Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak

• 3164 válasz
  • 1167774 megtekintés
Re:Mézmarketing / Mézhamisítás / Mézárak
« Válasz #1890 Dátum: 2018. Február 27. 19:35 »
WR hozzászólása kiverte nálam a biztosítékot. Felmerült bennem, talán adhatna lehetőséget  a fórum üzemeltetője arra is, hogy a hozzászólásokat ne csak tetszikkel minősíthessük.
Tisztelettel Ozsváth István

« Válasz #1891 Dátum: 2018. Február 27. 19:43 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:38 írta kivancsi111 »

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #1892 Dátum: 2018. Február 27. 19:52 »
QUQURIQ !!!

"Gyere próbáld meg nálunk eladni az akácodat 2500-ért. Kiröhögnek, nem fogsz eladni egy kilót sem."
Persze úgy nem is megy, ha még a kapunkra sem írjuk ki, hogy méz kapható!
Ezért a 2500 Ft árért igen alaposan meg is kell dolgozni! Szórólap százával, mézkóstoltatás nem sajnálva, oviba, iskolába 1-1 üveg méz küldése, iskolai előadás biológia órán, eredi iskolába kaptár bemutató, méhek napja, Magyar méz napja, Szent Ambrus nap, OMME-s mézes üveg, mézes receptek szétosztása, mézes sütik kóstoltatása, egészségnapon mézkóstoltatás előadással, méhészet bemutatása stb...
Tenni, ugye tenni kell azért, hogy mások ne az árat nézzék csak, hanem a mögötte álló munkát is, és azt az erőt, amit a kicsiny méheink összehordanak!

Kiskakas

*

izso60

• 573
« Válasz #1893 Dátum: 2018. Február 27. 20:31 »
Üdv.Uraim!
Tisztelt klubvezető Úr!
Nem túl régen kifogásoltam az ehhez hasonló tájékoztatást,nem minősíteni kívánom most sem,csak halkan jegyzem meg,hogy az odaátról idézett hozzászólás nem akkora terjedelmű volt és egészében nem arról szólt.
Kend csak átemelte az utolsó szösszenetet és még azt is a saját szájíze szerint mellémagyarázza.
Ez az igazi sajátos F-F.
Nemde Uram!

« Válasz #1894 Dátum: 2018. Február 27. 21:52 »
Már megint osztod itt (is) az észt nagy mellénnyel.
Idézet
Nem kell odaadni, 600-ért meg 650 ért a virágmézet, 1.300-ért pedig az akácot.
Hanem mit kell csinálni vele, nézegetni évekig?
Én akár még azt is elhiszem hogy felétek olyan k.rvajól megy ez a biznisz, mert aranyáron is megveszik a mézedet... Gyere próbáld meg nálunk eladni az akácodat 2500-ért. Kiröhögnek, nem fogsz eladni egy kilót sem.
Egyik évben panaszkodtak ismerősök a Balaton parton hogy nem tudnak 2000 alatt termelői akácmézet venni. Mondom akkor vegyetek nálam, abban az évben közel 2 hordót adtam el oda üvegben.
Nem tudom hogy hányas voltál matekból, de számoljunk egy kicsit. Segítek. Még a néhány kg 1600-ért eladott akác is több mint a 0 kg 2500-as áron. Érted vagy ragozzam még?
És nem ilyen az arány, mert 1600-ért viszik, itt-ott még 1800-ért is, de 2000-ért már az ajtót sem nyitják rád.

Már megint osztod itt (is) az észt nagy mellénnyel.
Idézet
Nem kell odaadni, 600-ért meg 650 ért a virágmézet, 1.300-ért pedig az akácot.
Hanem mit kell csinálni vele, nézegetni évekig?
Én akár még azt is elhiszem hogy felétek olyan k.rvajól megy ez a biznisz, mert aranyáron is megveszik a mézedet... Gyere próbáld meg nálunk eladni az akácodat 2500-ért. Kiröhögnek, nem fogsz eladni egy kilót sem.
Egyik évben panaszkodtak ismerősök a Balaton parton hogy nem tudnak 2000 alatt termelői akácmézet venni. Mondom akkor vegyetek nálam, abban az évben közel 2 hordót adtam el oda üvegben.
Nem tudom hogy hányas voltál matekból, de számoljunk egy kicsit. Segítek. Még a néhány kg 1600-ért eladott akác is több mint a 0 kg 2500-as áron. Érted vagy ragozzam még?
És nem ilyen az arány, mert 1600-ért viszik, itt-ott még 1800-ért is, de 2000-ért már az ajtót sem nyitják rád.

