Szakma-politika

• 4542 válasz
  • 1959326 megtekintés
*

robi 75

• 1010
Re:Szakma-politika
« Válasz #4515 Dátum: 2024. December 09. 15:00 »
Jaja😅, a heti két hordónyi üveges mellett már elment hat kamionnal is hordóban. A Hunor 2x12 áltóhelyében ad családonként egy hordó mézet....ez az alap, meg még minden családról készül +2, a gyengébbekről egy. Csak ne kellene nyakmagasságban rázni seperni egésznap 3-4 kilós kereteket, ebből a közel 100 éves korszerű kaptárból.
Annyira korszerű ez is kb mint a 24 es.
Üdv:robi

*

buksi

• 466
« Válasz #4516 Dátum: 2024. December 09. 16:29 »
Úgy látszik nincs jelenteni valóóóó.

*

Koki

• 222
« Válasz #4517 Dátum: 2024. December 09. 16:36 »
Robi Te ne szólj bele a nagyok dolgába, mert gőzöd sincs a gazdálkodásról, és a méhészeti munkafolyamatokról! Emlékszel mit írt neked "meki"?

Na Robi75 te aztán szépen leírtad tegnap délelőtt, miért is nem vitted sokra a méhészetedben.  ;D

Na tehát, akkor Robi olvasd át még néhányszor! Nem üvegesen hanem összesen.
De nehogy rosszul légy! Még mindig van közel 100 hordóval!!!

Csak azért, nehogy valaki elhiggye azt a sok hülyeséget amit nektek esténként az úgynevezett előadók beitattak "szakmai" előadáson a kobakotokba, minek következtében megrekedtetek egy szinten, amiből amíg nem látjátok, ki sem tudtok szabadulni.
Miből számoltad ki az egy hordót családonként? Ki írt ilyet, és hol?
Nekem elég az 50 kiló is. Azt szorozd be már 600-al! Ne 800-al mint Nagyernyei nemrég, mert az már a szaporulattal a betelelt állomány.
Adj még hozzá 80-100 mázsát, ami náluk maradt a fészekben méztérlevételkor! Ahhoz egy csipetnyi szolidágót, majd krizantém és borostyán. Aztán ehhez már csak 6-10 kiló etetőanyag kell 2x -3x, be vannak telelve. Nehogy felülj a "hunorban éhen halnak, mert
 ha nem tudnak léputcát váltani
" dumának. Soha nem kell léputcát váltani. Meg kell tanulni bőséges élelemmel betelelni. Az igaz, hogy április közepére a mézből 9-11 keret fiasítás lesz, és ha nem lenne hordás, akkor etetni kellene. DE! Tavasszal már a szélsőnek berakott építtetőből van amikor gyümölcs mézet lehet pergetni az első kitöréskor. Bizony ám. Amikor Nagyernyei éppen 6 keretre egyenlít ki. Én meg már szaporítok. Meg a többiek is.
Bizony ám. Jól írtad. Nyakmagasságban seperni egész nap. Láttad a videókat amit BGergely készített egy 12-es hunor méhészetben MÁJUSBAN? Óránként 20 család. KOMPLETT, NINCS TÖBBSZÖRI KAPTÁRBONTÁS, ÉS KAP 2 MŰLÉPET IS.
3 méhész 600 család 2 nap. Ne gyere Te is, hogy ha van aki kipergeti szöveggel! Mert van.
Az én lányom 2 tízkeretes önfordítóssal egyedül kicsapat (háromfázisú 3 kilowattos motorok) óránként átlagban 3 mázsát, csak legyen aki elviszi a gép alól a hordót, mert ugye abba folyik, mert nincs idő és ember a felesleges öntözgetésre. Ha kell megy az ötödik pergető is, de az idei gyenge lépekhez nem kellett, csak amikor ferhalmozódott a  szűzkeret.
Én nem láttam még a  videóitokat a pergetéseitekről. Szívesen megnézném itt a gép elött ülve amikor valaki a ládába sepri vissza, vagy önti vissza a dobozba sepertetett félig agyonveretett méheket, és töri őket a visszarakott lépekkel is. Amikor a láda oldaláról sepregeti vissza a csomókban menekülőket. Esetleg amikor a kutatás miatt este kénytelen a kipergetett lépeket visszarakni, a rostán ülőket lezakkantani bő füsttel, mert támadnak (mint a hamasz- felmász a nadrágszáron, és ahol likat talál) passzírozza sz@rrá tömegével a méheket. Meg közben az idő múlását. Amikor mi már átvizsgálunk, mások meg törve zúzva nyomják a ládát, mert jön az eső.
Arra a videóra is kíváncsi lennék, hogy szöktetéses mézelvételnél a szöktetést az előkészülettel, a munkafolyamatokkal, az utómunkálatokkal hány emberrel hány napig kellene elvégezni egy 600 családos méhészetben. Én is kipróbáltam. Soha többet. Aki ráérősen kényelmesen kis méhészetben dolgozik az más. Ott van idő. Az emelgetések kipihenésére is.

