Méhlegelő

• 2967 válasz
  • 1246087 megtekintés
*

Geddekas

• 5859
Re:Méhlegelő
« Válasz #1305 Dátum: 2017. Január 13. 21:27 »
Te is eljöhettél volna! Szerdán is!
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1306 Dátum: 2017. Január 13. 21:39 »
 ;D Viccelődünk?

Vannak olyan tagtársak akikkel nem igazán szeretnék egy légtérben létezni ha nem muszáj!

Az egyikről már kiderült, hogy jelen volt.
Szabó György

Az életben egy dolgot jól jegyezz meg!
Az emberek soha nem változnak,
csak te ismered meg őket jobban!

« Válasz #1307 Dátum: 2017. Január 14. 06:32 »
Mikor lesz legközelebb szeánsz?Lehet erről tudni,vagy majd előtte egy héttel jön egy e-mail aztán,aki jön jön,aki nem nem? (Én speciel nem vagyok főállású érdekvédő,sőt még főállású méhész sem. Néha megesik,hogy este hétkor borítják a másnapi programomat.) Addig van valami kapcsolattartás a csoport tagjai között,vagy aki kimarad,az lemarad? :-[
Pár gondolatot azért megosztanék,ami az ülésről írt beszámoló kapcsán eszembe jutott…

Hársterület növelése? A DIY verziót már szerintem túlragoztam ezen a fórumon,tehát azt most nem taglalnám.
Nálunk van egy ilyen,nem tudom,hogy máshol van-e hasonló kezdeményezés:  http://www.harta.hu/content/faultetes-duna-kor-szervezeseben
Azóta is csinálják, évről-évre új közterületek bevonásával. Természetesen szárazságban locsolják is a fákat,és gondoskodnak az esetleg szükséges pótlásról is.Valami hasonlót, a helyi méhészegyesületek,akár egyéb civil szervezetekkel karöltve mindenhol tudnának szervezni,szerintem.

Zöldítés és egyéb legelőbővítési lehetőségek: Nem vagyok híve a direkt „parancsolgatásnak”,jobbnak tartom,ha bizonyos ösztönzőkkel „terelgetik” a szereplőket egy kívánatos állapot elérése felé…

Próbálom konyhanyelven:
Ha növekedne a honi állatállomány (itt speciel nem a méhcsaládok számának növekedésére gondoltam) főként a szarvasmarha egyedszám,lehetőleg minél extenzívebb tartásban.
(Az EU plusz pénzt ad az extenzív tartásra,igaz hogy pillanatnyilag az intenzív tartásunk sem túl versenyképes,de azért álmodozzunk tovább. Mintha olvastam volna valahol,hogy GMO mentes takarmánnyal kívánják ellátni a hazai állatállományt.)
 Akkor növekedne a takarmányigény,ezzel a szálastakarmányok vetésterülete. (A régi jó legelő növényeink nagy része,ha jól rémlik ebből volt.) Igaz,hogy ezeket nagyrészt virágzásban kaszálják,de ha vetni akarnak,akkor kell a vetőmag is,tehát lennének számunkra is vonzó területek.

Ha a méhészek nem belterületen akarnának nagy állományokat tartani,hanem külterületi telephelyekről reptetnének a belterület méhlegelőire,akkor talán kevésbé félnének a méhektől egyes településeken.(Ennél a pontnál elgondolkodnék azon,hogy nem-e lenne jobb,ha az eszköztámogatások egy része vagy egésze helyett,a külterületi saját tulajdonú telephely létrehozását lenne célszerű támogatni.) Sokan vannak még mindig olyanok,akik szívességből vannak lepakolva valahol,addig ameddig el nem hajtják őket. No ők aztán egy darab csenevész kórót sem fognak elültetni a telephelyükön,mert lehet holnap már mehetnek is,amerre látnak…

