Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362834 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #135 Dátum: 2015. Június 30. 22:35 »
Furcsa módon sikerült anyásítanom. A meganyátlanított termelő család fészke mellé raktam be a gödöllői pároztató kaptárt lezárt kijáróval úgy, hogy az alját levettem és újságpapírral fedtem, amit több helyen átlyukasztottam. Ezt a módszert Örösi Pál Zoltán könyvében olvastam. A professzor szerint az újságpapírt átrágva a két nép szépen egyesül. Ez nálam nem egészen így történt. A család ugyanis egyáltalán nem foglalkozott a pároztató kaptárral, és a pároztató népe is jól elvolt magában, mert az újságpapírt csak nem akarták kirágni. Két nap múlva megelégeltem a dolgot. Lebölcsőztem a családot (a pároztató behelyezésekor még nem volt bölcső, ez biztos), majd néhány óra múlva levettem az újságpapírt, lesz, ami lesz alapon. Másnap bekukkantottam a kaptárba. A pároztató nem látszott ki, a fiatal méhek bundásan lepték. Ez így zajlott pár napig. Ekkor újra lebölcsőztem a családot. Úgy látszik, nem volt egyetértés a fiatal és az idősebb méhek között. Megint eltelt pár nap, és még mindig semmi. Már nem volt nyílt fiasa a családnak, és petét sem találtam. Viszont a pároztató feletti részben elkezdtek munkáslépnyelveket húzni. Ebből arra következtettem, hogy fogadnák az anyát, csak az valamiért nem jön ki a pároztatóból. Így hát merész húzásra szántam el magam. Vasárnap reggel a lépeket kivettem a pároztatóból, és beakasztottam a fészekbe. Ma délután ellenőriztem a családot. A pároztató lépjeit tovább építették, és még további lépnyelveket is húztak. Az anya már nem volt a kis lépeken, viszont három keretben is találtam petét. Úgyhogy végül csak elfogadták az anyát. Nem hiszem, hogy ismét élnék ezzel az anyásítási módszerrel, de tapasztalatnak nem volt rossz. Mellékeltem néhány képet a mai állapotról.

« Válasz #136 Dátum: 2015. Július 01. 01:43 »
Gewinek válaszolok!
Ezt úgy hívják, hogy fészkes, böngészett raj.
Erős, bomba családoktól veszek el kelő fias kereteket.
Most úgy 3-4 NB-t, és a rajládába beteszem a hűvösbe.
Este hazaszállítom, és meganyásítom őket.
Azért hozom el a méhészetből, mert akkor a kijáró méhtömeg is velük marad.
Ennyi.
A tartalékanyáknak elég 1 keret kelő fedett fias, persze jól megtakargatva.
Nekem 8 keretes rajládáim vannak, középen elválasztva.
Így ha az egyik anyát elveszem (később) akkor a népet egyesítve, egy szép telelésre alkalmas kölyökcsalád lesz belőle .
Üdv:Attila

« Válasz #137 Dátum: 2015. Július 01. 09:59 »
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Van egy jól petéző anyám, amit tartalékba raktam, 4 kereten, mert anyátlan dajkaként használtam a családot. Meg van egy gyengébb család, ahol tegnap vagy tegnapelőtt kikelt egy anya, nagyon jó családból való bölcsőből. Tegnap néztem azt az anyát, és nekem kicsinek tűnik. Alig találtam meg a dolgozók közt. Hosszúkásabb, de kicsi.
- Szerintetek tartsam meg, vagy inkább cseréljem le a petéző tartalékra?
- Meddig tökölhetek még, hogy ne legyen gond a beteleléssel?
- Vagy a tartalék anyával csináljak egy fiatal családot, és télig felfejlődik? 
Köszi, Zoli

« Válasz #138 Dátum: 2015. Július 01. 10:25 »
Attila, két kérdésem is lenne azzal kapcsolatban amit írtál.

Erős, bomba családoktól veszek el kelő fias kereteket.

Az évnek ebben a szakában a megcsapolt termelő családban hány fias keretet hagysz? Nálam jelenleg  a termelő családoknál 7-8 keret táblás fiasítás van. Szerintem ez egy kicsit sok a 19-20 keretes fekvőkben, de bizonytalan vagyok abban, hogy 1, 2 vagy 3 keretet kellene elvenni? Jelenleg vontatott hordás van hársról meg vegyes virágról. Egy hétig még biztos kitart, utána pergetés, majd indul a serkentés és kicsit később az atka elleni sorozatkezelés. További hordás felénk már sajnos nem várható.

Nekem 8 keretes rajládáim vannak, középen elválasztva.
Így ha az egyik anyát elveszem (később) akkor a népet egyesítve, egy szép telelésre alkalmas kölyökcsalád lesz belőle .

Nekem is ilyen tartalék kaptáraim vannak, ez az első szezonom velük. Június 7-n telepítettem be őket, egyenként 2 kelő fias kerettel, 1 műléppel és 1 mézes-virágporos léppel. Érett bölcsőt kaptak. Június 29-n már 3 keret táblás fiasítás volt a 4 keretes részben, ezért 1-1 fedett fiast elvettem. Nagyjából milyen időközönként és milyen mértékben kellene ezeket a kis egységeket megcsapolni, hogy folyamatosan termeljék a fiasításos kereteket és ne ébredjen fel rajzási láz?

