Méhlegelő

• 2972 válasz
  • 1378912 megtekintés
*

kiskakas

• 3249
Re:Méhlegelő
« Válasz #810 Dátum: 2015. December 20. 20:35 »
QUQURIQ !!!

Minap, észrevettem, hogy a fiatal akácon majd kicsattan a rügy!
Az orgonán 2 cm hajtás van.
A hóvirág az udvarban már javában pompázik.
Tőlünk két utcával arébb, egy olyan cserje vak kb. 20% ban virágban ami kora tavasszal szokott virágozni.
Nézzetek már Ti is szét, hogy hol áll a természet...

A kíváncsi Kiskakas!

« Válasz #811 Dátum: 2015. December 21. 16:55 »
Múlt hét hétfőn láttam Pécsváradon védett udvarban fűz bokrot tele virággal. A mogyoró nálunk az erdőben már egy hónapja virágzik. Persze ez még nem a tél végi, tavaszi virágzás.

« Válasz #812 Dátum: 2015. December 25. 09:46 »
Tegnap is élénken repkedtek a méhek. Ami meglepő, hogy a rövid, -ötperces- szemle során két méhet is virágporral láttam érkezni. Napközben járva-kelve, már erre nyitott szemmel, lehetett találni virágzó pipitért, gyermekláncfüvet és piros árvacsalánt. Nem vicc! Ma egy séta során alkalmat kerítek rá, és megnézem a szűk röpkörzetben a mogyorót, valamint a füzeket is, hogy milyen állapotban vannak. (Ország déli része.)     

« Válasz #813 Dátum: 2015. December 25. 15:13 »
Szétnéztem ma az erdőben. Virágzik a szártalan kankalin és az illatos hunyor. Mindkét növény virágait látogatják a méhek, és szép virágporcsomókkal térnek haza. Délután két óra magasságában percenként 6-8 virágporos méhet figyeltem meg kaptáranként. A röpködés célirányos, látszik hogy hordani járnak. Persze a vizet is hordják.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #814 Dátum: 2015. December 25. 20:04 »
Az a baj, hogy a téli virágporgyűjtés következménye a nagyon lassú, vontatott tavaszi fejlődés, mivel a fehérje és zsírkészlete a méheknek elfogy és erőtlenek, soványak lesznek tavasszal.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #815 Dátum: 2015. December 27. 20:20 »
A december végi virágporhordás nem jó előjele a következő évnek!
Na de majd kiderül, ha beborul.

*

barger

• 173
« Válasz #816 Dátum: 2015. December 30. 19:43 »
Sziasztok!

Sehol nem találtam róla információt, nyáron rengeteg méhet láttam kamillán a levirágzott repcetáblában. Virágport vagy nektárt hordhattak róla? Kamillának elég erős illata van úgyhogy nem tartom elképzelhetetlennek hogy van nektárja is.

A méhesem környékén több hektár hamvas szeder és vadszeder van. Van valakinek tapasztalata vadszederrel kapcsolatban? Van némi esély gyarapodásra vagy csak szintentartásra elég? Halmágyi féle könyvben 5-30kg hordást ír hektáronként.
Baranyi Gergely

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #817 Dátum: 2015. December 30. 21:14 »
Soha nem tapasztaltam, hogy a kamilláról bármit is gyűjtöttek volna a méhek.

A szeder mézel és virágport is ad.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

barger

• 173
« Válasz #818 Dátum: 2015. December 30. 22:56 »
Én is csodálkoztam rajta. Bár Örösi szerint ha úgy van rámennek a szénporra meg fürészporra is.

Még egy kérdés. A méhektől 80m-re van egy természetes forrás. Nem kiépített hanem a földből tör elő, tiszta moha minden körülötte, pont a mező és az erdő határán van. De az is inkább ligetes. Ezen kívül 100-150 méterre van két patak. Szerintetek kell külön itató nekik? Megmondom őszintén idén nem tettem ki nekik külön itatót.
Baranyi Gergely

« Válasz #819 Dátum: 2015. December 30. 23:10 »
Barger!
Tavasszal a tisztulás után mindenképpen, mert különben sok méh elvész.
Akár össze is tud roppanni miatta a család.
A vízért az életük árán is kimennek, és ha rossz idő van többet nem is jönnek haza.
Ezért kell egy biztonságos meleg vizes itató.
Ez lehet külső, vagy belső.
Erről sok megoldást találsz itt a Méhészklubon is.
A vízért kijáró méhek tömeges ledermedése miatt felborulhat a méhcsalád munkamegosztása.
Ez óriási baj, mert utána a fiatalok jönnek akiknek nem az a dolguk.
A természetes víz jó időben, nyáron egy csoda.
Tavasszal komoly népveszteséget okozhat.
Ekkor szokták mondani a méhészek.....
Pedig milyen szépek voltak kiteleléskor, most meg.

Nagyernyei Attila

« Válasz #820 Dátum: 2016. Január 12. 10:06 »
Csányi Antal írta: 2015. Október 18 Jó ez a zölditési program.Sokra megyünk a másodvetésű növényekkel. Októberben kezdtek virágozni a táblák,többet árt mint használ.

Ez mostanra nagyon beigazolódott: az ország számos méhészetében erős nozéma fertőzöttség van.
Beérleletlen nektár, lestrapált méh, (októberben még intenzív fiasítás volt a virágpor miatt), nincs téli pihenőidő az ország nagy területén és a stb
Ezt a zöldtrágya kezdeményezést újra kellene tárgyalni.

« Válasz #821 Dátum: 2016. Január 12. 10:13 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 21:51 írta kivancsi111 »

« Válasz #822 Dátum: 2016. Január 25. 08:23 »
Be kell lépni a kép megtekintéséhez a "méhlegelő" oldalra.

« Válasz #823 Dátum: 2016. Január 25. 09:29 »
És ilyen hordókba kerül a méz, amit az emberek botokkal piszkálnak ki a virágokból.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #824 Dátum: 2016. Január 25. 11:16 »
Igen. Ezeket a fotókat ismerem én is.

Utánajártam az ügynek. Sajnos ez csak arra bizonyíték, hogy igenis a kinai méz bejött Magyarországra. De kinai mézet behozni Magyarországra nem bűncselekmény, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy a hazai mézet kiszorítsa a piacról, letörje az árakat és leállítsa, lelassítsa a felvásárlást.

A kinai mézet se tilos keverni a magyar mézzel és nem tilos ilyen keveréket forgalomba hozni. Az viszont tilos, hogy a termékben jelen legyen a kinai méz, ha az a cimkén nem szerepel.

A kinai méz döntő többségének minősége csak a labartóriumi értékeknek felel meg, a világpiacon a legvacakabb minőséget óriási tömegben és nagyon olcsón, ők exportálnak. De ezek a mézek azzal a gyógyító hatással és élvezeti értékkel nem rendelkezik, mint a valódi termett méz.

Mit lehetett elérni a fotókkal?
Szóltam a NÉBIH magas polcon ülő emberének, hogy a felsorolt cégek boltba került termékeire figyeljenek oda és ha tehetik végezzenek eredetvizsgálatot. Ennyit lehet most első lépésként tenni.

Ha az OMME választások jól alakulnak, akkor az új vezetés a nemzetközi kapcsolatokat felhasználva elérheti, hogy olyan minőségi szabályokat írjon elő az EU, amit csak valódi termett méz tud teljesíteni vagyis a kinai trutymót a kinaiaknak kell megenniük és az EU-ba csak a valódi termett mézet hozhasson be bárki.