Méhészkedés rakodó kaptárban

• 917 válasz
  • 402787 megtekintés
Re:Méhészkedés rakodó kaptárban
« Válasz #195 Dátum: 2016. Március 31. 11:35 »
Sziasztok!
Kérdésem, hogy ilyenkor tavasszal, mikor már virágoznak a gyömölcsfák, akkorra szokták monani, hogy lehet műlépet építtettni a családokkal. Akkor is lehet, mikor a család még oldalról szűkítve van? Vagy előbb foglalják el a méhek az összes keretet a fészekben, és akkor lehet baedni műlépet? Hunor rakodó kaptárról van szó.
Köszi
Zoli

*

barger

• 173
« Válasz #196 Dátum: 2016. Március 31. 14:17 »
Szia Zoli,

Almavirágzáshoz szokták kötni az első műlépes keret berakását valamint család erősségétől is függ. Mondjuk a jelen időjárásban nehéz megítélni, értsd. nálunk sárgállik a repce. Én tettem be 3 erősebb családnak, 1/2 NB, de azt is csak az alsó fiókba ameddig takartak a szélére. Mondjuk az is igaz hogy nálam már vannak kikelt herék és egy bölcsőkezdetet is le kellett rombolnom.
Baranyi Gergely

« Válasz #197 Dátum: 2016. Március 31. 15:54 »
Köszi. Olsvatam, hogy ilyenkor már be lehet tenni a műlépet két fias keret kőzé. Tényleg így van? Vagy inkább a legszélső fias és a mézes-virágporos lép közé tegyem? Tavaly az utóbbi lehetőséget választottam. Melyik a jobb?

« Válasz #198 Dátum: 2016. Március 31. 16:20 »
Egyik sem. Ilyenkor még ne tegyél be a családoknak műlépet. Nagyjából valóban almavirágzás környékén lehet műlépes keretet beadni annak a népes családnak ahol már nagy számban vannak fiatal méhek és akkor, amikor meleg ill. hordás (esetleg etetés) van. Ha gyenge családnak, hidegben ill. ennek okán hordástalan időben műlépet teszel be, akkor ki fogják rágni és nem használ a fejlődésnek sem.
Alkalmas időben, meglévő feltételek mellett a fiasítás és a mézes-virágporos lép közé lehet műlépet beadni. Később aztán ezt lehet majd fokozni. Több műlépet beadni, tűzdelni stb. de azt csak olyan családnál, ahol zsúfolásig vannak a méhek a kaptárban.
Én mindíg a méztérben építettek, a fészek fölött épít legszebben a család.

« Válasz #199 Dátum: 2016. Március 31. 18:24 »
Köszönöm

« Válasz #200 Dátum: 2016. Március 31. 18:25 »
Csak nyugodtan, türelmesen... ;)

« Válasz #201 Dátum: 2016. Április 11. 12:17 »
Sziasztok!

Szeretném megnyitni a méztereket, mert nő a népesség rendesen. Hogyan érdemes csinálni? A méztérbe középre rakok fedett fiasos keretet 1-2 darabot, melléjük mézes stb. kereteket, és nem takarom tovább a fészket? Vagy inkább a méztér valamelyik szélére tegyem ezeket, és még takarjam a fészket félig, 2/3-ig? Most fog virágozni az alma, és sokan is vannak, ezért kell szerintem már megnyitni a mézteret, ne induljon be a rajzási láz. Anyarácsot használok
Köszi

Zoli

*

barger

• 173
« Válasz #202 Dátum: 2016. Április 11. 12:53 »
Szia Zoli,

Én másfél hete raktam fel(1/2NB). Akkora hordás volt, hogy amit a fészekbe raktam bővítésnek nem tudta bepetézni az anya hanem meghordták mézzel. Ezeket a mézes kereteket húztam fel a méztérbe középre. Az anya meg megint kapott üres kereteket meg műlépeket. Ha kiváncsi111-et kérdezed ő biztos azt mondaná, hogy nem kell felrakni fias keretet "felcsalogatni" a méheket csak annak akinek nem elég népes a családja. Én sem tettem fel fiast és feljöttek anélkül is. Amit a méztérbe tettem műlépet azt is még aznap elkezdték építeni. Én is bölcsők miatt tettem fel a mézteret, remélem meg tudom fogni őket.
Baranyi Gergely

