Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246555 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2265 Dátum: 2020. Április 06. 21:24 »
Az akác most pattant meg a környékünkön de , hogy fog e mézelni nem tudom. A kertben sok barack meg menekült  most kezdenek nyilni ês a kökény is.

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2266 Dátum: 2020. Április 06. 22:37 »
Felénk már 2x elfagyott, -4c először és -6c egy hétre rá. Nagyon kíváncsi vagyok rá hogy lesz-e egyáltalán virág a fán.
Már a C terven dolgozok, valószínűleg megint tömeges rajzás lesz legelő hiányában.
Kajszin 4 virágot találtam amiről úgy gondolom hogy megmarad a 10 fán😭

« Válasz #2267 Dátum: 2020. Április 06. 23:34 »
Puffer hatâs csak akkor van ha van lombkorona ês aljnövényzet.De most az akácban csak kopasz fa van és homok. Holnap viszek egy hömérõt és majd fel teszem ide.

Nos, megmérted?
Mennyivel volt hidegebb az erdőben, mint a kívül?

Nálunk a kökény már levörösödött, most a körték vannak teljes virágban, indul a vadalma és a héten szerintem a repce is nekikezd.

« Válasz #2268 Dátum: 2020. Április 07. 18:08 »
Igen meg mértem az erdõn mêg 20 - 40 méteres távolságonként is változott mínúsz 6 tól mìnúsz 9 ig . De képet nem készìtettem igy azt sem mondom meg,hogy ithol az udvarban mennyi volt . Kétségek közt hagylak. :)

« Válasz #2269 Dátum: 2020. Április 07. 18:14 »
Nálunk ma reggel is mìnúsz 4 volt a körték meg a cseresznyék még bimbóba .

« Válasz #2270 Dátum: 2020. Április 07. 18:32 »
Ja mèg azt akartam ìrni nem azért nem csináltam képet mert nem nekem lett volna igazam.Tudtam volna számomra kedvezõen manipulálni a hõmérõt . Csak az én munkás telómrol nem tudtam volna ide feltölteni .

« Válasz #2271 Dátum: 2020. Április 08. 20:07 »
A fűz hozza a formáját, ma fél kilót mértem róla, bár az árvacsalánt is intenzíven járják.
Érdekesnek tartom, hogy a cseresznye, és a meggyfák, valamint a körte is simán kibírták a fagyokat.
Nálunk tegnap reggel mínusz 3, ma pedig mínusz 2.4 fok volt még mindig.
Az anyák lendületesen petéznek, szépen dagadnak a családok.
Már nincs öreg méh a kaptárakban, emiatt nem is szúrnak.
A repce nagyon csökött, kéne neki az eső, ha így kezd el virágozni nagy eredmény nem lesz rajta.
Az akácot mindenki, mindenhol eltemette, én azt mondom várjuk meg a végét.
Nagyernyei Attila

*

keydo

• *
  • 19
« Válasz #2272 Dátum: 2020. Április 09. 07:43 »
Attila a tapasztalat mondatja veled az akácot? a többivel egyet értek, annyi még, hogy "öröm" lesz a családokat egyben tartani.

« Válasz #2273 Dátum: 2020. Április 09. 20:33 »
Ha nagy lesz az eltérés a fürtök között
 akkor gyanus,hogy fog mézelni. Tavaly is ez volt csa mâr nem emlékszem milyen stádiumba kapta a fagyot.

