A repcéről vegyes hírek jönnek.
Van ahol egész szép napi hordásról számolnak be a méhészbarátaim, van ahol a virágporon kívül csak a szúrás több.
A jövő héten É-i, ÉK-i szél lesz az uralkodó, ez dönti majd el, hogy ebben is mézel e a repce.
Az akácot még mindig nem temetném el teljesen, bár én is látom, hogy mekkora fagykárt szenvedett.
Azért meg kell látni a kedvező folyamatokat is, ezek pedig a virághajtások.
Ettől nagyobb depressziót csak a koronavírus okoz, ha állandóan azzal szembesülnek a méhészek, hogy nem lesz semmi, nekünk annyi.
Vannak az országnak olyan részei (az Alföld nagy része) ahol valóban 100%-hoz közelít a fagykár, mivel olyanok a fák mint Karácsonykor.
Semmi életjelet nem mutatnak!
Viszont aki keres, az talál is elfogadható erdőt, mert minden híresztelés ellenére vannak tájegységek ahol lesz virág, és ez reményre adhat okot.
Bombasztikus termést senki ne várjon, de most egy gyenge közepes pergetés sokkal többet érhet mint más években a bomba.
Jó pár hozzászólásommal ez előtt írtam, hogy voltam már hasonló helyzetben, és akkor sem panaszkodtam, egy fél pergetést adott a szórványosan fagyott erdő.
Előre senki nem tudja, hogy ez idén mit fog jelenteni.
Lehet egyedül vagyok gondolataimmal, de még nem hirdetném ki az országos vészhelyzetet.
Azok az álló méhészek akik röpkörzetében tarolt a fagy, biztosan haragszanak most rám.
Én is vándorlásra kényszerülök, mert a mínusz 8.5 nálam is látható.
Tegnap még az akácerdőben, távcsővel, legelésző őzeket láttam!
Majd meglátjuk.....
Ja, a virágos kőris néhol már el kezdett virágozni, a galagonya a homokon, és a dunántúli dombság melegebb vidékein szintén el kezdett virágozni, máshol zöld bimbós.
A vadgesztenye fák Szekszárd főutcáján 50%-os nyílottságúak, megyénkben a repce a virágzás első harmadában maximum a felénél tart.
További szép napot!
Nagyernyei Attila