Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés

• 720 válasz
  • 362668 megtekintés
Re:Szaporítás - Anyásítás - Anyanevelés
« Válasz #165 Dátum: 2015. Július 07. 23:00 »
Bogár Tamás!

Elvileg igazad van.Az anya amikor egy éves akkor van a csúcson.
Viszont ahogy öregszik egyre több a gond.
Jön a tél a másodéves anyákból sokkal több pusztul el mint az egy évesekből.
Jelentős a különbség.
Jön a következő tavasz és a sok gond:
-már nem petézik úgy mint az egy évvel fiatalabb
-elkezdődnek a váltások,a hársig 3o-50%-ával is gond lehet,
 mire leválltanánk.
-nem egységes az állomány mint az egy évesnél,ezért nem lehet
egy kaptafára dolgozni.
Az atka elleni szerek sem használnak az anyáknak,minél öregebb
annál több szert kap.

Véleményem szerint 20-40 %-os,vagy még ennél is nagyobb veszteség keletkezik a második
évben.
Ezért csináljuk ezt a nagy melót,az anya cserét,anyanevelést.

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 08. 00:15 írta Csányi Antal »

« Válasz #166 Dátum: 2015. Július 07. 23:08 »
Gewi!

Minden kérdésedre igen a válasz, azaz jól tetted fel a kérdéseidet.

Csányi Antal

« Válasz #167 Dátum: 2015. Július 07. 23:55 »
Értem, köszönöm a választ.

« Válasz #168 Dátum: 2015. Július 08. 08:51 »
Sziasztok. A petéztetőtok nekem nem jött be. Igaz még csak kétszer használtam két anyám bánta. Vagy én rontottam el valamit. Talán nem jó helyre tettem?
Idén amikor nem volt hordás úgy anyásítottam hogy a fészket felvettem az aljdeszkáról, helyére tettem a mézteret. Ide letettem az öreg anyát. A fiókra egy váltókijárós választódeszka, erre a fészek. Kijáró lent helyén maradt, fent hátul nyitottam kijárót. Az öreg bogarak lerepültek a fészekről a méztérre. A fészekben a fiatal bogarak 3 nap alatt kiszabadították az anyát és lőn boldogság. Mikor belendült a petézésbe akkor a kaptárat visszarendeztem és az öreganyát elvettem. Ez szinte egyezik Adamez2 módszerével. Én most hordásban szokatós-kirágós módon csinálom simán.

« Válasz #169 Dátum: 2015. Július 08. 13:06 »
A jól szerkesztett fekvő kaptárban minden eszköz és feltétel adott egy kis család lerekesztéséhez és az újságpapíros egyesítéshez. Ezért, ha ez a módszer bonyolultnak tűnik is, a megvalósítása egyáltalán nem az. A siker garantált, és van még két nagy előnye is. Az egyik, hogy a kaptárban egy ideig két anya petézik, vagyis a család nemhogy nem gyengül, még erősödik is. A másik, hogy ha valamiért az elfogadás mégsem sikerülne, akkor az öreg anya még mindig ott van, és a család nem árvul el.

Ha a kaptár ellentétes oldalán is lehet kijárót nyitni, akkor még pároztatásra is kiváló a fekvő kaptár. A módszer ugyanaz, csak a kis rész érett bölcsőt kap, zárkázott anya helyett. Az új anya 12-15 nap múlva már szépen fiasít, és elvégezhető az egyesítés.

*

gewi

• **
  • 78
« Válasz #170 Dátum: 2015. Július 08. 20:56 »
Köszönöm Antal!

Most van min gondolkodni.
Nagyon tetszik ez a módszer csak még azt nem tudom hogyan lehetne ezt más kaptár tipusban alkalmazni.
Nagy Zoltán

« Válasz #171 Dátum: 2015. Július 09. 00:49 »
Gewi!

Nekünk Nb-ben lett nagy méhészetünk!
Repce elején, közepén lekorlátoztuk az anyát,és a méztérből
szép bölcsős keretet mentettünk.
Az anyától távol helyezett fiasra bölcsöt húz a család.
Ami nem mellékes, hogy ezek a bölcsők gyönyörű szépek!

Csányi Antal
« Utoljára szerkesztve: 2015. Július 09. 00:53 írta Csányi Antal »

« Válasz #172 Dátum: 2015. Július 10. 20:36 »
Sziasztok!

Kérdésem, hogy 06.27-én fedett bölcsőt 2db-ot átraktam egy böngészett rajhoz. Ma megnéztem, és még mindig nem keltek ki az anyák. Ha a fedés után 7 nap telik el, akkor már ki kellett volna kelniük. Ilyenkor mi lehet? Elhaltak volna? De akkor kidobnák a  méhek nem?
Köszi
Zoli

« Válasz #173 Dátum: 2015. Július 10. 20:52 »
Nyugodtan boncold fel őket.

« Válasz #174 Dátum: 2015. Július 10. 21:14 »
W.Zoli!
A 16 napot nem egy kőbe vésett időtartam!
Ez erősen hőmérsékletfüggő!
Amikor itt voltak nálam a borsodi ikerfiúk elmentünk egy anyanevelőhöz is.
Ott is szóba került ez a téma.
Ha megfáznak, tehát az ideális hőmérséklettől jelentősen alacsonyabb hőfokon vannak a bölcsők, az anyák sötétednek, és  akár egy-két nappal is kitolódik a kelési idő.
A magas hőmérséklet esetén világosabbak lesznek az anyák, de itt már nem akkora az eltérés a kelésben, tehát esetleg egy fél nappal kelnek ki korábban.
Azt jegyezd meg, hogy a 16 nap egy ideális állapot esetén igaz.
Gondolj csak akár más állatfaj születési periódusára.
Üdv:Attila

« Válasz #175 Dátum: 2015. Július 10. 21:29 »
Köszi a választ. De optimális esetben (fedés után 7 nap) juli.4-én kellett volna kelniük. Ma meg már 10-e van. Ha az időjárás miatt csúszik is a kelés, akkor is sok a napok száma, hat nap csúszászban vagyok. Lehet, hogy megfáztak mikor átraktam őket a rajhoz.

« Válasz #176 Dátum: 2015. Július 10. 22:22 »
Akkor felejtsd el amit írtam.
Kapufa az egész.
Üdv:Attila

« Válasz #177 Dátum: 2015. Július 11. 06:38 »
Szia Zoli ! Biztossan szépek a bőlcsők ,szemre nincs bennűk hiba , ugye ? A bőlcsők teteje milyen ?  A méhek tőrődnek a bőlcsőkkel ? Ha nem vagyok bíztos a dolgomba ,be teszek kőzéjűk egy nyilt fias keretet . Lehetőleg minnél fiatalabb peték is legyenek a sejtekben . És most jőn a vallatás , amit a méhek meg is válaszolnak .  Űdv . Antal

« Válasz #178 Dátum: 2015. Július 11. 09:37 »
Szia Antal,
szépek a bölcsők. A csúcsuk viszont barna, a többi része szép világos. Igen, lógnak rajtuk méhek. Ezért nem is értem. Lefotózom ma, ha tudom

« Válasz #179 Dátum: 2015. Július 11. 10:10 »
Zoli ! Ha olyan a bőlcsőteteje mint írod, egy kőr alakot mutat a teteje , készűlj . Jőn az anya !  Tűrelem !!  Űdv Antal