Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402846 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #420 Dátum: 2018. Május 24. 08:35 »
Teljes tisztelettel én nem bunyózni jöttem :)

Szia Szomszéd!

Nem akarom szétoffolni a rovatot, csak annyit: üdvözlöm Jani bácsit, meg minden régi ismerőst.

« Válasz #421 Dátum: 2018. Május 24. 08:48 »
Nem ide tartozik, de ismét idézem írásom:
"Új "bunyósom",matistibi....
Tehát a bunyóst idéző jelbe tettem!!!!
Mit jelent az idéző jel a magyar helysírásban?
"Arra is használhatóak az idézőjelek, hogy jelezzék: az általuk kiemelt kifejezést nem szó szerint kell érteni. A leggyakoribb ilyen esetek, ha a beszélő ironikusan fogalmaz, és erre fel szeretné hívni a figyelmet; vagy ha az idézőjelben álló kifejezés nem szokványos nyelvi forma, vagy megszokott jelentésétől eltérően értendő."
Szeretném ha ezen elv alapján értelmeznétek gondolatimat!
Továbbra is azt állítom, hogy amennyit mértek nem annyit pergettek.
Nagyernyei Attila

« Válasz #422 Dátum: 2018. Május 24. 11:37 »
A 12 keretes fészek egy "méztemető", de ezt csak az NB fészek 1/2 NB méztér tudja felülmúlni.
Bocsánat, de miért is? (Mi Nb+1/2Nb-vel dolgozunk)

*

wr

• 1030
« Válasz #423 Dátum: 2018. Május 24. 11:55 »
Idézet
Nekem ne magyarázzátok be, hogy a Hunor fészek nem mézesedik el, mert dobok egy hátast!
Akkor már kezdheted is. Szerinted most viccből etetek? Nem. Azért etetek, mert nincs a fészekben méz! Nem 8 kiló, de szinte semennyi. Egyik ismerősöm a pergetés utolsó napján kétségbe volt esve, neki is állt rögtön kitalicskázni néhány zsák cukrot, mert azt mondta hogy néhány családnál nem látott mézet a fészekben! Gyakorlatilag kopaszra pergette őket!
Ha egy ilyen fiókban 8 kiló méz van a fészekben, akkor az azért van, mert nem volt ami megegye, azaz gyenge a család, vagy rossz az anya, és nem petézte tele a fészket. Csak úgy mondom, több olyan családom is van, aminél a szélső keret külső, azaz a fal fele néző oldalában is fiasítás van. Ha korlátozod az anyát akkor nyilván nem lesz. Meg népesség sem lesz...
Meg ahogy azt már írtam is, ha mézzel szeretnéd az anyát korlátozni akkor azt repce előtt kell, és akkor olyan mézed lesz a fészekben amit egyébként sem akarsz elvenni. A hordás meg teljes egészében a méztérbe kerül. Mert:
Idézet
Ha korlátoztad volna az anyát, a szélső keretekben lévő méz most a pergetőbe kerülhetett volna. 
fészekből nem pergetünk! Nem csak azért mert az ott már nem lesz tiszta méz, hanem azért sem mert nem kell.
A mézet a méztérbe kell hordatni, nem a fészekbe.  :D Persze olyan kaptárban ahol nem különül el rendesen a fészek a méztértől, ott ez n(s)em olyan egyszerű... Meg ahol a keretek mézkoszorúja valóban elnyel jó pár kiló mézet...
Szóval rendes családokkal kellett volna azokkal a hunorokkal dolgozni, és akkor teljesen más következtetésekre jutottál volna... A tévút helyett.

« Válasz #424 Dátum: 2018. Május 24. 11:58 »

Hidd el wr-nek! Akác végére már csak fedett fias volt a fészekben.
[/quote]

én elhiszem, mert mézzel kiszorítják az anyát. De nem táblás fedett fias, csak pár tenyérnyi. Bármely keretméreten ha a fészken van a kijáró, és a kaptárak többségén csak ott van. Volt  nb fészkes kaptáram (rakodó), akác végére valóban csak fedett fias volt, a mézet később feltermelték. Most csak fél nb van, és ha az alsó fiókon nyitsz kijáró még félkereten is korlátozzák a fészekben az anyát mézzel. De ha a felette lévőn akkor nem! A tapasztalatom meg annyi, hogy félkereten sem lesz kevesebb fias akácon , mint nagy kereten mert a nagy kereten a mézzel teljesen kiszorítják.

Sosem értettem miért írnak olyat egyesek, hogy nekik csak fiasuk van akácon a fészekben ..... majd akác 10 nappal csak az lesz .... és ez nem az anyán múlik, ha jó az anya ha nem hordásban, ha a kaptár kialakítása kijáróváltást nem tesz lehetővé, korlátozzák, ennyi nem több.

« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 24. 12:07 írta Gömbi a virágbogár »

*

wr

• 1030
« Válasz #425 Dátum: 2018. Május 24. 17:02 »
Idézet
én elhiszem, mert mézzel kiszorítják az anyát.
Egyszer azért megnézném hogy ezt hogy csinálják. Kidobálják az álcákat? Vagy felnyitogatják a fedett fiast hogy mézet rakjanak a helyére? Hm...
Mondjuk ha nem engedném 5 keretnél többre az anyát, akkor egyértelmű hogy a többi keretbe mézet hordanának. Na meg virágport. Én inkább hagyom hogy ott is fiasítás legyen. Amíg az ki nem kel, addig oda bizony semmit nem raknak. Mire raknának addigra meg talán már le is ment az akác.

« Válasz #426 Dátum: 2018. Május 24. 18:05 »
Csoda számba mész, és a kaptárjaid is. Nem kell dolgozni a 9 keretes hunoroddal azután szép lassan kiderül, semmivel sem kell kevesebbet dolgozni mint másnál. Nem egyenlítesz, tehát az sem munka, hogy lesegeted mikor rakhatod az erősre, mikor a gyengére. Nem rajzik, majd kiderül kutatod a rajbölcsőket .... meg hát tudjuk az mennyire biztos dolog rajzás szempontjából ha csapoljuk a családot ....

Most ismét 8-12 fias (kereten) van a fészekben,

pedig te is rajbölcsőkkel szaporítasz, 9 keretes a kaptárad, nem értem  :o :o :o

« Válasz #427 Dátum: 2018. Május 24. 20:37 »
Na most akkor nekem írtad, vagy wr-nek? ::) Gondolom valamit összekevertél. Nem gond, én is öregszem, előfordul.
Az enyémek 12 keretesek. Alul is felül is.
 Wr-é meg 9 alul, meg 9 felül, és még egyszer 9 felül. Ez azért jó, mert a  Klubvezetőnek így akar kedveskedni, mivel ha csak 2 fiók van, az nem is rakodó állítólag. ;D

« Válasz #428 Dátum: 2018. Május 24. 21:50 »
Természetesen wr,  nem kevertem én semmit össze,  még van pár évem addig még összekeverem a dolgokat :) csúnya lenne ha nem tudnám, 9 v 12 ez élteti a fórumot. Néha már álmomban is hunor kerettel üldöznek

« Válasz #429 Dátum: 2018. Május 24. 21:56 »

Most ismét 8-12 fias (kereten) van a fészekben,

, 9 keretes a kaptárad, nem értem  :o :o :o

Itt ugye nem érted miként lehet a 9 keretes kaptárban 8-12 keret fiasítás? Abban nem is lehet. Csak azt tőlem idézted, nem wr-től. Tehát mivel nekem 12 keretes, nálam lehet. Akkor mégis összekevertél valamit. Nem?

« Válasz #430 Dátum: 2018. Május 24. 22:00 »
Néha már álmomban is hunor kerettel üldöznek

...alszik a bogár, a darázs,
vele alszik a zümmögés -...

Te vagy a Kiss Balázs? :o

« Válasz #431 Dátum: 2018. Május 24. 22:33 »
Ebből a néhány sorból tisztán látszik, hogy wr méhésztárs valóban nem tudja miről írogatok lassan egy hete.
"Ha korlátoztad volna az anyát, a szélső keretekben lévő méz most a pergetőbe kerülhetett volna."
Írtam én, amire így reagált:
"fészekből nem pergetünk! Nem csak azért mert az ott már nem lesz tiszta méz, hanem azért sem mert nem kell.
A mézet a méztérbe kell hordatni, nem a fészekbe."

