Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402756 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #405 Dátum: 2018. Május 22. 20:37 »
Az írásodra reagáltam, nem tudom, mi volt ebben a tanítás. Ha esetleg kioktatónak találtad a válaszomat, akkor elnézést kérek, mert kioktatni igazán nem állt szándékomban.

Az oxálsav és a hangyasav szerintem inkább tekinthetők alapanyagnak, míg a BVHC egy komplex termék, amelyet felhasználásra kész állapotban kapsz meg. Az előbbiek esetében további feldolgozás szükséges. Ez egy lényeges különbség. Ha Te érzel magadban elég bátorságot vagy netán rendelkezel a megfelelő képzettséggel ahhoz, hogy magad keverd ki az atkairtó szereidet, ám legyen, sok sikert hozzá. Én inkább megveszem a gyárit, és néhány hónap múlva az árát teljes egészében visszakapom támogatás formájában. Így végül egyáltalán nem kerül pénzembe és nem kell kockáztatnom, hogy egy összetevő arányát esetleg elrontom. Ez az én álláspontom ebben a kérdésben, mindenféle kioktató szándék nélkül. ;-)
Írásoddal tökéletesen egyet értek, de az atkairtás topikban folytassátok!
Üdv: Nagyernyei Attila
Klubvezető
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 22. 20:50 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #406 Dátum: 2018. Május 22. 21:50 »
Szerinted van értelme a fekvősökkel vitatkozni?  :D Reménytelen.
Tudod mit értenek meg abból amit írsz? Szinte semmit.

Az én megközelítésemben méhészek vannak és nem fekvősök vagy rakodósok. És ahogy látom, ezen a fórumon is inkább a rakodó kaptárral méhészkedők támadják a fekvő kaptárral méhészkedőkkel. Ennek a pontos okát nem tudom, de nagyon sajnálom, hogy így van, mert ez bomlasztja az itt kialakult pozitív szakmai légkört.

Annak idején sokszor elolvastam a 12 részes cikksorozatodat és igazán felnéztem rád, hogy mekkora penge vagy a szakmában. A négy órás videódat is többször végignéztem, sőt kijegyzeteltem a technológiádat lépésről-lépésre. A videó már annyira nem tetszett, mint a cikksorozat, mert szerintem túl sok volt a nem odavaló poénkodás és személyeskedés. Ettől függetlenül, kihámozva a lényeget, sok értékes információt tartalmaz. Ezekhez képest az itteni megnyilvánulásaid nagy csalódást okoznak, és bár szakmailag tisztelettel tekintek rád, emberileg sajnos sokat romlott bennem a rólad alkotott kép.

A technológiád szerint Te is hasonlóan dolgozol, mint a fekvőkaptáras méhészek, csak két keretsoron. Még a mézet is ugyanúgy veszed el, mint a fekvőkaptárasok, kefével söpröd a méheket. Az én szememben nem ez a rakodókaptáras méhészkedés, mert az fiókos és nem keretes szemléletben zajlik.

Állandóan azt mantrázod, hogy Te tavasszal semmit nem csinálsz a méhekkel. Repcéig talán nem (bár azért addig is van egy állapot felmérés majd egy kiegyenlítés), de utána folyamatosan túrod a fészket és szeded a rajokat, egész akác alatt (ezeket Te mondod el a videódban). Madarász Lajos, aki a keresztlépes fészekmézkamrás kaptár megalkotója volt, nyár végén vastagon beetette a méheket (mint ahogy Te is teszed) és április végéig nem bontott kaptárt. Az volt a mottója, hogy a kellően nagy népességgel és bőséges élelemmel betelelt családokkal nincs teendő tavasszal. Nem ismerős neked ez a dolog? Pedig egy fekvő kaptárral méhészkedő gondolatai ezek, egy nagyjából 50 évvel ezelőtti Méhészet újságban. Ha nem hiszed, beszkennelem neked a cikket. Én személy szerint nem ezt a módszert követem, inkább szűkítek, majd folyamatosan bővítek, mert így jobban rálátok a méhek fejlődésére és kisebb területre tudom koncentrálni a fiasítást. Hogy ellenpéldát is mondjak, ott van például a Zimmer Zoli, aki 700 körüli KB rakodó kaptárral méhészkedik, és bizony Ő is szűkít majd tavasszal hétről-hétre fokozatosan bővíti a családjait. Ezek szerint ő is dilettáns?

