Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 792074 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1050 Dátum: 2018. Január 02. 15:19 »
Úgy veszem ki a hozzászólásokból, mintha -csak egy kis hasonlattal élve- az alapot rosszul elkészítő és utólag foltozgató mester helyett a befejező tetőfedőn csattanna a számonkérés a ház összedőlése miatt.

Üdv. jani bátya

« Válasz #1051 Dátum: 2018. Január 02. 19:16 »
Azt kell látni, hogy a gyors hatású mérgezés azokat a
veszélyezteti, akik közel vannak a méhlegelőhöz. Ekkor a hírvivő méh hazaér, más méhek is kimennek, szintén mérgeződnek. A méhlegelőtől távol lévő méhészetekben nem keletkezik kár, mert nem ér haza a hírvivő méh, a többi ki sem megy. Pontosabban mindig csak néhány hírvivő méh pusztul el, de nem jelentős számú gyűjtő.
Ki tudja, hány száz méterről látja már a méh a sárga repcetáblát, illetve érzi az illatát.

*

izso60

• 573
« Válasz #1052 Dátum: 2018. Január 02. 19:25 »
Üdv.Uraim!
Drága Uram!
Drága jani bátya!
Mindenki úgy próbálja védeni a védhetetlent ahogy Úri kedve tartja!
Viszont megítélésem szerint nem beszélhetünk koránt sem tetőfedésről,ez a ház még nem készült el,és az ilyen építkezés sajátosságai
miatt,nem is fog.
Itt az építkezés a tevékenység természeténél fogva naponta újra indul(JÓ ESETBEN)esetünkben sajnos nem!
Véleményem szerint befejezésről csak a témától elvonatkoztatva lehet szó,ha érted miről beszélek!

*

lygo67

• 144
« Válasz #1053 Dátum: 2018. Január 02. 20:32 »
Sziasztok!

Miután már el van vetve a repce, csak tűzoltó akcióra kerülhetne sor:

-közzé kéne tenni pl. a honlapon egy térképet, amelyen jól láthatóan színnel meg vannak különböztetve a veszélyes vetésterületek. Legalább ennyiről kellene tájékoztatni az egyszerű mezei méhészt.
Sajnos a honlap és informatika adta lehetőségek nagyon nincsenek kihasználva!

OMME honlapra is lehetne itt egy új topic-ot nyitni  ;D
egy 14000 fős egyesületnek ilyen semmit mondó honlapja legyen ..... végül is nem  oly régóta készül alig  2 éve  - ugye Bezzeg László? az ígéretekkel "Tükör" -be kellene már nézni   ;D(első éves egyetemista informatikus 1 hónap alatt rendbe vágná)

« Válasz #1054 Dátum: 2018. Január 02. 20:43 »
főnix!
Kedves István!
 Hidd el nekem, ha nem érződne ki írásaidból a rossz szándék Bross Péter irányába, nem hoztam volna nyilvánosságra a fehérvári történteket, amit nem csak én hallottam. Jelzem, nem vagyok aljas ember. Ahogy hosszú időn keresztül magamban tartottam, most is megtehettem volna. Reméltem, hogy úgy fogadod el, mint egy figyelmeztetést. Véleményem szerint egy ember csak akkor alkothat hiteles véleményt embertársáról, ha évek óta nem dolgozik lelkében az ellenszenv. Mint írtam pallérozott elmével rendelkező embernek tartalak, de úgy látom, a pallérozott elme csak bizonyos területeken érvényes.

Kedves István!
Ne hidd, hogy fogalmam sincs a valós helyzetről. Ne hidd, hogy az aki nem ír novellát egy,-egy esetről tájékozatlan hülye. Legföljebb gondolkodó, nem szószátyár, magamutogató.
Az igehirdetést nem tudom hol, miből olvastad. Igét nem állt, és nem is áll szándékomban hirdetni. Van itt elég ember aki megteszi, ha kell, ha nem. Hozzászólásomnak egyetlen szándéka volt. Nyugalomra való felkérés. Mert az általad bő lére eresztett helyzetismertetésből egyértelműen a rossz szándék érződik ki. Ugyanakkor azon kívül, hogy a Bross Pétert menesszük, semmi alternatívát nem ajánlasz a helyzet megoldására, a neonikotinoidok használatának megakadályozására.  Lásd, pl. Attila mai hozzászólása.

