az, szokták mondani. Tényleg. Biztosan ki lehet csapatni a harminc fokos mézet ugyan úgy mint a kihűltet? Naná, de akkor azokat a lépeket lehet mindjárt a főzőbe rakni, ezzel a következő munkafolyamat is elkerülhető, ugyanis -lehetőleg a méhek elülése után- azokat vissza is kell szállítani a méhesbe. Akkor ugye vissza kell rakni valamennyit a szállító eszközre, ki kell szállítani, aztán kezdődik minden előröl. Erre szokták mondani "VISSZASZÓROM." Aha én meg hülye vagyok, nem? :o Azt a néhányat a gyerekkel, meg a sógorral, feleséggel Komoly méhészetben az egy éjszaka lenne, a pergetés meg több éjszaka. Na most még tudnék ennek a hátrányairól egy-két oldalt írni, de mindenki úgy szenved ahogy tud, nem akarok én senkit sem meggyőzni, csak amíg szöktettem próbaként, addig annyi munkával akár 10x annyi családdal is végeztem seperve, azonnal visszarakva a kipergetetteket, + 2-3 műlép, aztán legközelebb majd átvizsgáláskor bontok.

"Hordásban, a fészek feletti fiókot  amikor már majdnem tele van felrakjuk 3-diknak "

Oszkár! Gyere el hozzám csináljuk végig! Kíváncsi   ::) lennék, a 376. után 20 per alatt hányat emelnél fel. De én elveszek 100 felett egy nap készre ;) egyedül, csak vegyék ki a kezemből   ...és pergessék ki, mert azt nagyon utálom, és nem is méhészmunka.

*

zümi

• 1382
« Válasz #544 Dátum: 2019. Április 12. 15:39 »
Idézet
Majd inkább idézem, mert ez nagyon jól írta Attila.

Jó látni, hogy egyetértetek ;)
Bonyolítsam még egy kicsit? Jenő egyszer kérdeztem már tőled, hogy abban az esetben ha otthon szeretnék pörgetni mi lenne a célszerűbb. Arra gondoltam 3-4 keretet kivennék a méztérből a többit meg kifújnám a kaptár elé, aztán mehet a futóra. Így nem kellene az összes keretet egyszerre emelni! Tudom Attlia válaszát már előre. A rakodó kaptár elveszíti az előnyét ebben az esetben :)
« Utoljára szerkesztve: 2019. Április 12. 20:11 írta zümi »
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #545 Dátum: 2019. Április 12. 16:04 »
A
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:36 írta oszkár »

« Válasz #546 Dátum: 2019. Április 12. 19:37 »
Végre az első dolog amiben egyet értünk Kivancsi 111-el.
"Na most még tudnék ennek a hátrányairól egy-két oldalt írni, de mindenki úgy szenved ahogy tud, nem akarok én senkit sem meggyőzni, csak amíg szöktettem próbaként, addig annyi munkával akár 10x annyi családdal is végeztem seperve, azonnal visszarakva a kipergetetteket, + 2-3 műlép, aztán legközelebb majd átvizsgáláskor bontok. "
27 évig ugyan ezt csináltam a 10-es Hunorokban, pedig vettem "ámerikai" méhlefúvót, volt elektromos méhleseprőm, de a kefémet egyik sem fogta meg.
Van talicskás emberünk, aki egyben pakol is én csak szedem mint a gép.
Minden méhésztársamnak azt kívánom az idei évben is, hogy fáradjon el a pergetéstől.
Ami még gyorsítja a pergetést az a rezgőkéses fedelező gép.
Szuper találmány, és rengeteg viasz keletkezik.
Nagyernyei Attila

*

ata67

• 526
« Válasz #547 Dátum: 2019. Április 12. 20:03 »
Ami még gyorsítja a pergetést az a rezgőkéses fedelező gép.
Szuper találmány, és rengeteg viasz keletkezik.
Nagyernyei Attila
Ok, csak azt drága gép nélkül hogyan választod el a méztől. Fedelező villával tényleg alig keletkezik fedelezés viasz. Azt a kis viaszt meg kimossuk. Próbáltam fűtött késsel is, ment is gyorsan, de nagyon sok méz belekerül a fedelezésbe.
Biztosan megvan az a méhcsalád szám, ami fölött a rezgőkéses módszer gazdaságos, de mi az a szám?
Ata67

