Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 365586 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #555 Dátum: 2018. Május 11. 19:36 »
Én évek óta ugyan az a séma szerint szaporítok.
Példának kedvéért:
- 10.-én készítek rajokat 5 NB kerettel. 1db takaró (mézes-virágporos keret), 1 db műlép, 1-2 táblás fias keret (fedett fiast részesítek előnyben), 1-2 takaró keret (szintén mézes-virágporos) + 1 fias keret esetén 2 méztéri keret lerázása, 2 fias esetén 1 keret rázása
- 13.-án reggel érett bölcső betűzése
- 18.-án ellenőrzés, az esetlegesen utólag húzott bölcsők eltávolítása
- 23.-án anyák petézésének ellenőrzése
- 25.-én a petéző anyával nem rendelkező rajok felszámolása, kis népességgel rendelkezőek felerősítése a felszámoltakkal
Nekem ez a szisztéma sikeresen bevált.

Nomader

« Válasz #556 Dátum: 2018. Május 11. 19:56 »
Én 16-24 órán belül adom be a bölcsőt, addigra már rendesen érzik az anyátlanságot, de még nem kezdenek pótbölcsők húzásába. Ha például délután megcsinálom a szaporítást, akkor másnap délelőtt megkapják a bölcsőt. A beadott bölcsőt az egyik fiasításos lépen helyezem el, a mézkoszorú és a fedett fiasítás között. A lépet mutatóujjal meredek szögben benyomom a sejtfalig, abba pont belefér a bölcső. Soha nem volt problémám ezzel a módszerrel, nem rombolták le a bölcsőt. Egyébként ha kizárólag fedett fiasítást adsz nekik, akkor mindenképpen elfogadják a bölcsőt, hiszen reménytelenül anyátlanok.

*

ata67

• 526
« Válasz #557 Dátum: 2018. Május 11. 21:49 »
Ha van pár napos pótbölcsőjük, tényleg nem fogadnak el idegen bölcsőt?

Attila!
Igen, jártam így. Sőt, ha van némi nyitott fiasuk, akkor is előfordul, hogy a család inkább újra kezdi a “saját anyagából” az anynevelést, minthogy a beadott érett bölcsőt elfogadja.
Ellenpélda:
Volt, ahol meghagytam a pótbölcsőket, és beadtam az érett bölcsőt alufóliával körültekerve. Nem rágták le. Kikelt belőle a szűz anya, és elkezdték lerágni a pótbölcsőket.
Az az alapszabály, mielőtt beadod az érett bölcsőt, le kell rombolni a pótbölcsőket.
Ata
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 12. 07:30 írta ata67 »

« Válasz #558 Dátum: 2018. Május 14. 06:23 »
Mivel és hogyan ragasztjátok fel az anyajelölő számokat? Nekem nem igazán sikerül a szellak ragasztóval. Nagyon sok idő mire kezd megkötni.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Május 14. 06:45 írta afatter »

« Válasz #559 Dátum: 2018. Május 23. 07:59 »

A rajbölcsőimből kelt anyáknak nincs párjuk, erről szerintem a Jenő is tudna regélni.

No és a váltóknak. Most 5 családomnál voltak eddig váltóbölcsők. Tegnap 9 vb-s kerettel tudtam műrajt készíteni, és 6 el van mentve lépen. Van egy amelyik most kezdett váltani. Aki ilyet talál, annak azt javaslom, hogy ha elvette a váltóbölcsős kereteket, akkor másik családoktól méhek nélküli kelő fias keretekkel erősítse vissza azokat. Ezzel a módszerrel folyamatosan kitűnő minőségű anyákhoz lehet jutni. Nálam van egy 14-es anya (Z) amelyik tavalyról át lett mentve, vagy 30 leánya nyomja már, és most is 5 bölcsőt vettem el tőle. Igazából már nem tudtam a létezéséről tavaly szeptember elején, mert elnéztem egy bölcsőt, és az új anyát meg is festettem, de aztán kiderült, hogy kétanyás. Néppel elvettem, majd felerősítettem. Rendben áttelelt, és most ontja a bölcsőket. Ezt mindig erősíteni kell, mert keveset petézik a kora miatt. Rajbölcső szinte nulla. :'(

« Válasz #560 Dátum: 2018. Június 01. 15:15 »
Az igazán jó anyák azok lesznek amelyek a repce végén kelnek és az akác alatt párzanak. Az ilyen ha nincs lezárva a következő évben, másfél H fiókot táblásan telerak.