Azt is mondod, hogy 10-14 nap alatt érsz oda ugyanahhoz a családhoz. Ez azt jelenti, hogy napi 40-50 családot tudsz kezelni. Ezt az átlagot még én is produkálom, szóval nem nagyon értem, hol itt a rakodó kaptár előnye? Ami nálad az egyetlen előny a fekvő kaptárral szemben, az a 9 cm-el alacsonyabb keret. Mert így minden méz a mézkamrába kerül és kopaszra pergetheted az állományodat. Ez csak egy látszólagos előny. Én kifejezetten örülök annak, hogy már most vannak kisebb-nagyobb mézkoszorúk a fészekben. A méhek a mézet maguknak gyűjtik, a méhész pedig csak a felesleges részt veheti el, mert ez az, amiért megdolgozott. Ezt diktálja a méhészetika. Persze Te ezen csak jót nevetsz majd, esetleg szánalmasnak nevezel, de nem baj, mert minden megnyilvánulásoddal saját magadat minősíted. Ezzel mindnyájan így vagyunk.

Egy szó, mint száz. Nekünk méhészeknek nem veszekednünk kellene egymással, hanem szakmai alapon megvitatni a különböző problémákat. Legyen az technológia, atkairtás, vagy bármi más. Ez nem megy úgy, hogy az egyik méhész lenézi a másikat, mert az másképpen gondolkodik. És végezetül: még a legjobb technológiánál is van jobb.

Valóban. Méhészek vannak, és fekvőznek meg rakodóznak, meg hülyeségeket írnak.
Nem támadják a rakodósok a fekvősöket, hanem megvédik a kezdőket a fekvősöktől, akik itt írnak, mert belőlük még lehet nagy állománnyal könnyen és sokat termelő méhész.
Neked annyi rálátásod sincs a méhészetre, mint egy kezdő rakodósnak. 5 rajom volt az idén. Ha valakinek
van 100 családja és megrajzik ebből 5, akkor nekem ezzel az aránnyal 30. Olyan években amikor a 100 családosnak megrajzik 10, akkor nekem 60. Na az azért ritkán fordul elő. Viszont most gondold végig!!! 60 raj befogva (van kiesés) legyen 50 tavasszal, az 2 000 000 Huf eladva.  ;) Nem magyarázom tovább, mert felesleges.

"Madarász Lajos, aki a keresztlépes fészekmézkamrás kaptár megalkotója volt, nyár végén vastagon beetette a méheket (mint ahogy Te is teszed) és április végéig nem bontott kaptárt. Az volt a mottója, hogy a kellően nagy népességgel és bőséges élelemmel betelelt családokkal nincs teendő tavasszal. Nem ismerős neked ez a dolog? Pedig egy fekvő kaptárral méhészkedő gondolatai ezek, egy nagyjából 50 évvel ezelőtti Méhészet újságban. Ha nem hiszed, beszkennelem neked a cikket. Én személy szerint nem ezt a módszert követem, inkább szűkítek, majd folyamatosan bővítek, mert így jobban rálátok a méhek fejlődésére és kisebb területre tudom koncentrálni a fiasítást."
De ha tudod, hogy így kell, akkor miért nem ezt teszed? Nekem akarod beszkennelni? Miért? Én tudom. Így csinálom. Ha Te is tudod, akkor miért nekem akarod megmutatni miként kell így betelelni? Egyáltalán tudod mit írsz? :o

"Azt is mondod, hogy 10-14 nap alatt érsz oda ugyanahhoz a családhoz. Ez azt jelenti, hogy napi 40-50 családot tudsz kezelni"

Nem nem. Mást is csinálok. 80-100 egy nap, a munkafolyamattól függ.

" A méhek a mézet maguknak gyűjtik, a méhész pedig csak a felesleges részt veheti el, mert ez az, amiért megdolgozott. Ezt diktálja a méhészetika."
Hu vazze! Ez fáj.
"
 A négy órás videódat is többször végignéztem, sőt kijegyzeteltem a technológiádat lépésről-lépésre. A videó már annyira nem tetszett, mint a cikksorozat, mert szerintem túl sok volt a nem odavaló poénkodás és személyeskedés.
"