Út menti fásítások, mezővédő erdősávok,cserjesávok,stb.:
Szerintem meg lehetne találni a „partnereket”,mivel ezek többfunkciós dolgok. (vadászok,madarászok…) Sőt még akár a horgászok is lehetnek partnerek,nálunk legalábbis társadalmi munkában fásítottak a tó körül,hogy ne kapjanak hőgutát pecázás közben.
Hirtelen ennyi.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1308 Dátum: 2017. Január 14. 09:16 »
A  on-line méhlegelő térkép ?  Ki fogja azt üzemeltetni, ki biztosítja az adatokat? Ha a méhészekre lesz bízva, akkor minden repce kitárcsázott lesz, minden akác szinte teljesen el fog fagyni, és a virágzás kezdete később lesz egy hónappal.  :)
Egyszerűen nem látom azt, hogy mi változna pozitívan ettől? Szerintem semmit nem oldana meg.
Már most is zsúfoltak a méhlegelők, ahol nincs sok méhész annak oka is van.  Vagy nem való semmire a terület, mert gyenge a produktum, de lehet az is hogy nincs megfelelő lepakolóhely, vagy borzalamasak az útviszonyok, vagy a tulaj nem eneged be méhészeket. Ilyen is van, tudok olyan helyet ahol akár ezer hektár, méhlegelő legeltetési joga egy klánt illett. Szóval most olyan dolgot akartok újra elosztani ami felett nem rendelkeztek.
Jelenleg a földterület tulajdonosa, használója rendelkezik azzal a joggal hogy kit és mennyi méhészt eneged a területére. A másik, amit sokat emlegettek az ismeretségi tőkekapcsolat. Sokfelé úgy működik, hogy ismeretség alapján lehet bekerülni, erdészetek területeire, vagy bárhová.
Nézzük az akácot, ott mint más méhlegelő esetében is, kevés a terület nagyságát tudni, koröszetétel, állapot, lefagyás stb. papíron kijön hogy elbír 400 családot a valóságban meg lehet hogy 50-et sem. Aztán regisztrálnál a szokott vándorhelyedre, ahová több évtizede jársz, de a gép már terheltnek minősítené például azért mert, más hamarabb ütütötte le, de az is lehet hogy a helyi 1 méhész befolyására 100%-ig fagyottnak minősítették, vagy élelmes méhészek 5-6 helyre is beregisztráltak biztos ami biztos alapon. Egyébként jelenleg is vannak és kellenek tartalék helyek mert mi van ha lefagy, vagy zárlat van. Rengeteg kamu hely lenne regisztrálva. A méhészt azért nem lehet büntetni mert meghiúsult a vándorlása. A gazda is  is kiakadna,  mert évente más és más jötmentet "kellene" a saját birtokára fogadnia.
Más szakmában is ennyire öngyilkos hajlamúak, hogy mindíg saját magukat akarják tökönlőni? Iszonyú plusz terheket róna a méhészre,  akár évente új vándorhelyért kuncsorogni, mert más hamarab küldött egy SMS-t?

« Válasz #1309 Dátum: 2017. Január 20. 11:53 »
Sziasztok!Esetleg valki ismeri Kerekegyházát és környékét ,szivesen fogadnám ha jellemezné méhlegelő szemszögéből. Azt tudom hogy homokos talaj jellemző arra részre,ebből érthetően repce,napraforgó az megse található ott.Viszont akácerdők azok vannak.Arra lennék kiváncsi hogy akácon kivűl elképzelhető más hordás?
Azért itt kérdezem mert ott nem ismerek senkit.Munkahelyváltási indokbol költözök Kerekegyházára és  méheket is viszem magammal.Kerekegyháziak nem kell megijedni,nem rendelkezek több ezer családdal,se több százzal,csupán 15 családom van.Én nem ebből élek,csak a méhecskék iránti szeretet okából méhészkedek.Attól sem kell tartani hogy bárkit lefertőzök,mindig időben,ellenőrizve,megfelelően kezelem a családokat atka ellen.
Bárkitől is kapok kielégítő választ és nem tekitnt "konkurenciának",azt nagyon megköszönöm.
Előre is köszönöm a segítséget.

*

Attila

• 285
« Válasz #1310 Dátum: 2017. Január 20. 13:57 »
Szia!

Ha a helyedben lennék, megkérdezném az ottani méhegészségügyi felelőst, előbb-utóbb, úgyis kapcsolatba kerültök (monitoring vizsgálat). Ő ismeri a helyi méhészeket is.
Hogy ki a felelős, megkérdezheted a helyi szaktanácsadót is, listájuk az omme honlapon.

