Sziasztok!
26 éves vagyok, 2018 óta méhészkedem(főállásban), szóval ez egy fiatal, nem túl régóta méhészkedő ember tapasztalata. Ezt a bejegyzésemet azoknak szánom gondolatébresztőként, akik úgy gondolkodnak illetve cselekednek, mint a hozzászólásomban lévő méhészek!
Nem értem az idősebb, sok évtizedes tapasztalattal rendelkező méhészeket énfelém, mert sírnak hogy nincs jó felvásárlási ára a méznek(teljes mértékben igazuk van), de a jól kialakított mézárakat a piacon pár hét alatt(akácmézet 3500ft-ról 2700ft-ra, virágmézet 2200ft-ról 1800/1700ft-ra) szépen tönkreteszik, mert elakarják adni a mézüket(sok éve árulnak már a piacon), de nem értik meg, hogy ezzel nem fognak többet eladni, csak kevesebbet fognak kapni érte. Mondom én úgy, hogy tavaly szeptemberben kezdtem a piacozást nem húztam le az árakat(akác:3500ft,virág:2200ft) és most sem vittem lentebb, mert mi értelme, hogy minden drágul, de a mi bevételünk csökken! Az én piacomból kiindulva elég sok mézet tudtam eladni üvegesen úgy hogy nemrég óta csinálom, a régebbi méhészek a piacon(van amelyik több évtizede van már kint) pedig nálam is sokkal többet ad el. Normálisak az ilyen méhészek? Kérdezem én úgy, hogy ők mondták, hogy milyen nehéz volt kiépíteni ezeket a jó árakat a piacon, meg hogy a vásárlók is milyen sokára szokták meg. De megszokták! Most meg nálam is van olyan aki sokallja az árakat, de van olyan is aki ugyanúgy tőlem veszi a mézet, mert megérti azt, hogy nem tudok csökkenteni, mert semmi nem lett olcsóbb és nekem is meg kell élni. Ha így gondolkodik sok méhész, mint nálam a piacon akkor tönkreteszik a termelői piacokat is. Ilyen gondolkodással ne várjuk el, hogy bárki segítsen rajtunk, ha mi méhészek kicsiben sem tudjuk megbecsülni egymás munkáját, nincs összefogás, egység! Így a fiatalabb generáció sem fog méhészkedni, mert nem lesz értelme, ha tönkretesszük egymást! Mi lesz itt pár éven belül? Ki fog majd méhészkedni? Az én véleményem az, hogy ne másokra mutogassunk(általában mindig az OMME-t hallom, ami már unalmas szerintem, mert én is látom, hogy amit lehet megtesznek de nincs ráhatásuk mindenre főleg nem a hordós árakra), elsősorban tegyük rendbe a saját értékrendjeinket utána nézünk szét szélesebb körben! Mert ha mi nem becsüljük meg a munkánkat, senki sem fogja!