Engem jó humorú emberként ismernek, és erről a Te kedvedért sem fogok lemondani. Gyakran küzdenek emberek egy napi munka után amit velem töltenek, rekeszizom lázzal. Nincs olyan téma, amire ne tudnék azonnal számtalan viccel válaszolni.
Azt a videót valaki azért készítette, mert akinek kell, annak elküldi, és nem került senkinek semmibe. Elegem lett a minden hétvégén megyek valahova, és néha ilyen emberek is vannak, és hülyeségeket kérdeznek, mint Te. Több alkalommal feltették a netre, de mindig eltűnt, mígnem valakinek sikerült. Nem tudom ki volt. De azt tudom, hogy betegen 4 órán át dumálok benne, és nem volt szünet. Menj el haknisok előadására, amelyen semmihez sem értő hiányos tudású emberek, magukat méhésznek titulálva, jegyzetekből, vagy vetítőről felolvasva a semmiről értelmetlen marhaságaikat előadják néhány percben. Az én előadásom alatt le tudtam kötni a hallgatóságot, és senki nem vette észre az idő múlását. Ilyen kritikát még nem kaptam senkitől mint tőled. Köszönöm! Remélem másokat leköt, és hasznukra válik.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 22. 21:53 írta kivancsi111 »

« Válasz #407 Dátum: 2018. Május 23. 07:00 »
De ha tudod, hogy így kell, akkor miért nem ezt teszed? Nekem akarod beszkennelni? Miért? Én tudom. Így csinálom. Ha Te is tudod, akkor miért nekem akarod megmutatni miként kell így betelelni? Egyáltalán tudod mit írsz? :o

Nem kell így, csak így is lehet. Többféle jó megoldás létezhet az egyenlet megoldására. Egyébként megválaszoltam, miért nem így csinálom:

Idézet
Én személy szerint nem ezt a módszert követem, inkább szűkítek, majd folyamatosan bővítek, mert így jobban rálátok a méhek fejlődésére és kisebb területre tudom koncentrálni a fiasítást.

Egyáltalán nem akartam neked elmagyarázni, hogyan kell betelelni. Arra próbáltam rámutatni, hogy fekvő kaptárban is lehet így méhészkedni. Illetve felhoztam ellenpéldának a Zimmer Zolit, aki rakodó kaptárban szűkít és bővít. Csak azért, hogy érzékeltessem, többféle módon is lehet eredményesen méhészkedni.

Nekem az idén 0 (nulla) rajom volt. Mostantól, ha akarnám, a családokkal egészen hárs végéig semmi dolgom nem lenne. Csakhogy nem akarom. Holnap már a dajkacsaládokat rendezem, indul az anyanevelés és a pempőtermelés. A virágpor szedőket is a napokban rakom fel. Nem csak nagy állománnyal lehet pénzt keresni.

Egyébként meg én is azt írtam, hogy az előadásod sok értékes információt tartalmaz, nekem kicsit sok volt benne a poénkodás, de ez az én egyéni véleményem és elfogadom, hogy másnak pont ettől volt élvezetes.

« Válasz #408 Dátum: 2018. Május 23. 07:43 »
Mivel Kivancsi111 és wr is elutasítja az akác előtti anyakorlátozást, ezzel rengeteg akácmézet elpocsékolnak.
Az első 8-10 kiló mézet úgy "eldugják" a méhek a fészekben, hogy abból a méztérbe alig kerül.
A szűk fészeknek ez is előnye, hogy a szélső lép (veselép) kivételével full fias.
Amikor a Hunor szűk fészket középre húztam értem el a legjobb eredményeket.
4 keretre korlátoztam(ami nagyon meredek), és lent is 6 keret földig lefedett mézes lépem lett 2. akác végére.
Nekik 6 keretből semmi nem jut, mert azt sem tudják miről beszélek.
A 12 keretes fészek egy "méztemető", de ezt csak az NB fészek 1/2 NB méztér tudja felülmúlni.
Termelés szempontjából katasztrófa, a méhek szempontjából viszont biztonság.
Ha a szűk fészkes Hunort lepergettem másnap etetni kellett.
A legjobban kirabolható kaptártípus, a méhek ezt biztosan nem választanák.
Aki soha nem termelt még így, mert az anyakeresgetés nagyon munkaigényes el sem tudja képzelni teljesítménynövelő hatását.
Akác alatt 5 keretre szűkített NB fészket pergetéskor felszabadítottam, megtűztem.
Mára 7 fiasom van, egy hét múlva még több.
Csak azokkal érdemes megvitatni egy technológiát akik hasonlóan méhészkednek.
A kollégámnak (akivel 30 évig együtt vándoroltunk) voltak 12-es Hunorjai, 10-es Hunorjai mint nekem, ezeket kombinálta 1/2NB méztérrel, és sima 1/2 NB rakodói.
Állandóan azon sopánkodott, hogy a nagy fészekben mennyi méz maradt, ami nálam a hordóba került.
Természetesen alap dolog, hogy az anyarács fölé a méztérre reptessünk.
A Hunor egy nagyon jó kaptártípus, de az összes rakodós, pakolászós kaptár hátrányával együtt.
Rengeteg fizikai munkát, főként anyagmozgatást igényel, amelyhez nem kell szakértelem.
A rakodósok szlogenje "Gyurunk vazze..."
http://meheszklub.hu/index.php?action=post;topic=43.0;last_msg=40647
Nagyernyei Attila

