Látom Kivancsi111 olvasta előző írásimat, és onnan bemásolta a következőt:
"A LEKORLÁTOZOTT LÉPFELÜLETEN AZ ANYÁNAK NINCS ELEGENDŐ HELYE AZ AKADÁLYMENTES PETERAKÁSRA, EZÉRT AZ IDŐSEBB DAJKÁK IS ÉRLELHETNEK DOLGUK HIÁNYÁBA, ILLETVE EGY RÉSZÜK GYŰJTŐVÉ VÁLHAT. amit már annyiszor olvastunk,..."
Igen, mert Örösi Pál Zoltán tanár Úr is több helyen ír erről, és ez kőbe vésett igazság, de vissza a téma gyökeréhez.
Valójában NB18 mondta meg a fotóval a frankót, de a többi hozzászólónak is van részigazsága.
Ugye a téma alapja az volt, hogy a Zöldön azt a tanácsot adták egy kollégának aki elvesztette az állományát, ha méhcsaládokat vásárol, akkor ne korlátozza az anyákat mert akkor nem tud szaporítani.
Most részletesen kifejtem, mi az "arany középút", hogy dübörögjenek a méhek, és tudjatok szaporítani is.
A nagy nyilvánosság előtt ezt nem szoktam kifejteni, mert többen a szememre vetik, hogy minek tanítom meg a méhészeket a szakmai fogásokra, had kínlódjanak.
Én ettől nem tartok, mert erre rá kell érezni, megfelelő előképzettség, és tapasztalat nélkül akár bukfenc is lehet.
Alap az, hogy a szűk fészekben akác előtti korlátozáskor milyen kereteket tegyünk.
Ez nálam is változó, sőt még a keretek száma is!!!!!!!
Attól függ mit szeretnék.
Korlátoztam a Hunorokat is 4 keretre és az NB18-asokat is 4 keretre.
Mai tapasztalatom szerint ezzel lehet a legnagyobb eredményt elérni, ekkor pergettem a rekordjaimat,de vannak hátrányai.
Nekem mindig bejött, mégis az 5 keretre való korlátozást alkalmazom, mert akác után én is csinálok kölyökcsaládokat, amiket főként anyacserékhez használok fel a későbbiekhez, de szaporítani is lehet még ebből is.
Itt a téma, a 6 keretre való ősi NB korlátozásról szólt.
Akác előtt, amikor babos a virág, akkor vagyunk dandár kezdete előtt 10 nappal!
Ez átlagos időjárási viszonyok között működik, a szélsőségekkel most nem foglalkoznék.
Amikor a szűk fészket állítom össze a következő keretek kerülnek bele sorrendben.
Az anyarács mellé nyitott fias, ha lehet napos petés kerül, utána jöhet egy műlép, majd ismét nyitott fias, és az építő keret. (Fontos, hogy az anyarács szűk fészkes belső oldalára nyitottat tegyünk, és ha van a kívülre kerülők között is még nyitott, azt tegyük a válaszfal mellé kívülről. Ha nem ide tesszük simán bölcsőt húznak, valójában csináltunk egy anyás dajkát.)
Ha 6 keretre korlátoztam, akkor még egy üres lépet is tettem.
Zárólépnek szoktam használni olyan fedett fias keretet, ami jelenleg is a szélső lép, melyben virágpor és méz is van.
Nézzük mi fog történni?
Az anyák azonnal bepetézik az üres lépet, épül a műlép, épül az építő keret.
Ekkor általában gyenge hordás szokott lenni galagonyáról, ha nem irtják ki teljesen.
A nyitott fiassal nincs mit tenni, max 9 napon belül bezáródik, ez már nem jelenthet gondot.
A műlépet és az elkészült építő keretet néhány napon belül ismét kiépítik, és bepetézi az anya.
Ez is rendben.
Amikor elindul a hordás szinte semmi lehetősége nincs az anyának a petézésre, és ez a lényeg!!!!
Egy dolgot tud csinálni, "megvárja" amíg a szélső lépből kikelnek a méhek, és ha nem szorítják ki, oda tud tenyérnyiket petézni.
Tehát, akácvirágzás végére ezzel a módszerrel szinte minden lép a szűk fészekben fedett fias lesz, és minimális a nyitott.
Aki viszont szabadon hagyja az anyákat, ott sokkal több lesz az álca, és ez olyan fék a hordásban, mint IFA-nak a pótkocsi.
Ha visszaolvassátok írásaimat, mindig úgy jellemeztem a módszert, hogy "Raj állapothoz ez közelít a legjobban"!
Mivel valóban a fiatal méhek (dajkák) is kimennek gyűjteni, mert nincs belső munka.
És ez a CÉL!
Akarattal felborítjuk a méhek munkamegosztását, hogy ez a gyűjtő méhek aránya felé tolódjon.
Pont.
A szaporítással semmi gond, amikor átálltam NB-re akác után kettédobtam az állományt, és 105 családból 204-beteltem, úgy, hogy a napraforgón már egy közepes eredményt értem el.
Tehát igaza van aki kettősséget érzett írásomban, hogy több fiasom van, mint akik szabadon hagyják az anyákat, de a fiasítás aránya úgy oszlik meg, hogy 90%-a fedett (akác végére), de a gyűjtőméhek aránya is 90% ám!
Szívesen tovább boncolgatom a témát, de előadásaim alkalmával ezt sokkal részletesebben ki tudom fejteni, amikor kérdeznek a méhészek.
Így egy kicsit nehézkes, de azért megpróbáltam.
Nagyernyei Attila