Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246631 megtekintés
Re:Méhlegelő
« Válasz #2280 Dátum: 2020. Április 14. 09:04 »
Kapom  a privát üzeneteket, és telefonon is kerestek, hogy ez lehetetlen, ilyen akác nincs, és ennyire előre sincs.
Mit írtam előző bejegyzésemben?
"Ezt ma fényképeztem egy korai erdő szélső fájáról."....most már tegnap.
A méhészek tudják, hogy az erdő szélső fái, különösen azok amelyek a napsütötte déli oldalon vannak, jó egy héttel megelőzik a tömegvirágzást.
Nem azt írtam, hogy az egész erdő így néz ki!
Az ebben az erdőrészben lévő tömegvirágok olyan 3 milliméteresek.

Remélem ezzel a kiegészítéssel megnyugtató választ adtam.
Lényeg az, hogy vannak fagymentes erdők, de nem túl rózsás a helyzetünk.
Szekszárdon ma reggel megnéztem egy kontroll fát, ( a Kálvária oldalban) amihez szoktam mérni a méhcsaládjaim erősségét, és az anyakorlátozás időpontját.
Ha egy szóval akarom jellemezni.....siralmas.
Most kezd egy kicsit indulgatni, de nagyon satnya, és gyanús.
Annak teljesen úgy kellene kinéznie mint amit tegnap fotóztam, sőt előrébb mivel a város déli oldalán van.
Hogy ebből mi lesz?
Nagyernyei Attila

« Válasz #2281 Dátum: 2020. Április 14. 20:40 »
Itt nálunk Baranyában a 10-12 méteres fák felső 1-2 métere kezd éledezni láttam is rajtuk a kezdeményt távcsővel de sajnos édes kevés ez a családszámokhoz mérve. Igaz 70%ban felvannak metszve de sok a 10 méter alatti fa ami idén kiesik. Kíváncsi leszek a hegytetőkre ott mivan mert 2013ban az mentett meg amikor szintén fagy volt.

*

nata

• 176
« Válasz #2282 Dátum: 2020. Április 14. 21:06 »
A fák tetején se ilyen állapotba kéne kinézniük a virágoknak. Szerintem egyértelmű, hogy az is fagyott, de csak egyszer. Abból még talán lesz valami, de nem május elején indul az biztos. Csak addig valahogy kaptárban kéne tartani a családokat...

« Válasz #2283 Dátum: 2020. Április 15. 06:46 »
Szakemberekkel konzultálva (erdészekkel), egybehangzóan azt állítják a jelenlegi helyzet azért ilyen cifra, mert az akác már a rügyben megfagyott.
Ez teszi ilyen különlegessé a fenológiai helyzetét.
Virágozni fog, csak mézelni nem.
Nagyon kevés az a hely ahol fagymentes erdőket találni, és az sem 100-as.
Az erdő egyik része jónak tűnik a másik meg nem.
Viszont arról is beszélgettünk, hogy a diófákon pedig alig látszik a fagykár.
Minden méhész úgy tanulta, és úgy adja át ismereteit a kezdőknek, hogy fagy esetén a diót kell nézni.
Ha a dió elfagyott nem lesz akác.
És ha a dió nem fagyott el?
Ezért érdekes az idei esztendő.
Még azt is mondták az erdészek, hogy azért volt ekkora fagykár az akácosokban, mert nem volt kemény tél, és a fák nem "aludtak mélyen", tehát a melegnek köszönhetően előbb indult meg bennük a nedvkeringés.
És jött a fagy, ez betett neki.
Nagyernyei Attila

*

T82

• **
  • 68
« Válasz #2284 Dátum: 2020. Április 17. 22:55 »
Ma indult a repce, de nagyon kellene az eső.A méhek késnek egy hetet, 7 táblás fias az átlag, most kezdik elfoglalni a mézteret.

« Válasz #2285 Dátum: 2020. Április 19. 07:02 »
A repcéről vegyes hírek jönnek.
Van ahol egész szép napi hordásról számolnak be a méhészbarátaim, van ahol a virágporon kívül csak a szúrás több.
A jövő héten É-i, ÉK-i szél lesz az uralkodó, ez dönti majd el, hogy ebben is mézel e a repce.
Az akácot még mindig nem temetném el teljesen, bár én is látom, hogy mekkora fagykárt szenvedett.
Azért meg kell látni a kedvező folyamatokat is, ezek pedig a virághajtások.
Ettől nagyobb depressziót csak a koronavírus okoz, ha állandóan azzal szembesülnek a méhészek, hogy nem lesz semmi, nekünk annyi.
Vannak az országnak olyan részei (az Alföld nagy része) ahol valóban 100%-hoz közelít a fagykár, mivel olyanok a fák mint Karácsonykor.
Semmi életjelet nem mutatnak!
Viszont aki keres, az talál is elfogadható erdőt, mert minden híresztelés ellenére vannak tájegységek ahol lesz virág, és ez reményre adhat okot.
Bombasztikus termést senki ne várjon, de most egy gyenge közepes pergetés sokkal többet érhet mint más években a bomba.
Jó pár hozzászólásommal ez előtt írtam, hogy voltam már hasonló helyzetben, és akkor sem panaszkodtam, egy fél pergetést adott a szórványosan fagyott erdő.
Előre senki nem tudja, hogy ez idén mit fog jelenteni.
Lehet egyedül vagyok gondolataimmal, de még nem hirdetném ki az országos vészhelyzetet.
Azok az álló méhészek akik röpkörzetében tarolt a fagy, biztosan haragszanak most rám.
Én is vándorlásra kényszerülök, mert a mínusz 8.5 nálam is látható.
Tegnap még az akácerdőben, távcsővel, legelésző őzeket láttam!
Majd meglátjuk.....
Ja, a virágos kőris néhol már el kezdett virágozni, a galagonya a homokon, és a dunántúli dombság melegebb vidékein szintén el kezdett virágozni, máshol zöld bimbós.
A vadgesztenye fák Szekszárd főutcáján 50%-os nyílottságúak, megyénkben a repce a virágzás első harmadában maximum a felénél tart.
További szép napot!

