Figyelmetlen vagy Tomipapa (Főnix)!
Olvass lassan, pontosan, ne kapkodj.
Én mit írtam?
"Természetesen szigorúan Küldöttgyűlési felhatalmazással."
És Te mit hoztál össze?
Ezt:
" Netán mindenféle küldöttgyűlési felhatalmazás nélkül amolyan árnyékkormányt.."
Azt nem tudom minek válaszolok?
Azt gondoltam értelmes emberekkel csevegek.
Nagyernyei Attila
Atilla Uram!
A megszólítás nem a szervilitás hozadéka, csupán a Világ Leendő Urát megillető tisztelet által generáltatott...
Szóval Kedves Atilla Urunk!
Én is azt hittem, értelmes és a szelíd humorra fogékony embernek írok némi szatírába pácolt gondolatokat. Úgy látszik, minden realitásérzék kiveszőfélben van belőletek, ha komolyan gondoljátok ezt a "minden hatalmat a szovjeteknek"-típusú "Minden Hatalmat a Kontrollereknek" szuperkontrollerbizottságosdi ötleteteket. Először azt hittem, ez afféle Vivaldi-féle irónia, s jót is kacagtam rajta, de látva, hogy tényleg komolyan gondolod, kezdek elgondolkodni, tényleg csak én lennék ilyen kevéssé fogékony ezekre a korszakalkotó ötleteidre?
Szóval tényleg komolyan gondolod, vagy csak próbára akartad tenni a humorérzékünket? Tényleg ennyire tájékozatlan vagy az önkormányzatiság témakörében, annak törvényi, jogszabályi környezetében?
Szerencsére van Alapszabályunk, bár némi malíciával azt is mondhatnánk, talán valamivel több is, mint amennyivel megnyugtatóan működni lehet képes az egyesületünk. Sebaj, legalább Jogerős Csuja László Geddekas örök időkre belopta magát az OMME történetébe, de minden próbálkozása ellenére egyszer minden bizonnyal lesz a törvényeknek megfelelő érvényes és egyúttal hatályos Alapszabályunk is, melyben - ezúton üzenem- nem lesz szuperkontrollermindentkontrollálóüberbizottság. A jelenleg érvényesdenemhatályos és hatályosdenemérvényes illetve érvényesdenemhatályosjavított Alapszabályaink mindegyike rendelkezik a szakbizottságokról, méghozzá mindegyikük a X. fejezetben. Ízlelgesd, mit is mondanak:
X. Szakbizottságok
1. A küldöttgyűlés, az OV (sic!?) és az Elnökség az egyesületet és a méhészeti szakmát érintő
javaslatok kidolgozására, egyes kérdések
megvitatására szakbizottságokat hozhat létre. Ezek lehetnek állandó, vagy eseti szakbizottságok.
2. A szakbizottságok
annak a szervnek tartoznak beszámolni, mely megbízta a feladat elvégzésével.
Nos, e kitételből eredően egy szuperkontrollermindentkontrollálóüberbizottság létrehozása az Alapszabály értelmében nem lehetséges, ui. az Alapszabály már rendelkezik az egyesület testületeiről, szerveiről, azok feladatáról, jogköréről. A kontrollálás momentán az Ellenőrző Bizottság feladata (a törvény alapján), s ez a jelenlegi törvényi szabályozás értelmében így is marad. A szuperkontrollermindentkontrollálóüberbizottságnak az Alapszabály szerint csak javaslatkidolgozó és konzultatív feladata lehetne, amennyiben az Elnökség vagy a Közgyűlés fel kívánná állítani, ellenőrzési feladata és jogköre viszont nem, hiszen az feloldhatatlan kettősséget jelentene, lévén az Ellenőrző Bizottság már megkapta e feladatot és jogkört a törvény és az Alapszabály alapján a döntéshozatalra, beszámoltatásra hivatott és jogosult Küldöttgyűléstől. Mint ismert, az önkormányzatiság elvén a Bizottság elnöke és tagjai
választott tisztségviselők, az általatok felállítani szándékozott szuperkontrollermindentkontrollálóüberbizottság viszont "önjelölti" alapon szerveződne, magyarán te és a haverok kívánnátok ama helyeket be- és kitölteni. Az Elnökség hivatott lehet egy "mezei" szakbizottság felállítására, de ellenőrző, kontrolláló feladatok elvégzésére nem, hiszen a törvény és az Alapszabály az ellenőrzésre önkormányzati alapon megválasztott testületet nevesít s ezért a Küldöttgyűlés e feladattal nem bízhat meg illetve e jogkörrel nem ruházhat fel másik testületet. Innentől nem tudom, milyen küldöttgyűlési felhatalmazásról beszélsz.
