Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246158 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2805 Dátum: 2024. Május 15. 20:58 »
Nekem kell alázatot gyakorolnom?
Azzal semmi gond, legyen.
Ha olyan stílusban ír ami nem sértő, bármikor jöhet.
Aki kigúnyolja, vagy fikázza a másikat, repül.
Az alábbi hozzászólások egytől egyig rendben vannak, semmi kivetni valót nem találok.
Ez a stílus illik ehhez a fórumhoz!
Az alu Hanemann rács mint említettem, a múlté.
Pálcás, pont hegesztett, merev, acél anyarács való a fiókok közé.
A lemezekkel összepréselt huzalpálcás anyarács, szintén kacat!
Nem nevezem meg a gyártót, mert sértené az érdekét.
Mint említettem 27 évig volt rakodó kaptáram, mindent kipróbáltam.
Ha megfogadjátok, akkor csak és kizárólag pont hegesztett jöhet számításba.
Az ára nem gyenge, de Jenő nem kispályás.
Ha kipróbálja, elhajítja az alukat.
És ezt is rá tudja szegelni a fiókok aljára.
Talán érdekességnek megemlítem, hogy én függőlegesen is korlátoztam az anyát ilyen rácsokkal.
Brutál hordás van amikor lecsökken az álca mennyisége.
Az idén is megtapasztalhattam, hogy az "öreg" méhek (jó korosztály) mire lehet képes.
Most rendesen ki is toltak velem, mert háromszor kell értük mennem, mert nem lesznek kipergetve.
Tudom óriási rizikó, emiatt várom az esőt, és akkor start.
90 kilós kaptárakat még sosem szállítottam.
Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Május 15. 21:06 írta Nagyernyei Attila »

*

Berci

• 317
« Válasz #2806 Dátum: 2024. Május 15. 21:09 »
Nekem kell alázatot gyakorolnom?
Azzal semmi gond, legyen.
Ha olyan stílusban ír ami nem sértő, bármikor jöhet.

Nagyernyei Attila

Na! Akkor bízonyíts! Szólj neki, hogy várod szerettel a fórumon! Írni csak akkor tud a fórumra, ha itt van...

« Válasz #2807 Dátum: 2024. Május 15. 21:14 »
Akkor legyen!
Várunk szeretettel Molnár Jenő, alias Kivancsi111.
Üdvözlettel:
Nagyernyei Attila

*

wr

• 1017
« Válasz #2808 Dátum: 2024. Május 15. 21:51 »
A videókat látva ugyanazt tudnám kérdezni mint neo, vajon mi hordta azt oda? Pláne, ha az a család 9 keretről indult tavasszal. Meg nincsenek méhek a fedett mézen. Nincsenek hát. Akkor ezek mi a tököm? Itt látszik hogy mi horda meg a fiókot. A harmadikban is hemzsegnek a méhek pedig szinte léctől lécig fedve van a legtöbb keret. Meg a menekülőtérben csüngtek, már bánom hogy azt nem fényképeztem le, mert beszédes. Ilyen méhtömeg nem fér be a fészekbe, ilyet az sem hisz el aki ma kezdte mert hülyeség. Ha nincsenek ott a méztéreben akkor vagy soha nem is voltak ott, vagy már a fán vannak.

Van az a mondás, hogy egy kép (videó pláne) többet ér ezer szónál. Na azt a 40db méhet könnyen le lehet söpörni azokról a keretekről, de amelyik nálam nincs csak részben fedve azon százával vannak, na azt így nem söprögeti le senki. Megeszik, olyan agresszívek lesznek, alul a kaptár alatt jönnek vissza és akin nem magasszárú cipő van gumis végű nadrággal az gyorsan abbahagyja mert olyan lesz a bokája mint a Popeye alkarja. Na meg a súly. Rázogatni teli kereteket? Az ötvenedik után nem bemelegedne hanem hazamenne mert leszakadna a válla.
Az a válasz a kérdésedre robi 75, hogy ott nem méz hanem méhtermelés folyik. Ha nem kéne soha pörgetnem, én is "elkezelgetnék" akár 500-at is, mert csak azt kéne lesnem hogy mikor kezdenek bölcsőket húzni. De azt sem kell lesni, mert a repcehordással egy időben.

