Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3174 válasz
  • 1210577 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #420 Dátum: 2015. December 05. 14:18 »
Nem tudom ki mond igazat vagy mond-e egyáltalán igazat valaki...
Épp tavaly voltam azon a szakmai előadáson amikor is az előadó - legyen egyszerűen csak "B"- az előadás végén nagyjából azt monta: mindegy, hogy ki mit mond úgyis mindenki hazudik.
Szerintem akác szempontjából nem volt kimagasló év az idei. Az elmúlt évekhez képest persze jobb eredmények lettek. A 2011 -es évtől viszont elég messze volt.
Egyébként ha az ember előre tudná, hogy el fog esni akkor előtte inkább leülne. Érdekes, hogy "mindenki" a méhészek érdekében dolgozik, az OMME vezetőségtől kezdve a Kamarán keresztül a kereskedőkig...
Az utóbbiakról az szerintem elmondható, hogy nem kell nekik sem a szomszédba menni egy kis "furfangért" ha éppen az érdekük azt kívánja. Néhányuk között kemény harc van de mivel kevesebben vannak, mint mi méhészek ha a helyzet úgy kívánja összezárni is képesek.

« Válasz #421 Dátum: 2015. December 05. 14:42 »
Kiváncsi111!

"Egy évi termés a bankban, egy a hordókban, és a háttérben sok száz egészséges család. Bükk szokta valahogy így mondogatni ezt. "

Ez ma szerintem keveseknek adatik meg, nem lehet 2-3 évig a levegőből élni, sem gazdálkodni. Ez max csak jókívánság kategória.
Na meg az, hogy nem adnám 2000-ért sem,  neharagudj de ez jelenleg értelmetlen. Ma egyéltalán nem erről van szó.
Ez ma éppen annyira aktuális, mint a munkahellyemen már a megszűnéshez  vezető folyamatos létszám leépítések közepette  tartott gyűlésen, egy ostoba dolgozó azt kérdezte a vezértől, hogy mikor akar nagyobb arányú béremelést végrehajtani.

Ha nem sikerül a kínai szutyok elhárítása, jövőre még az  1000 forint körüli árnak is örülni fogsz. Ha lesz valaki olyan kegyes, és megszabadít ennyiért az eladhatatlan minőségi mézedtől. Főleg, ha tényleg kedvező év ütne be a termelésben. 
De nézzük mi történne, ha minden magyar méhésznek lenne 2-3 év tartaléka és nem adna le mézet évekig. A piac más forrás után nézne, mint ahogyan az már részben meg is történt.

« Válasz #422 Dátum: 2015. December 05. 16:07 »
A magyar akác az csak magyar akác. Lehet pótolni, bármivel helyettesíteni, de az már nem magyar akác. A hordós exportnál nem lehet ugyanolyan háttérmunka, mint a kilós méznél? 

*

izso60

• 573
« Válasz #423 Dátum: 2015. December 05. 17:10 »
Üdv. Uraim!        Ezért is jó ez a fórum, ha az EMBER következetesen olvassa, jókat lehet nevetni azokon a témákon amiken egyébként sírni is lehetne. Írjátok többen hogy a mézár így a mézár úgy! mintha ez rajtunk múlna,egyszer akartuk hogy rajtunk múljék, de sokaknak az sem volt jó,hát most a felvásárlón múlik ha jó, ha nem!Hívhatják a felvásárlót akár T F-nek is akkor is felvásárló marad.  Kiváncsi111. nagyon jól látja ezt a témakört is,Én nem ismerem de széles látókörűnek tűnik,ami jól jön ebbe a beszűkült világba! Belphegor írja : Mindegy mit mond úgyis  hazudik! Sajnos sokan ismerjük ezt az érzést, sok hazug ember vesz körül minket nehéz közülük kiszemezgetni a jóravaló őszinte, segítőkész társakat.