Kedves István!

Vitázni továbbiakban nem kívánok sem Veled, sem másokkal. Sajnos a fórumon lassan több aljasság olvasható, mint a politikusok írásaiban, beszédeiben választások előtt.
Kérlek ne neheztelj rám, hogy nem száztíz sorban szóltam hozzád.

Egy dolgot azonban kérek Tőled, és egyben Mindenkitől. LEGYEN BÉKESSÉG KÖZÖTTÜNK MINDENKOR.

*

neo

• 1000
« Válasz #1055 Dátum: 2018. Január 02. 21:12 »
Ki tudja, hány száz méterről látja már a méh a sárga repcetáblát, illetve érzi az illatát.
Mortimer!
Szerintem a méh azért maradt évmilliókon keresztül életben, mert nem megy hanyatt-homlok kifelé. Felderítőt küld ki, az visszajön, táncol, amelyik mellette van és érzékeli az üzenetet, mondjuk 20 méh, az is kimegy, hazajön, táncol,újabb 20 veszi körül ezt a húszat, így már négyszáz megy ki. Ha ez nem így lenne, hanem kiront az összes méh az első jelzésre, akkor akár odaveszhet az egész család, mert esetleg elfogy a nektárforrás a hirtelen túlterhelődő legelőtől. Ha ez több kilométerre van, akkor odakint éhen veszhet mindegyik, mert nem lesz elég energia hazajönni. Szerintem, ha lépcsőzetesen történik a gyűjtők kiküldése, akkor védve vannak egy ilyen hoppon maradástól.

« Válasz #1056 Dátum: 2018. Január 02. 21:55 »
Izso60!
Te mennyi téglát fogtál meg?
Tettél-e valamit az OMMÉ-ért?
Tettél valamit a neok ellen?
Tettél valamilyen javaslatot a szükséghelyzeti
engedélyek kiadásának a megakadályozására?
Pár hónapja még arról oktattál ki engem,hogy ha
növényvédelmi munkáknál engedélyezett szereket használ
a gazdálkodó,akkor nem lehet semmi baj.
Ezek után Úri kedvedben,hogy merészelsz most megszólalni?
Mit képzelsz?
Miért nem mentél Csújával tüntetni,Jordánnal tárgyalni?
Ezek után milyen erkölcsi alapod(maradjunk az építkezésnél)
van megszólalni neok ügyében?
Csújának van,akiért Te oly nagyon oda vagy.
Ő "felszólalt" ezen ügyben számtalanszor,Ő szervezte a tüntetést,
a tárgyalást.Őt,nem próbálta megvédeni Bross,mikor ez a "jeles
társaság" kirúgásán rugózott.

Te is együtt köpködsz Brossra a többi "semmittevővel"?
Úgy érzed most fogást talált rajta a "köpönyeg forgatók
bandája"?
Te is próbálkozol a farkasokkal üvölteni?
Ez nem csak nyávogás?
Bevesznek a bandába?
Azok akik eddig a neokban látták a növényvédelem kánaánját
most aztán hirtelen "Greenpeace aktívistának" állítják be magukat?
Követelni Bross lemondását,azért mert úgy érezte nincs mit írni
újra a miniszternek,nincs megfelelő új eredmény a T.P. féle "monitoring"
vizsgálatokból.
2016 nyarán már leírta Fazekasnak,hogy ne hívatkozzanak az OMME-ra,
tartsák be az Eu felfüggesztéseket.
Újra írta volna le?
Nevetséges mindenki aki ebben egész koncepciós perben
beáll a "banda" mögé!A banda krónikása,a
"Nagy Google Kerál" is le írta,hogy akár síkithatott is volna
Bross,akkor is kiadják az engedélyeket.Néha vak tyúk is talál szemet!

