Robi Te ne szólj bele a nagyok dolgába, mert gőzöd sincs a gazdálkodásról, és a méhészeti munkafolyamatokról! Emlékszel mit írt neked "meki"?
Na Robi75 te aztán szépen leírtad tegnap délelőtt, miért is nem vitted sokra a méhészetedben. 
Na tehát, akkor Robi olvasd át még néhányszor! Nem üvegesen hanem összesen.
De nehogy rosszul légy! Még mindig van közel 100 hordóval!!!
Csak azért, nehogy valaki elhiggye azt a sok hülyeséget amit nektek esténként az úgynevezett előadók beitattak "szakmai" előadáson a kobakotokba, minek következtében megrekedtetek egy szinten, amiből amíg nem látjátok, ki sem tudtok szabadulni.
Miből számoltad ki az egy hordót családonként? Ki írt ilyet, és hol?
Nekem elég az 50 kiló is. Azt szorozd be már 600-al! Ne 800-al mint Nagyernyei nemrég, mert az már a szaporulattal a betelelt állomány.
Adj még hozzá 80-100 mázsát, ami náluk maradt a fészekben méztérlevételkor! Ahhoz egy csipetnyi szolidágót, majd krizantém és borostyán. Aztán ehhez már csak 6-10 kiló etetőanyag kell 2x -3x, be vannak telelve. Nehogy felülj a
"hunorban éhen halnak, mert
ha nem tudnak léputcát váltani" dumának. Soha nem kell léputcát váltani. Meg kell tanulni bőséges élelemmel betelelni. Az igaz, hogy április közepére a mézből 9-11 keret fiasítás lesz, és ha nem lenne hordás, akkor etetni kellene. DE! Tavasszal már a szélsőnek berakott építtetőből van amikor gyümölcs mézet lehet pergetni az első kitöréskor. Bizony ám. Amikor Nagyernyei éppen 6 keretre egyenlít ki. Én meg már szaporítok. Meg a többiek is.
Bizony ám. Jól írtad. Nyakmagasságban seperni egész nap. Láttad a videókat amit BGergely készített egy 12-es hunor méhészetben MÁJUSBAN? Óránként 20 család. KOMPLETT, NINCS TÖBBSZÖRI KAPTÁRBONTÁS, ÉS KAP 2 MŰLÉPET IS.
3 méhész 600 család 2 nap. Ne gyere Te is, hogy ha van aki kipergeti szöveggel! Mert van.
Az én lányom 2 tízkeretes önfordítóssal egyedül kicsapat (háromfázisú 3 kilowattos motorok) óránként átlagban 3 mázsát, csak legyen aki elviszi a gép alól a hordót, mert ugye abba folyik, mert nincs idő és ember a felesleges öntözgetésre. Ha kell megy az ötödik pergető is, de az idei gyenge lépekhez nem kellett, csak amikor ferhalmozódott a szűzkeret.
Én nem láttam még a videóitokat a pergetéseitekről. Szívesen megnézném itt a gép elött ülve amikor valaki a ládába sepri vissza, vagy önti vissza a dobozba sepertetett félig agyonveretett méheket, és töri őket a visszarakott lépekkel is. Amikor a láda oldaláról sepregeti vissza a csomókban menekülőket. Esetleg amikor a kutatás miatt este kénytelen a kipergetett lépeket visszarakni, a rostán ülőket lezakkantani bő füsttel, mert támadnak
(mint a hamasz- felmász a nadrágszáron, és ahol likat talál) passzírozza sz@rrá tömegével a méheket. Meg közben az idő múlását. Amikor mi már átvizsgálunk, mások meg törve zúzva nyomják a ládát, mert jön az eső.
Arra a videóra is kíváncsi lennék, hogy szöktetéses mézelvételnél a szöktetést az előkészülettel, a munkafolyamatokkal, az utómunkálatokkal hány emberrel hány napig kellene elvégezni egy 600 családos méhészetben. Én is kipróbáltam. Soha többet. Aki ráérősen kényelmesen kis méhészetben dolgozik az más. Ott van idő. Az emelgetések kipihenésére is.
Üdv: Kira
UI:"Az én lányom 2 tízkeretes önfordítóssal egyedül kicsapat (háromfázisú 3 kilowattos motorok) óránként átlagban 3 mázsát,"
KÖZBEN SZÓLTAK. Hogy érthető legyen:
A KETTŐVEL HATOT