*

robi 75

• 1022
« Válasz #424 Dátum: 2015. December 05. 17:37 »
Ha rutinszerűen mindíg nagyjából azonos időben adod le a mézed, és ez most is úgy történt akkor csak a szerencsén múlt.
Tapasztalatom szerint a méhészek zöme sajátos rutint alakít ki, valamilyen elv vagy elméleti önigazolás mellet. Így  ha törik, szakad akkor is abban az időben adja le a mézét évről évre. A felvásárló már adott kottából dolgozik és hívja a soronkövetkezőket.

Így igaz rutinból :D.  De annak is meg van az oka. Az pedig azért lett ilyen, mert a mezőgazdasági termelés régóta a család kiegészítő jövedelme. Voltak benne rövid szép időszakok, de a zöme az átvágásról, lehúzásról szól. Dehát a világ ilyen, mindenki keresni akar mindenen, a legkevesebb annak jut aki előállítja, megtermeli az adott terméket, amin még ketten, kétszer annyit keresnek mint a paraszt.
Tehát bennem ez él most is, hogy mióta lehullott a vasfüggöny azóta bizonytalanság van. Itt csak az a bisztos ami elmúlt ;D.
A tavalyi 2000 fointos ár meg egyszerű mint a faék, hiszen nem volt méz, volt de édes kevés, így ez az ár nem mérvadó ;). Ezt réges-rég megtanultuk, legalábbis a parasztal megtanították, ha teccett ha nem >:(.
Van itt még valami, Attila érintette is ;).
Felértékelődik a legnagyobb tőkénk a méhészetben, a tudás és tapasztalat. Hiszen erről keveset beszélünk, de nagy külömbségek vannak a méhészek eredményei között, ez tény látom. Pl: Akinek repcén "csak" fejlődnek a méhei- akácon meg rajoznak- napraforgóra meg hót atkásak, azokon a 3000 forintos ár sem segít.
Ja majd elfelejtettem, nem hazudok én így látom.

Üdv:robi

« Válasz #425 Dátum: 2015. December 05. 17:46 »
Jelenleg pont a tudást és a tapasztalatot nem fizetik meg. Szinte semmi különbség méz és méz között, most mindegy, hogy virág vagy fajtaméz. Ha független cég mintázná a mézet, talán akkor!

*

robi 75

• 1022
« Válasz #426 Dátum: 2015. December 05. 17:56 »
Teljesen igazad van Fülemüle :).
De én a kilókra gondoltam ;D.
Mondjuk mázsás átlagra, azt nem hegyezném ki hogy milyen fajtából mennyi.( Bocsánat valóban igaz majdnem mindegy milyen fajta)
« Utoljára szerkesztve: 2015. December 05. 18:02 írta robi 75 »

« Válasz #427 Dátum: 2015. December 05. 18:12 »
A következő a helyzet, csak azt kell kideríteni hogy milyen pillanatnyi valós folyamatok zajlanak a nemzetközi méz piacon. Rögtön kiderül hogy ki mekkorát hazudik. Egyébként nem hazugság, hanem finomabban kifejezve  üzeleti titok, vagy a részletek teljes  ismertetése üzleti érdeket sértene,  :)
A méhészek próbálták már  a mézfelvásárlást saját kézbe venni, de szépen kiénekelték a szájukból a sajtot. Ahogyan én látom, már az OMME sem a méhészeké.
De nézzük csak meg, ha  létrehoznánk egy  "saját" kereskedő felvásárló céget. Egy magasabb felvásárlási ár kialakítása miatt.  Elméletileg nincs akadálya, ha a pénz találkozik a szándékkal.  De vannak olyan félelmeim hogy idővel szintén a profitorientáltság felé vinné a kényszer a céget, ugyan is  jó szakemberek nélkül nincs eredmény. A fizetéseknek juttatásoknak a versenyszférához kellene igazodni.  Ha elképzelek egy Zrt részközgyűlést, ahol mi méhész kisrészvényesek unott pofával halgatjuk a az éves eredménybeszámolókat, aztán persze megszavazunk mindent. A vezetőknek a premizálását, a céges autókat, az automata f....kiverő gép kedvező vásárlása érdekében létrehozott Kft-ét, majd úgy véletlen, az utolsó napirendi pontban mellékesen ebbe a Kft-be a teljes  tőke invesztálását.  :)
Aztán megint kiénekelnék, a méhész szájából a sajtot. Oszt jónapot.