Nem tudom Attila megint honnan szedted az infóidat. Leveleztem somogyi méhész ismerőssel, nekem nem ezt mondta amit neked sikerült kiderítened, hanem épp az ellenkezőjét. Ha nem bénázza el, akár a 22-es eredménye is meglett volna. Így se sok híja azt mondta.

*

robi 75

• 1013
« Válasz #2809 Dátum: 2024. Május 16. 07:25 »
Menekülőbe ne engedd fel őket ott mindig van a legnagyobb hordásban is egy vödör naplopó😂😂😂, azok mind kint lennének amúgy.
Jenő bánál se 40 méh van a kereten,  de a kamerának a másik oldalon kellene lenni, innen nem sokat látni, olyan gyorsan csinálja hogy még kikockázni is nehéz,
Üdv:robi

« Válasz #2810 Dátum: 2024. Május 16. 07:53 »
Ezt írja wr:
"Nem tudom Attila megint honnan szedted az infóidat. Leveleztem somogyi méhész ismerőssel, nekem nem ezt mondta amit neked sikerült kiderítened, hanem épp az ellenkezőjét. Ha nem bénázza el, akár a 22-es eredménye is meglett volna. Így se sok híja azt mondta."
Ebben nem kételkedek, de az sem mindegy, hogy Somogy megye melyik részén méhészkedik a barátod.
Vannak ott is hűvösebb részek, azok jól sikerültek.
A megye talán nem is érdekes, valójában a klasszikus első akácok (homoki) sikerültek a legszerényebben.
Ettől függetlenül tegyük a kezünket a szívünkre, kibékültünk volna ennek a felével is amikor ránk tört a virágzás közepén (van ahol a kezdetén) a közel 10 napig tartó hidegfront.
Összességében kijelenthető, hogy soha rosszabb nem legyen!
Szerintem a képek csalósak, kicsi füst és rohannak lefelé, de azért valami ezt begyűjtötte.
Nagyernyei Attila

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2811 Dátum: 2024. Május 16. 08:58 »
"A lemezekkel összepréselt huzalpálcás anyarács, szintén kacat!"

Ezt kifejtenéd bővebben ,hogy miért?

*

neo

• 1001
« Válasz #2812 Dátum: 2024. Május 16. 09:21 »
Nekem is ez a véleményem. Nagyon puha drótból készült, ezért könnyen sérül, elhajlik. Én 30 évvel ezelőtt vettem egy Harsányi Zsolt (ha jól emlékszem a nevére) nevű fehérvárcsurgói anyarács készítőtől ponthegesztettet . Annál nincs ilyen gond, ugyanolyan jó 30 év után is.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2813 Dátum: 2024. Május 16. 09:31 »
Nekünk is van ponthegesztett is.  Ha leragasztják az is elhajlik .

Az összepréseltet legalább könnyű kiegyengetni.

« Válasz #2814 Dátum: 2024. Május 16. 17:33 »
Neonál a pont!
Erről beszélek!
Az sosem fog meghajlani!
Felkaptam akkor is ha leragasztották!
Sosem vetemedett, vagy hajlott meg.
Ami bili anyagból készül az nem kaptárba való.
Ezt kérdezi oszkár:
"A lemezekkel összepréselt huzalpálcás anyarács, szintén kacat!"

Ezt kifejtenéd bővebben ,hogy miért?"

Mert teljesen sík felületre kell tenni, nem lehet a keretek tetején viaszhíd, mert eldeformálódik, és az anya átszökik.
Nem gondoltam, hogy 2024-ben ezt még magyarázni kell.
Valamint tépi a méhek szárnyát, nehezebben tudnak rajta átférni.
A pálcás rácsnál ilyen nincs, pláne az amit neo írt.
Én is azt használtam, az összes többit már rég  lekukáztam.
Csak az kérdez ilyent aki sosem használta.
Óriási a különbség, csak ki kell próbálni.

Nagyernyei Attila
« Utoljára szerkesztve: 2024. Május 16. 17:37 írta Nagyernyei Attila »

*

buksi

• 466
« Válasz #2815 Dátum: 2024. Május 16. 17:40 »
Neonak és Attilának igazat adok,ennél a rácsnál jobb nincs.