Tudja itt mindenki,aki Brossra szavazott azok is és akik nem,
akik mindenhol betesznek Neki,akik mindenhol gyalázzák,
azok is tudják,hogy Ő ma Magyarországon a legjobb szakember
ebben az ágazatban.
Nem mellékesen,végtelenül jó szándékú ember.
Sárdobálók elő a klaviatúrát!
Hajrá Elvtársak!

Csányi Antal

« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 02. 23:49 írta Csányi Antal »

« Válasz #1057 Dátum: 2018. Január 02. 22:23 »
Izso60!
"Mindenki úgy próbálja védeni a védhetetlent ahogy Úri kedve tartja!"

Ha arra gondolsz, hogy bármit védeni szeretnék, hát nem igazán. Inkább csak olvasni tanultam meg szerintem annak ellenére,hogy ezt a nagy tűzmadár másképp látja.
Pont az ő által leközölt dolgokon ütköztem meg egy kicsit. Ott olvashatod feketén fehéren, a monitoring vizsgálatok évekkel ezelőtti anyagát mint bizonyítékot a neok szigorítására szépen sorba szedve. Vajon miért csak 2017-ben léptek ezen dokumentumok ebbe a sorba mikor nem is oly régen még a neo használat melletti bizonyítékként használta fel az aki készítette őket.
Látod, tulajdonképpen jól írtad, ténylegesen illik a leírt esetre:"Mindenki úgy próbálja védeni a védhetetlent ahogy Úri kedve tartja!"

Üdv. jani bátya
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 02. 22:31 írta jani bátya »

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1058 Dátum: 2018. Január 02. 22:50 »
Csányi Antal szépen rávilágít arra, hogy mennyiféle szándék keveredik egy érdekképviseleti szervezet életében. Igaza van, Izsó úr nagyon sajátosan viselkedik. És a választott tisztségviselőknek ezek között a sajátos szándékok, érdekek közepette kell dolgoznia. Vannak szándékok, amiket figyelmen kívül kell hagyni. Van amire oda kell figyelni és be kell építeni az érdekvédelmi politikába és folyamatosan kell vele foglalkozni.

Értem én, hogy mit írt Bross Péter 2016 nyarán a miniszternek. Olvastam. A miniszter ennek a kérésnek eleget is tett, hiszen nem azt mondta és tette, hogy a neonikotinoid korlátozást felrúgta volna. Erről szó sincs! Nem is indított ez ügyben Magyarország ellen eljárást az EU.

Miért nem indított az Eu Magyarország ellen eljárást neonikotinoid ügyben?

Mert a miniszter és az apparátusa a Syngenta-Bayer piaci pozíciójának biztosítása érdekében kihasznált egy kiskaput és szükséghelyzeti engedélyeket bocsátott ki. Persze, ha megtámadna az OMME egy ilyen engedélyt a bíróságon, akkor valószínűleg megbukna, mert a szükséghelyzet pontosan van definiálva és jelenleg egyik növénykultúra életében sincs szükséghelyzet.

Mi következik ebből?

Amikor a jogi kiskapu kihasználásáról tudomást szerzett Bross Péter és az elnökség, kötelessége lett volna lépni többféle formában, hiszen, ha nem is szó szerint de a miniszter felrúgta az EU korlátozást. Nem sorolom fel, hogy hányféle formában kellett volna lépni, de annyit elmondhatok, hogy nagyon sokféle lehetősége lenne az OMME-nak, de ezek közül egyikkel se élt. Sőt az OMME vezetése lapított és falazott a miniszter akciójának. Úgy tett, mintha nem tudna semmiről. Most már nem lapíthat az OMME elnöksége, hiszen a belső ellentétek miatt kiderült, hogy MINDENKI tudott a nagy minisztériumi átverésről és bár látszólag kevesen olvassák ezt a méhészfórumot, de a rossz hír nagyon gyors szárnyakat kap és az Országos Vezetőségi ülésen és a Küldöttgyűlésen elkerülhetetlenül szó lesz erről. Kíváncsi leszek, hogyan fogják az elnökség tagjai egymásra tolni a felelősséget?