Először is kétféle vevő van. Az egyiket nem érdekli a minőség túlzottan, csak occsó legyen. A másikat érdekli a minőség. No ez a vevő fizet többet a mézért. De Ő nem egyszerűen mézet vesz, hanem:
- bizalmi terméket. Ezt fel kell építeni. Ahogyan kiskakas írta, ez hosszú évek. Nekem van olyan vevőm, aki Olaszországból rendel mézet. 12 EURO / kg. Ez úgy 3700 Ft. Ehhez jön a postaköltség. Miért, amikor helyben olcsóbb lenne?
Mert: itt volt a méhészetben az egész család. Megnézte hogyan dolgozom, látta az erdőt, látta a  körülményeket, a fedelezést, a pergetést. Ő töltötte üvegbe. A lecsöppenő mézet a gyerkőc kapta el, és nyalta le az ujjáról. Egyszerűen felépült a bizalom. Látott mindent.

Voltak nálam távol-keletről is. Kóstoltak mézeket, sütöttünk, egész nap ráment. Egyenlőre nincs belőle üzlet, meg kell keményen dolgozni érte.

Én úgy számolom, hogy a méznek két ára van: a fele a termelés, fele az értékesítés. Azaz a fenti 3700 Ft-ból 1850 Ft maga a méz. Ebben van minden termelési költség, a vándorlás, a méhcsaládok ára, a keretek, a munkaidő, a járulékok, minden.
Ehhez jön a piacozásnál a piacozás költsége.
Az emelt minőségnél pedig annak a járulékos költségei.

Azt nem vitatom, hogy nem minden településen lehet olyan vevőt keresni, aki a minőséget is hajlandó megfizetni. Ott meg kell keresni a vevőt, ki kell nevelni. Ehhez jön az iskola.

El kell magyarázni, hogy mi a különbség a méz és a cukor között. A mézzel tehet valamit az egészségéért. Kiválthatja vele a sok vitamint, nyomelemet. Egészségnap. A sok betegség elleni harcban sok-sok előadás kell. Ha összehasonlítod a gyógyszertárba bevitt pénz mennyiséggel, kiderülhet, hogy még a 3000 Ft-os mézzel is olcsóbb az élet.

Persze marad, akit nem érdekli az egészsége, de az eleve nem vesz mézet, kell a zsé a páleszre. Ők nem célcsoport.

0.7 kg / fő / év átlag? Vicc. No ezen kell dolgozni.

Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

bükk

• 169
« Válasz #1895 Dátum: 2018. Február 28. 06:31 »

0.7 kg / fő / év átlag? Vicc. No ezen kell dolgozni.

Ezt a 0,7kg/fő hazai mézfogyasztást ki és hogyan számolta ki?
Milyen alapokon nyugszik ez a becslés?
Lehetne,mint ahogy nemrég még volt 0,5kg/fő,de lehetne 1,5kg/fő is.

Ma itthon az a helyzet,hogy ahol 10 ember megfordul/dolgozik közülük 1 legalább
mézet árul.Na ebből csináljon valaki korrekt statisztikát.

Persze megy a propaganda arról,hogy vannak bezzeg országok ahol 2-3 kg a fogyasztás,
de országneveket senki nem mond.(talán a pirézek) :D
Nyilatkozik erről miniszter,államtitkár,néhány sajtókapcsolattal rendelkező méhész és a Mézjelentésbe is ilyen adat van.
Vajon miért?