« Válasz #409 Dátum: 2018. Május 23. 08:04 »
Mivel Kivancsi111 és wr is elutasítja az akác előtti anyakorlátozást, ezzel rengeteg akácmézet elpocsékolnak.

Szerintem meg emiatt sokkal több családdal lehet egyszerűen dolgozni, és sokkal több család sokkal többet termel, aminek óriási a a szaporulata, ami meg több bevétel, és tutibb ;).  Ami meg a fészekben marad, azt felhordják napok alatt. Akinek van ideje etetni, az kiveheti. Nálunk akác után mindent felfalnak.

*

wr

• 1030
« Válasz #410 Dátum: 2018. Május 23. 08:55 »
A klubvezető hülyeségeiből mára is kaptunk, ráadásul már egy hozzászóláson belül is ellentmondásba került saját írásával.  :D Íme:
Idézet
Az első 8-10 kiló mézet úgy "eldugják" a méhek a fészekben, hogy abból a méztérbe alig kerül.
Idézet
A legjobban kirabolható kaptártípus, a méhek ezt biztosan nem választanák.
Most akkor rengeteg méz marad benne, vagy semennyi sem és etetni kell?  ::)  :D Akkor elmondom a kedves klubvezető úrnak, akinek - mint ebből a hozzászólásából ismét kiderült - fogalma sincs a rakodókról, hogy az én 3 fiókos hunoromban egyetlen gramm akácméz sincs a fészekben! Szóval nem rengeteg, hanem semennyi. A fészekben 4 dolog van:
1. fiasítás
2. virágpor
3. tavalyi mézkészlet
4. a tavalyi mézkészlet mellé behordott némi repceméz
Szóval akácméz azért nem tud lenni, mert azt ott nincs már hova tenni. Ezért a méztérbe viszik, amit én onnét el is veszek, mindenféle hókuszpókusz nélkül. Akinek gyengébbek a családjai és nincs annyi fiasítása ilyenkor, vagy ősszel keveset etetett, az még olyan trükkel is szokott ilyenkor élni, hogy beetet még a repce előtt néhány kiló cukrot, így már a repcéből sem tudnak a fészekbe hordani, minden méz a méztérbe kerül. Ismét egy indok ami miatt sokkal jobb kaptár ez mint a fekvő.
Egyébként belenéztem tegnap néhány fészekbe, és pont azt láttam amire számítottam. Éppen annyi mézük van ott ami már határeset. Tehát éhen nem halnak, de a további fiasítás neveléséhez már nem elég, ezért kap minden család 3-4 kiló cukrot amint végeztem az atkagyérítéssel. Pedig nem lenne muszáj mert van némi nyalakodás hársról, meg úgy látom a beömlő virágporból hogy olajretek is van valahol, de úgy vagyok vele, hogy az én családjaim ne szenvedjenek hiányt. Természetesen vitamin és ásványi anyagokkal kiegészített szirupot, azaz nem tiszta cukrot kapnak. Erről ennyit.

A másik hülyeség az atkairtós topikban van, mindjárt reagálok arra is.  :)