Látod-látod.
Meg sem próbálod érteni mi a lényege a korlátozásnak, csak folyton hablatyolsz.
A szűk fészken kívül minden, az-az minden keret pergethető, mert ez nem a fészek része.
Ha ezt megértetted, akkor mehetünk tovább.
2. akác végére a szűk fészken kívüli alsó fiókban 6, az-az hat talpig lefedett mézes lép a jutalom.
Csak ezekből volt amikor 10-12 mázát pergettem!
Szerintetek ez tökölődés, meg babra munka.
Mondjátok azért, mert munkaigényes.
És amikor a bölcsőket kell keresgélnetek?
Én a szűk fészekben egy lépet vettem ki akkor is, és kész.
Egyszer már leírtam, hogy 27 évig nem lehet balfácánnak lenni, mert már rég tönkrementem volna.
A témát itt, és most bezártam, mert olyanokkal kerültem szakmai vitába akiknek semmi lövésük sincs a Hunor fészek korlátozásához.
Ja, hogy drága, mert méretre gyártott pont-hegesztett volt a függőleges rácsom?
Erre készítettem egy akkora vízszinteset, hogy alul is tudtam úgy kijárót nyitni, így nem kellett a gyűjtésből hazatérőket a rácson átkényszerítenem.
Gondolom ismerősen cseng még Buchinger György salgótarjáni méhész neve.
Amikor ő ezt meglátta, hogy az akkor 300 Hunort így elkészítettem, elhívott előadónak a Mesterkurzusra.
Akkor bontogatták Csányi Antiék is szárnyaikat.
Hajnalig tartó szakmai diskurzusok voltak, de mindig tiszteletben tartottuk a másként gondolkodókat, különösen akkor, ha még soha nem csináltunk, de nem is látunk olyant.
Wr méhésztárs nem vándorol, nem szűkíti a fészket akkor én minek kínlódjak vele?
Semmi írására nem fogok reagálni, mert a trémában nem vagyunk egy súlycsoportban, és beleuntam.
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1030
« Válasz #432 Dátum: 2018. Május 25. 07:11 »
Idézet
Ebből a néhány sorból tisztán látszik, hogy wr méhésztárs valóban nem tudja miről írogatok lassan egy hete.
Dehogynem tudom, minősítettem is már néhányszor.  :)
Idézet
2. akác végére a szűk fészken kívüli alsó fiókban 6, az-az hat talpig lefedett mézes lép a jutalom.
Állóméhészetem van, itt nincs második akác! Vannak helyette helyi viszonyok, úgy mind nem túl jó, és túlterhelt legelő. Itt ha csak 1 fias keretet hagysz benne akkor sem fognak neked oda 6 keret mézet rakni, mert nincs miből! Már ez a 2 hunor fióknyi méz is csodaszámba megy, ettől itt ennél nem nagyon perget senki többet, inkább csak kevesebbet.
Akkoriban amikor egyedül voltam itt, 26-27 kilós repce, meg 32-33 kilós akácátlagaim szoktak lenni. Azóta vagyunk heten. Van köztük olyan is aki a fészbukon meg a zöldön szocializálódott. Elolvassa a hülyeségeket és csinálja. Elnyomja az összes anyát repcén, meg elveszi a fias felét, mert olvasta hogy akkor majd 40 kilós akácátlaga lesz.  :o Aztán amikor nem lesz, akkor meg pislog értetlenül... Aztán gondol egyet hogy ő elmegy hársra, és rakja össze a családjait mert a maradék fiasból nem kel annyi hogy fedezze a munkában elhullottakat.
Fel sem tudjátok mérni mekkora felelősség az ha ilyen meg hasonló "okosságokat" írtok le! Mert sajnos a hülyeségnek is lesznek követői. Remélem nem téved erre a fórumra mert itt is olvashat egy két "érdekességet".  :) Amíg ő nem volt itt nyúlósunk sem volt soha az életben, neki azt is sikerült importálni.
Idézet
A témát itt, és most bezártam, mert olyanokkal kerültem szakmai vitába akiknek semmi lövésük sincs a Hunor fészek korlátozásához.
Ezt én ugyanígy gondolom. Bár már látnám, hogy abbahagyod, de sajnos még mindig nem hagyod abba... Csináld inkább a fekvős topikban azt úgysem olvasom.
Idézet
Semmi írására nem fogok reagálni, mert a trémában nem vagyunk egy súlycsoportban, és beleuntam.
Remélem akkor ez mostantól tényleg így is lesz.  :)
Mennem is kell mert ki kell még üvegeznem 150 kilót, délután jönnek érte. Tudod, itt nem kettőezerötér mérik, szóval fogy. És ugye az enyém nettó ár, ebben nekem nincs üveg, tető, címke, postaköltség, üzemanyag, meg a jó ég tudja még hogy milyen felár, ami a vevőimnek sem kell.

« Válasz #433 Dátum: 2018. Május 25. 08:03 »
Azt kellene szerintem minden méhésznek megérteni hogy a másik más legelőn van és mások a fogások,ami ott működik az itt lehet hogy nem.
Elismeri mindenki szerintem hogy a korlátozással több akácméz érhető el.De megéri ha van további méhlegelőnk? Megéri a plusz munka ilyen mézárak mellett? Én lennék a legboldogabb ha ezt mindet ki tudnám üvegezni,de a nagyja ugyis a kereskedőké lesz.Sajnos.
Tegnap beszélgettem egy méhésszel,szóbakerültek az eredmények...Az lett a vége hogy ja... hunor passzol pont az anyának,felrakott minden mézet.
Én biztos nem korlátozom az anyákat,inkább helyet adok nekik.

*

wr

• 1030
« Válasz #434 Dátum: 2018. Május 25. 08:13 »
Idézet
Én biztos nem korlátozom az anyákat,inkább helyet adok nekik.
És milyen jól teszed, pláne ha van mondjuk bőséges napraforgód a közelben, mert akkor nem 8 meg 12 kilós átlagaid lesznek, hanem azon is meghordják a 2 hunor fiókot. Úgy is, hogy közben mindtől elszedtél még 2 keret fiast, tehát csináltál minden 3 családból egy negyediket, amit aztán tavasszal majd értékesíteni tudsz.
Na megyek folytatom.  :-X