Nagyernyei Attila

« Válasz #2286 Dátum: 2020. Április 21. 06:38 »
Ahogy gondoltam is, a K-i, ÉK-i szélben nem fognak a repcék mézelni.
Tegnap a virágporon, és természetesen a szúrásokon kívül semmi érdemi nem történt, alig tudták a méhcsaládok az egyenleget tartani.
Talán pénteken ismét lehet komolyabb gyarapodás, mert akkor DNY-i széllel kissé melegebb jön.
Azért a méhek elég találékonyak.
Nem ment a repce, ismét a közelben lévő árvacsalánt és gyermekláncfüvet kezdték el látogatni.
Az árvacsalán virágzási rekordot ér el az idén, már több mint egy hónapja ajándékozza a méheket.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2287 Dátum: 2020. Április 21. 20:45 »
Attila,

"Lehet egyedül vagyok gondolataimmal, de még nem hirdetném ki az országos vészhelyzetet"

Csak szólok...
Körülbelül egy-két óra elolvasni Magyarország Alaptörvényét. Olyan, hogy vészhelyzet max a sorozatban van.
48.cikk A KÜLÖNLEGES JOGREND.
-rendkívüli állapot, -szükségállapot, -megelőző védelmi helyzet, -Terrorveszélyhelyzet, - váratlan támadás, -veszélyhelyzet.

« Válasz #2288 Dátum: 2020. Április 21. 22:10 »
Csak szólok...
Körülbelül egy-két óra elolvasni Magyarország Alaptörvényét.

Te elolvastad?

« Válasz #2289 Dátum: 2020. Április 22. 06:18 »
Érdekes a magyar szótár.
Én most  az átvitt értelemben vett vészhelyzetről írtam gondolataimat.
Véleményem szerint pedig a méhészeti ágazat nagyon mélypontra (vészhelyzetbe) kerül, ha az idei akác kimarad.
Szerintem ennek a legnagyobb vesztesei a profik.
A "kis méhésznek" általában van munkahelye, vagy más jövedelem forrása, a profi meg csak a méhekből él, és nem kisszámú méhcsaládot tart.
Amennyiben teljesen kimarad  a fő bevételi forrást jelentő akác, és alatta etetni kell....nem folytatom.
Ez a veszélyhezet, meg vészhelyzet szójátékok nagyon érdekesek az anyanyelvünkben, de ettől "prózaibb" ha a bevétel kimaradása miatt sokan feladják, tönkremennek.
Egyet mindenkinek melegen tudok ajánlani, aztán vagy megfogadjátok vagy nem, azt döntsétek el.
Amit az akác előtti tavaszi méhlegelőkről gyűjtenek a méhek, azt csak abban az esetben vegyétek el a családoktól, ha az akác kecsegtető hordást ígér, esetleg akkor ha cukros zsákok hegyekben vannak a raktárban.
A méhek bombasztikusra fognak fejlődni, és óriási a fogyasztásuk.
A hárs, a selymefű az utóbbi években pedig olyan mint a kutya vacsorája....sokszor kimarad.
A napraforgó meg még hol van, ebben a szárazságban már az is csúcsnak számít, ha kikel.
Tehát véleményem szerint igenis bajban van az ágazat, és nehéz évjárat elé nézünk, ezért nem árt másként gondolkodni.
Az idei év a túlélésről fog szólni, de azért látni itt ott reménykeltő fotókat az akácról.
Most a korai akácosok virágzata amelyik nem fagyott, 3-4 cm-es, és egy hét múlva oldalra billen.
Nagyernyei Attila

« Válasz #2290 Dátum: 2020. Április 22. 12:43 »
Sziasztok.
Van itt valaki a Nyírségből(Nyírmihálydi és környéke) aki tudja a fagykár mértékét?
Köszi!

« Válasz #2291 Dátum: 2020. Április 23. 18:31 »
Igen Nyirlugoson két hete minusz tiz körül volt

« Válasz #2292 Dátum: 2020. Április 29. 22:13 »
Hogyan tudom elősegíteni az árvacsalán elszaporodását ?
Ebben az évben jelentős mennyiségben van jelen a méhesben, azonban kaszálnom kellene a többi nagyra növő gyom miatt. Sajnálom levágni, a méhek a repce mellett még midig látogatják. Várjam meg amíg beérleli a magvait ?
Előre is köszönöm a segítséget.
üdv.: lali

« Válasz #2293 Dátum: 2020. Április 30. 11:57 »
Nálam sem volt még soha ilyen mennyiségben, pedig minden évben rendszeresen kaszálok. Szerintem a sok nyugvó mag, most talált ideális fejlődési viszonyokat, a mi ráhatásunk nélkül.

« Válasz #2294 Dátum: 2020. Április 30. 12:22 »
Szerintem a sok nyugvó mag, most talált ideális fejlődési viszonyokat, a mi ráhatásunk nélkül.

Nem nőtte el  fű a szárazság miatt.