« Válasz #411 Dátum: 2018. Május 23. 09:10 »
Persze, hogy ellentmondás van, de nem írásomban, hanem közöttünk!
Akkor rabolható ki a Hunor legjobban, ha a fészket korlátozzuk!
Ki beszél mostani mézkészletről?
Ki beszél arról, hogy ....majd "felpumpálják" a mézet akác után a fészekből?
Arról beszélek, hogy mi van akácpergetéskor.
Akkor, hogy néz ki a csodálatos Hunor fészek ha szabadon vannak az anyák?
Szépen kiszorítják mézzel (ahogy Kivancsi111 leírta) és ezt nevezitek Ti korlátozásnak.
Ez a nagy semmi!
Mondom én, hogy azt sem tudod miről írogatsz?
Azt döntsük el végre, hogy alkalmaztál e valaha Hunorban fészekkorlátozást?
Ez eldönt mindent!
Várom megtisztelő válaszod.
Ellenkező esetben megint csak feltételezel, lázálmaidról írogatsz.
27 évig nyomtam a Hunort, van némi rálátásom a témára.
Amiben viszont igazat tudok adni az a 9 keretes rendszered.
Sokkal jobbnak tartom mint a 12-est, de a 10-estől is jobb.
Azért mert akác alatt legalább kisebb a fészked, ezért kevesebb a nyitott fiasod.
Ez dönti el, hogy mennyi mézed lesz!!!!!
De mivel ezt nem próbáltad, csak gondolod, ezért parttalan veled szakmailag vitatkoznom.
Nagyernyei Attila

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #412 Dátum: 2018. Május 23. 10:17 »
Minden ember, aki szereti a jószágát a saját lovát dicséri. Ez nagyon természetes. És nem azért írom az alábbiakat, hogy bárkit is megbántsak.

Akinek van annyi tapasztalata mint nekem az tudja, hogy minél kisebb a keretméret, annál jobban ki lehet a méheket fosztani, tehát minél nagyobb a lépfelület, annál jobb a méhcsaládnak.

A termelésnek és a jószágnak az érdekei ellentétesek, ezért minden méhész a saját belátása szerint dönt, hogy mit bírnak ki a jószágai. Éppen ezért Szerény véleményem szerint fegyelmezett bioméhész nem tart 1/2NB lépen méhcsaládokat. De ezt tekintsétek zárójeles megjegyzésnek, hiszen a magyar méhállománynak csupán 2%-a rendelkezik bio tanúsítvánnyal. Viszont amit alább írok az minden méhállományra vonatkozik.

Egy kedves öreg méhészbarátom 12 keretes fiókos 30 hunor méhcsaládos állóméhészetben éveken keresztül rendszeresen 30 kg-os akácméz átlagot ért el úgy, hogy akác előtt 10 nappal csak 4 keret fiasítást hagyott a törzs méhcsaládoknál, a többit elvette és szaporulatokat csinált belőlük. Amit nem irigyeltem tőle, az a rengeteg munka, ami ezzel együtt járt. Méztéri fiókok levétele, anyarács le, anyakeresés, szaporulat családok összeállítása, rajbölcsők összevadászása, alulra a kivett fiasok helyére dobozok behelyezése, aztán anyarács vissza és méztéri fiókok visszapakolása. Akác után a méztéri fiókok le, anyarács le, műlépekkel és lépekkel feltölteni az alsó fiókot, anyarács vissza, méztéri fiók vissza. Persze a munkájának eredményeként a méztermelés mellett minden évben eladott 30 új anyás családot napraforgó előtt.

Mindíg mondtam neki, hogy ugyanezt fekvő NB kaptárban is megcsinálhatta volna egyharmada fizikai munkával, hiszen ott is kiveheti a fiasokat szaporításra, ott is lerekesztheti az anyát 3 fias lépre és ott is pergethet a fiasítás lecsökkentése eredményeként 30 kg akácmézet méhcsaládonként stb. Harminc méhcsaládnál meg a nagy arányú gépesítésnek nincs értelme. Öreg barátomnál is az egyetlen gép egy nagyon jó minőségű fűthető sugaras pörgető volt.

Szóval lehet itt a habot verni a rakodó rendszer mellett, de 2-300 családig a fekvő NB munkaigénye és tőkeigénye a legkisebb. Ezt tudta Boczonádi Szabó István és Imre is, pedig ott volt nekik versenytársként az akkori OMME által favorizált hunor.