Üdv: Kira

UI:"Az én lányom 2 tízkeretes önfordítóssal egyedül kicsapat (háromfázisú 3 kilowattos motorok) óránként átlagban 3 mázsát,"
KÖZBEN SZÓLTAK. Hogy érthető legyen:
A KETTŐVEL HATOT
« Utoljára szerkesztve: 2024. December 09. 17:30 írta Koki »

*

Koki

• 222
« Válasz #4518 Dátum: 2024. December 09. 16:38 »

Mert náthás voltam, és köhögtem.

Jobbulást!
Küldjek egy üveg mézet?

Üdv: Kira

*

robi 75

• 1010
« Válasz #4519 Dátum: 2024. December 09. 17:40 »
Kira bácsi, számolgatja lenin a magáét😂😂 én csak úgy hasraverve írtam írhattam volna 12 kamionnal is, irónia lenne.
A videokat is láttam persze, "elvtársak" 🤣🤣, maga igazi sztahanovista, mondjuk akkora állománynál más nem is lehet.
Amúgy én is igy szedem el, és nekem is hunoron telelnek.
Üdv:robi

*

Koki

• 222
« Válasz #4520 Dátum: 2024. December 09. 18:07 »
 (Koki. Néni. Kovács Kiara. "Berci" szülte. A unióban férfiaknak is joguk van szülni. :))

Hogy jön ide Lenin?
Lenin meghalt. Élt, él, állítólag élni fog.

Halálos ágyán Sztálin felkereste. Tavaly januárban ennek már 100 éve múlt.

-Köööszöönööm, hooogy eljööttéél Sztáálin Elvtáááhs elbuuu-csúúúzni.
-Ez csak természetes Lenin Elvtárs.
-Meeegfoogook haalni Sztáálin elvtááárs.
-Ez az élet rendje Lenin Elvtárs. Születünk, küzdünk, meghalunk. De te Lenin Elvtárs soha nem fogsz meghalni, mert neked annyi követőd volt és lesz mindig amíg világ a világ, hogy Te Lenin Elvtárs örökké élni fogsz.
-Vaajon neeeked is leesz annyi kööövetööd mint neeekeem Sztáálin Elvtáárs?
-Engem is követni fognak Lenin Elvtárs.
-És aaaki neem foog köööveti Sztáálin Elvtáárs?
- Az Téged fog követni Lenin Elvtárs.

Üdv:Kira

« Válasz #4521 Dátum: 2024. December 10. 12:36 »
Végül is ezekhez a mondandókhoz nem kell írásszakértő, hogy aki rendszeresen olvasta kivancsi 111 (az-az Molnár Jenő) barátai Jencinek szólítják, rájöjjön, hogy ő Koki nick néven.
Nézzük mit hozott össze:
"...hunorban éhen halnak, mert
 ha nem tudnak léputcát váltani" dumának. Soha nem kell léputcát váltani. Meg kell tanulni bőséges élelemmel betelelni. Az igaz, hogy április közepére a mézből 9-11 keret fiasítás lesz, és ha nem lenne hordás, akkor etetni kellene. DE! Tavasszal már a szélsőnek berakott építtetőből van amikor gyümölcs mézet lehet pergetni az első kitöréskor. Bizony ám. Amikor Nagyernyei éppen 6 keretre egyenlít ki. Én meg már szaporítok. Meg a többiek is."