Nagyon sok nem repce és akác alatt született és párzott anyával dolgoztam már a harmincvalahány év alatt, és igen ritkán és rövid ideig szoktam 600 család alatt lenni az utóbbi 10 évben.
Amit írtál, az a gondolat és logika onnét származhat, hogy abban az időszakban vannak vagy inkább születnek (ritka kivételt lehet) a rajzási-szaporodási láz miatt a rajanyák, amelyek a legtökéletesebbek. Esetleg annak is következménye lehet a gondolatod, hogy a repcén készült családok, vagy a lerajzottnál maradt rajbölcsőből kelt anya a legkitűnőbb, mert annak van ideje erős népességű családot összehozni a betelelésig. Na én viszont most 6-8 keret kelő fiassal szaporítok, és hozzá még 3-5 keretről rázok méheket. Rajbölcső, vagy váltó.  Nem lehet gyengét készíteni, mert hárson még csak elnyalakodnak, de utána megennék a gyengéket.
Minden más módon nevelt anya pót anya. Attól még néha vannak közöttük jók is. Főleg ha leváltják ;D

*

nyuszt

• 131
« Válasz #561 Dátum: 2018. Június 12. 19:29 »
Üdvözletem  ! Ma anyákat szerettem volna festeni, Azért írtam feltételes módban , mert nem történt meg.Évek óta nitro zománcot használok jelölésre és általában nincs gond ezzel a technikával. Most viszont nem akar összejönni a dolog. Megfestettem egy anyát és a dolgozók megtámadták és folyamatosan üldözték-támadták. Előtte megfestettem 2-3 dolgozót is ,csak próba képpen , azokat nem támadták , tudomást sem vettek róluk. A múlt évben is volt már gond, néhány anyát nem kíméltek , de nem volt jelentős mértékű a mortalitás , ezért írtam fentebb, hogy általában működik ez a technológia. Nem tudom miért van most ilyen támadó kedv a dolgozók részéről !  Azért néhány kérdést még feltennék: Lehet hogy a festék túl híg (sok a nitrohigító aránya )  ?, Lassabban szárad és sokáig " szagosít " ?  Volt már olyan is , hogy megfestettem véletlenül a szárnyat is vagy a potroh gyűrűt, de akkor sem tapasztaltam gondot .Ja igen nem írtam, hogy fiatal, petéző anyáról van szó. Holnap megtudom ,hogy életben hagyták a ma festett anyát, vagy nem. Ha vannak elképzeléseik a tisztelt méhésztársaknak  . megoszthatják. Üdv:nyuszt

*

Nb18

• 797
« Válasz #562 Dátum: 2018. Június 12. 19:44 »
Nyuszt!

Én anyajelölő filccel jelölök sok éve.
Nem emlékszem olyanra, hogy jelölés miatt vesztettem el anyát. Pedig én is jártam már úgy, hogy nem csak a tor lett festékes....

Nb18

*

nyuszt

• 131
« Válasz #563 Dátum: 2018. Június 12. 20:16 »
NB 18  !  Köszönöm segítségedet . Próbáltam már a filcet is , régebben a köröm lakkot is, és a nitrófestéket . Gyakorlatilag mindegyik működött. A nitróval is csak az utóbbi időben van problémám. Természetesen , ha elpusztul az anya , azzal megfizetem a "tanulópénzt", bár nem szeretném. A kérdésem  elsősorban a  "nitro " -val kapcsolatos tapasztalatokra vonatkozott, és az estleges megoldásra, az ok-okozat összefüggések feltárására.  Köszönettel :nyuszt

*

oszkár

• 1226
« Válasz #564 Dátum: 2018. Június 12. 22:55 »
A hely
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 17:37 írta oszkár »

*

Nb18

• 797
« Válasz #565 Dátum: 2018. Június 12. 23:21 »
Azt elfelejtettem írni, hogy én mindig a kereten jelölök és kézzel nem nyúlok az anyához.
Ezt használom.

« Válasz #566 Dátum: 2018. Június 12. 23:22 »
https://www.google.hu/search?q=zebra+paint+marker&rlz=1C1GGRV_enHU751HU751&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwijkOT0g8_bAhVCrRQKHURnCkgQsAQISw&biw=1600&bih=769

Ezzel kell festeni, ez nem kopik le.   -zebra PAINT marker-
Nekem még van zöld anyám, gyártatom vele a váltóbölcsőket.
Festés után nem kell azonnal visszaengedni- aki fél a leölésétől- majd utána engedni egy pöffentést a füstölőből. Követik, néha nekiesnek, de nem szokott baj lenni belőle. Nálam a szárnyak is kapnak egy pöttyöt. Van amelyik elmehetne punkfesztiválra. Ez a lényeg, mármint hogy feltűnő legyen. A festék nem súly nekik, ha rendesen nevelődtek, némelyik az ekét is elhúzná ;D
Az edding750 és 790 és társaik lekopnak.

*

Nb18

• 797
« Válasz #567 Dátum: 2018. Június 12. 23:29 »
A zebra-t használom én is, nagyon jó, de ezt is próbáltam és ez is bevált:

*

ata67

• 526
« Válasz #568 Dátum: 2018. Június 13. 05:57 »
Oszkár!
Írtad, hogy egy keretet petézett be az anya, akkor festetted. Meg szoktam várni, amíg rendesen van fedett fiasa. Addigra megkövéredik, és kisebb az esélye, hogy megtámadják.
Ata

« Válasz #569 Dátum: 2018. Június 13. 08:10 »
Deco marker nagyon jó (NB18 tett fel róla képet). Nekem van hároméves anyám, amin még szépen látszik a jelőlés, amit ezzel alkottam. Bepárzott anyát simán leszorítom a lépzez, kétszer hozzáérintem ezt a jelölőt, és kész is. Előtte rá kell nyomkodni valami másra, hogy meginduljon rendesen a festék. Még soha nem bántották egyiket sem a dolgozók. A napokban nálam is be vannak gőzölve a méhek, elég vadak, pedig szépen hordanak.