Sokkal több lehetősége van az OMME-nak, mint amennyit gondolni is mer egy átlagos méhész. Én ezeket a módszereket a saját gyakorlatomból jól ismerem. 1986 óta sokféle formában, de szinte folyamatosan ezt csináltam. Az érdekvédelmi munka ugyan annyira önálló sajátos ismereteket kíván, mint egy méhcsalád kezelése. Ezért mondom, hogy aki jó, sőt a legjobb méhész, az lehet, hogy az érdekvédelmi munkára teljességgel alkalmatlan.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

lygo67

• 144
« Válasz #1059 Dátum: 2018. Január 02. 23:49 »
Attila magam részéről nem kérdőjelezem meg az amit tettél a méhészekért de a kérdés részemről továbbra is csak annyi hogy mit tett az OMME vezetés az utobbi két évben a neo-k ellen ?
ennél feketén - fehérebben nem tudom föltenni ezt a kérdést.

Egyetértek. Sőt hozzáteszem, Ha minden egyesületi vezető annyit tett volna mint Nagyernyei Attila, akkor valószínűleg az OMME elnöksége is valódi érdekvédő lenne. Szerintem Bross Péter és Tóth Péter is példát vehetne Nagyernyei Attila őszinte kiállásáról.

pink panther  is észrevette már ezt a szakma-politika topicban
Idézet
Attila!
...
Tőled szokatlan módon ebben a témában ugyanúgy mellébeszélsz mint Geddekas tette a neo miatt visszafordított kamion állítása után. Azért a Töth Péterezésnél ide most már több kellene..

megy itt a hallgatás , egyes kommenteken  az "átsiklás" a félremagyarázás (tóth péterezés, meg 2016, meg a "köpönyegforgatók bandája".... )
de továbbra is fekete-fehér kérdés , mit tett - NEM Bross hanem-  az OMME vezetés az utobbi két évben a neo-k ellen ?

a  tóalján sokan sok mindent nem tudunk de azért hülyék NEM  vagyunk !
Ne maszatoljanak azok akik tudnak valamit ez állítólag a  fekete-fehér klub nem a maszat klub
főnixtől láttunk írásokat ha nem igaz lássuk már az írásos cáfolatokat!
OMME ugye mi (14000 méhész) vagyunk !! vagy lehet, hogy mégsem ? 

*

kas62

• 146
« Válasz #1060 Dátum: 2018. Január 03. 09:12 »
"de továbbra is fekete-fehér kérdés , mit tett - NEM Bross hanem-  az OMME vezetés az utobbi két évben a neo-k ellen ?"

Számodra ismeretlen a vezetőség névsora?

"főnixtől láttunk írásokat ha nem igaz lássuk már az írásos cáfolatokat! "

Nem főnixtől láttad, hanem Tóth Pétertől,főnix tolmácsolásával.

Valószínű,hogy Ő,nem tudja magát megvédeni.

"OMME ugye mi (14000 méhész) vagyunk !! vagy lehet, hogy mégsem ?  " :o ::)

Ui.: Összeférhetetlenség
      Jogosulatlan pénz, felvétele
      "Az   OMME   képviselője  szerint Magyarországon jelenleg nincs neonikotinoid   okozta méhpusztulás."

« Válasz #1061 Dátum: 2018. Január 03. 09:42 »
Mortimer!
Szerintem a méh azért maradt évmilliókon keresztül életben, mert nem megy hanyatt-homlok kifelé. Felderítőt küld ki, az visszajön, táncol, amelyik mellette van és érzékeli az üzenetet, mondjuk 20 méh, az is kimegy, hazajön, táncol,újabb 20 veszi körül ezt a húszat, így már négyszáz megy ki. Ha ez nem így lenne, hanem kiront az összes méh az első jelzésre, akkor akár odaveszhet az egész család, mert esetleg elfogy a nektárforrás a hirtelen túlterhelődő legelőtől. Ha ez több kilométerre van, akkor odakint éhen veszhet mindegyik, mert nem lesz elég energia hazajönni. Szerintem, ha lépcsőzetesen történik a gyűjtők kiküldése, akkor védve vannak egy ilyen hoppon maradástól.

