robi 75,
Sajnos tudjuk mi az oka, hogy a vásárlók az olcsó dolgokat keresik és a piac is ehhez igazodik, úgy általában. Az ország különböző vidékeiről írunk ide a Méhészklubba és ugye az sem mindegy, hogy ki melyik régióban él. Általánosságban véve egyébként sem rózsás a helyzet. A "közmunkabérből" és a minimálbérből nem sok mindenre futja az embereknek. És sajnos nálunk nagyon sokan élnek (vagy nem élnek) ezekből a bérekből. Tegnap jött hozzám egy illető elvitt 3kg akácot és az volt a kérése, hogy jó lesz -e ha fizetéskor adja majd a pénzt... Helybeli az illető, régóta ismerem, többször vett már nálam mézet és mondtam neki, hogy persze, jó lesz. Sajnos mi egyszerű méhészek (én az vagyok) sem engedhetünk meg mindent magunknak. Még akkor sem ha sokan azt gondolják rólunk, hogy "tele vagyunk mint a kutya bolhával"...:-) Sok ismerős és rajtuk keresztül még több "ismerős" dolgozik viszont külföldön. Örülök, hogy nekik nem jelent anyagilag különösebb problémát a mézvásárlás akár ajándékba, akár saját fogyasztásra. Szerintem az is sokat számít, hogy beengedem a vevőket a "szentélyembe". Nagyon ügyelek a rendre, a tisztaságra. Sohasem töltök mézet hozott üvegbe, az új üveg is mindíg el vannak mosogatva. Megmutatom a pörgetőt, kereteket, kaptárakat és a háznál is van 50 család. Új, tartalék fejvédőim is vannak és alkalmas időben a rendszeres vásárlóknak a kaptár belsejét is feltárom amennyiben érdeklődés van rá. Általában van. :-) Néha adok a rendszeres vásárlóimnak egy-egy mézpumpát vagy papírból készült díszdobozt. Úgy gondolom, hogy az ilyen apróságnak tűnő dolgok sokat segíthetnek rajtunk. :-)