Igen. Ezeket a fotókat ismerem én is.
Utánajártam az ügynek. Sajnos ez csak arra bizonyíték, hogy igenis a kinai méz bejött Magyarországra. De kinai mézet behozni Magyarországra nem bűncselekmény, viszont tökéletesen alkalmas arra, hogy a hazai mézet kiszorítsa a piacról, letörje az árakat és leállítsa, lelassítsa a felvásárlást.
A kinai mézet se tilos keverni a magyar mézzel és nem tilos ilyen keveréket forgalomba hozni. Az viszont tilos, hogy a termékben jelen legyen a kinai méz, ha az a cimkén nem szerepel.
A kinai méz döntő többségének minősége csak a labartóriumi értékeknek felel meg, a világpiacon a legvacakabb minőséget óriási tömegben és nagyon olcsón, ők exportálnak. De ezek a mézek azzal a gyógyító hatással és élvezeti értékkel nem rendelkezik, mint a valódi termett méz.
Mit lehetett elérni a fotókkal?
Szóltam a NÉBIH magas polcon ülő emberének, hogy a felsorolt cégek boltba került termékeire figyeljenek oda és ha tehetik végezzenek eredetvizsgálatot. Ennyit lehet most első lépésként tenni.
Ha az OMME választások jól alakulnak, akkor az új vezetés a nemzetközi kapcsolatokat felhasználva elérheti, hogy olyan minőségi szabályokat írjon elő az EU, amit csak valódi termett méz tud teljesíteni vagyis a kinai trutymót a kinaiaknak kell megenniük és az EU-ba csak a valódi termett mézet hozhasson be bárki.