Kapom a privát üzeneteket, hogy többen úgy érzik írásaimból, csalódott vagyok az OMME-ban végbement változások miatt.
Kár volna tagadnom, viszont ezt egy személyre, vagy akár az elnökségre nem nem hárítanám.
Sajnos mélyebb ettől a probléma.
Több javaslatom is volt az OMME átláthatóságával kapcsolatban, de naivnak bizonyultam.
Emiatt is jelentkeztem a szervezeti-működési munkacsoportba, hogy az OMME demokratikus átalakításában segédkezzek.
Addig sem jutottunk el, hogy az irányt meghatározzuk.
Az a napnál világosabb, hogy az OMME jelenlegi alapszabálya (amelyet korszerűnek mondanak) alkalmatlan egy ekkora megaegyesület irányítására, és tele van súlyos hibákkal, ellentmondásokkal.
Van ahol túlszabályozott, és van ahol sehogy.
A Szervezeti Működési Szabályzat (SZMSZ) sokszor teljesen ellentmondásban van az OMME alapszabályával.
Egyetlen példaként említem, hogy az OMME Kft.-t jelenleg a Jó Isten felügyeli az égből.
Senki nem tud róla semmi konkrétumot, akik meg tudhatnák titkosítják a valós számadatokat, könyvvizsgálói jelentéseket.
Szerettem volna ha az elnökségi üléseket a méhészek élőben nézhették volna, de amikor valakit azért zárnak ki az egyesületből, mert "valószínű hangfelvételt készített"... akkor én mit erőlködjek.
Mészáros József az OMME Küldöttgyűlésén sorolta a közhasznúság előnyeit, hátrányait.
A hátrányok között megemlítette, az átláthatóságot.
Majdnem sikítottam.
Ezért vettem vissza a lendületből, mert sem a küldöttek, sem az elnökség és a tagok sem szorgalmazzák az OMME átalakítását, mert mindenkinek jó így ahogy van, és akik ezt szeretnék megváltoztatni, továbbra is az OMME ellenségének kiáltják ki.
A civil szervezetek közhasznú státuszának van egy nagyon komoly kritériuma.
És ez pont az átláthatóságra, nyitottságra épül.
Mindenki ettől fél az OMME-ban a legjobban, pedig ezt törvény írja elő.
Ebben nem látok semmiféle változást, és ez nem egy emberen, hanem az egész közösségen múlik.
Ha mindenkinek jó ez a helyzet, titkolódzás, zárkózottság akkor nehezen, de a TÖBBSÉG akaratát elfogadom.
Nagyernyei Attila