Ha elégedetlen vagy az egyesület és testületeinek, választott tisztségviselőinek munkájával kapcsolatban, akkor több dolgot is tehetsz:
1. Napirend-kiegészítési pontot javasolsz a Küldöttgyűlésre. Az Elnökség eldönti, javasolja-e a kiegészítést napirendre venni.
2. Szót kérsz, s felállsz a Küldöttgyűlésen és a küldöttek elé tárod a problémádat és a megoldásra irányuló javaslatodat. A múlt történéseiből ismert, hogy ez a leginkább járható út. A küldöttek megfontolják a felvetéseidet és döntenek arról, hogy akceptálják vagy elvetik. Az Egyebek napirend alatt nem hozható határozat, ezért az 1. ponthoz érdemes visszakanyarodni.
3. A beszámolókat követően szót kérsz, kapsz és kérdéseket tehetsz fel azok egyes kifogásolt vagy számodra kérdéses pontjaival kapcsolatban. A válaszok alapján eldöntöd, megszavazod vagy elutasítod a beszámolókat.
4. Ha a Küldöttgyűlésen nem kapsz számodra megfelelő és kielégítő válaszokat, fontolóra veheted, hogy az ott meghozott határozatokat törvényi úton igyekszel-e megsemmisíttetni.
5. Ha törvénytelenséget tapasztalsz, s azok feltárását követően a Küldöttgyűlés nem ért veled egyet, beballagsz az ügyészségre, bíróságra, rendőrségre, s nemes egyszerűséggel eljárást kezdeményezel. Számíthatsz Jogerős Csuja László Geddekas aktív támogatására.
6. Választások során nem szavazol azokra a tisztségviselőkre, akik nem paríroztak, nem fogadták el a javaslataidat, nem voltak hajlandók a te rendedet megteremteni.
7. Bejelentésekkel, vizsgálati javaslatokkal, kérelmekkel bombázod a döntéshozatalra, ellenőrzésre, szankcionálásra választott testületeket, bizottságokat.
8. Felpörgeted a Black&White Brigade for Change aktivitását, az itt elhelyezett hozzászólásokat elektronikus úton széles körben terjeszted. Minden mocskot rászórsz azokra, akik nem állnak be a sorba.
9. Az őrületbe kergeted azokat a választott tisztségviselőket, akik nem hajlandók az elvárásaid szerint élni és dolgozni.
10. Valami félreeső helyen jól megrugdosod a falat. Óvatosan és ne teljes indulattal. Fáj. Mások ne lássák a könnyeidet.
11. Új egyesületet alapítasz.
12. Nem alapítasz új egyesületet, csak visszavonulsz a méhész-közéletből és érdekvédelmi tevékenységtől, s csak a családnak élsz. Méhészkedsz. Jól. meggazdagszol. A régi ellenségeidet megüti a guta.
13. Kivándorolsz. Nem méhészkedsz, nem érdekvédesz. Meggazdagszol. A régi ellenségeidet megüti a guta.
14. Nem vándorolsz ki. Nem méhészkedsz. Nem érdekvédesz. Nem gazdagszol meg. Nem cseszegetsz senkit. Építesz egy kunyhót a szálkai tó partján. Remetének állsz. Te is Buddha leszel. Boldog.
15. S ki tisztítja meg a mosogatógépet? Hát a Finish mosogatógép-tisztító...!
No, ha már így eljutottunk a finisbe, el is köszönnék. Nekem annyira tetszik a búcsú-szentencia, amit a jó Texas Rangernek szoktam elköszönéskor küldeni, hogy most a neked írt üzenetet is ezzel zárnám:
"Békélj már meg magaddal, a sorsoddal, légy végre újra az a közösségi ember, akit lehetett szeretni, tisztelni, értékén becsülni... Légy végre te is Buddha... Ő mondta:
"Amit gondolunk, azzá’ leszünk." „Mindannyian saját tetteink rabszolgái vagyunk:
Miért haragudnánk emiatt másokra?”