Méhlegelő

• 3038 válasz
  • 1457667 megtekintés
*

Apis

• 212
Re:Méhlegelő
« Válasz #3030 Dátum: 2026. Május 22. 23:01 »
Én szerda este mentem fel pergetés nélkül, eddig megérte.

*

robi 75

• 1059
« Válasz #3031 Dátum: 2026. Május 24. 08:42 »
Nem akarok senkit elkeseríteni, de tegnap meg tegnapelőtt éjszaka annyi méhészet ment északnak, hogy annyit a "békeidők"óta nem láttunk.
Miközben vannak helyek ahol most kezdi, és vannak olyanok ahol már kipergettek, és haza is mentek.
Ebben a "hajszában" a jól összerakott vándorméhészet létkértés, mobilitás, plussz a gépiesítés, ezekkel lehet nyerni.
Feles mézterek + kiépített fiók, szöktetővel  szinte bármikor minden körülmény közt essőben is, gyorsan elvehető méz a családoktól, és pucolás tovább. Mást nem is tehet. A fekvőzés de a hunor méztér is elég bukovári ilyenkor, vagy ki se tudta nyitni a kaptárt a partizán, vagy pakolták a jól megrakottakat akár négyen is 1 kaptárt.  Utánna meg nyöszörgés van.
Üdv:robi

« Válasz #3032 Dátum: 2026. Május 26. 21:27 »
Jelentem én sem tétlenkedtem, és ismét a pergetés napján összecsomagoltam a méhészetem felét, és felpucoltam északra.
Annyi különbséggel, hogy amit a kollégák megjelölnek célállomásként én attól minimum 100 km-rel  vagyok feljebb.
Most már kijelenthetem, hogy jó döntést hoztam, de kemény napok vannak a hátam mögött.
Nem is a fizikai munka fáraszt le, hanem a megbízhatatlan segédek(?).
Katasztrófa a hozzáállásuk a munkához.
Az egyikkel megbeszéltem, hogy mikorra megyek érte, minden kifogást talált, és nem jött.
A másikkal reggel 6-ra volt a találkám, éppen délután fél 5-re keveredett oda!!!!!!!!
Na így tervezzünk egy pergetést, és vándorlást.
Azért van egy f@sza gyerek a csapatban, ő másik hármat ledolgozott, alázatos, segítőkész szinte miatta tudtam északra vándorolni.
Kemény lóvét kért, de én még azt is megfejeltem 5.000 Ft-al, mert odatette magát.
Ma az állományok nagyságába simán bele kell tervezni a segédeket is, mert egyedül kevesek vagyunk hozzá.
Az első akác pergetése folyamatban van, a körülményeket figyelembe véve nagyon meg vagyok elégedve.
A méhcsaládok között óriási a hozamok közötti különbség.
(Most nem a saját állományomról beszélek!)
Fent amiket mérnek az én családjaim annak az ötszörösét produkálják.
Kemény csapattal mentem, de ha a segédek nem hagynak cserben akkor még több bivaly család lenne most fent.
Nem vagyok telhetetlen, de utálok másoktól függeni.
Még 3-4 napig tart az akác ahol vagyok, de már most is elégedett vagyok.
Fagy volt rendesen, szinte a hegygerinceken van virág, de a méhek megtalálták.
Nagyernyei Attila

*

Apis

• 212
« Válasz #3033 Dátum: 2026. Május 27. 06:46 »
Én megyén belül vándorlok Északra, így eddig sosem fért bele a két akác közötti  pergetés. Mindig tele kaptárral menetem fel, bizony volt h. 80-90 kg -os 1/2 NB kaptárakat pakoltunk IFA-ra, mivel még híg volt a méz. Fent már 1-2 nap után lehet szöktetni azokat a fiókokat, amiket elkezdenek fedni, vagy kapnak plusz fiókokat. A szöktető betétele ilyenkor reggel történik, mivel akkor a legsűrűbb a méz. Én a Mátrába járok 2. akácra ott fagyás szinte mindig van, most ez kb 2/3-os, de elég a felső 1/3 a gerinc ahol nincs fagyás.
« Utoljára szerkesztve: 2026. Május 27. 06:54 írta Apis »

*

robi 75

• 1059
« Válasz #3034 Dátum: 2026. Május 27. 07:22 »
Pár napja a felvidéki oldalát is megnéztem a dombokna, nem is gondoltam volna mennyi van ott.
Attila a Bezzeg Laci féle vándorlás jó megoldás lehet. Egymaga fel tolja a rámpán a rakodókat, meg le is.
50 et visz egyszerre, kettőt fordul és 100 a helyén van. Összkerekes toyota kisbusz meg nagyfuto. De ez fekvővel nem megy, rakodó kell hozzá.

