Olvastam odaát Tomipapa írását, melyben felrója nekem, hogy mily könnyedén elhajoltam, mint a nádszál, amikor gesztust gyakoroltam Bross felé. Én azonban azt írtam, hogy Bross azt rendezte el, amit egy évvel ezelőtt vártam volna el tőle. Iparkodnia kell, hogy az egy év alatt felgyülemlett hátralékot behozza. Ez majd eldönti, hogy taktika volt-e a részéről vagy valóban felvállalja a tagság képviseletét. Azért őt is megilleti a hibák helyrehozásának lehetővé tétele. A problémát én abban látom, hogy az rendben van, hogy Tóth Péter monitorozza az NNI szinteket, de azt kellene inkább bizonyítani, hogy ez a méheket miképpen érinti. Az mit jelent, hogy talál 1 ppb NNI-t a nektárban? A veszélyes vagy éppen a veszélytelen szintet? Kiváltképp akkor, ha a mézben akár ötven is lehet. Az 1 ppb ekkor éppenséggel a veszélytelen szintet jelenti, hiszen akkor hogyan lesz belőle ötven, ha ettől elpusztul a méh. Van itt tennivaló bőségesen, csak valamiért nagyon nem akar mozdulni a dolog. Egyébként szerintem pontosan annyi kárt fog tenni a csávázás, amennyit a tilalom előtt is tett. Aki egy ABPV-t vagy CBPV-t NNI mérgezésnek nézett, az most is annak fogja (ne feledjük, hogy a mászkálók kihúzott fullánkja esetén látható elhalt, fehér színű utóbél leginkább a CBPV-re utal), tehát neki nem lesz olyan eredménye, ami az NNI mérgezést igazolná. Aki nem vette észre, hogy eltűntek a kijáró méhei, mert a kikelők pótolták, azoknak most sem fog feltűnni, így hát ő panaszkodni sem fog, pedig jobban tenné. Az is igaz, hogy mást úgysem tud, mert azt mondják neki, hogy hiszi a piszi, hogy elvesztek a méheid, mutasd meg őket. Tehát én egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy Brosst emiatt a tagság visszahívná. Azért viszont igen, ha a mézük a nem megengedett NNI szint miatt eladhatatlan lesz. Ez ellen már semmit nem tehet. Bár lehet, hogy szerencséje lesz, mert nem lesz méz. Nálunk már három hete virágzik a repce, ahol a permetező nem fedte le a regulátorral a tábla szélét. Azért ez napraforgó esetén már nem fog összejönni, igaz ott pedig nem lesz annyi tebukonazol használva, mint a repcében idén. Ami, mint írtam, mégiscsak átírhatja a történetet. Tudunk bármit arról, hogy a gazdák idén több tebukonazolt használtak vagy fognak használni, mint a tiltás előtt? Azért a szakmai elnökhelyettes ilyen mérvű hallgatása sincs rendben. Az lenne a minimum, hogy legalább állást foglal a kérdésben pro vagy kontra. Megelőzvén a dolgok eszkalálódását vészhelyzet esetén.