Ilyenkor általában más években is szünetelni szokott a felvásárlás, legalább is azoknál akinek leszoktam adni. Azt nem todom máshol hogyan van. Azt tudom hogy simán odakellet volna adni a mézet ha vitték akár 1200-1300-ba is hordósan.Most az elmúlt hónapban. Ez már szerintem nem egyszerű kereskedői blöff. Az van most, amit néhány napja én már vizionáltam hogy a méhészek ostoba módon azt hiszik hogy eltudják adni tonnaszámra betárolt mézüket a piacokon. Ez semmiféle akcióval nem tud megtörténni, ugyan is ismerve a a hazai termelési volument képtelenség a hazai piaccal feletetni.
A másik az, hogy közvetlen értékesítés területén keveseknek van tapasztalatuk, ezért is lehetnek illúzióik. Eddig a termelő méhészek talán tizede sem piacozott rendszeresen. Már eleve egy rég leosztott telített piacot találnak, ahová igyekszenek befurakodni, vevőt szerezni olcsó mézzel. Az eredménye csak annyi lesz, hogy letörik az árakat, tönkreteszik a régi piacozók aprólépésekkel kialakított elfogadtatott áraikat. A megélhetésükkel együtt. Teljes mértékben értelmetlenül, mert nem lehet tonnaszám mézet sehol eladni piacon. Mire ezt belátják, mindenkinek nagy kárt okoznak vele. Attól is tartok hogy gyenge minőséget is piacra dobnak, mert ők eleve nem piacra termeltek, így sokan tojtak a víztartalomra, és a méz tisztaságára, szűrésére. Mert amíg keresleti piac, az az felvásárlás volt elvitte a kerskedő úgy is. Szegényebb ország részeben még heti négy piaccal sem lehetet eddig sem eladni komoly mennyiséget.
Most jön majd a sz..evés hordósan keveselte az 1500-at de üvegezve meg eladja 1800-ért, ebből kb 100 Ft az üveg, és cimke, de ezenkívűl még van üzemanyag, helypénz, és rátöltött nem kevés munkaidő. De hol a haszon, így a piaconként esetleg eladot 2-3 kiló akácon?