Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362305 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #420 Dátum: 2017. Április 16. 13:32 »
Én is kíváncsian várom Attila válaszát, mert eddig arról volt szó, hogy azért korlátozzuk az anyát, hogy lehetőleg kevés fiasítással kelljen a méheknek foglalkozni, inkább hordjanak.

Te Zoli!

EZEK A MÉHÉSZEK NEM IS TUDJÁK MIRŐL BESZÉLNEK!
Vigyázz ám, nehogy kövesd (csak kövezd) őket! Azt sem tudják mit jelent a főhordásra korlátozás, illetve keverik a dolgokat. A 6 keretre korlátozás az nem a fias keretek korlátozását jelenti, aminek az lenne a lényege: A LEKORLÁTOZOTT LÉPFELÜLETEN AZ ANYÁNAK NINCS ELEGENDŐ HELYE AZ AKADÁLYMENTES PETERAKÁSRA, EZÉRT AZ IDŐSEBB DAJKÁK IS ÉRLELHETNEK DOLGUK HIÁNYÁBA, ILLETVE EGY RÉSZÜK GYŰJTŐVÉ VÁLHAT. amit már annyiszor olvastunk, és el is hittük, hogy tudják mit beszélnek. A 6 keretre korlátozás csak egy szükségmegoldás a ruszki lőszeresládában, mert ezért nem kell fias kereteket pergetni belőle.
Az akácra korlátozáskor 3, max 4 NB keretre szabad zárni az anyát, mert különben annyi a lépfelület, mint a néhai 10-es Hunorban. Az sem anyakorlátozást jelent a méztermelés szempontjából, hanem egy bizonyos területre korlátozást. Sőt ennél legalább meg lehet spórolni egy-két NBvel szembeni felesleges munkafolyamatot. Például fiókkal lehet bővíteni. Veselépet fel lehet rakni, az idegen mézzel akác előtti átvizsgálásnál az építtető keret kitörésekor. Nem kell anyát keresni mint az NB-nél.
12-es Hunornál ilyenkor szite nincs korlátja a kezelhető családlétszámnak az NB-hez képest.
Nem is folytatom, hiszena méhészek ezzel tisztában vannak ;D ;D ;D

« Válasz #421 Dátum: 2017. Április 16. 14:21 »
Hát igen a 6 keret nem korlátozás, max az anya helyhez kötése. Ha nagyon nagyon jóindulatúan és szerintem a lehetetlennel számolunk 3000 pete/nap és 2 hetes akáchordással, akkor kell az anyának 4 NB lép (meg egy pici). Fekvőben azért "korlátozzák" az anyát mert ha 10 lépen petézik bizony ott van mézkoszorú, nem is kevés. Abban egyetértek Attilával, hogy egy nem korlátozott család fészkében sem lesz több fias mint egy 6keretre korlátozott család fészkében. Csak rakodóban ezt a méhek maguktól felpakolják, fekvőben meg vagy korlátozod az anyát és nincs mézkoszorúd vagy fias keretet pörgetsz.
Én ezt a műveletet kihagyom és a méhekre bízom.  Nb fészekeknél(rakodó) akác előtt minimális méz van lent, ezért akác előtt egy nyitott szélre, mézes középre rendezéssel el kell tüntetni azt, akác kezdetéig az a méz onnan eltűnik. Jenő meg felhúzza a méztérbe ha jól emlékszem. De az anyakeresés gondolata akác előtt engem is rémiszt.

Az, hogy a másik fórumon a másik méhész mit mondott nem tisztem eldönteni. DE!!!, egy kicsit alaposabban szemlélve írását, és azt a rendszert amivel dolgozik, akkor magad is rájössz, hogy azért ő, ők a fél nb sek, ott bizony korlátoznak. Mert általában 4cm akácnál, akác előtt kb 12 nappal rakják az anyát egy fiókba , mondjuk 3 nyílt fiassal. És innentől marad itt az anya akác végéig. Akácig amit ide lerak petét az szinte akác végével kel majd ki, ez véleményem szerint valóban lehet korlátozásnak nevezni. Egy nem korlátozott anya ennél viszont többet tud fiasítani, így amit a másik fórumon a kollega adott tanácsot, szerintem teljesen helytálló. Felróni annyit lehetne neki, hogy nem kaptártípusra határozta meg amit mondott, maximum, talán. De majd a kezdő megtanul tovább kérdezni.
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 16. 14:41 írta Gömbi a virágbogár »

« Válasz #422 Dátum: 2017. Április 16. 15:47 »
Részletesen fogok válaszolni, mert látom nem világos az "ósdi" technológia.
Nagyernyei Attila