A rideg valóság KRJ pedig az amit a valós statisztikával rendelkező országoknál látni,
nevezetesen a fogyasztás 1kg/fő.
Van ahol ezen adat alatt van,és van ahol picit felette.
http://www.indexbox.co.uk/news/which-countries-consume-the-most-honey/

Az pedig,hogy itthon mindenki üvegezve adja el az összes megtermelt mézét még
nagyon messze van,egy távoli álom.
Ahhoz el kell dönteni profi főállású méhészeteket preferálja az állam,vagy teljesen hobbi
szintű méhészeteket is.

Az EU-s átlag méhésznek kevesebb mint 30 méhcsaládja van.
Ezzel kéne mézet,na meg beporzást végezni.
Na ez az igazi vicc!

*

wr

• 1013
« Válasz #1896 Dátum: 2018. Február 28. 06:57 »
Idézet
Azért ha az 1.350-es árra rátesszük az üveget a tetőt, a címkét, meg az üvegért el is kellett autózni, esetleg helypénzt fizetni, akkor nálad is hiba van a matekkal. 
Nem mondod.  :D Először is, semmit nem teszek rá semmire, a vevők ki is kérnék maguknak. A méz árát is sokallják, nem akarnak még azon felül üveg, tető meg címke árat is fizetni. Mert ugye azt is a vevővel fizetteted meg.
Nálam nincs 1 kilós kiszerelés, mert aki annyit vesz az nem mézfogyasztó. Akinek 1 kiló kell az hozza a kis üvegét és megtöltöm neki. A fogyasztó az aki havonta eszik meg annyit. Ők a 4,2 literes üvegben viszik a mézet, amiért nem kell nekik felárat fizetni, mert én sem fizetek érte. Egy konyháról kapom ingyen ahonnan egyébként kidobálnák. Felém jön haza az egyik ott dolgozó és idehozza a ház elé.
Én tavaly óta adom 1700-ért a mézet addig 1600-ért adtam, és utánaszámolva teljesen reálisan. Te nem 2500-ért adod, mert abban benne van még amiket felsoroltál (üveg stb.). Ahhoz ha még hozzáteszem azt a remek technológiát amit itt nemrég felvázoltál, akkor bizony olcsóbban adod a mézedet mint én. Mert amennyit görnyedsz a kaptáraid mögött az alapján 4000-ért kellene adnod hogy megtérüljön a befektetett munka. Ennyit a matekról...
Idézet
Szerintem ezzel a hozzáállással te is kivívtad a Fekete-Fehér Méhészklub elismerő címet.
Ezúton is köszönöm.  :D Neked is sikerült kivívnod valamit, hogy mit azt inkább nem írom le.

*

wr

• 1013
« Válasz #1897 Dátum: 2018. Február 28. 07:18 »
Idézet
Először is kétféle vevő van. Az egyiket nem érdekli a minőség túlzottan, csak occsó legyen. A másikat érdekli a minőség. No ez a vevő fizet többet a mézért.
Az a helyzet hogy ez nem az érdekli vagy nem érdekli kategória, hanem a meg tudja fizetni vagy nem tudja megfizetni kategória.
Felénk az utóbbiból van több, nekik elővethetsz akármilyen marketinget mert akkor sem fogja megvenni. Ha netán eljut odáig hogy mézet vesz akkor is csak vegyeset mert az olcsóbb. Ha hiszed ha nem, egyik hónapról a másikra élnek. Aki megveheti azok többsége is az olcsóbbat keresi, a minőségről pedig teljesen más véleményük van, amin képtelenség változtatni.
Megvesz 1 kilót, belenyal, aztán kiteszi a spájzba ahol télen 7-8 fok van. Februárban eszébe jut hogy van méze. Előfordul hogy ilyenkorra a hidegben opálos lesz, mert mondjuk keveredett bele némi repce. Hát ez a méz cukros, mert látta amikor mázsaszám hoztam a cukrot, és biztosan megcukroztam a mézet.  :-\ És az ilyennek ha megfeszülsz sem tudod megmagyarázni hogy bizony a méz az egy idő után kristályosodik, amelyik nem, na annál kell inkább gyanakodni.
És akkor elmegy vesz a hipermarketben olyat ami szép tiszta, sőt még olcsóbb is. Vagy vesz olyan méhésztől aki eleve úgy adja el hogy előtte melegíti és szűri. Én mézet adok el, nem melegítem mert az árt neki.
Aztán én méhész (is) vagyok nem kufár. Aki kufárkodni akar tegye, én azt az időt inkább mással töltöm, szerintem hasznosabban. Nálam a napi 8 óra munka mellett is működött a méhészkedés, amilyen technológiákat itt olvastam, meg a többit na azzal nem működött volna.
Az én technológiámba belefér még egy szakma, még ha nem is napi 8 órában. A 3 napos kaptárnyitogatással meg a marketinggel már semmi nem fér bele, örül az ember ha él. Aztán van az a mondás hogy a jó bornak nem kell cégér. Akinek kell a mézem az tudja hogy hova kell jönni és mennyit kell fizetni érte. A marketing errefelé nem működik, van több méhésztársam akik ezt nagyon jól tudják.