Végeztem felmérést a facebook-on, hogy milyen arányú az NB használata ma Magyarországon. Még mindíg az NB vezeti a listát. Második a sorban a Hunor és csak ezt követi az 1/2 NB. De megkérdezhetitek a keretgyártókat is, hogy az eladásaikban mi dominál. Saccolásom szerint kb 40%-a a magyar méhállománynak NB keretméreten van.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #413 Dátum: 2018. Május 23. 16:33 »
Sziasztok!
Nekem 3x 10 es hunorjaim vannak,de hogy a fészekben 8-10 kg akác az nonszensz. Fias az van dögivel és ezt most nem dicsekvés képp de mi más is lenne?!Ha nincs akkor ki kell tekerni az anya nyakát.Ez van. Értem én hogy egy veret dobozzal ha lekorlátozom akkor nem a fiast ápolja hanem hord,de akkor feltettem mindent 1 lapra.
Jönnek a viharok leverik az akácot én meg nézegethetek ki a kis fejemből.Se méz se méh.
De elmondom én mit csináltam: Repce hordás beindulásakor 3 fedett fiast felhúztam a méztérbe.Zömmel ki is keltek pergetésre.Akácon amikor megvolt a 8 kg emelkedés már raktam is közé a 3.fiókot.Az eredmény szép lett.
Akácon is beletúrtam hogy kontroll alatt vannak e,persze nem mindbe hanem a bombákba.Bölcső egy szál sem,méz csak a szélsőkben de ez ottvan tavasz óta.A repcén lerakott 3 szűzlép léctől lécig fias.Hol van a 8-10 kg méz a fészekben?
Ha  múlt hét kedden nem jön az eső akkor még többet hordtak volna,de maximálisan elégedett vagyok.
Akinek nincs akác után hordás elhiszem hogy korlátoz aztán kockáztat lesz ami lesz.

*

wr

• 1030
« Válasz #414 Dátum: 2018. Május 23. 19:11 »
Idézet
Amiben viszont igazat tudok adni az a 9 keretes rendszered.
Sokkal jobbnak tartom mint a 12-est, de a 10-estől is jobb.
Ez az első két olyan mondatod amibe nem kell belekötnöm. Nem is véletlenül, hanem az évek tapasztalata alapján alakult ki. A többi írásodra meg értelme sem lenne reagálnom. Talán még erre:
Idézet
Akkor rabolható ki a Hunor legjobban, ha a fészket korlátozzuk!
Mit akarsz még azon korlátozni? Akácra gyakorlatilag csak fedett lesz a fészekben, csekély mennyiségű nyílt fias lesz. Tehát az anya korlátozva van, korlátozás nélkül is. És meghordják a 2 fiókot. Tehát fedett fias bőven, meg 2 fiók méz. Meg majd szaporulat a sok fedett fiasból... Mi egyebet kellene még szöszmötölni ezzel? Tegyek fel egy negyedik fiókot vagy mi? A többi kaptártípusban ennél jóval több munkával sem nagyon van több méz. És nekem nem is kell ennél több. A vegyes keretméretnek van ilyenkor annyi előnye, hogy feltesznek rá még egy fél fiókot. De azt már az sem fogja telehordani, lesz benne egy csomó fedetlen méz. Ami mennyiségre ugyan több, de minőségre...
Épp az egyik ismerőssel osztottunk szoroztunk, ő fél méztereket használ, fel is rakott dandárban még egy fél fiókot közölve. Ezzel 6,2%-kal több méze lett kaptáranként mint nekem. Látva a munkáját, ezt a 6,2%-ot nem irigyeltem tőle.

« Válasz #415 Dátum: 2018. Május 23. 23:04 »

Akkor, hogy néz ki a csodálatos Hunor fészek ha szabadon vannak az anyák?
Szépen kiszorítják mézzel (ahogy Kivancsi111 leírta) és ezt nevezitek Ti korlátozásnak.

Hidd el wr-nek! Akác végére már csak fedett fias volt a fészekben. (Az építtető kereteket ahogy kihúzták másodszor, már telenyomták mézzel, szinte valamennyi. Majd csinálok képeket, és meglátod a herelépek helyett lépesméz lett benne. Amelyik rajzásra gondolt, annak is csak egy-egy tenyérnyi herére jutott hely.)  Itt-ott néhány pete és álca. Mindent tele pakoltak. Most már a helyében iszonyatos mennyiségű fiasítás, és kezdenek megjelenni petés rajbölcsők. Na majd kapnak a pofájukra.  :)
Ha még három napig tartott volna a virágzás, akkor pót mézterezni kellett volna, mint tavaly. Ki mint veti ágyát... Ja és ezért semmit nem kellett korlátozni, anyát keresni, szabadon engedni, meg mit tudom én miket dobozolni, meg tenger fenekén van, és nem érdekel ... ( Szarok Rája.)

*

wr

• 1030
« Válasz #416 Dátum: 2018. Május 24. 06:52 »
Idézet
Ez a nagy semmi!
Ahogy akkor a fekvőd is a nagy semmi!  :D Nálam is pontosan ugyanaz az egyharmad az arány! A fekvőben 18/6 NB keret, nálam 27/9 H keret. Mi a különbség?   :o Ja, annyi, hogy nálam a fészek és a mézkamra mérete is nagyobb 12,5%-kal. Meg annyi, hogy én hordástalan időben is bármikor elveszem a mézet. Meg még annyi, hogy én el is tudom a mézet lopni, míg te csak erőszakkal tudod tőlük elvenni. Szóval úgy kb. ég és föld.