*

wr

• 1017
« Válasz #2816 Dátum: 2024. Május 17. 06:55 »
Azért nálam a ponthegesztettnél is előfordul minden évben néhány családnál, hogy az anya felszökik rajta. A Dravecz egyébként csinál a fűzöttből már olyat is ami merev, nem lemezbe hanem hajtott U alakú lemezekbe vannak fűzve a pálcák, az oldalukon még nincs fent de láttam róla képet.
A lemezből préselt amit a Jenő is használ na az arra jó, hogy nem csak az anyát de a méheket is távol tartja a méztértől. Persze hogy a zöme bölcsőt fog húzni. Egyszer régen egy kis 20 családos hétvégi méhészetben úgy akartak áttérni az NB15-ről félkeretes rakodóra, hogy csináltak néhány fél NB méztéri fiókot a fekvőkre, telerakták műlépes keretekkel és a lemezből préselt ráccsal választották el. Aztán lett nagy csodálkozás, mert a családok inkább megrajoztak de a méztéri műlépek szinte érintetlenek maradtak. Az maradt a megoldás, hogy a rajok kerültek a feles fiókokba műlépre.
Rajzás szempontjából van egy másik baja is a legtöbb rakodónak, az enyémnek is, sajnos erre későn jöttem rá, és mivel nem fából van nem is tudok változtatni rajta. Akácon úgy kéne a rakodónak kinézni ahhoz, hogy szinte egyetlen raj se legyen, hogy fészek, rajta az anyarács, és felette a kijáró! Ha csak alul van kijáró, elmézesedik a fiók, mert van méh ami bemegy és ledobja a terhet a fészekbe, nem megy fel a méztér felső felébe. Ha a kijáró ilyenkor a fészek felett van, nem megy lefele hanem felfele megy és ott teszi le a terhét. Fa fióknál egyszerű a dolog, egy felsőmaróval lehet csinálni minden fiókra kijárót és meg van oldva a dolog. Próbálni nem próbáltam mert nem tudom, de ahol jártam ott a 130 családból évente 5-6 szokott megrajzani, a többi termel.

*

neo

• 1001
« Válasz #2817 Dátum: 2024. Május 17. 08:50 »
A Dravecz egyébként csinál a fűzöttből már olyat is ami merev, nem lemezbe hanem hajtott U alakú lemezekbe vannak fűzve a pálcák, az oldalukon még nincs fent de láttam róla képet.
A taposórácsuk néz úgy ki, ahogyan leírtad. Ennek sokkal keményebbek a pálcái is. Én már régebben említettem nekik, hogy az anyarácsot is ebből kellene megcsinálni. Biztos, hogy anyarács volt, amit láttál, és nem taposórács?

*

oszkár

• 1226
« Válasz #2818 Dátum: 2024. Május 17. 10:13 »
"Ezt kifejtenéd bővebben ,hogy miért?"
Mert teljesen sík felületre kell tenni, nem lehet a keretek tetején viaszhíd, mert eldeformálódik, és az anya átszökik.
Nem gondoltam, hogy 2024-ben ezt még magyarázni kell."

A viaszhidakat le szokták tolni az anyarács berakásakor! :) Persze a kuka családoknál ez ismeretlen.

A huzalpálcásból van három fajta!!!! Miről beszélsz akkor amikor azt írod, hogy tépi a méhek szárnyát?  Csak nem a huzalpálcások!!!

30 évnyi méhészkedésed után én sem gondoltam.......

Látod ezekből a félreértelmezéseidből van a legtöbb vita! És még neked áll feljebb ,hogy téged "fikáznak".

Sokszor "naivnak" tűnő kérdéseket teszek fel, mert vagyok a reakciókra. Ebből következtetéseket vonok le.  Most arra következtetek ,Te sosem láttál három fajta HUZALPÁLCÁS  anyarácsot! 30 évnyi "méhészkedés" után!

Ami működik azon az ember minek változtatna?  (ellenben veled).

"Egyszer mindenki hazaér"!  Csak az nem mindegy ,hogy az utat meddig keresi. ;)

*

buksi

• 466
« Válasz #2819 Dátum: 2024. Május 17. 22:05 »
Csak-csak vannak értelmes magyarázatok és tények az akác utáni csöndben,köszönet érte Oszkárnak,wr-nek és a többi értelmes méhésznek,talán Attila is észre vesz valamit aki meg nem tanul hát úgy kell neki.