« Válasz #2274 Dátum: 2020. Április 09. 20:45 »
Keydonak a válaszom.
Igen, mert vannak fagymentes helyek, ahol akár még jó eredmény is lehet, ha a jó lesz az akkori időjárás.
Ez minden méhész magánügye, hogy hol talál legelőt a méheinek.
Voltak már hasonló éveim, és akkor sem panaszkodtam akácon.
Egy akácos évemet viszont a mai napig nem tudok feldolgozni, és a kudarc okát sem értem.
Vagy 20 évvel ezelőtt elvándoroltam egy Tolna megyei felkapott akáclegelőre, homokos korai erdőre.
A szó szoros értelmében földig ért a virág!
Egy harmat esőt kapott, és a fiatal fákat szinte elhajtotta vizes virág, majd le roskadtak a tehertől.
Óriási illat, bomba méhcsaládok, nulla gyarapodás.
Azóta sem értjük mi történhetett.
Az akác egy rendkívül szeszélyesen mézelő fa, de ha passzol hozzá az időjárás csodára képes.
Az idén szükségünk is lesz rá.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2275 Dátum: 2020. Április 11. 21:29 »
Mindenről csevegünk csak arról nem, hogy is kéne most kinéznie egy fagymentes 1. akácnak.. MOST,
2020. április 11-én.
Ez lehet egy Tolna megyei homokos vidék, lehet egy Bács Kiskun megyei felkapott rész (Sükösd, Érsekcsanád), vagy egy Baranya megyei 1 akác., Siklós környéke.
Tehát ahol fagymentes erdő van most az igen kevés, de ott a virágok 0.5-1 cm-esek!
A dió hajtásai 6-7 cm, a termése (barkája) 4-5 cm.
Ez szigorúan korai akácos vidékre értendő, ahol nem tarolt a fagy.
Ha ettől eltérő dolgokat tapasztaltok, akkor sajna baj lesz, nem kicsi.
Aki nem vándorol, és olyan vidéken vannak a méhei ahol a virágkezdemények nincsenek közel 1 centisek, semmi jóra nem számíthat.
Legutolsó adataim szerint Tolna megyében olyan 720-750 bejelentett méhészet van, és ennek csupán 2 %-a !!!!!!vándorol főként 2. akácra.
Aki teheti nézzen körül, mert az idén arany ára lesz az akácméznek!
Aztán lesz még egy csavar a történetben, a fázott virág....ami gyönyörű, de a méhek számára értéktelen.
Olyan nem létezik, hogy egyik része az erdőnek tar fagy, a másik meg tuti.
Tar fagy, fázott virág, kicsit ad valamit...ezek a lépcsők, azonos vidékeken, egy erdőrészben.
A vándorlási szabályokat, és a méhész etikát kérem tartsátok be!
 A vándorméhészek nagy részét személyesen ismerem, és a számokból rögtön kiderül, hogy kevesebben vannak mint 20-an.
Minket megszállott méhészeket hajt a méhek iránti alázat, a szakmaszeretet így ezt is túl fogjuk élni.
A szezon elején vagyunk, még a repce sem kezdődött el, ne temessük azt ami még meg sem történt.
Nagyernyei Attila

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2276 Dátum: 2020. Április 12. 01:42 »
Felénk kis túlzással úgy néz ki mint februárban, nem tudom mikor hajt ki, ha szétvágom a rügyeket barnák belülről semmi zöld rész, csak az elfagyott és megszáradt 2-3 mm es hajtások.
A szőlőn is kB 20% fagykár.(nehéz még most felbecsüni)
Van olyan cseresznyefa melyen 2m alatt alig van sziromlevél a virágokon.
Van valakinek információja a repcék állapotáról, károsodtak-e?

« Válasz #2277 Dátum: 2020. Április 12. 06:01 »
A repcében a fagy nem okozott kárt.
A repce a vízhiánytól sínylődik, ha rövid időn belül, (ami pár napot jelent) nem kap csapadékot, az is kapufa.
A virágzás kezdetén nekem minimum hasig, de sokszor a mellemig ért, most pedig maximum térdig.
Talán annyi a jó hír, ha az így marad, akkor nem lesz mászkáló méh, ugyanis a mérgezés az eső után "robban", mivel a csapadék hatására a növényben intenzíven megindul a nedvkeringés a virágok felé.
A hatóanyagnak pont ez a "feladata", de vannak akik ezt a mai napig nem ismerik el.
Én inkább lemondanék a repcehozamról, csak végre legyenek a méhek olyanok mint 30 éve!
Most gyönyörűek, és remélem nem is érnek repcét a méheim.
Beérném a galagonyával, hiszen annak méze a szív motorja, és az ára?...többszöröse a repcének.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2278 Dátum: 2020. Április 13. 18:23 »
Ezt ma fényképeztem egy korai erdő szélső fájáról.
Az iratrendezőmet tettem mögé, hogy jobban látható legyen a virág nagysága.
Ahol nem ilyen vagy hasonló a virágok mérete, és 1. akácos legelő, ott bizony gond van.
Szekszárdon a belvárosban el kezdtek virágozni a vadgesztenye fák, a galagonya zöld bimbós, a repcéről ma már mértek.
Minden jel arra mutat, ha az akác nem így néz ki azon a vidéken ahol ezeket a kontroll növényeket is figyeljük, akkor ott sajna nem lesz az idén akác.
Csupán a tényeket közlöm, semmi rossz szándék nincs a hozzászólásomban!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2279 Dátum: 2020. Április 13. 18:53 »
bakker. Felénk még a városban sincs hasonló :'( :'(

Üdv. jani bátya