A hársról is érdekes hírek jönnek.
A Zselicben általában irigylésre méltó szép eredmények lettek, de nem mindenkinek.
A méhcsaládok erősségéről nincs információm, de vannak akik csupán 8-10 kilót gyarapodtak, ez ez idén elég szerénynek számít.
Tehát ha valakinek nem sikerült a hárs, az több tényezős, nem biztos, hogy a virágzás kontójára lehet írni.
A napraforgónál más a helyzet.
Itt is óriásiak a gyűjtésben az eltérések, de ahol a méhcsaládok toppon voltak, és a növény még kapott egy kis esőt is, ne adj Isten hajnalban még harmat, pára is volt, ők most nem panaszkodhatnak.
A napraforgónak lassan vége, a legmerészebb számítások szerint is talán egy hét van még belőle, de sok helyen már semmi hordás, sőt kutatás van.
Kérdezték tőlem, hogy ilyen kutatásban mikor érdemes elszedni a mézet?
Ugyanis arra gondolt a kolléga, hogy délután állna neki, akkor vissza tudja mindjárt adni a kipergetett lépeket is.
Röviden?
Ez felejtős!
Ha állomány szintű kutatást szeretne, vagy óriási rablást, akkor lehet próbálkozni.
Csak és kizárólag hajnalban, kora reggel szabad elszedni a mézet, és naplemente előtt visszarakni, de előtte a kijárókat a téli szűkítőre állítani.
Más taktikával próbálkozni lehet, de nem érdemes.
Nem ide való téma, de megemlítem.
Az piacunkat rontó méhészek nem koptak ki!
Sajnos sokan akciózzák az akácmézet.....mert a duma ismét az, hogy el szeretném én is adni, meg nem adnak többet érte.
Inkább adom 2.700-ért mint hordóban 1.500-ért.
Jó az irány, csak arra kényesen figyeljen az akciózó, hogy ez éppen a vegyes méz üveges ára, a költségeink meredeken emelkednek.
Egy szó mint száz, én elítélem az ilyen hozzáállást.
És ők pofázzák, hogy a rohadt kereskedők miért nem adnak többet?
Ha 1.400 lesz, akkor 2.500-ért adja majd a kolléga?
Vicc.
Ne hagyjuk magunkat becsapni, az ilyen akciózó méhészeket meg rójuk meg, ha már ésszel nem tudja felfogni, hogy mekkora kárt csinál.
Konkrét példát is mondok.
Egy piacozó méhész kolléga panaszkodott, hogy egy ifjú feltörekvő méhész úgy döntött ő is piacozni fog.
Árban 600 Ft/kilóval aláment az évtizedek óta ezen a piacon eladó méhésztársnak.
Az eredmény borítékolható.
A forgalma lefeleződött, köszöni szépen a feltörekvő nemzedéknek.
A vevő jól jár, mi pedig?
Ezt döntsétek el ti, hogy helyes e az ilyen magatartás.
Nagyernyei Attila