Tisztelt Méhészek!
Ebben a hozzászólásomban magánvéleményemnek adok hangot úgy, hogy nem kívánok jogászkodni csak kérdezek.
Mint tudjátok az OMME vezetőinek írtam egy dörgedelmes levelet, amit hivatalosnak szántam, de állítólag nem tartottam be a szolgálati utat. Azért írok most nyilvánosan nem hivatalost, azt talán szabad.
Mint tudjátok, észrevételeztem, hogy az OMME már a rendkívüli küldöttértekezleten elfogadott új alapszabályának megfelelően működik. Én is végigjártam a cégbíróságot, megyei ügyészséget, cégbírósági fogadóórákon voltam, hogy az új civil törvénynek makulátlanul megfeleljen a saját egyesületünk. Közben folyamatosan kérdeztem az OMME-ban zajló dolgokról. Ott akkor azt a tájékoztatást kaptam, hogy amíg egy egyesületnek nincs a cégbíróság által kiállított jogerős határozata (ezt előzetesen az ügyészség véleményezi, és fellebbezési jogáról lemond) addig a régi hatályos alapszabály szerint kell működni az egyesületnek.
A bankban elkérték a hatályos, jogerős alapszabályunkat, csak így tudtunk pénzt felvenni a számláról.
Ideemelek egy jogszabályt most a paragrafuslabirintus honlapjáról.
"Amíg valamely jogszabályi rendelkezés ki nem mondja egy jogszabály hatályba lépését, addig a jogszabály - még ha érvényes is - nem alkalmazandó."
Az én olvasatomban ez azt jeleni, hogy amíg a cégbíróság ki nem mondja az új alapszabályunk hatályba lépését,
addig ha még érvényes is nem alkalmazható, tehát a régi szerint kell működni.
Mondok egy gyakorlati, kézzelfogható példát.
Változtatnak a KRESZ szabályokon. Amíg az újat nem vezetik be, a régi szerint kell közlekednünk.
Én azt a tájékoztatást kaptam az OMME-ból, hogy nem jól tudom a dolgokat.
A küldöttgyűlés határozata szent, aszerint kell működni. Rendeben, eddig is így kellett volna, nem lenne köztünk vita. Azzal a kitétellel, hogy kell a bíróság jogerős végzése, addig nem szabad az új szerint működni.
Ismerek az OMME történetében olyan esetet, hogy egy megválasztott elnök addig nem szavazhatott az OV-n amíg a bíróság jogerősen nem jegyezte be.
Az a kérdésem hozzátok, mi ez ha nem kettős mérce?
A jogszabályokat az OMME-ban máshogy olvassák?
Nyílt levélnek is felérő írásommal azért fordulok hozzátok, hogy vegyétek észre van aki (és remélem, hogy nem egyedül vagyok ezzel) fellépünk a jogtalanságok, szabálytalanságok ellen.
Ma Elnökségi ülés lesz az OMME központban de. 10 órától.
Ezen írásom alapján teljesen szabálytalan, mert ellene megy a "hatályos" jogszabályoknak.
Szeretnék ők ezt a titulust bitorolni, de ahhoz várni kéne egy plecsnire a cégbíróságtól.
Ha ez rajta lesz az alapszabályunkon én fogok nekik elsőként gratulálni, addig pedig csak kérdezek, hogy szabályos e az OMME működése.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila