Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362669 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #150 Dátum: 2015. Július 03. 19:55 »
Érdekes dolgot vettem észre az idén az anyáknál. Több fiatal anyát találtam amelyeknek a szárnyait elég rendesen kicsipkézték a méhek. A legfurcsább az , hogy olyan anyáknál is amelyek a saját családjuknál keltek és pároztak be.
Vett valaki észre hasonlót?

Üdv. jani bátya

*

irido

• 488
« Válasz #151 Dátum: 2015. Július 03. 21:28 »
Annyiban, hogy amikor rossz idő volt, és nem tudtak kimenni a rajok, akkor a fiatal anya kelése után eltűnt az öreg anya. Sok családnál volt tütülő anya, az mind fiatal volt, az öreg nem lett meg. Szerintem lemeccselték a dolgot, a fiatal marad meg 95 százalékban. Az öreg anyával történő harc eredményeit látod szerintem.

« Válasz #152 Dátum: 2015. Július 04. 09:26 »
Ez egy változatnak elfogadható.
Mint írtam olyan családok anyjánál is vettem észre amely csak egyedül volt a kaptárban, nem kellett harcolnia a konkurenciával. Szerencse, hogy ezek már petéznek, mert szerintem ebben az állapotban már képtelenek lennének ilyen szárnyakkal repülésre. A félelmem csak attól van, vajon nem érzik e majd sérültnek az anyát és nem akarják e majd a későbbiekben leváltani. Egyenlőre még nem így néz ki a helyzet.

Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #153 Dátum: 2015. Július 06. 21:27 »
Sziasztok!

Anyásítással kapcsolatos kérdésem lenne Hozzátok:
Holnap kapom meg a megrendelt párzott anyákat az anyanevelőtől. Szerintetek mennyire veti vissza a termelő családokat egy anyacsere? Még soha nem cseréltem anyát több családnál egyszerre hordásban. Ilyenkor mi a bevált módszer? Más esetekben a régi anya elvételétől számítva néhány órán belül beadom az újat.
Előre is köszönöm a válaszokat!

Nb18

« Válasz #154 Dátum: 2015. Július 06. 21:36 »
Az én véleményem szerint petéztető tokkal nem veti vissza a családokat. A hordás pedig kimondottan kedvez az elfogadásnak. A zárkás anyásításnál fennállhat a bölcsőhúzás veszélye hiszen a családoknál ott a nyitott fias minden korosztálya.
A tokot a fészek közepébe tedd, hordásban az anya azonnal petézni kezd, ha pedig petézik akkor a méhek el is fogadják.
Az anyákkal való spórolás miatt ajánlom a sapka alatti munkát.
Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 06. 21:42 írta jani bátya »

*

Nb18

• 797
« Válasz #155 Dátum: 2015. Július 06. 21:55 »
Jani bátya!

Köszi a választ, csak egy gondom van, hogy nem rendelkezem petéztető tokkal. Szóval a kérdésemet kiegészíteném azzal: zárkával való anyásításnál mi a tuti módszer ebben az időszakban?

« Válasz #156 Dátum: 2015. Július 06. 22:40 »
Szia NB18!

Ha meg tudod oldani, hogy a kaptár egyik végében lerekesztesz egy kis részt saját kijáróval, akkor nagyon egyszerű az anyásítás. A fészekből vegyél ki egy vegyes korú fiasításos keretet néppel, tegyél mellé egy mézkoszorús, virágporos keretet. Rekeszd le ezt a kaptárrészt, nyisd ki a kijárót, majd 6 óra múlva rakd be a zárkázott anyát, szoktatós állásban. Ilyenkorra már érzik az anyátlanságot, de még nem húznak bölcsőt. 36 óra elteltével kirágósra lehet állítani a zárkát, a fiatal nép szívesen fogadja az anyát. 4-5 nap múlva az anya már szépen petézik. Ekkor az öreg anyát a másik kaptárrészben elveszed, a két rész közül kiveszed a választót és újságpapíros választóra cseréled. Néhány nap múlva rendezheted a fészket, szinte 100%-os az elfogadás, és a család nem veszít az erejéből, sőt. Nekem ez a módszer vált be legjobban termelő család esetében.

« Válasz #157 Dátum: 2015. Július 07. 00:15 »
NB 18!

Évente sok ezer egy éves anyát cserélünk tervszerűen
új anyára,szinte 100%-os sikerrel.A sikertelen cseréknél legtöbbször
a munkatársaink tévednek.Anyátlannak vélik a családot miközben van anya,
legtöbbször a méztérben van szűz anya.Ekkor sikertelen
a csere!
Amikor anyát találunk a fészekben szinte 100%-os a siker!
A módszer.
Anya megkeres,anya kivesz,új anya betesz kalitkában a kaptár aljára kirágosra,
kb fél cm3(köbcentiméter)lepénnyel,a fészek lléputcákba kb 5 másodpercig büdös olcsó
desodor fújás után kaptár becsukás.
Pár órán belül kiengedik az anyát!
Ne várj csodát ha kis pároztatóban pároztak az anyák!
Rossz tapasztalataim vannak ezekkel az anyákkal!
Szerintem a párotató minimális mérete 2-3 fél Nb mennyiségű méhét-ahogy Nógrádban mondják-
és ennek megfelelő teret igényel.Olyan anyanevelőtől vásárolj aki így pároztat.
Ajánlom figyelmedbe Szekszárdon elhangzott svéd előadást. A tudós hölgy szerint
nagyon fontos a genetikai sokszínűség a méhek egészsége szempontjából,ezért
nem ajánlja a hagyományos anyanevelést,amikor is egy családból nyerjük a tenyészanyagot.
Bár az is lehet,hogy nálunk a nagy méhsűrűség mellett nem olyan fontos ez mint a svédeknél,ahol
kevesebb a méh.

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 07. 22:33 írta Csányi Antal »

« Válasz #158 Dátum: 2015. Július 07. 09:17 »
1 éves anyákat minek kell lecserélni? Második évben még csúcsteljesítményt adnak.

« Válasz #159 Dátum: 2015. Július 07. 09:38 »
Tamás!
Ha lesz 9.000 méhcsaládod, mindent megértesz.
Én is megkérdeztem már.
Meg azt is, hogy miért nem festik meg a frissen párzott anyákat azonnal.
Na mit gondolsz, mit válaszoltak?
Mert minden anyát fehérre festenek.
Így az ott dolgozó emberek esetleg összekevernék őket, meg előbb-utóbb piacon kötnének ki az "akciós" anyák.
A profi világ nagyon kemény, és mérlegelni kell.
Igazad van, hogy a másodéves anyák kiválóak lehetnek, de a rajzási ösztön is erősebb náluk.
Na ezt nem vállalják be.

Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 07. 12:34 írta Nagyernyei Attila »

« Válasz #160 Dátum: 2015. Július 07. 10:28 »
Sziasztok! Én is ezt vallom hogy a kis pároztatós anya nem sokat ér... Valaki tud olyan nevelőt ajánlani aki 2-3 fél NB-ben pároztat sajnos ilyenről nem tudok? :(

*

Nb18

• 797
« Válasz #161 Dátum: 2015. Július 07. 21:13 »
Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat a kérdésemre!
Végül úgy döntöttem, hogy adamez2 módszerével anyásítok, kora délután meg is csináltam a kaptár kisebb részében a lerekesztést. Mindegyik panaszosan zúgva várta már az új anyát amit az esti órákban meg is kaptak!

Csányi Antal!

Egy kérdésem lenne a Ti anyásítási módszeretekkel kapcsolatban: ha hordás közben anyásítotok, a méz nem veszi be a dezodor illatát? (Hülye kérdés volt tudom, nyilván nem veszi be, mert akkor nem csinálnátok. )Csak nekem mindjárt ez ugrott be.

Egyébként a kis keretes pároztatóról sok véleményt és ellenvéleményt olvastam már, amiből én is azt szűrtem le, hogy hasznosabb ha nagy felületen tud a fiatal anya azonnal petézni. Viszont így az anyanevelők nem tudnák tartani szerintem a tempót a megrendelésekkel.

Nb18

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #162 Dátum: 2015. Július 07. 21:17 »
Csányi Antaltól szeretném kérdezni:

A legutóbbi írásod után muszáj volt visszakeresnem azt a hozzászólásod, amikor arról írsz, hogyan nevelitek a termelő családokon belül a bölcsőket. Ha jól értem akkor alacsony keretes kaptárban méhészkedtek. Az első csészék megjelenésekor kapnak egy fiókot ahol az anya tovább petézhet, de ettől még nem mondanak le a rajzásról és nevelnek pár rajbölcsőt. Később ezek a bölcsős keretek kerülnek át a pároztató kaptárba?
Ha kivesztek 5-6 keretet akkor lemondanak a rajzásról?
A pároztató kaptárak maradnak azon a telephelyen ahol készültek?
Úgy érzem minél többet olvasok a méhekről annál több kérdés merül fel bennem.
Csak hát senki türelmével nem szeretné visszaélni.
Nagy Zoltán

« Válasz #163 Dátum: 2015. Július 07. 21:22 »
Látod, látod mennyi munka, meg mennyi dolog. Egy petéztető tok kb 150 forint legalábbis én anno talán még ennyiért sem vettem. Szinte örök élet meg egy nap ha csak nem taposol rá mert akkor letörhetnek a tüskéi.
Ma én is használtam pár családnál, van amelyik öreg anyát szétdörzsölöm a tokon már amelyik "megérdemli".
A legtöbbnek csak símán megköszönöm a munkáját a nyak kitekerése előtt.

Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #164 Dátum: 2015. Július 07. 21:37 »
Óóó szegények!
Ígérem, hogy fogok venni tokot és kipróbálom. Bizonyára nem annyira melóigényes. Csak jelen helyzetben az volt a gáz, hogy tegnap tudtam meg, hogy ma már itt lesznek az anyák és nem volt már időm másra. Nem szerettem volna túl sokáig tartogatni őket.

Nb18