Természetesen aki nem sajnálja fullra feletetni a méhcsaládokat, és nem számít a költség, ott ez működik.
Ezt írja ugyanis:
"Adj még hozzá 80-100 mázsát, ami náluk maradt a fészekben méztérlevételkor!"
De hol ebben az ésszerűség, gazdaságosság?
Sehol.
Meg legalább a tisztító pergetés is biztosítva, egy kis betelelő élelemmel megspékelve.
Ja április(április 15-re)közepére 9-11 fias?
Addigra hova tűnik a fészekből ez a rengeteg feletetett cukor, valamint az írja hordás is van.
"Tavasszal már a szélsőnek berakott építtetőből van amikor gyümölcs mézet lehet pergetni az első kitöréskor."
Tehát van ott fias, 2-4 táblás, a többi meg nyitott tenyérnyi, óriási mézkoszorúval.
Vagy nála a fészekből eddigre eltűnt a hordás mellett a 100 mázsa méz?
Vicc.
Egyébként ez pont annyi mint NB-ben az általam vázolt táblás fiasok, de mivel Jenőnek jobbak a méhei, nekem április 15 körül olyan 4-5 táblásom szokott lenni, április 24-re (Szent György napjára) meg egyenlítek ki 6NB-re.
Ebben a pár sorban annyi a valóságtól elrugaszkodott ellentmondás van, hogy nem méltó a 600 családos méhészhez.
Az 50 kiló/család ebben az évben viszont nagyon karcsú, erre sem lennék büszke.
A sajátomat azért nem írom le mert nem akarom túllicitálni, meg Koki úgy is jobban tudta amikor ezt írta.
"Azzal a kis terméseddel próbálod eladni magadat itt a méhészek között .."
Ilyen emberrel kár vitatkoznom, mert egy látnok és ez veszélyes.
Minden sorát saját maga cáfolja meg.
Nem azt állítom, hogy Jenő nem ügyes, nem talpraesett méhész!
Viszont 600 családdal nagyon karcsúak az eredményei, valamint óriási költséggel dolgozik, a tisztító pergetéskor kinyert méze nem minőségi, és sorolhatnám.
De nem kell aggódni, ő jól érzi magát, szépen fogy a méze, akkor meg mi a gond?
Nagyernyei Attila

« Válasz #4522 Dátum: 2024. December 10. 12:37 »
A következő hozzászólást a megfelelő rovatba írjátok légy szíves!
Köszönöm szépen!
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #4523 Dátum: 2024. December 16. 13:13 »
Most már tisztán látom a méhészet helyzetét,az igazi fölfogás helyett egymás kábítása acsarkodása a menő,de pl Pásztor Z.bajföltáró írására nincs reagálás,tehát a saját érdek megvan akkor mégsincs itt nagy probléma de lehet az ilyen acsarkodó tagság nem is érdeml mást!

« Válasz #4524 Dátum: 2024. December 17. 08:32 »
Ezt írta nekem nemrég buksi, aztán ő beszél acsarkodásról?
"Attila Az utolsó megjegyzésem neked te bunkóbb vagy mint gondoltam!!!!"
Ez általa az előremutató álláspont?
Ha nincs ész érve, akkor mutatja meg önmagát az ember.
Ugye buksi?
De ne aggódj, edzett vagyok, és leperegnek rólam az ilyen beszólások.
Csak azt furcsállom, hogy ő reklamál.
A megoldásra adj értelmes javaslatot!
Jah, hogy az nincs......
Nagyernyei Attila

*

Koki

• 222
« Válasz #4525 Dátum: 2024. December 17. 08:45 »
Ilyen is van?Attila elbújik idegen név mögé?De szeret jelenteni!

Talán szeret is jelenteni, de inkább úgy fest, hogy valamiért muszáj.

Rossz hírem van kedves rosszakaróimnak!
December 9-én 8 óra 15 perckor becsípődött a derekam, ami már többször előfordult.
Tehát fizikailag is képtelen lennék kaptárt bontani, mert most vagyok ott, hogy csoszogva tudok menni.

Ismét jobbulást kívánok!
Próbáld ki!
  1.Kis terpeszben a karok vízszintesen. Úgy mozgatni  a csípőt jobbra-balra hogy a felsőtest és a lábak lehetőleg egy helyben maradjanak. (Ne lássa senki, mert azt hiszik b...i vagy.)
  2. Bal lábon állva bal kézzel kinyújtva pl falon megtámaszkodva a kézzel, a jobb lábat ameddig csak engedi a fájdalom felemelni a testtel párhuzamosan. Sasszé.  Többször lengetve. Majd ezután fordítva.

De lehet más oka is.