Üdv.: Attila

« Válasz #1311 Dátum: 2017. Január 20. 16:32 »
Oldirty!
A legnagyobb kerekegyházi profi méhész is elvitte az állományát onnan.
Biztosan nem azért mert olyan bomba a legelő.
Ettől függetlenül, ha jól körül fogsz nézni biztosan találsz olyan helyet, ami legalább virágporral ellátja a 15 családot.
Nagy a méhész, és méhsűrűség, nem biztos, hogy szívesen fogadják az új vendéget.
Nekem is az a véleményem, hogy a méhegészségügyi felelősnél érdeklődj, őt egyébként sem hagyhatod ki, sőt szinte az első lépés, hogy felvedd vele a kapcsolatot, ahogy Attila írta.
Sok sikert.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1312 Dátum: 2017. Január 20. 18:00 »
Köszönöm szépen a válaszakat,megfogadom a tanácsaitokat!

« Válasz #1313 Dátum: 2017. Január 22. 18:25 »
Oldirty!
A legnagyobb kerekegyházi profi méhész is elvitte az állományát onnan.
Biztosan nem azért mert olyan bomba a legelő.
Ettől függetlenül, ha jól körül fogsz nézni biztosan találsz olyan helyet, ami legalább virágporral ellátja a 15 családot.
Nagy a méhész, és méhsűrűség, nem biztos, hogy szívesen fogadják az új vendéget.
Nekem is az a véleményem, hogy a méhegészségügyi felelősnél érdeklődj, őt egyébként sem hagyhatod ki, sőt szinte az első lépés, hogy felvedd vele a kapcsolatot, ahogy Attila írta.
Sok sikert.
Nagyernyei Attila
Mindenképpen körbenézem a környéket,megkeresem számomra a legideálisabb helyet.Annyit tudok hogy az részen sok a legelő is,ebből következtetve mezei virágokban nem szegény a környék.A Kiskunsági Nemzeti Park sincs messze Kerekegyházától.

„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #1315 Dátum: 2017. Január 29. 08:48 »
Oldirty!

Nem feltétlen helyes a következtetésed, a legelők többnyire semmiféle méhlegelőt nem adnak. A méhek szempontjából sivatagnak tekinthető. Egyrészt mert legeltetik, de száraz időszakban nem más mint kiégett gyep. Sejtésem szerint a homoki legelők még gyérebbek lehetnek.

« Válasz #1316 Dátum: 2017. Január 29. 09:56 »
Oldirty!

Nem feltétlen helyes a következtetésed, a legelők többnyire semmiféle méhlegelőt nem adnak. A méhek szempontjából sivatagnak tekinthető. Egyrészt mert legeltetik, de száraz időszakban nem más mint kiégett gyep. Sejtésem szerint a homoki legelők még gyérebbek lehetnek.
Szia!
Biztosan nem töléletes a következtetésem,lehet hogy teljesen rossz.Köszönöm szépen a reagálásodat,bármilyen tapasztalatot,tanácsot szívesen fogadok.

*

nata

• 176
« Válasz #1317 Dátum: 2017. Január 29. 10:41 »
Tavasszal a röpkörzetben többszáz ha legelő volt. Tele volt gyermekláncfűvel. Gyönyörűen hordtak róla, csak úgy fröccsentek a keretek. Én hülye meg elmentem repcére. Azt hozzá kell tenni, hogy ott a talajvíz nagyon magasan van, egy kis eső után már a mélyebben fekvő részeken áll a víz hetekig.

« Válasz #1318 Dátum: 2017. Január 29. 10:59 »
Tavasszal a röpkörzetben többszáz ha legelő volt. Tele volt gyermekláncfűvel. Gyönyörűen hordtak róla, csak úgy fröccsentek a keretek. Én hülye meg elmentem repcére. Azt hozzá kell tenni, hogy ott a talajvíz nagyon magasan van, egy kis eső után már a mélyebben fekvő részeken áll a víz hetekig.
Szia nata!
Merre méhészkedsz?

*

nata

• 176
« Válasz #1319 Dátum: 2017. Január 29. 14:30 »
Az Alföldön, Bács-Kiskun megyébe. Pár km- arrébb már sivatag van, tele fenyőerdővel. A környékbe ez az egyetlen ilyen jó vízállású terület. A föld nem jó minőségű, igazából szántók sincsenek, amik vannak 2-3 AK értékűek. Majd tavasszal teszek fel képet. Gyönyörű a legelő, ami tele van gyermekláncfűvel.