« Válasz #428 Dátum: 2015. December 05. 18:19 »
Ne felejtsük el, hogy méhészként sem vagyunk egyformák. Van akinek elég egy gyenge átlag, de van aki ettől jóval többre törekszik. Az utóbbiak veszik a fáradságot és javítják termelési körülményeiket, eszközeiket, előbbieknek meg mindegy, hogy mennyit pergetnek, pótlólagos jövedelem, megélnének méztermelés nélkül is.
A "saját" cégek mindig zátonyra futottak. Nem a közös érdek vezeti őket, hanem az egyéni. E  miatt megy minden a saját útján, ha megszavaztuk őket,  nem kérhetjük a felelősséget. Ennek kellene másként lenni!

*

Kitin

• 934
« Válasz #429 Dátum: 2015. December 05. 18:35 »
Izso 60!

Remélem akkor már nem vagy ingerült! Nemrég még ezt írtad:
"Üdv. Kitin!  Én nem egyszerű kérdésnek olvastam a kérdésed ,de ez lehet az én hibám. Ettől TE nem lettél gonosz csak nem pontosan kérdeztél és ha ezt a parányi összefogást,egyetértést vagy ennek miértjét ennyire nem érti a méhész,bocsánatot kérek egy picit ingerülté tesz.Az hogy mennyi mézet vásárolnak tőlünk az nem most dől el de egy igazi összefogás valószinűleg ebben is sokat segíthet."

Most meg már ezt:
"Üdv. Uraim!        Ezért is jó ez a fórum, ha az EMBER következetesen olvassa, jókat lehet nevetni azokon a témákon amiken egyébként sírni is lehetne. Írjátok többen hogy a mézár így a mézár úgy! mintha ez rajtunk múlna,egyszer akartuk hogy rajtunk múljék, de sokaknak az sem volt jó,hát most a felvásárlón múlik ha jó, ha nem!Hívhatják a felvásárlót akár T F-nek is akkor is felvásárló marad.  Kiváncsi111. nagyon jól látja ezt a témakört is,Én nem ismerem de széles látókörűnek tűnik,ami jól jön ebbe a beszűkült világba! Belphegor írja : Mindegy mit mond úgyis  hazudik! Sajnos sokan ismerjük ezt az érzést, sok hazug ember vesz körül minket nehéz közülük kiszemezgetni a jóravaló őszinte, segítőkész társakat.
"

« Válasz #430 Dátum: 2015. December 05. 18:37 »
Sokféle méhészzel találkoztam. Olyannal is akki  bár "javította" a termelés körülményeit, mert inox pergetőjéből dőlt a habkaptárjaiból idejekorán elszedet híg lötty, nem is kicsi mennyiségben. Vajon ezt idén is így tette? :)

« Válasz #431 Dátum: 2015. December 05. 19:28 »
Egy kicsit a háznál, piacon eladott méz árával is foglalkozzunk.
Mi már két és fél éve 2.500 Ft-ért adjuk az akác, és a hárs kilóját.
A vegyes virágmézet 1.500 -ért.
Sajnos, mivel a nagybani felvásárlás teljesen áll, egyre többen akcióznak.
Ezt onnan tudom, hogy néhányan szóvá tették, hogy 1.800-ért utána dobják a méhészek, csak vigye.
Tegnap az egyik vevő jelölt, azt mondta, hogy Bácsbokodon a boltban 2.100 Ft az akácméz kilója.
Most ne menjünk abba bele, hogy a termelő ezt mennyiért adta a boltnak, mert lazán számolva is 1.400-1.500 Ft-ért.
A termelői piacokról olyan információk jönnek, hogy veszekednek a méhészek.
Mondjuk ezen nem is csodálkozom.
Dúl a mézpiaci háború.
Mindenki a kereskedőket szidja, de szerintem velünk is van baj bőven.
Még a végén visszasírjuk a terméktanácsot?
Gondolom tudjátok, hogy minek volt az a szervezet.
A fogyasztó, a termelő, és a kereskedő között kellett volna koordinálnia a mézpiacot.
Aki emlékszik rá, ez teljesen más irányt vett.
Nagyernyei Attila