« Válasz #1898 Dátum: 2018. Február 28. 07:54 »
Ezt írja wr:
" Akinek 1 kiló kell az hozza a kis üvegét és megtöltöm neki."
Én az ilyen szegény embereknek inkább ajándékba szoktam adni.
Aztán így folytatja:
"Te nem 2500-ért adod, mert abban benne van még amiket felsoroltál (üveg stb.). Ahhoz ha még hozzáteszem azt a remek technológiát amit itt nemrég felvázoltál, akkor bizony olcsóbban adod a mézedet mint én."
Még soha, sehol nem láttam, hogy valaki ráírta a mézesüvegre,.... hogy +üveg!
Egyébként nem menjünk olyan messze, ez még csak számtan, nem matek!
Azért érdekes lenne, ha 8-900 Ft volna egy kiló méz kiszerelési költsége!!!!!!
Egy üveg méz 2.500 Ft.(nálam)
Te, hogy veszed a boltban a tejet?
A zacsit kifizeted, nem írják rá, hogy hozzál kannát!
A technológiám, hogy kerül ide?
Majd nézd meg a román előadásokat, ott kaphatsz belőle némi információt, hogy viszonyul egy 1.000 családos méhész az "ósdi" technológiámhoz.
Amikor nálam jártak ezt kitárgyaltam velük, erre utal Cristian az előadásában.
Inkább a tiedet fejleszt, mert itt valami olyant írtál amiért látható, hogy miért adod ilyen olcsón
az opálos "akácmézedet", ami valójában nagyban akácként eladhatatlan, mert vegyesméz.
"Megvesz 1 kilót, belenyal, aztán kiteszi a spájzba ahol télen 7-8 fok van. Februárban eszébe jut hogy van méze. Előfordul hogy ilyenkorra a hidegben opálos lesz, mert mondjuk keveredett bele némi repce."
Nem kívánok veled továbbra vitatkozni, mert most döbbentem rá, hogy tényleg te vagy a drágább.......virágmézben.
Látogass el Bajára a mézmúzeumba.
35 éves akácmézem még ma sem opálos!!!!!!!
Tök megfeketedett, amely egy természetes folyamat velejárója.
Ha az akácméz opálos, akkor az nem akác.
Néhány tegnapi fotóval szeretném bemutatni, hol készül ezzel a gyalázatos technológiával a kristálytiszta akácméz.
Nagyernyei Attila

« Válasz #1899 Dátum: 2018. Február 28. 08:05 »
Érdekesek ezek a hozzászólások! Nem nagyon látom más termékeknél, hogy csökkenő ár tendenciát folytatnának! A másik meg, hogy mikor elkezdte az omme a hazai mézfogyasztás növelését reklámozni, és szinte minden méhészt a piacra küldött, várható volt ez. Egy kezdőnek ez a leggyorsabb út a piacon való érvényesüléshez, olcsóbban a másiknál. Csak jön egy újabb és újabb piaci szereplő aki hasonló gondoljodással bír. Nem csak a technológiáról szól ez, az összképhez más is hozzátartozik. Sok méhész, méhegészségügyi helyzet, kellenek a tartalékok, kicsiből meg nem lesz! Amúgy meg persze, ha a vevő elnyikkantja magát, h ez sok akkor jó olcsóbban adom, sokaknál biztosan ez is működik és ha már egyszer olcsóbban adja! Tetszik ez a felénk ennyiért nem megy, de gondolom ezeknek az embereknek más "élvezeti" cikkekre (dohányárú pl.) biztosan futja!
De ahogy nézem és hallom a bérek alakulását (persze országrészenként változó), valamint a méhésztalálkozókon, gyűléseken a rengeteg idős méhészt, változni fog ez a helyzet!!!

