Azért nálam a ponthegesztettnél is előfordul minden évben néhány családnál, hogy az anya felszökik rajta. A Dravecz egyébként csinál a fűzöttből már olyat is ami merev, nem lemezbe hanem hajtott U alakú lemezekbe vannak fűzve a pálcák, az oldalukon még nincs fent de láttam róla képet.
A lemezből préselt amit a Jenő is használ na az arra jó, hogy nem csak az anyát de a méheket is távol tartja a méztértől. Persze hogy a zöme bölcsőt fog húzni. Egyszer régen egy kis 20 családos hétvégi méhészetben úgy akartak áttérni az NB15-ről félkeretes rakodóra, hogy csináltak néhány fél NB méztéri fiókot a fekvőkre, telerakták műlépes keretekkel és a lemezből préselt ráccsal választották el. Aztán lett nagy csodálkozás, mert a családok inkább megrajoztak de a méztéri műlépek szinte érintetlenek maradtak. Az maradt a megoldás, hogy a rajok kerültek a feles fiókokba műlépre.
Rajzás szempontjából van egy másik baja is a legtöbb rakodónak, az enyémnek is, sajnos erre későn jöttem rá, és mivel nem fából van nem is tudok változtatni rajta. Akácon úgy kéne a rakodónak kinézni ahhoz, hogy szinte egyetlen raj se legyen, hogy fészek, rajta az anyarács, és felette a kijáró! Ha csak alul van kijáró, elmézesedik a fiók, mert van méh ami bemegy és ledobja a terhet a fészekbe, nem megy fel a méztér felső felébe. Ha a kijáró ilyenkor a fészek felett van, nem megy lefele hanem felfele megy és ott teszi le a terhét. Fa fióknál egyszerű a dolog, egy felsőmaróval lehet csinálni minden fiókra kijárót és meg van oldva a dolog. Próbálni nem próbáltam mert nem tudom, de ahol jártam ott a 130 családból évente 5-6 szokott megrajzani, a többi termel.