Mikor lesz legközelebb szeánsz?Lehet erről tudni,vagy majd előtte egy héttel jön egy e-mail aztán,aki jön jön,aki nem nem? (Én speciel nem vagyok főállású érdekvédő,sőt még főállású méhész sem. Néha megesik,hogy este hétkor borítják a másnapi programomat.) Addig van valami kapcsolattartás a csoport tagjai között,vagy aki kimarad,az lemarad?

Pár gondolatot azért megosztanék,ami az ülésről írt beszámoló kapcsán eszembe jutott…
Hársterület növelése? A DIY verziót már szerintem túlragoztam ezen a fórumon,tehát azt most nem taglalnám.
Nálunk van egy ilyen,nem tudom,hogy máshol van-e hasonló kezdeményezés:
http://www.harta.hu/content/faultetes-duna-kor-szervezesebenAzóta is csinálják, évről-évre új közterületek bevonásával. Természetesen szárazságban locsolják is a fákat,és gondoskodnak az esetleg szükséges pótlásról is.Valami hasonlót, a helyi méhészegyesületek,akár egyéb civil szervezetekkel karöltve mindenhol tudnának szervezni,szerintem.
Zöldítés és egyéb legelőbővítési lehetőségek: Nem vagyok híve a direkt „parancsolgatásnak”,jobbnak tartom,ha bizonyos ösztönzőkkel „terelgetik” a szereplőket egy kívánatos állapot elérése felé…
Próbálom konyhanyelven:
Ha növekedne a honi állatállomány (itt speciel nem a méhcsaládok számának növekedésére gondoltam) főként a szarvasmarha egyedszám,lehetőleg minél extenzívebb tartásban.
(Az EU plusz pénzt ad az extenzív tartásra,igaz hogy pillanatnyilag az intenzív tartásunk sem túl versenyképes,de azért álmodozzunk tovább. Mintha olvastam volna valahol,hogy GMO mentes takarmánnyal kívánják ellátni a hazai állatállományt.)
Akkor növekedne a takarmányigény,ezzel a szálastakarmányok vetésterülete. (A régi jó legelő növényeink nagy része,ha jól rémlik ebből volt.) Igaz,hogy ezeket nagyrészt virágzásban kaszálják,de ha vetni akarnak,akkor kell a vetőmag is,tehát lennének számunkra is vonzó területek.
Ha a méhészek nem belterületen akarnának nagy állományokat tartani,hanem külterületi telephelyekről reptetnének a belterület méhlegelőire,akkor talán kevésbé félnének a méhektől egyes településeken.(Ennél a pontnál elgondolkodnék azon,hogy nem-e lenne jobb,ha az eszköztámogatások egy része vagy egésze helyett,a külterületi saját tulajdonú telephely létrehozását lenne célszerű támogatni.) Sokan vannak még mindig olyanok,akik szívességből vannak lepakolva valahol,addig ameddig el nem hajtják őket. No ők aztán egy darab csenevész kórót sem fognak elültetni a telephelyükön,mert lehet holnap már mehetnek is,amerre látnak…
Út menti fásítások, mezővédő erdősávok,cserjesávok,stb.:
Szerintem meg lehetne találni a „partnereket”,mivel ezek többfunkciós dolgok. (vadászok,madarászok…) Sőt még akár a horgászok is lehetnek partnerek,nálunk legalábbis társadalmi munkában fásítottak a tó körül,hogy ne kapjanak hőgutát pecázás közben.
Hirtelen ennyi.