Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246633 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2295 Dátum: 2020. Április 30. 16:08 »
Nálam sem volt még soha ilyen mennyiségben, pedig minden évben rendszeresen kaszálok. Szerintem a sok nyugvó mag, most talált ideális fejlődési viszonyokat, a mi ráhatásunk nélkül.
És kaszálás után újra kihajt még abban az évben ?
üdv.: lali

« Válasz #2296 Dátum: 2020. Április 30. 19:11 »
Ahogy Lajos is írta, eddig mindig a fű győzött, kaszálás után is. Foltokban mindig volt, de most szőnyegként.

« Válasz #2297 Dátum: 2020. Április 30. 20:39 »
Először rosszul olvastam molnarzoli75 hozzászólását.
Azt olvastam, hogy....eddig mindig a fűz győzött.....pedig azt írta, hogy a fű győzött.
Én mégis úgy gondolom az idén az árvacsalán a fűzet is legyőzte!
Valamikor 1985-ben tapasztaltam ezt Tengelicen (Gőzsiben), akkor mézet így.
A virágpordömping pedig bámulatos volt róla.
A méhek is "kikenekedtek", szinte fürödtek benne.
Most ugyan ezt teszik a galagonyán.
Csak így tovább.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2298 Dátum: 2020. Május 04. 13:57 »
Kedves Méhészek!

"A HAZAI MÉHLEGELŐK ÁLLAPOTÁNAK ÉS VÁLTOZÁSÁNAK FELMÉRÉSE" c. kutatás kérdőívezési fázisa lezárult.

Az Önök, méhészek segítségével több, mint 400 méhlegelőkkel kapcsolatos kérdőív került kitöltésre idén január és április között. A gyűjtött információk dr. Kovács-Hostyánszki Anikó (Ökológiai Kutatóközpont) vezette kutatásokban kerülnek feldolgozásra. Az ország számos pontjáról gyűjtött adatok kiértékelését hamarosan megkezdjük. Célunk vizsgálni a méhlegelők jelenlegi állapotát, változási folyamatait a múltban és fejlesztési lehetőségeit a jövőben, valamint felmérni a méhlegelőként hasznosított különböző növényfajok szerepét a háziméhek, méhészetek szemszögéből. Az eredményekről be fogunk számolni hazai szakfolyóiratokban és nemzetközi tudományos lapokban. A méhlegelők változásával kapcsolatban bizonyos részleteket jobban körüljáró, mélyebb interjúk készítését ősztől tervezzük.

Hálásan köszönjük a méhészek szorgos kitöltéseit és hogy ezzel segítették a munkánkat! Bízunk abban, hogy kutatásunkkal hozzájárulhatunk a hazai méhlegelők állapotának javításához.

Üdvözlettel,
Szigeti Viktor

« Válasz #2299 Dátum: 2020. Május 04. 20:55 »
Ma Görögszó és a Decsi hegy keleti oldalának akácerdői teljes fehér pompába borultak. Fagykár alig,biztos vagyok benne ,hogy a kelő nap ereje mentette meg a hegyoldalt. Gyönyörű látvány ,pláne ebben az évben........

« Válasz #2300 Dátum: 2020. Május 05. 07:44 »
Valóban így van, vagy így lenne ha erdőről beszélhetnénk!
A Decsi Hegy Észak-Nyugati  oldalán 8 darab fát számoltam meg teljes pompájában, ami valóban az idén lenyűgöző látvány, de az úttól messze van így nem tudtam lefotózni.
A Görögszóban lévő erdőrész alja totál fagyott, néhol lehet virágokat látni, a fák tetején viszont szépen nyílik.
Összességében ez egy vegyes erdőrész, mely ha minden virágzó fát figyelembe veszünk kettő maximum 3 hektár, és a hegytetőn lévő akácfák (ami igen furcsa) még mindig feketék, pedig innen csupán néhány 100 méter!!!!!!
A szekszárdi méhészek akik Szőlőhegyen tanyáznak érik ezt a részt, valamint a Szálkaiak is.
Nekem is van ezen a vidéken telephelyem, ha ennyire ismered Feró a környéket láthatod, hogy a 2. kanyar közepében van egy bekerített rész, kapuval, és VIGYÁZZ MÉHEK!...tábla.
Néhány éve még én is átjöttem ide, de pont azért maradok távol mert a méhészek és a méhcsaládok tömege visszatart.
Kicsit körbenéztem és minden apró lepakolási lehetőségnél tábla látható.
Az én helyem is foglalt, 9 családot visz oda egy kolléga, mert mondtam neki, én nem megyek.
Ha érdekel benneteket háromszor volt nyúlósa, (egyszer én égettem nála)ezt a pár családot is most tavasszal vásárolta.
Aki mégis úgy dönt, hogy megpróbálja (mert most nincs zárlat) a méhegészségügyi papírjai legyenek rendben.
Nekem is fáj a szívem, hogy máshol mekkora fagy volt, és ilyen látványban nem gyönyörködhetünk.
Annyit szeretnék még hozzáfűzni, hogy ez az országunk egyik legkorábbi része, ez után egy héttel szokott indulni a homokon (Sükösd, Érsekcsanád, Szedres, Paks, Németkér, Györköny....stb.) de az idén sajnos ezeken a vidékeken is tarolt a fagy, ott akácvirágzás nem lesz.
Milyen jó lenne, ha nem szőlőkkel szabdalták volna fel Görögszót, hanem totál akácerdők borítanák.
A "nézőcsúcs" borítékolható volna.
Még egy érdekesség.
Engem is becsapott egy akácerdő, mert teljesen zöld, már hűsölni lehet a fák alatt.
Nosza felkerekedtem és megnéztem.
Az erdemény?
Minden érdeklődőnek annyi sört fizetek ahány virágot lát ezeken a fákon!
Nagyernyei Attila

« Válasz #2301 Dátum: 2020. Május 05. 19:44 »
Szerintem Hajdú-Biharban is kimarad az akác pergetés az idén. Bár ezt egy páran ,másként látják....

« Válasz #2302 Dátum: 2020. Május 05. 20:42 »
Attila!
Egy szóval sem emlÍtettem, hogy oda szeretnék én lepakolni mert ismerem úgy 25 év távlatából a hely hátrányait is.Azért úgy gondolom ,hogy te is tudod nem 3 hektárról van itt szó........
Görögszó, szőlőkkel való szétszabdalása egy kicsit erős kifejezés,mert ezen a területen már akkor is szőlő volt amikor Tessedik Sámuel még meg sem született. Borágazati szempontból hasonló jelentőségű mint Villányban a Jammertál vagy a Kopár, így nemzetgazdasági szempontból is jelentős szőlőtermő hely.
Amúgy az akác fenológiai helyzetével egyetértek veled,és a lehetőségeinkhez mérten sok szerencsét kívánok minden méhésznek,mert idén arra hatványozottan szükségünk lesz...........

« Válasz #2303 Dátum: 2020. Május 05. 21:07 »
Semmi gond, nyugodtan odamehetsz, én elmondtam róla a véleményem.
Írásodat nem kritikával akartam illetni, csak kiegészítettem, amivel remélem nem bántottalak meg!
Egyet viszont nem értek, és válasz sincs rá.
A hegygerinc teljesen elfagyott ez a kis darab (pedig nagy része völgy) megmaradt.
Az idei év ilyen.
A szőlővel való "felszabdalást" pedig méhészeti szempontból néztem.
Azt tudom, hogy ezen a vidéken kiváló borok teremnek, és már két év borászát is adta.
Ettől függetlenül ha az egész akácerdő lenne akkor most nem kéne keseregnünk.
Én anno még 1974-1979-ig sokszor bringáztam erre, és az 56-os úttól a Mausz Kápolnáig többször volt versenyünk.
Mivel országos hegyi bajnok voltam, nekem nem volt gond feltekernem a tetőre.
Tehát ez a vidék a szívem csücske, minden szegletét bejártam, ismerem mint a tenyerem.
17 éve pedig szinte naponta járok erre.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2304 Dátum: 2020. Május 07. 20:27 »
Az a kolléga biztosan nem olvassa a Fekete-Fehér Méhészklubot aki lepakolt arra az ominózus helyre amiről napok óta csevegünk.
Egyelőre be sem jelentkezett, és táblája sincs!
Tolna megyében ez több mint bátorság.
Egy kicsit sétálhatott volna még, mert tőle kb. 25 méterre van az egyik méhészbarátom vándorhelye, neki táblája és telefonszáma is van, és 2020-as dátum.
Itt nem arról van szó, hogy védjük a saját territóriumunkat!
A vándorlási szabályok betartása minden méhészre érvényes.
Holnap kap a kolléga egy felszólítást, és ha nem mozdul akkor a hatóság fogja felkeresni, természetesen egy sárga csekkel.
Engem az sem zavar, ha minden bokorban lesz ott egy méhészet, mert említettem, én inkább kihagyom.
Egyet viszont nem engedek, hogy papírok nélkül kavarjanak!
A fejleményekről majd beszámolok.

