Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 399886 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #210 Dátum: 2016. Május 25. 15:57 »
Akkor várunk egy hunoros válaszára.

« Válasz #211 Dátum: 2016. Május 25. 17:14 »
Nálam 2 műlép van bent, középen. Ill. középen 2 "sötétebb" keret és mellettük jobbról és balról 1-1 műlépes keret (volt). Az alatta lévő fiókban ugyan ez van.

« Válasz #212 Dátum: 2016. Május 25. 22:41 »
Rakodóban ha hordás van akácról, és szeretnék műlépet építtetni, akkor hová érdemes brakni a műlépes keretet a méztérben? Inkább oldalra, vagy középre? Hol a legjobb? Vagy mindegy nekik?
Köszi

Zoli

Én egyenlő lépesben ritkán teszek a fészekbe műlépet. Kivétel a befogott rajok, mert ott nincs méztér, csak leendő fészek.
Nem szabad szélső keretként berakni. A belső felét húzzák, a külsőt elhanyagolják. Mindig öreg lépek közé teszem. Akáchordásnál kérdezed. Nos. Ilyenkor rávastagítják a műlépesből szűzléppé vált lépre a mellette lévő öreg lépeket. Nem gond. Kevésbé van kitéve roncsolódás lehetőségének pergetéskor, mert kevesebb benne a méz. Majd visszarakva kifogják a lépvastagságok különbségeit egyenlíteni. Kézi villás fedelezésnél nem okoz gondot, de más technológiák esetében vastagon nyíródik a lép sajnos, míg a szűzlépet nem éri a kés. Kettő műlépest sem célszerű egymás mellé berakni, mert a belső találkozási utcában egyformán épülnek, de a külső öreg léppel közös utcában elvékonyításuk miatt nehéz azokat fedelezni és pergetni. Megbuggyannak, elhajlanak az egyenlőtlen építés és a bennük aránytalan súlyú mézteher miatt. Tehát egy öreg, egy mű.
Ilyenkor a pergetés alkalmával még érdemes egy-két műlépet berakni, mert ingyen épülnek. Van még bőven viaszpikkely a "jó" hordás után. Bölcsős (anyátlan), vagy párzatlan anyás nem szeret építeni, de vigyázzunk, mert a rajozni szándékozó sem, majd az új lakásban igen, oda spórol a viasszal.
De miért a méztérben? Mert nem kényszer az építtetés, mint a fészekben. Az alsó léchez a méztéri építtetésnél -kis járatok esetleg- hozzáépítik. Stabilabb a lép, bátrabban lehet vele dolgozni. Pergetés után kevesebb a sérülésekből adódó kötősejt, vagy heresejtté átalakított roncsolódott munkássejt. Aki nem szöktet, annak könnyebb a seprés, mert nem tudnak elbújni a  makacsok a résekben. Bölcsőzéskor könnyebben észre vehetőek a bölcsők, nem tudnak az alsó lépszegély és az alsó léc közé bölcsőket húzni. De vigyázzunk, mert rafináltak :D

« Válasz #213 Dátum: 2016. Május 26. 07:22 »
Köszönöm a válaszokat. Különösen neked, Jenő, hogy ilyen részletesen leírtad.  Akkor elvileg ha a méztérben megnézem, és nem - vagy nagyon vontatottan - épít, akkor jele lehet annak, hogy rajzásra készülnek. Persze úgy, hogy egyébként az építés minden más feltétele adott. Egyik családnál találtam tegnap fedés előtti bölcsőket elrejtve.
Gyanúsan keveset termeltek eddig, és nagyon sokan voltak a fészekben. Ez a család összekapja még magát, ha elvettem minden bölcsőt? Vagy már csak a megpattanásra készülnek?