Neo.
Gondoljuk azt, hogy a méhestől 500 m-re van egy nagy repcetábla, és ugyanarra, de azon túl van egy elvirágzóban levő meggyes. Ezt járták a méhek. A repce elkezd virágozni...
Szerintem a méheknek van saját döntésük is, mert ha útbaesik nekik valami csábító növény, akkor felülírhatják a hírvívőktől kapott pozíciót valamilyen szinten.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1062 Dátum: 2018. Január 03. 10:23 »
Tisztelt OMME Tagok!

Az elnökség és az elnök felelőssége nemcsak személy szerinti, hanem egyetemleges is. A méhekre is veszélyes rovarirtó szerek használata ellen az OMME  soha nem folytatott igazán hatékony és érdemi kampányt.

Miért?

Mert a méhészek könnyelműen úgy gondolják, hogy a földművesekkel való együttműködés feltétele: a méhész nem szól bele a gazda növényvédelemi munkájába. OKÉ, ne szóljon bele személy szerint a napi növényvédelembe, de érdekképviseleti szinten viszont kötelező. Ennek ellenére szervezeti szinten a vezetői vakság, alkalmatlanság, belső csoportérdekek, pillanatnyi érdekellentétek, továbbá a megalkuvások és megvesztegetések rendszere miatt rendkívül gyenge lépések történnek. Azokban a komolyabb korlátozásokban, amelyek mégis bekövetkeztek, pl. a fipronil, ( valaha pedig a DDT) betiltása, nem a méhészek jártak élen, pedig a méhészeket éri a legközvetlenebb kártétel a rovarirtó szerektől. Ha nem a méhészek, akkor kik? Ha a méregnek az élelmiszerbe kerülése bizonyítható és az emberi egészséget is kimutathatóan károsítja egy méreg, akkor indul el az emberi élet védelmében a folyamat, aminek első állomása a korlátozás, majd a teljes tilalom.

Minek kell történnie ahhoz, hogy a neonikotinoidok is a DDT és a fipronil sorsára jussanak, ha a méhészek sem személy szerint, sem szervezeti szinten nem képesek lépni a saját érdekük védelmébe?

Be kell bizonyítani, hogy az emberi egészségben is maradandó kárt okoznak a neonikotinoidok. Gyülnek a bizonyítékok ebben a vonatkozásban is. Olvashattuk, hogy a madarak tájékozódását kórosan befolyásolják ezek a mérgek és az is bizonyításra került tudomásom szerint, hogy az emberi szervezetben is halmozódnak a neonikotinoidok. Feltehetően felelősek az emlékezetvesztéses betegségek szaporodásáért. A halmozódó információk hatására egyre szigorúbb korlátozás, majd a teljes tilalom fog életbe lépni.

De ez felmentést ad-e az OMME vezetése számára a méhekre veszélyes rovarirtószerek elleni küzdelem alól? NEM! Miért?

A méhészeknek közvetlen súlyos gazdasági kára származik a rovarirtó szerek miatt évente több mint 10 milliárd Ft, egy korábbi számítás szerint kb 20 milliárd Ft emiatt az ágazati veszteség. Tóth Péternek és az OMME teljes vezetésének élén a mostani és régebbi elnökkel (Bross Péter és dr. Mészáros László, de ne hagyjuk ki a sorból az alelnököket se) ott van a legnagyobb felelőssége, hogy ezt a gazdasági kárt rendre bagatellizálják.

Ebben a súlyos problémában nagyon sok választott tisztségviselő felelős és a közös bűn összetartja őket. Ha pedig valaki ezt feltárja a bűnöket, akkor közös erővel támadják az illetőt, lejáratják, sőt mindent megtesznek a teljes erkölcsi megsemmisítéséért.

Így van?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1063 Dátum: 2018. Január 03. 10:46 »
Kedves NEO!

