A méhész méhészkedjen, a kereskedő kereskedjen! A méhésznek már olyan sok mindenhez kell értenie (méhbiológia, méhbiokémia, pályázatírás, adminisztráció, adózás, gazdálkodás.....stb), nem kell nekünk még a kereskedelemhez is érteni. Alapvetően én méhészkedni szeretnék. Nem vitatom, eljöhet az az idő (vagy már itt is van), hogy a tartós alacsony mézár rákényszeríti a méhészeket a méz kiszerelésére, a piacozásra, a kereskedelemre.
Vivaldi! Amennyiben a hozzászólásodban arra akarsz utalni, hogy egy, a méhészek által létrejött termelő-értékesítő egyesülést, szövetkezetet, tudja a fene mit akarsz létre hozatni az OMME-val vagy nélküle, én határozottan ellenzem!
Én még emlékszem egy "melliféra" esetre.
Isten ments még egy ilyentől! Abba ne menjünk bele, ki, miért, mikor, hol vétet.
Egyébként hogyan kívánod megoldani a mézfelvásárlást? Mert erről már nem írtál. Csak mint problémát írtad le és TF iránti utálatodat.
A mindenkori kereslet-kínálat határozza meg a méz árát!
A kereslet törvénye szerint, alacsonyabb árak mellett az emberek többet vesznek az adott termékből.
A kínálat a termelők szándékát jelzi, hogy hajlandók és képesek eladni a terméket különböző árak mellett. Ami azt jelenti, hogy a szándék nem elég! Rendelkezni is kell az adott termék mennyiséggel!
Na itt van a probléma! Mikor elfagy az akác, kevés a méz. Megugrik a mézár. Mikor bőséges akác méz van, csökken az ár. Ez törvényszerűség! A piacot a kereslet-kínálat mozgatja! Vagy érti ezt valaki vagy nem!
Én inkább arra helyezném a hangsúlyt amit Attila írt, vagy amit Bross javasolt.
Mézpiaci elemzésre van szükség. Nem egyszer, hanem folyamatosan!
Erre teljesen alkalmas a Szekszárdon előadást tartott Fórián Zoltán és csapata.
Kicsit utána olvastam ennek az úriembernek és meg vagyok győződve róla, hogy hasznunkra válna a tudása.
Érdemes volna leülni vele egy beszélgetésre, megkérdezni tőle, Ő hogyan látja, miben lehetne a segítségünkre..
Azt is elfogadhatónak tartom amit Bross elmondott az előadásában és a februári méhészújságban is megjelent.
A megtermelt méz mennyisége után fizessünk bizonyos összeget egy marketing alapba. Ebből az alapból finanszírozzunk meg reklámokat, mézkóstoltatást, minden olyan lehetőséget ami a lakosság mézfogyasztását ösztönzi. A jelenlegi rendszerben a mézes reggeli egy jó irány. Ezt kell még több helyen bevezetni, az akciót pedig a TV-ben, újságban promótálni kell!
Milyen elképzelése van ezen felül a Brosséknak, amitől félni kellene Vivaldi?
Mit olvastál, hallottál?