Kér orvostanhallgató tanul Pécsen az egyetem melletti parkban egy padon ülve, amikor egy csoszogó idős bácsira figyelnek fel, aki feléjük topog.
-Nézd csak!  Én arra gondolok így hirtelen meglátva, nagy valószínűséggel ez a csoszogás abból ered, hogy egész életét a szénbányában dolgozta végig és csipő izületi problémái miatt már rég műteni kellett volna.
-Én inkább arra gondolok, hogy az uránbányában dolgozott, és harmadik csigolya elmozdulása van, mert a köveket mozgatva ez egy igen gyakori betegség, mely a fájdalom miatt ezzel a csoszogó járással csökkenthető.
Odamennek a bácsihoz, és előadják teóriájukat, hogy mire gondolnak, mellyel szeretnék eldönteni e szakmai vitát.
A bácsi válasza:
-Én meg arra gondoltam, csak egy puppszi lesz...

Üdv:Kira

« Válasz #4526 Dátum: 2024. December 17. 09:37 »
Ezt írta Koki:
"-Nézd csak!  Én arra gondolok így hirtelen meglátva, nagy valószínűséggel ez a csoszogás abból ered, hogy egész életét a szénbányában dolgozta végig és csipő izületi problémái miatt már rég műteni kellett volna."
Nem!
Fél életét a Hunor rakodó kaptárak fiókjainak emelgetésével töltötte, közben megunta.
Mire rájött, hogy tönkre teszi a derekát, már késő volt!
Ez a diagnózis.
De köszönöm a jókívánságokat!
Nagyernyei Attila

*

buksi

• 466
« Válasz #4527 Dátum: 2024. December 17. 12:47 »
Attila!Az a helyzet,hogy szavahihető jelenség elmúlt,fölvetted a kesztyűt és csinálod a kabarét,mindenkit kioktatnál mert nem hiszed más is tud jól is méhészkedni,nem lennél boldog ha nem köthetnél bele valakibe.Most akkor a fekvőtől is lehet kapni derékbajt.A másik fura hozzáállásod,miért a méhészek oldják meg a nehézségeket,mikor van jól fizetett elnök,vezetőség,akik vállalták az irányítást ezért indultak nem?-ja meg a pénzért.A kft is az OMME tulajdona,a nyeresége vajon hol csapódik le?-,még sehol sem hallottam!-mert nem értek hozzá ugye?Dögei, Éger GY. elküldése tisztázatlan kérdés,nem értettek hozzá?-Oldja meg bross,ha nem tudja miért vállalta?Ha nem hallgatsz akkor cinkos vagy,ha tudod akkor maffia tag.Aki mer szólni azt leugatod mindenben ,de nem ismered be.

« Válasz #4529 Dátum: 2024. December 18. 08:07 »
Buksinak nem szívesen válaszolok, mert olyan a stílusa ami nálam nem jön be, de legyen.
Ezt kérdezi:
"Most akkor a fekvőtől is lehet kapni derékbajt."
Ha ennyire figyeled az írásaimat, ezt a kérdést sosem tetted volna fel.
Ugyanis amikor a 27 évi Hunoros méhészkedést feladtam, ez volt a sok döntésem egyike!
A 2-3 méztér leemelgetése (pláne ha megpakolják) a 320 méhcsaládnál komoly fizikai munka.
Segítség meg nuku.
Én senkit nem oktatok, hanem tanácsokat próbálok adni!
Ez óriási különbség.
Ha pedig elmondanám az eredményeimet is akkor pedig, egy dicsekvő nagy pofa lennék.
Így marad buksi szuper technológiája, csak legyen aki beveszi.
Én eddigi írásaimat mindig a valóságra alapoztam, sosem álmodoztam.
Ha szépek a méhek, és jó az eredmény azt is leírtam, ha gyengébbek, azt is.
Nálatok mindig repegetik a fiókok oldalát, és már április 15-re 11 keret táblás fias van.
Akkor meg minek aggódtok?
Azok akik meg ezt el is hiszik, vagy kezdők, vagy pancserok, de a gyakorlati méhészkedéshez nem sok közük van.
Szaktanácsadóként nagyon sok méhészetben jártam, néha nem voltam feldobódva, mert annyira szép családokat láttam.... másnál.
Viszont olyant sehol, hogy 12-es Hunorban április 15-re 11 fias legyen.
És a látott méhészetek Dél-Baranyában voltak, ahol én is 10 évig teleltettem.

Minek hülyítitek a méhészeket?

Nagyernyei Attila