« Válasz #417 Dátum: 2018. Május 24. 07:01 »
Na, most már hárman vagytok.
Javaslatom az, kezdjük nagyon az elején, és kérlek benneteket válaszoljatok néhány kérdésemre.
Először is van e mérlegetek?
Kivancsi 111-nek biztosan, mert mondott néhány mérési eredményt.
Remélem mindhármótoknak van, mert akkor tudunk szépen haladni.
Most nem arra vagyok kíváncsi, hogy mekkora lett az eredményetek!
Ha precízen felírtátok a mérlegetek induló állását, és azt összevetitek a mérlegen mért gyarapodásotokkal, akkor megláthatjátok, hogy mekkora a különbség.
Most csupán koncentráljunk a mérésekre.
Nekem az volt a tapasztalatom ha nem korlátoztam az anyát, hogy 1. Akácon minimum 8 kilóval kevesebbet tudok kivenni, mint amennyit mérte!m
Akkor hol a hiányzó mennyiség, ha a mézteret lepergettem?
Irány 2. Akác!
Ismét mérés.
Ott amennyit mértem annyit is pergettem!!!!!!
Tehát a hiányzó mennyiség a fészekben volt.
Nekem ne magyarázzátok be, hogy a Hunor fészek nem mézesedik el, mert dobok egy hátast!
Ne most csináljatok képeket!
Akácpergetéskor, az a korrekt.
A legkorrektebb viszont az lenne, ha 2. akác után tennétek ezt meg.
Mivel egyikőtök sem vándorol 2. akácra megelégszem az első akácon mért és pergetett eredményetekkel.
Új "bunyósom",matistibi azért utalt egy sorban arra, hogy is néz ki a 10-es Hunor Akác után amikor ezt írja:
".Bölcső egy szál sem,méz csak a szélsőkben de ez ottvan tavasz óta."
Nocsak.
Ha korlátoztad volna az anyát, a szélső keretekben lévő méz most a pergetőbe kerülhetett volna.
Természetesen előtte egy tisztító pergetés.
Ez teljesen nem így van!
"Jönnek a viharok leverik az akácot én meg nézegethetek ki a kis fejemből.Se méz se méh."
Majd folytatom ha válaszoltok.
Üdv:
Nagyernyei Attila

« Válasz #418 Dátum: 2018. Május 24. 08:22 »
Teljes tisztelettel én nem bunyózni jöttem :)
Haladjunk akkor szépen sorjában.
1.Igen van mérlegem.Valószínű az én hülyeségem de nem a bomba család alá rakom. hanem amolyan "közepes" alá.amennyit felment annyit el is vettem 1. akácon.
A fészket idén már repce előtt meghordták !!!!!!!! Előzö években kb 2 kg ha belekerül  a fészekbe repcéből.
Már repcéből annyit vettem el amennyit mértem idén,nemhogy akácból.
Tehát az a 2 oldalsó lép amibe az anyák 70 %-a amúgy belepetéz azt hova pergessem ki és mikor és minek? :) Azért hogy ebben a hordástalan időben esténként fejlámpával etessek?
2.Hunor fészek mézesedése
Faternak hunor 12 van nekem 10 esek.A tapasztalatom az ahol szar az anya ott mézesedik a fészek.Nálam is ,de 8-10 kg csak az anyátlan családomban volt lent.3 család azonnali anyacserés a többi ráér napraforgón.Anya hibája nem kaptár és szükítés nem szükítés.
Ha van fent a családnak helye a méztérben és van egy jó anyja miért rakna fészekre?
Néztem őket hordásban is,pergetés előtt is én marha szétemeltem őket,leszaporítottam a rossz idő után.Sehol nem volt méz csak a kis friss amit napközben beterít de azt meg éjjel felrakja.
Nagy kár hogy nem csináltam képeket most meg ugye már nem ér.
Én mindezek ellenére elhiszem ha korlátozom őket többet hordtak volna,de nem azért mert mézesedett a hunor.Így majd talán hordanak 2 fiók facéliát is.A szaporulat meg napraforgót is .