« Válasz #1900 Dátum: 2018. Február 28. 08:44 »
111
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 30. 19:36 írta kivancsi111 »

*

wr

• 1013
« Válasz #1901 Dátum: 2018. Február 28. 09:31 »
Idézet
35 éves akácmézem még ma sem opálos
Nem hát, olyan mintha frissen pörgetted volna.  :D Semmi baj nincs az akácommal, a felvásárló szerint sem, a labor szerint sem, meg szerintem sem, mert 3 évig meg szokta őrizni a minőségét, de az már régen rossz ha addig kell elállnia.
Addig amíg olyan akácmézeket vesznek meg hordóban ami januárban már kristályos, meg olyan repcét ami már a kamionon elkezd erjedni addig nem hiszem hogy aggódnom kellene.  :)
A technológiádat meg magasztalhatod az egekig, az konkrétan egy vicc, azoknak ajánlható akik meg szeretnének szakadni, és semmi más elfoglaltságuk nincs mint naphosszat a kaptárak mögött görnyedni.

*

wr

• 1013
« Válasz #1902 Dátum: 2018. Február 28. 09:42 »
Idézet
Nem nagyon látom más termékeknél, hogy csökkenő ár tendenciát folytatnának! 
Miért tőlem ilyet olvastál? Mutasd meg hogy hol! Nálam is emelkedő árak vannak. Jelenleg az 1700-1800 a plafon, az összes környékbeli méhész ennyiért adja, egyszerűen azért mert többért nem tudná, hidd el voltak rá próbálkozások. Ez még mindig sokkal jobb mint az 1200 meg az 1300.
A piacról meg annyit, hogy van az a mondás hogy ember embernek a farkasa. Szemtanúja voltam két éve egy esetnek, az egyik 150Ft-tal olcsóbban adta az akácot mint a másik. A dolog már majdnem késrántásig fajult, a járókelőknek kellett lecsitítani őket. Belehallgattam félfüllel a véleményekbe, és érdekes módon nem a drágább lett a jófiú, nem azt mondták hogy milyen bunkó a másik hogy árban aláment neki, hanem éppen őt tartották pénzéhesnek stb. mert hát neki is bőven meglenne a haszna rajta még úgy is ha ő is olcsóbban adná.
A dolog onnan indult hogy egy idős nénike véletlenül megkérdezte hogy ha teljesen ugyanúgy néz ki mindkettő, akkor ő miért adja 150Ft-tal drágábban.

*

wr

• 1013
« Válasz #1903 Dátum: 2018. Február 28. 09:53 »
Idézet
Ha napi 2x annyit dolgoznál, akkor 2x annyi mézed is lehetne
De én nem akarok kétszer annyit dolgozni, sőt ennyit sem nagyon. Ezt tegye az akinek a pénz a mindene, vagy kacsalábon forgó palotát szeretne.
Az hogy az ország egyes részen ki mennyiért adja az mindenki magánügye, annyiért adja amennyiért tudja, azaz amennyiért megveszik. Itt nem lehet többért adni, mindenki ennyiért adja.
Ez is fog majd változni ha jobban ráépül a logisztika, mert így is vannak már olyanok akik elviszik akár 2-300km-re is a mézüket, mert még úgy is megéri nekik is meg a vevőiknek is.

*

oszkár

• 1226
« Válasz #1904 Dátum: 2018. Február 28. 13:24 »
P
« Utoljára szerkesztve: 2019. Szeptember 23. 16:07 írta oszkár »