Nem kötekedni szeretnék, de meg lehet kérdezni, hogy az a kis idő amíg leszöknek róla az nálad mit jelent a gyakorlatban
Ez a mézelvétel dolog egyedül repcén macerás, mert ott nincs rá optimális nap, már kifejtettem miért. De ez is csak addig gond, amíg nincs 1 üres fiók. Ha már van, akkor abba már hordhatják az akácot, hogy a felette lévő repcés fiókot mikor veszem le az lényegtelen, mert úgysem hordanak meg 2 napa alatt egy fiókot. Tehát mehet a hordás, nekem meg nem kell kapkodnom. Az akác és a szotyi meg már kényelem, akkor veszem el amikor akarom.
A szöktetést én nem sorolom a pergetéshez. A reggeli órákban felteszem a szöktetőket (tehát nem délután meg este ahogy itt az egyik videóban elhangzott mert az marhaság). Azért reggel, mert ha kijönnek és beindul a hordás, akkor már szirup is kerülhet a fiókba az meg nekünk nem kell. Tehát egész nap szökik a brigád, közben azt csinálok amit akarok, de ilyenkor szoktam előkészülni a pörgetésre. Aztán másnap reggelre leszöknek, itt egyetlen dologra kell vigyázni, hogy véletlenül se maradjon ki nem kelt herefias a fiókban, mert akkor azzal ott lesz még vagy 3 marék méh. A fiókban 0 és 10db méh között szokott maradni, ezekkel nem csinálok semmit, hanem a nyitott fiókból szépen kiszállnak amíg bezötyögök vele a pörgetőig. Tetőt csak a visszahordásnál teszek rá, akkor muszáj, hiszen erős szaga van a kipörgetett lépeknek, beindulna a kutatás.
Nálam a szöktetés soha nem lassította a munkát, azt a fedelezés lassúsága szokta akadályozni. Meg a pörgető, azért is van belőle kettő, hogy ne kelljen várni, amíg az forog addig lehet pakolni a másikat. A méheket pedig egyszer sem csesztetem, mert leveszem a fiókot, és felteszem a szöktető fölé. Úgy van ellopva tőlük a méz, hogy észre sem veszik.
Ezer éve a Napnál világosabb, legalább is a méhész szakemberek között, hogy a nagy lépen jobban, és gyorsabban fejlődnek a családok.
Aha.

Akkor áruld már el nekem, hogy hova ez az egész tavaszt átölelő tilitoli? Akkor miért nem csinálod amit én, hogy hagyod a családjaidat önállóan,
természetesen fejlődni? Ja, mert akkor egy sem jönne fel akácra abban a szuper kaptárban? Vagy akkor most valaki itt tényleg nagyon hülye?
Elárulom, az enyémek másfélszer olyan magas lépen vannak tavasszal mint az NB-d, és ebben az sem zavarja őket, hogy van benne középen 8mm hézag meg 2 léc. Nem úgy mint a félkereten, mert a félkeretben valóban megtorpannak a két keretsor miatt.
Az kimaradt tegnap a nagy monológomból, hogy minden évben vannak családok akik még az általam biztosított természetes helyet is felülbírálják, és még szűkebb és magasabb életteret alakítanak ki teleléskor
maguknak, tehát nem általam. Ugyanis azt csinálják, hogy fogják, és felül a szélső keretekből lehordják az alsó fiókba a méz egy részét, azaz még szűkebbre és magasabbra veszik maguknak a saját életterüket, így csak 4-5 keretpáron telelnek!
Biztosan azért, mert ez a legtermészetellenesebb a számukra.