« Válasz #423 Dátum: 2017. Április 16. 18:15 »
Látom Kivancsi111 olvasta előző írásimat, és onnan bemásolta a következőt:
"A LEKORLÁTOZOTT LÉPFELÜLETEN AZ ANYÁNAK NINCS ELEGENDŐ HELYE AZ AKADÁLYMENTES PETERAKÁSRA, EZÉRT AZ IDŐSEBB DAJKÁK IS ÉRLELHETNEK DOLGUK HIÁNYÁBA, ILLETVE EGY RÉSZÜK GYŰJTŐVÉ VÁLHAT. amit már annyiszor olvastunk,..."
Igen, mert Örösi Pál Zoltán tanár Úr is több helyen ír erről, és ez kőbe vésett igazság, de vissza a téma gyökeréhez.
Valójában NB18 mondta meg a fotóval a frankót, de a többi hozzászólónak is van részigazsága.
Ugye a téma alapja az volt, hogy a Zöldön azt a tanácsot adták egy kollégának aki elvesztette az állományát, ha méhcsaládokat vásárol, akkor ne korlátozza az anyákat mert akkor nem tud szaporítani.
Most részletesen kifejtem, mi az "arany középút", hogy dübörögjenek a méhek, és tudjatok szaporítani is.
A nagy nyilvánosság előtt ezt nem szoktam kifejteni, mert többen a szememre vetik, hogy minek tanítom meg a méhészeket a szakmai fogásokra, had kínlódjanak.
Én ettől nem tartok, mert erre rá kell érezni, megfelelő előképzettség, és tapasztalat nélkül akár bukfenc is lehet.
Alap az, hogy a szűk fészekben akác előtti korlátozáskor milyen kereteket tegyünk.
Ez nálam is változó, sőt még a keretek száma is!!!!!!!
Attól függ mit szeretnék.
Korlátoztam a Hunorokat is 4 keretre és az NB18-asokat is 4 keretre.
Mai tapasztalatom szerint ezzel lehet a legnagyobb eredményt elérni, ekkor pergettem a rekordjaimat,de vannak hátrányai.
Nekem mindig bejött, mégis az 5 keretre való korlátozást alkalmazom, mert akác után én is csinálok kölyökcsaládokat, amiket főként anyacserékhez használok fel a későbbiekhez, de szaporítani is lehet még ebből is.
Itt a téma, a 6 keretre való ősi NB korlátozásról szólt.
Akác előtt, amikor babos a virág, akkor vagyunk dandár kezdete előtt 10 nappal!
Ez átlagos időjárási viszonyok között működik, a szélsőségekkel most nem foglalkoznék.
Amikor a szűk fészket állítom össze a következő keretek kerülnek bele sorrendben.
Az anyarács mellé nyitott fias, ha lehet napos petés kerül,  utána jöhet egy műlép, majd ismét nyitott fias, és az építő keret. (Fontos, hogy az anyarács szűk fészkes belső oldalára nyitottat tegyünk, és ha van a kívülre kerülők között is még nyitott, azt tegyük a válaszfal mellé kívülről. Ha nem ide tesszük simán bölcsőt húznak, valójában csináltunk egy anyás dajkát.)
Ha 6 keretre korlátoztam, akkor még egy üres lépet is tettem.
Zárólépnek szoktam használni olyan fedett fias keretet, ami jelenleg is a szélső lép, melyben virágpor és méz is van.
Nézzük mi fog történni?
Az anyák azonnal bepetézik az üres lépet, épül a műlép, épül az építő keret.
Ekkor általában gyenge hordás szokott lenni galagonyáról, ha nem irtják ki teljesen.
A nyitott fiassal nincs mit tenni, max 9 napon belül bezáródik, ez már nem jelenthet gondot.
A műlépet és az elkészült építő keretet néhány napon belül ismét kiépítik, és bepetézi az anya.
Ez is rendben.
Amikor elindul a hordás szinte semmi lehetősége nincs az anyának a petézésre, és ez a lényeg!!!!
Egy dolgot tud csinálni, "megvárja" amíg a szélső lépből kikelnek a méhek, és ha nem szorítják ki, oda tud tenyérnyiket petézni.
Tehát, akácvirágzás végére ezzel a módszerrel szinte minden lép a szűk fészekben fedett fias lesz, és minimális a nyitott.
Aki viszont szabadon hagyja az anyákat, ott sokkal több lesz az álca, és ez olyan fék a hordásban, mint IFA-nak a pótkocsi.
Ha visszaolvassátok írásaimat, mindig úgy jellemeztem a módszert, hogy "Raj állapothoz ez közelít a legjobban"!
Mivel valóban a fiatal méhek (dajkák) is kimennek gyűjteni, mert nincs belső munka.
És ez a CÉL!
Akarattal felborítjuk a méhek munkamegosztását, hogy ez a gyűjtő méhek aránya felé tolódjon.
Pont.
A szaporítással semmi gond, amikor átálltam NB-re akác után kettédobtam az állományt, és 105 családból 204-beteltem, úgy, hogy a napraforgón már egy közepes eredményt értem el.
Tehát igaza van aki kettősséget érzett írásomban, hogy több fiasom van, mint akik szabadon hagyják az anyákat, de a fiasítás aránya úgy oszlik meg, hogy 90%-a fedett (akác végére), de a gyűjtőméhek aránya is 90% ám!
Szívesen tovább boncolgatom a témát, de előadásaim alkalmával ezt sokkal részletesebben ki tudom fejteni, amikor kérdeznek a méhészek.
Így egy kicsit nehézkes, de azért megpróbáltam.
Nagyernyei Attila

