Zoli, szerintem jó választ kaptál, de fontos a személyes tapasztalat.
Annyit Jenő hozzászólásához, hogy én ugyanígy méztérben, illetve második fiókon építtetek,
de mivel közepes létszámú családról beszélek, semmi kedvem és időn nincs variálni a kereteken.
A szélső műlépeket amiket lassabban épít, általában befordítom, vagy beteszem középre. De akác alatt nem lehet probléma. Ismétlem, 1/2 NB-ről írok.
Leveszem a legfelső fiókokat, megkapja másodiknak telibe a műlépes fiókot, oszt kész. Anyarács rá, bumm.
Amit szaporítani akarok, mivel akác után leveszem a második fiókot, jó esetben félig bepetézve. A termelőkre, alsó fiókra megy az anyarács, fölé a műlépes fiók.
Olvastam a zöldön, a "nagy" méhészek hozzászólását a rakodós topicban, hogy nem kell rá anyarács, meg nem megy fel az anya, meg nem hordják fel a mézet, meg ez, meg az.
No, még az anyarácson is felmegy, meg felakad néha. De szerintem kell. Pontosabban nekem van, mindben. Mindig.
Azt, hogy a mézet nem hordja fel? Sajnálom. Ezt nem lehet egy két mondatban elmondani mit kell, hogyan kell csinálni. Több hónap munkája, és meg lesz a gyümölcs.