« Válasz #432 Dátum: 2015. December 05. 20:52 »
Ilyenkor általában más években is szünetelni szokott a felvásárlás,  legalább is azoknál akinek leszoktam adni. Azt nem todom máshol hogyan van. Azt tudom hogy simán odakellet volna adni a mézet ha  vitték akár  1200-1300-ba is hordósan.Most az elmúlt hónapban. Ez már szerintem nem egyszerű kereskedői blöff. Az van most, amit néhány napja én már vizionáltam hogy a méhészek ostoba módon azt hiszik hogy eltudják adni tonnaszámra betárolt mézüket a piacokon. Ez semmiféle akcióval nem tud megtörténni, ugyan is ismerve a a hazai termelési volument képtelenség a hazai piaccal feletetni.
A másik az, hogy közvetlen értékesítés területén keveseknek van tapasztalatuk, ezért is lehetnek illúzióik. Eddig a termelő méhészek talán  tizede sem piacozott rendszeresen. Már eleve egy rég  leosztott telített piacot találnak, ahová igyekszenek befurakodni, vevőt szerezni olcsó mézzel. Az eredménye csak annyi lesz, hogy letörik az árakat, tönkreteszik a régi piacozók aprólépésekkel kialakított elfogadtatott áraikat. A megélhetésükkel együtt. Teljes mértékben értelmetlenül, mert nem lehet tonnaszám mézet sehol eladni piacon. Mire ezt belátják, mindenkinek nagy kárt okoznak vele. Attól is tartok hogy gyenge minőséget is piacra dobnak, mert ők eleve nem piacra termeltek, így sokan tojtak a víztartalomra, és a méz tisztaságára, szűrésére. Mert amíg keresleti piac, az az felvásárlás volt elvitte a kerskedő úgy is. Szegényebb ország részeben még heti négy piaccal sem lehetet eddig sem eladni komoly mennyiséget.
Most jön majd a sz..evés hordósan keveselte az 1500-at de üvegezve meg eladja 1800-ért,  ebből kb 100 Ft az üveg, és cimke, de ezenkívűl még van üzemanyag, helypénz, és rátöltött nem kevés munkaidő. De hol a haszon, így a piaconként esetleg eladot 2-3 kiló akácon?

*

robi 75

• 1022
« Válasz #433 Dátum: 2015. December 05. 21:04 »
Harapófogóban van itt mindenki szerintem :(.
Az igaz hogy a méznek megvan az az előnye hogy el lehet tárolni, és enni sem kér mint a malac, ahogy kíváncsi111 írta.
De megvan az a hátránya is hogy nem alap élelmiszer, hanem "luxus cikk. Tartós hiánya esetén sem lép fel tömeges éhezés, se keleten se nyugaton. Magyarul nyugodtan ránk is rohadhat a "műanyag lakat". A baj nagy mivel sokkal többet termelünk mint amit itthon el lehet adni. Egyre több házon látom a termelői méz kapható táblát, tényleg nagy a gáz.

Robotur! Jól látod ennyi mézet a büdös életben nem lehet eladni itthon, ez annyi mint maci sajtban a brummogás.

*

Kitin

• 934
« Válasz #434 Dátum: 2015. December 05. 22:07 »
 Mi lenne, ha ezek tetejébe következne most egy jó év?
Az a rengeteg méhész....