« Válasz #139 Dátum: 2015. Július 01. 10:47 »
Üdv Zoli!
A kikelt szűz anya sokkal kisebb mint a petéző idősebb.
Csak tanács,ne nézegesd a kikelt anyát (sőtt kb 10 napig a kaptárt se nyisd ki  ;) ),mert leölik.Utána ellenőrizd petézik-e,és meglátod mennyit fog fejlődni.
A tartalékot meg meghagynám tartaléknak,ha jó az anya gyorsan fog fejlődni az is,de rakjál neki petézésre alkalmas kereteket,meg ha szükséges etesd..

« Válasz #140 Dátum: 2015. Július 01. 11:46 »
Köszi!
Igen, azt tudom, hogy kisebb, mint a petéző, de ez sokkal kisebb. Na mindegy, majd megnézem ha már petézik.
Tartalék családot meddig szoktad tartani? Meg úgy egyébként mit cisnálsz vele ha nincs szükség az anyára?
Zoli

*

zümi

• 1382
« Válasz #141 Dátum: 2015. Július 01. 11:53 »
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Van egy jól petéző anyám, amit tartalékba raktam, 4 kereten, mert anyátlan dajkaként használtam a családot. Meg van egy gyengébb család, ahol tegnap vagy tegnapelőtt kikelt egy anya, nagyon jó családból való bölcsőből. Tegnap néztem azt az anyát, és nekem kicsinek tűnik. Alig találtam meg a dolgozók közt. Hosszúkásabb, de kicsi.
- Szerintetek tartsam meg, vagy inkább cseréljem le a petéző tartalékra?
- Meddig tökölhetek még, hogy ne legyen gond a beteleléssel?
- Vagy a tartalék anyával csináljak egy fiatal családot, és télig felfejlődik? 
Köszi, Zoli

Zoli!
Ha rám hallgatsz, nem a "méretet" veszed figyelembe! Az anya teljesítménye sokkal fontosabb. Pót bölcsőből kelt anya is csodákra lehet képes első évében. Pörgetési veszteséged is adódhat, inkább tartalékold az anyákat és szezon végén még szelektálhatsz....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #142 Dátum: 2015. Július 01. 12:31 »
zümi: köszi, akkor marad minden így, ahogy van.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #143 Dátum: 2015. Július 01. 15:34 »
Köszönöm a választ Atilla!

Még egy kérdésem lenne. Ha több kaptárból veszek ki fias keretet méhekkel együtt azok nem vesznek össze?
Elég megfüstölni őket vagy híg sziruppal permetezzem le?
Nagy Zoltán

« Válasz #144 Dátum: 2015. Július 01. 15:47 »
gewi: én csak megfüstölni szoktam őket, nem szokott gond lenni.

« Válasz #145 Dátum: 2015. Július 01. 16:14 »
A kivett fias kereteket hagyd egy kicsit a kezelőládában, árnyékban. Ha hordás van akkor nem is kell lecsukni, ha kutatnak akkor egy kijárónyi rést hagyj rajta. Fél-egy órát is így hagyhatod, a gyűjtők zömében hazarepülnek, a fiatalok pedig kevésbé fognak veszekedni. Berakás előtt jól füstöld meg a fogadó családot és a beadandó fiasokat is. Minél hamarabb zárd be a kaptárt. A többit a méhek elintézik.

« Válasz #146 Dátum: 2015. Július 01. 20:07 »
Sziasztok ! Egyszer nekem is volt egy nagyon kicsi anyám , elég sokáig kerestem . De úgy petézet  mint az álom . Nem kereteket vittem segítségnek a gyengébbeknek hanem fiókot . De végűl is nagy sokára , meg találtam , egy kicsivel nagyobb volt mint a dolgozó méh . Ha nem látom elsem hiszem  .  Szóval nem a méret a lényeg  .  A méhekre értem !  Űdv . Antal

« Válasz #147 Dátum: 2015. Július 02. 06:48 »
Üdv W.Zoli!
Az anyatartalékból pár kis család át is telel. :) 4-4 kereten,10 keretes kis kaptárban választódeszka két oldalán.
Ha nincs szükség az anyákra tavasszal átteszem őket 20 keretesbe,repce előtt egyik anyát elvéve egyesítem őket. A két anyának köszönhetően gyönyörűen feljönnek repcére. :)

*

zümi

• 1382
« Válasz #148 Dátum: 2015. Július 03. 16:19 »
Minek ez az oldal,ha ez a fasz atya mindent törölhet amihez kedve van? >:(

Van egy olyan érzésem, hogy ez is törlődni fog.....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #149 Dátum: 2015. Július 03. 19:52 »
Tisztelt Kapitany!

Hidd el megtisztelve érezzük magunkat, hogy vállaltad a fórum tagságot, de kérlek légy tekintettel másokra is.
Kérdéseidre törlés , káromkodás , szitkozódás nélkül is meg fogod kapni a választ, ha a megfelelő topicban teszed fel. Egy kis türelem ,alázat és a másik fél tisztelete és hidd el máris minden megy mint a karikacsapás.

Üdv. jani bátya