Tisztelem az őszinte tudásodat. Ezért felhívom a figyelmedet arra, hogy egy dolog a neonikotinoidok hatásmechanizmusával, ökológiai hatásaival való szaktudományos kérdések egyre részletesebb és pontosabb megismerése és egészen más dolog a szakmapolitika, tehát a neonikotinoidokkal kapcsolatos érdekvédelmi álláspont kialakítása és a szakmapolitikai cselekvés.

Meggyőződésem, hogy a DDT-ről a betiltás óta is nagyon, de nagyon sok új tudás gyült össze és fog is még összegyűlni, amíg az emberiség létezik. Sőt azt is megértem, ha néha-néha valódi szükséghelyzetben kénytelenek elővenni a trópusokon a DDT-t és használják malária szúnyog ellen.

A neonikotinoidok ökológiai káros hatásával kapcsolatban már gyült össze annyi ismeret, hogy meg lehessen hozni azt a szakmapolitikai döntést amivel nyugodt szívvel a DDT-hez hasonló használati tilalmat lehetne Magyarországon is elrendelni a neonikotinoidokra is. Lám vannak országok, ahol ezt megtették és nem omlott össze a mezőgazdaságuk.

Szerintem az egyik legfontosabb szakmapolitikai lépés a következő lenne: El kellene menni azokba az országokba információ gyűjtés céljából, ahol a tiltás már megtörtént és azokat az információkat kellene itt kis hazánkban is felhasználni a méhészek érdekeinek védelmében. Ehhez megvan az OMME-nak minden lehetősége, de ennek ellenére nem él vele.

Gondolkodj el azon, hogy a magyar utazók szájából hallott vagy tollából olvasott Apimondia beszámolók mennyit mondtak el a neonikotinoidok ügyében! Merthogy ez is jelzi a magyar méhész elit probléma érzékenységét.
Mennyit és mit hallottál és mit olvastál tőlük?
Az én tudomásomra semmi nem jutott. Te többet tudsz? Ha igen, akkor oszd meg lécci.

*

neo

• 1000
« Válasz #1064 Dátum: 2018. Január 03. 13:01 »
Gondoljuk azt, hogy a méhestől 500 m-re van egy nagy repcetábla, és ugyanarra, de azon túl van egy elvirágzóban levő meggyes. Ezt járták a méhek. A repce elkezd virágozni...
Mortimer!
Láttál már tömeges méhlátogatást olyan ezerrel virágzó táblán, amelyik nem ad nektárt vagy virágport? Láttál már kiürült méhitató felett hosszú időn keresztül céltalanul repkedő méheket? Ha nem, akkor az azért van, mert nem érkezik erről pozitív információ. Ha a meggyes levirágzófélben van, akkor oda egyre kevesebb méh fog menni, ha az útban lévő repcetábla ad mézet (nem pusztul el a hírvivő méh), akkor áttájol oda a méhcsalád. Ha nem ér haza a hírvivő, mert a meggyes helyett a repcére ment, akkor a családban csak azok az információk fognak terjedni, amelyek a meggyesbe irányítják a gyűjtőket. Ha fogy azok száma, amelyek arról adnak hírt, hogy a meggyesben van nektár, akkor egyre kevesebb tud elcsábulni a repcére. Vegyünk egy olyan esetet, hogy a meggyes gyönyörűen ontja a nektárt, de kivirágzik a repce. Ha mind átcsábul a repcére, akkor ha a repcéről hazaér a gyűjtő, akkor a bentieket átirányítja majd a repcére. Ha nem ér haza, akkor azok a méhek fognak elfogyni, amelyek a meggyesbe irányítják a bentieket, hiszen az elcsábulók nagy száma esetén nem lesz olyan méh, amelyik a meggyesről ad információt, és nem lesz olyan, amelyik a repcéről, tehát leáll a kirepülés. Kis számú elcsábuló esetén továbbra is a meggyesbe történik az irányítás, ekkor csak az elcsábulók vesznek el. Ez arra vonatkozik, ha a repcéről nem érnek haza. Ha a repcéről hazaérnek azelőtt, hogy elpusztulnának, akkor van tömeges elveszés. De ez teljesen független a meggyestől.