*

oszkár

• 1226
« Válasz #548 Dátum: 2019. Április 12. 20:13 »
"
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:35 írta oszkár »

*

ata67

• 526
« Válasz #549 Dátum: 2019. Április 12. 20:39 »
A késsel egy 2 cm-es alsó-felső léc mentén választjuk el a fedelezést. Meghízlalt lép esetén iszonyú sok méz megy a fedelezésbe. Ezt elválasztani, pusztán a gravitáció nem elég. Hány fok van éppen akkor? Kihűl-e a fedelezés/méz? Miért készítenének akkor az eszközgyártók méz-viasz elválasztó berendezéseket? Ahhoz hőfok is kell, meg fordulatszám, hogy gyors legyen. Vagy préselés, plusz hőfok. Nekem tetszett volna a késes fedelezés, mert nem szeretek szuttyogni tök egyszerű műveletekkel (idegesít), de kis méhészet esetén sokallom a veszteséget. Pazarolni sem szeretek. Szuttyogás/pazarlás/drága gép/kis méhészet..., minden gazdaságban meg kell találni az egyensúlyt! Nagyapám, ha olvasná ezt a mondatot!  :)
Idézem a régi viccet:
“Mennyi?
30
Mi 30?
Mi mennyi?”
Sok minden viszonyítás kérdése. Kinek, mi, mennyi?
Ata67

*

zümi

• 1382
« Válasz #550 Dátum: 2019. Április 12. 20:41 »
"Ok, csak azt drága gép nélkül hogyan választod el a méztől."

A gravitáció mindenhol működik.  Másnapra lecsöpög akármennyi a viaszban a méz,de legyen 2-3 nap.
Napraforgó pörgetéskor a viaszt(akkor van sok belőle) ki szoktam rakni a tűző napra fedett műanyag rostaszövetes ládába. Egy óra múlva csont száraz a fedelezés!
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #551 Dátum: 2019. Április 12. 20:55 »
"
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 20:35 írta oszkár »

*

ata67

• 526
« Válasz #552 Dátum: 2019. Április 12. 21:12 »
De ha Bosch az a centrifuga akkó má ne vedd meg jáu!?  ;) csak magyart vegyé tezsvírem!
Ok, de mi van a rablással? Akác után egy nappal, ha megszűnik a hordás, mézet is alig lehet elvenni, nem hogy rostaszöveten keresztül csorgatni a fedelezést... Tudom,hogy Zümi naprát írt (nálam nincs ilyen), de rablás bárhol van.

*

Attila

• 285
« Válasz #553 Dátum: 2019. Április 12. 23:28 »
Sziasztok!

Szöktetőt használok, ha csak lehet.
Volt, hogy 1 nap volt az elvételre, akkor ráztam és sepertem. Elég fárasztó volt, méheket sem kíméli.
Amikor meg szöktetőzök, az meg a derekamat nem kíméli. Ezért igyekszek legalább nem rohanni és nem görnyedve emelni:)
Ha akác végén hűvösre, csapadékosra fordul az idő, szerintem a szöktető a nyerő.
Ja, ha meg el kell vinni a fiókokat máshova kipergetni, akkor tényleg van pakolászás.
Persze nekem csak kevés méhem van, 30család.
Egymagam csinálom, segítség nélkül.

Üdv.: Attila

« Válasz #554 Dátum: 2019. Április 13. 09:25 »
Mindenki úgy szenved ahogy tud -írtátok előbb-de ha meg is győzi a méhészt a másfajta módszer előnyei az átállás nem egyszerű.Az azért nem lehet véletlen hogy a világban a rakodó rendszer terjedt el.Évekkel ezelőtt fából vettünk ki méheket méternél hosszabb lépek voltak benne,az 5-6 fióknyi,természetük a függőleges építkezés nem az oldalirányú terjeszkedés.      SzS