« Válasz #3035 Dátum: 2026. Május 27. 17:13 »
Itt keleten se panaszkodunk a -8C hoz képest egész jó, és még nincs vége ami nem fagyott le az már elvirágzott az volt a fák teteje, és most van hordás arról ami lefagyott áprilisban. Elképesztő mennyiségű virág van fagyás után is, a hordás most a legjobb, ami köszönhető annak a hibridnek ami itt elég elterjedt Kisvárda környékén, ami kb7-10nappal később nyílik, most a sajrúval nyíilik egybe, csatolok egy összehasonlító képet.

« Válasz #3036 Dátum: 2026. Május 29. 21:14 »
Azt már most kijelenthetem, hogy megérte felmenni az északi akácra.
Nem lesz olyan eredményem mint 2 éve, de a körülményeket, és a segédek hiányát is figyelembe véve, igen meg vagyok elégedve.
Ami kiakasztó, hogy ennyire nem akar dolgozni senki.
Annyit telefonáltam, hogy lemerült a mobilom, de ember nincs.
Mindenki pont most lett beteg, a kór...."krónikus munkaundor".
Majd valahogy megoldom, de nem egyszerű a történet.
Holnap a pörgetés folytatódik, majd a vándorokkal kezdem elölről.
Csak tartana Karácsonyig......
Nagyernyei Attila

*

robi 75

• 1059
« Válasz #3037 Dátum: 2026. Június 02. 09:24 »
Nem tudom Jenő bával mi lehet? Lehet hogy mérgében 500 családot feldobott nógrádba, vagy már csak banánon él annyi a raj😂

« Válasz #3038 Dátum: 2026. Június 03. 20:37 »
Még két nap van vissza, és kipergetünk.
A nagy pánik ellenére, segédjeim is lettek.
Fent, ahova vándoroltam sikerült szereznem két markos legényt, de "Zümi" is felajánlotta segítségét.
Kemény napok vannak a hátam mögött, de Karácsonykor amikor a halászlét esszük szent este, jó lesz visszagondolni erre az időszakra.
Azért van egy extra hírem is.
Hétfő éjjel hoztam haza a második kanyart (a súly miatt nem tudtam egyszerre) és az autópályán lévő egyik benzinkúton rengeteg méhész karaván ellenőrizte a szállítmány, illetve tankolt.
Közös volt bennünk, hogy mindenki 3.5 tonnás kisteherrel húzott még egy utánfutót, vagy trélert.
Talán 30 éve láttam ekkora tumultust éjszaka, amikor még Nógrádba mentem.
Az én teherautóm nagyon kemény, az IVECO 2.8-as top motorja + chip.
A hegyeken nincs ellenség, hogy haladjunk is.
A 396 km-t 5 óra alatt sikerült lenyomnom.
A kétkedőknek írom, hogy felfelé ismét úgy vándoroltam, hogy aznap pergettem, és pakolás.
A szűk fészek ellenőrzése, + a here fias kivágása is belefért.
Emiatt raj nuku, a méz mennyiségével, és minőségével maximálisan meg vagyok elégedve.
Sose legyen rosszabb akácos évem.
Másoktól is érdeklődtem, nagyon vegyes a kép.
Van aki már a 2. kanyart sem vitte fel Nógrádba, mert rossz hírek jöttek a hordásról, van akik pedig dupla annyit pergettek mint én.
Az időjárás kegyes volt, tehát csak a méhlegelő, és a méhcsaládok erőssége kellett a sikerhez.
Nagyernyei Attila