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #424 Dátum: 2017. Április 16. 21:13 »
Bocsánat húsvéti hangulatban badarságokat írogatok. :o Ami levolt írva az pontos, bevált módszer, de nem akarok okoskodni, arra vannak elegen. Törlés oka; ha valaki nem pontossan végzi a tecnológiát, az könnyen hibázhat és kárt szenvedhet. Üdv. Misi
« Utoljára szerkesztve: 2017. Április 18. 15:15 írta bekesm »

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #425 Dátum: 2017. Április 16. 21:31 »
Tekintettel arra, hogy nem tapasztaltam meg, hogy mi-van akkor ha csak a nyitott fiast veszem el a dajka néppel és nem korlátozom az anyát. Azzal milyen eredményt lehetne elérni, azt nem tudom. Egy kísérletet azért megérne. Az azért biztos, hogy a 2 db. 3 keret méretű doboz igen sok méhet felszorít a méztérbe.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #426 Dátum: 2017. Április 21. 14:15 »
Az időjárás belerondított az anyanevelésbe (is). Két TK. 6 db. tenyészléc, 90 álcázásból kb. 50 % -os elfogadás.
Képekben : 2 db. tenyészkeret. Kedd, szerda anyakorlátozás, pároztatok (hunor 4 keret) betelepítése. Kicsit hamarább lesz mint kellene, de ember tervez Isten végez! Igazából babos akácnál volna az ideje. A családok fejlettsége meg ott van, ha nem csinálnám rajzás elindulna. Az élet maga a küzdés!

04.21. 1 TK.

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #427 Dátum: 2017. Április 21. 14:17 »
04.21. 2 TK.

« Válasz #428 Dátum: 2017. Április 21. 21:04 »
Két tenyészléccel biztos jobb lett volna az eredmény. Most még sok a 45-50 bölcső, szerintem. Én úgy próbáltam a mostani rossz időt kiigazítani, hogy több dajkával kevesebb bölcső. De az eredmény majd keléskor derül ki!

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #429 Dátum: 2017. Április 22. 10:25 »
Köszönöm a tanácsot!

*

bekesm

• 168
  • HUNOR/12
« Válasz #430 Dátum: 2017. Április 23. 14:04 »
Sziasztok!
Bekövetkezik amitől féltem, amiért töröltem az anyakorlátozási leírásomat.
Páran belekívánnak fogni, és a kérdésekből megítélve állomány szinten.
Kérem vegyétek figyelembe az alábbiakat.
Legfontosabb! Sem írásban, sem telefonon nem tudlak benneteket megfelelő tájékoztatásban részesíteni.
Mint írtam, hunor/12-re lett kidolgozva ez a módszert. Biztos jó más keretméretre is, de azt, hogy NB-n, illetve egyéb keretméreten hogy kell csinálni, felelősséggel nem tudom megmondani. Az biztos, hogy anyarács kell, másként nincs korlátozva az anya. Ha javasolhatom, először csak pár családdal kísérletezzétek ki. Elméletileg NB-n bőven elég a fészekben a 4 keret. Az idei év, eléggé rendhagyó, hideg van, nincs repce hordás, fogalmam sincs, hogy annak hiányában mi módon fog működni a technológia(kis adagokban a lehűlés kezdete óta etetek). Első évben 2 családdal kísérleteztem! Ezt javaslom nektek is! A technológia teljes ismerete nélkül vakrepülés, nem szabad belekezdeni!

Üdv.: Misi

« Válasz #431 Dátum: 2017. Május 01. 21:09 »
Sziasztok!
Ha 3 napos petét helyezek át az anyás dajkának,tehát nem lépett át álca állapotba a fejlődés,akkor 0%-os lesz az elfogadás?

« Válasz #432 Dátum: 2017. Május 02. 09:30 »
Ha nem is nulla, de nagyon rossz. Petésen talán anyátlan dajkával sikerül, de másképp nem biztos. Az egy-kétnapos álca biztosabb és ebből is jó anya fejlődik.

« Válasz #433 Dátum: 2017. Május 06. 15:26 »
30-bol 7-et fogadtak el. Jobb mint a semmi.

« Válasz #434 Dátum: 2017. Május 06. 18:41 »
Ezt úgy lehet korrigálni, hogy viszonylag sokat indítani, abból már lehet mennyiség. Vagy ha van lehetőség akkor 2-3 dajka egyszerre.