Zoli

« Válasz #214 Dátum: 2016. Május 26. 07:34 »
Ha a műlépet kevésbé építi és anyabölcső kezdeteket húz rá, akkor meg kell nézni a fészket, mert vélhetően rajzáshoz készülődik a család. Ha jó hordás van, (olyan igazán jó) akkor a család gyakran kirágja a bölcsők oldalát ill. lehordja a pempőt a nyitott bölcsőkről. Ha vontatott a hordás és kelő bölcsők vannak a családnál, akkor ott a rajzást meggátolni már bajos. Nem segít az anyaelvétel sem. Ha úgy érzed, hogy érdemes az adott családból szaporítani, akkor használd fel a bölcsőit. Vedd el kereteken, böngéssz hozzájuk más családokból fedett fiast és ezek a családok jövőre termelni fognak. Erősségtől függően akár már napraforgón is. Gyenge családokat nem érdemes szaporítani. :)

« Válasz #215 Dátum: 2016. Május 26. 08:08 »
Sajnos nem egy jó család. Persze pont a legjobbak nem húznak bölcsőket. Annak örülnék, ez meg inkább gond csak.

« Válasz #216 Dátum: 2016. Május 26. 11:11 »
Zoli, szerintem jó választ kaptál, de fontos a személyes tapasztalat.
Annyit Jenő hozzászólásához, hogy én ugyanígy méztérben, illetve második fiókon építtetek,
de mivel közepes létszámú családról beszélek, semmi kedvem és időn nincs variálni a kereteken.
A szélső műlépeket amiket lassabban épít, általában befordítom, vagy beteszem középre. De akác alatt nem lehet probléma. Ismétlem, 1/2 NB-ről írok.
Leveszem a legfelső fiókokat, megkapja másodiknak telibe a műlépes fiókot, oszt kész. Anyarács rá, bumm.
Amit szaporítani akarok, mivel akác után leveszem a második fiókot, jó esetben félig bepetézve. A termelőkre, alsó fiókra megy az anyarács, fölé a műlépes fiók.
Olvastam a zöldön, a "nagy" méhészek hozzászólását a rakodós topicban, hogy nem kell rá anyarács, meg nem megy fel az anya, meg nem hordják fel a mézet, meg ez, meg az.
No, még az anyarácson is felmegy, meg felakad néha. De szerintem kell. Pontosabban nekem van, mindben. Mindig.
Azt, hogy a mézet nem hordja fel? Sajnálom. Ezt nem lehet egy két mondatban elmondani mit kell, hogyan kell csinálni. Több hónap munkája, és meg lesz a gyümölcs.

« Utoljára szerkesztve: 2016. Május 26. 11:15 írta Kevanaar »

« Válasz #217 Dátum: 2016. Május 26. 12:02 »
Zoli, akkor viszont érdemes a konkrét családnál anyát cserélni. Ilyenkor még simán megy. Ne sajnáld, mert az ilyennel később is csak gond lesz.
Építettni egyébként én is a méztérben építtetek. Nekem 10 keretes hunorjaim vannak. Noha ugyan az a keretméret, de mégis más a technológia mint a 12 keretesben. A lényeg az, hogy a fészek fölött épít a legszebben a család. Tavasszal a kiépített kereteket nem hagyom a méztérben, kiveszem, folyamatosan cserélem. Bár idén ezt nem tudtam csinálni, keveset tudtam építtetni. Akác után is fedett fiasokat teszek a méztérbe -és inkább az elhasználódott lépekben-, helyükre szűzlépeket tűzdelek. De csak június közepéig. Utána nem teszek szűzlépet fészekbe. Elrakom őket jövőre és tavasszal azokkal bővítek. Én szöktetőt használok és a méztéri fiókjaimat   mindig 8 kerettel tárolom. Akác előtt ezekre szöktetek rá és amint indul a hordás 2 műlépet kap a család úgy, ahogy korábban is írtam. Ilyenkor 3 fiókkal dolgozom. Pörgetéskor szintén 8 keretet teszünk a fiókokba és amikor ezeket rakom vissza ill. ismét szöktetek akkor szintén 2 mülépet kap a család. Ezeket kiveszem amint kiépítik.

« Válasz #218 Dátum: 2016. Május 26. 12:58 »
Igen, a gyengén muzsikálókat most feljegyzem, és kapnak új anyát. Tegnap raktam be fél nb keretet a legjobb családba, hogy bepetézze az anya, és az álcából szaporítani tudjak. Nem szeretem az anyanevelést mert macerás, viszont a legjobb családok kiröhögnek, és nem  húznak bölcsőt.

