Méhlegelő

• 3062 válasz
  • 1476191 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #3060 Dátum: 2026. Július 04. 17:48 »
Hihetetlen, hogy ebben a szárazságban, és kellemetlen szélben milyen ügyesek a méhek.
Egyelőre nagyon meg vagyok elégedve a napraforgó hordással, de azért nem minden ennyire ok.
A népesség megcsappant, amin nem csodálkozom, mert két akácon, és egy hárson is túl van az állomány, valamint csináltam 56 kölyökcsaládot, amiből mára 48 van, mivel anyásításra felhasználtam őket.
Kiépítettem 800 NB lépet, tehát nem unatkoztak a méheim.
Másnál is hallom, hogy népesség fogyás van.
Talán azért nem kritikus a helyzet, mert a kelő fiasítás lassan pótolja a hiányt, természetesen ezek a méhek már maximum a napraforgó utolsó fázisába fognak beleszólni, bár van még mindig mellettem olyan tábla amelyik csak egy hét múlva kezd talán virágozni.
Hát így állok.
4 óra után telefonáltak, hogy ....most olvassák a neten, valahol ég mellettem egy erdő.
Csapot papot itthon hagyva tűztem ki a méhészetbe.
A füst szagot éreztem, de tudtam, hogy nem nálam lesz a baj, mert É-i szél hozta a füstöt, én pedig Délen vagyok, a falu alatt.
Miközben spuriztam ki a méhesbe, találkoztam egy meglehetősen "okos" gazdával, aki ebben az erős szélben gondolta úgy, hogy a cukorrépát most permetezi, mivel mással mint rovarölővel.
Olyan 3-400 méterre dolgozott a csápossal, és chemotoxra jellemző volt a szer szaga.
Nem emlékszem mekkora szélerősség mellett tilos permetezni, de ahhoz igen erős volt, hogy ezt szabadjon.
Egyelőre nem láttam problémát, mert az a gond, hogy a méhek ilyen szélben a talajhoz közel repülnek.
Alapvetően gyűlölöm a mérgeket kiszórókat, de mások által szélsőségesnek mondott nézeteim miatt már voltam bíróságon.
Csupán annyit mondtam, hogy rovargyilkosok.
Hát mi a jó édes @nyjuk, ha nem azok?
Pusztítják a környezetünket, a talajlakókat, mindent, de hát ők a gazdák, ők biztosítják nekünk az egészséges élelmiszereket.
Köszönjük szépen!
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1062
« Válasz #3061 Dátum: 2026. Július 05. 07:29 »
Nekem a kis állományom kétfelé van rakva napraforgón, mindkét hely kapott esőket párszor virágzás előtt. A területek még mindig nincsenek "dandárba". Két mérleg van, egyforma az emelkedés, 26-27 kg/család eddig.
A legjobb nap ahogy vártam is a 42 fokos volt, 6 kg felett. Már csak 3 kg van sajnos.
Ez a mostani idő betett rendesen, egy bánat lett, a hűvös éjszakákkal és a széllel egyűtt.
A napraforgó sokszor megmentette már az ágazatot, de akkor brutális 4 pergetések voltak, még a zsíros döbönbe is forgóméz volt.
Na ez most nem menti meg, pedig annyi van vetve ami még az életbe nem volt és lehet nem is lessz többet. De hiába no, ha az isten beleköp a levesbe.

Üdv:robi

« Válasz #3062 Dátum: 2026. Július 07. 07:25 »
Végre  kaptunk egy kis esőt.
A napraforgó mézelésével továbbra is meg vagyok elégedve, a családok olyanok amilyenek.
Ennek ellenére lassan elérkezik a "lopásgátló" súly, mert ilyen nehéz kaptárakkal csak nem szaladgálnak a rosszindulatú emberek.
Bár a méhek annyira nem kelendők.
Olvastam egy hirdetést, hogy 50 termelő család, 1/2NB rakodó kaptárral együtt, napraforgó tábla mellől, 30.000 Ft/ kaptár összesen.
Ilyenkor fáj a szívem, nem azért mert érdemes volna megvenni őket, sajnálom magunkat, hogy ennyire leértékelődött ez a szakma.
Tavasszal 40-45.000-ért mentek a családok kereten.
Voltak akik azt állították....bolond aki ennyit ad egy méhcsaládért.
Akkor számoljunk csak!
Nem tűpontos a számítás, csak a nagyságrendekre kell koncentrálni.
Nézzünk egy 10 kilós repcét. Az mai átvételi áron 8.000 Ft/család
Nézzünk egy 20 kilós akácot. Az a mai átvételi áron 30.000 Ft/család
Nézzünk egy 5 kilós hársot.  Az a mai napon 7.000 Ft/ család.
Nézzünk egy 15 kilós napraforgót. Az a mai napon ca.12-13.000 Ft/család, hordóba.
És ha véletlenül még szaporítunk is belőle, vagy elvándoroltunk velük egy É-i akácosba, a számok felfelé tolódnak.
Tehát kijelenthető, hogy az idén aki 40-45.000 Ft-ot adott egy méhcsaládért, jól döntött, már haszont is hoztak neki.
Én így nézem ezt a történetet!
Tehát aki méheket, vagy mézet ad el, kérje meg az árát!
Ne toljunk ki egymással méhésztársak.
És most jött a friss hír, hogy nem maradnak ezek a "MAGAS ÁRAK"!
Akkor lenne egy kérdésem a tisztelt kereskedőkhöz.
Miért adnak ennyit a mézért, ha egy hét múlva kevesebbért is tudnak majd venni?
A választ megpróbálom megadni.
Mert kihasználnak bennünket, magyarán szólva lehúznak.
Még egyszer kérlek benneteket ne adjátok el 750 Ft-ért a vegyes mézeteket, és 1.500-ért az akácot.
Tiszteljük már ennyire a méhek, és saját munkánkat.
És, hogy ne lógjon a levegőben a válaszom se, én olyan 1.000 Ft környékén gondolkodnék a vegyes NORMÁLIS árában, és 2.000 körül az akácéban.
Lenne az simán ennyi ha nem állnátok sorban, csak vigyék már.
Múltkor azt írtam....lassan kikopnak közülünk a "csóró" méhészek.
Tévedtem.
Nagyernyei Attila