« Válasz #203 Dátum: 2016. Április 11. 13:45 »
Szia Gergő!
Köszönöm a választ. Akkor holnap én is megnyitom a mézteret, és megpróbálom fias nélkül. Aztán csak hétvégén fogok tuni velük foglalkozni, de a lényeg, hogy legyen helyük. A többit ők megoldják.

« Válasz #204 Dátum: 2016. Május 13. 11:01 »
Sziasztok!
11 keretes hunor rakodóban akácra a fészekben 9 keretet hagytam csak. Nem mertem jobban megszorítani őket, mert kezdőként inkább csak óvatosan. Viszont a folyamatos eső miatt nem nagyon tudnak hordani. Ilyenkor ha a méztérbe teszek műlépet, hogy azt építgessék a fiatal méhek az jó, vagy tegyem a fészekbe? Valami munkát szerintem kéne nekik adni, mert rajzás lesz a vége a semmittevésnek.

« Válasz #205 Dátum: 2016. Május 13. 11:43 »
Akkor adj nekik műlépet, ha hordás is van, vagy hamarosan várható, hogy lesz. Különben nemhogy nem építik, hanem még ki is rágják. A viaszépítéshez fiatal méhekre, melegre és hordásra (minimum napi fél kg gyarapodás, de inkább 1 kg) van szükség. Bár nem vagyok rakodós, de én most a fekvőben azt csinálom, hogy a lezárt fészekből emelek át fedett (lehetőleg keléshez közeli) fias kereteket a méztérbe, helyére teszem a műlépet a fészekbe (mert bízom az akácban), de üres, vagy mézkoszorús keret is megteszi.

« Válasz #206 Dátum: 2016. Május 25. 10:36 »
Rakodóban ha hordás van akácról, és szeretnék műlépet építtetni, akkor hová érdemes brakni a műlépes keretet a méztérben? Inkább oldalra, vagy középre? Hol a legjobb? Vagy mindegy nekik?
Köszi

Zoli

« Válasz #207 Dátum: 2016. Május 25. 12:50 »
Én középre tenném. Ha nem minden keret mézes lehetőleg a mézesek közé. Lehet azt látni hogy az adott család hova kezdi raktározni a mézet.

« Válasz #208 Dátum: 2016. Május 25. 14:07 »
W. Zoli

Sokszor a válasz tartalma a kérdés minőségén múlik. Ezért nem mindegy, hogy milyen kérdést és, hogyan teszel fel.
Így ha jó választ akarsz kapni, akkor azt is írd ki, hogy milyen erősségű a család ahol építtetni akarsz.
Milyen rendszerben, hány fiókon van a család. Milyen erősek. Ugye hordás az kell, de ezt írtad is, hogy akácon.
Ezek és még más összetevők hiányában, pl. anyás, anyátlan, rajzik-e, vagy nem, stb. kapsz egy egyszerű választ, ami épp nem arra családra vonatkozik.
Sok variáció van, de az a legjobb, ha kitapasztalod.
Persze ha körülírod a családot, akkor segítek. Nekem 1/2 NB egységes rendszerem van, abban tudok segíteni.
Hunorban Szerintem van itt sok profi.

« Válasz #209 Dátum: 2016. Május 25. 14:20 »
Köszi a válaszokat. Kevanaar, igazad van. Szóval 11 keretes hunor rakodó. Fészek+egy fiók. Erős családok. Anya egy kivételével mindenhol van, rajzásra készültek páran, de a bölcsőket leszedtem.