*

ata67

• 525
« Válasz #219 Dátum: 2016. Május 26. 13:42 »
Nem szeretem az anyanevelést mert macerás, viszont a legjobb családok kiröhögnek, és nem  húznak bölcsőt.
Pedig az is sikerélmény, amikor szép kövér bepárzott anyáid lesznek új kis családokkal. Az atkairtást is nagyon hatékonyan lehet náluk végezni.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #220 Dátum: 2016. Május 26. 20:17 »
W. Zoli!

A méhcsaládnak, méhanyának van egy sorsa. Ezt a keretes kaptár előtti méhészek pontosan tudták. A mai méhészek, akik már minden évben anyát cserélnek ezzel nincsenek tisztában.

Írod, hogy
Idézet
Nem szeretem az anyanevelést mert macerás, viszont a legjobb családok kiröhögnek, és nem  húznak bölcsőt.
Szóval ezek a legjobb méhcsaládjaid nem a szaporodási fázisukban vannak. Viszont ezek népesek és kiválóan mézelnek, mert sok kijáró méhük van.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #221 Dátum: 2016. Május 27. 15:47 »
Köszönöm az eddigi válaszokat, mára is tartogattam egy kérdést :)

Van két nagyon bika családom (hunor 11 keretes rakodó), ahonnan a méztérből átraktam már kereteket máshová, ahol kevésbé erősek. A fészekből is szedtem ki méheket, mert tömve volt. Viszont még mindig tőgyelnek a kijárónál. Bölcső nincs, és jó hordás is van. Mi az oka a tőgyelésnek? Még mindig túl sokan vannak?

Köszi
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #222 Dátum: 2016. Május 27. 17:34 »
Idézet
Mi az oka a tőgyelésnek? Még mindig túl sokan vannak?

Zoli!
A meleg is produkálhat ilyen tüneteket!Nézd meg őket korán reggel.
Szerencsés vagy, nem kell méhészsuliba járnod, itt megkapod az instrukciót.... :) :P
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #223 Dátum: 2016. Május 27. 18:27 »
Zümi, azt tudom - méhészsuli nélkül is -, hogy a meleg miatt tőgyelnek, de nem hordaniuk kellene? Hiszen mindenki erről ír, hogy bomba családok kellenek akácra. Sikerült is, viszont annyira sokan vannak, hogy hordás közepette is a kijáróban lógank, és így a rajzási láz is sokkal erősebb. Úgy tudtam, hogy a belső munkások is kimennek hordani, ha nincs bent feladat, és mézel az akác (ezért kell szűkíteni a fészket). Akkor miért nem hordanak? Azért gondoltam, hogy nem a meleg, hanem valami más oka lehet. 

« Válasz #224 Dátum: 2016. Május 27. 19:39 »
Zümi!
Nem mondok titkot, hogy ha a méhekre gondolsz, úgy gondolj mint egy ember családra.
Nos, nem túl magyarázva mit is jelent?
Ha kevesen lakják a házat, be kell fűteni, költséges, összébb kell húzódni, megfázhatnak.
Ha ha megszorulnak, éééés ha van pénz hordás, akkor építenek hozzá. Esetleg megrajzik a család. :)
Röviden írom, ki ne nevess.
A kaját nem tárolod nagy hűtőszekrényben, mert költséges. Most jön a lényeg amit kérdeztél.
Ha teli a hűtő és a ház, akkor nem dolgozol, elkezdesz hü.....geken gondolkodni.
Ebből következik mi a teendő. Ha teli a fészek, pörgess. Ha üres, etess. Ha sokan vannak, bővíts. Ha kevesen és hűvösödik, szűkíts. Ha nem megy valami, akkor gondolj magadra, hogy Te miként viselkednél hasonló körülmények közt.
A méhészet nem kicsit gondolkodásra késztet. Bááár mikor néhány kolegára gondolok, nem vagyok benne biztos. De egy biztos. Ha gondolkodsz, az nagyban a pörgethető mézmennyiséget határozza meg. Az meg pézzzz.