« Válasz #419 Dátum: 2018. Május 24. 08:34 »
Nálam nem titok a mérési eredmény.
Tényleg rosszul indult az akác. Valaki azt nyilatkozta, hogy egybenyílik minden, és nem lesz igazi akác. A vásárlók mesélik. Meg azt is mondják, hogy ugyan ez a méhészeti vezető azt is mondta, hogy a kevés termés ellenére nem lesz magasabb az ár. Lehet. Ahogy hallom, tényleg sokak számára nagyon rossz év van.
Na. Nálunk nem volt neos repce. Mással volt csávázva. Felénk nem igazán szokott lenni repceméz, van amikor akác előtt még etetni kell. Most volt rendesen. Egyik cimborám nem hitt a szemének és a mérlegnek, és a repcemézzel együtt vitte át az akácos helyére az állományát. Túlélték ;D Majdnem olyanok voltak a családok, mint akácon. A keretfedőit a mézes zugépítményektől úgy kellett lefeszegetni amikor a rostákat rakták fel. A méztéri lépek tetejére fölfelé építkeztek egy nap alatt, és töltötték mézzel ???Olyan családjai voltak, amiről mások álmodni sem tudnak. 111.
Na most mivel hihetetlenül gyorsan kivirágzott az akác, ezért azt hittük itt van a nyakunkon. Kényelmesen is ki lehetett volna pergtni a repcét, de rohant mindenki, miközben a virágzó akácról csak egy-két kilók voltak, sőt amikor az északkeleti száraz szél megjött, akkor a mérlegelés az előző napokhoz hasonló napos idő ellenére kevesebb volt. Majd hirtelen olyan hordás lett, hogy néhány nap alatt mindent telenyomtak. A 8. naptól már csak abba a sejtbe tudtak valamit berakni, ahonnét kikelt a méh. Na és nem löttyent, de fedés sem volt. Nálunk nem szokás nektárt pergetni. Vártunk . Az egyik srác kipergetett 30/cs, és elment a Bakonyba. Megírtam. Ott még jobb volt, habár a fészke neki is tele mézzel induláskor. Másik haver vasárnap kezdte, egy nap alatt elvettük nála a fiammal a 240 család mézteréből a mézet, de a pergetők nem bírták, pedig átvittük hozzá az egyik 10 keretesemet. 3 db 10 keretes önfordítós. Volt amikor belevert a kosár a mézbe, mert olyan sűrű, és náluk edénybe folyik, amiből később öntözik a hordókba, tehát rövid időszakokra  a csap zárva van. A fedésből ítélve azt gondoltuk, hogy délután szedtük az erősebb családoktól, habár minden lép maximálisan tele. Nem nem! Ilyen gyorsan fedtek. Nálam már hétfőn voltak középig fedett keretek, kedden pedig az aljáig. A mérleg még valami plusz mutatott, hagytak is dolgozni.
Becsapott a mérlegesem. 29 kiló jött le róla, ami valóságban 30, mert 3 öreg lép helyett 3 műlépes lett neki visszarakva.
Nagyon meglepett, amikor az egyik nem kezdő NB-s 13 kiló körüli pergetési eredményről mesélt. Mert mit is várhatnánk ilyen szar évben? :o Majd sorolta a cimborái eredményeit. Mintha más országban élnének. Igaz egy 10 keretes hunoros is kérdezte,( egy héttel később pergettek, mert várták még a  semmit) hogy beindult-e már a hordás, amikor mi már a pótmézterezésen agyaltunk. Csak azért nem csináltuk meg, mert már nem volt ép virág, (de még mindig adott).
Szóval szaladgáltunk hordókért, míg mások nem értik miért nem volt hordás, pedig mindent megtettek a célért. Biztosan sokat szűkítettek, és bővítettek. ;D ;D ;D Meg serkentettek.
A fészkekben pergetés után úgy 10-15 kg maradhatott. Most már elhagyta a 7 kg fogyást a mérés alapján. A java a méztérben van, de nem lehet nálunk elvenni, mert nincs idő a szaporítás miatt a rendszeres etetésre, és ezt meg fogják enni. Valamit nyalakodnak a fagyalról, és talán pici mézharmat is van, -hagynak dolgozni- de ettől csak a fiasítás lesz több, ha egyáltalán tudnak még az anyák ettől többet petézni, ami még több élelmet kíván. Nálunk már ilyenkor általában vége az évnek. Néha van néhány kiló a hársról, és a napraforgóról, de az nem komoly, kevesebbet kell a telelőre etetni olyankor.