Annak idején már az első pergetéskor is szűrtük a mézet, akkoriban ez a környezetünkben még ritka szokás volt.
Az hogy mikor milyen megjelenésű méz kelendőbb, az éppen a médiákban terjeszett hírektől is függ. Most pillanatnyilag néha hátrányosabb a profi megjelenés. De volt például a zárjegyes mizéria. Na az is egy jól félrekomunikált dolog volt. Addig folyamatosan vették és dicsérték a mézünk már 10 éve a piacon, sokszor már zavarban is voltam mert sokszor kérdezték hogy mitől jó az én mézem. Igazából csak próbáltam "jól" méhészkedni, ennyi. Nem önfényezésként írtam csak a történet előzménye miatt. Majd jött a fordulat, egyszer már nem kellett annyira a "jó" mézem meg alig alig vittek valamicskét. Mert közben bejött, az OMME-és zárszalagos üveges kampány. De mire rájöttem hogy hol van a kutya elásva, nem kevés anyagi veszteség és őrlődés volt az ára.
Véletlen jöttem rá, mert aktuálisabb időszakokban reklám dézsmazárat is alkalmaztunk, mig megint eljött az ideje , és javult a kereslet. Majd időleges elhagyásával csökkent. Ha ez kell, hát legyen, gondoltam. Aztán nem árt beszélgetni sem az emberekkel. Így kiderült számomra az is hogy töbségében úgy értelmezték az egyesületi zárjegyet hogy kizárólag az lehet jó méz amellyen az rajta van. De volt még szélsőségesebb dolog is, amikor az terjedt el hogy a szomszéd város piacán a méhészt meg is büntették az OMME-és reklám zárjegy hiánya miatt. Ez mint minden hülyeség gyorsan terjed, így volt hogy minket is kérdőrevont néhány vásárló,mert hogy igen bátrak vagyunk hogy nics ilyen szalag a mézünkön, nem félünk a többszázezres büntetéstől? Persze nagyon csodálkoztak, amikor elmondtuk hogy mi a valóság. Aztán mint minden, ez is elcsitult. Majd következett a még rosszabb, a választék bővítés címén más mézével kereskedő őstermelő méhészek. Azért tudja azt az ember, ha már több időt tölt a szakmában, hogy kinek mi fér bele, mire tud vándorolni időben és térben, továbbá mennyiségileg is mi az amit kilehet préselni egy adott állományból. Közben megjelentek a különböző "csodaszerekkel" eléggé a kuruzslás kategóriája. Majd jött az öntött viaszgyertyák garmadával, hm azért ezt már még sem lehet lefedni, méhész őstermelőivel. De lesznek itt még keményebb konfliktusok is, hiszen volt már úgy 2004-ben is hogy keményen csökkent a felvásárlási ár. Akkor volt méhész akki azt hitte hogy az egész termését kihozza a piacra és eltolja hirtelen olcsón, az egész akárhány tonnát pár piacon. Persze lett nagy csalódása és 1-2 hét után belátta hogy mekkorát tévedett. Azóta sem láttam, a piacon mézet árulni. De megpróbálta, és lett némi eredménye is az árletörés. Lényeges a minőségi méz, de bizony sok más dologgal is meg kell birkózni. Az is biztos, hogy még nehezebb idők jöhötnek.
Más, többször feljön hogy telített a szakmánk, (főleg az lesz, ha bedugul a piac) valahogy nem tudok öszintén örülni a sok, folyamatosan meghirdetett méhész tanfolyamoknak sem.