Nagyernyei Attila

« Válasz #2305 Dátum: 2020. Május 08. 19:21 »
Tábla nincs, ma nem találtam a tulajt.
Holnap újra megpróbálom.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2306 Dátum: 2020. Május 09. 06:17 »
Tegnap egy jókorát autóztam az Alföldön.
Most már szemmel is láttam azt amit az ottani méhészek mondanak.
Akácügyileg a helyzetük siralmas.
Szekszárd belvárosában 1 fán több virág van mint az Alföld nagy részén.
Sajnálom őket!
Remélem a Körösök mentén, és a Duna-Tisza holtágaiban legalább a gyalogakác (ámor) mézelni fog, és ez némileg kárpótolja a veszteségüket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2307 Dátum: 2020. Május 09. 20:44 »
A méhészkollégával beszéltem, minden papírja rendben van.
Hétfőn fog az önkormányzatnál bejelentkezni, és tesz ki táblát névvel címmel.
Egyébként ma még ott semmi hordás nem volt, csak vízből de az bőven.
40 család egy húsos láda, és egy vödör vizet hordott el.
Itt a falunkban mértek ma 1.5 kilót, és hordómosás közben akácillatot éreztem.
Nem tudom honnan jött, mert csak néhány fát látok ami fehér.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2308 Dátum: 2020. Május 10. 00:41 »
Attila!

Most nagyon “bölcs” leszek.
Már pedig ha illat van akkor virág is van.
Egyszer réges-régen egy nagyon jó méhész repcén az állandó telephelyünk közelébe pakolt repcére.Mondom neki itt van 200 családunk a repce meg csak 15 ha. Miért hoz ide még 50 családot.
A válasz elég egyszerű volt. Nem sok repce nem sok virág kell hanem a kaptárban sok gyűjtő (öreg,kijáró)bogárnak kell lennie.Neked is nekünk is lesz mézünk ha jó idő lesz.
40 kg repcét pergetett Ő,mert két anyás kaptárjai dugig voltak bogárral.
Mi 25 kg gramm-ot pergettünk az egy anyás Nb15-ös kaptárainkból.
Szóval igaza lett.

Az utóbbi évek arról szóltak, hogy a kijáró méheink eltűntek. Leszedte őket a repce gyilkos Növényvédőszernek nevezett vegyszerei.
Évek óta mondom, azért van kevés akác méz utóbbi években Magyarországon, mert CSAK fiatal méhek gyűjtik.Az öregek pusztulnak a mérgektől. Szerencsére valami megváltozott.
Tizen éve nem pörgöttünk repce mézet.Idén pedig lett repce mézünk,annak ellenére, hogy nem volt igazán jó idő a virágzásakor. Mivel nem tűntek el a méhek ezért a hideg idő és szárazság ellenére tudtak gyűjteni családjaink.
Talán tényleg a neonikotinoidok pusztítottak.Idén is volt mászkálás a kaptárak előtt de közel sem olyan mértékű,hogy jelentős kárt okozzon.

Csányi Antal

*

P.P.

• *
  • 24
« Válasz #2309 Dátum: 2020. Május 10. 07:37 »
Nem ebbe a topikba illik, inkább Csányi Antal hozzászólásához. Nekem két helyen vannak a méheim selyem utána napraforgó van. Az egyik telephelyemen (ahol biztosan tudom, hogy használtak a gyilkos szerből mert azt mondták, hogy maradt a szerből ezért elhasználják még) a méheim az utóbbi két évben  használhatatlanok lettek, nem teleltek jól, vagy már ősszel kiestek. Mindent ugyan úgy csináltam a két telephelyemen lévő méhekkel! A másik helyen nagyon erős családok voltak. Lehet e szer volt az oka. Idén meglátom lesz-e különbség a két telephely között. Remélem már elfogyott a szer nekik. 
« Utoljára szerkesztve: 2020. Május 11. 12:44 írta P.P. »