Neonikotinoidok

• 1753 válasz
  • 791991 megtekintés
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #1035 Dátum: 2018. Január 01. 10:01 »
Boldog Újévet!

Idézet
    Most felkapták a neonikotinoid témát, de eddig hol voltak?   

1. Szerintem, és aki követi a fórumot ,TE is eléggé felkaptad a témát! (Ami rendjén is vagyon)
2. B.P. eddig miért nem kapta fel a témát?
3. Jogos
Idézet
de eddig hol volt(ak)
B.P., és most hol van?
4. 13 e. méhész várja a miértekre a választ!

*

neo

• 1000
« Válasz #1036 Dátum: 2018. Január 01. 10:14 »
a tények elferdítése mérgezi a méhészeti közéletet.
Konkrétan ez mit jelent?

*

lygo67

• 144
« Válasz #1037 Dátum: 2018. Január 01. 10:56 »

...Minden méhésztársamtól azt kérem, ha szakmapolitikai kérdésekben véleményt szeretne nyilvánítani, ne egy "Mikulás" írására alapozzon.
...

akkor mire alapozzunk Attila ?? arra hogy lötyögtetitek azt a bizonyos bilit de azért vigyázva rá hogy ki ne löttyenjen?
itt a lehetőség írásos tényekkel cáfold főnix -et  !
Lássuk itt a tóalján a bizonyítékokat! Mit tett az OMME az elmúlt 2 évben a  neok ellen ?
Idézet
Ezt írja nekem lygo67 szemrehányóan:
"úgy látom Attilánál megakadt a lemez Tóth Péternél..."
...
Bevallom ezt nehezen tudom megemészteni.
...
14000 OMME tag meg azt tudja nehezen megemészteni hogy az OMME vezetés MEG SEM próbált tenni bármit is eddigi regnálása alatt a neo-k  ellen. Legalább tett volna valamit (ha nem is sikerül) de még ennek a látszatától is messze van

Idézet
... Ez jó irány arra, hogy a Fekete-fehér Méhészklubot olvasók táborát kiábrándítsa honlapunk olvasásától.
...
szerintem nem főnix írásától fog az olvasó tábor csökkeni.  Sőt ...
Fekete-fehér (bár szerintem azért nem ilyen egyszerű) : lássunk dokumentumokat mit tett az OMME eddig a neok ellen??

BUÉK

*

főnix

• 104
« Válasz #1038 Dátum: 2018. Január 01. 11:46 »
Áldott, boldog, s majd az események lecsengése után békés Újesztendő legyen a része minden jóakaratú embernek, méhésznek!

Eddig elég "bő nyállal" igyekeztem a gondolataimat, emócióimat közreadni, de most ebben is változás lesz, mint a jó Klubvezető mentalitásában: Ő eddig hazug és rosszindulatú volt, de ez mától a múlté, a mai naptól ebben 180 fokos fordulat várható, s ezután rosszindulatú és hazug lészen...
Én meg majd szófukar és kevésbeszédű kommunikáció helyett kevésbeszédűen és szófukaran kommunikálok...

Mint írtam Balogh Lacinak, nem nálam a labda, a felelősséggel tartozó és elszámoltatható egyesületi elnököt és elnökségi tagokat nem én kívánom elszámoltatni és felelősségre vonni. Az a méhészek közösségének kompetenciája, akik oda választották őket, azon érdekképviseleti vezető tisztségekbe, ahol dokumentáltan, közel egy esztendő óta a "cserbenhagyásos leszarom-mentalitással" sunnyognak és  hazudnak az őket oda megválasztó tagság szemébe. Mindezt elnöki szintem éves 7,2 millió tiszteletdíj fejében, amit a szembehazudott és cserbenhagyott tagsággal nemrég próbáltak 8,4 millióra felkerekíteni, hiszen a jó elnök  -az őt készségesen kiszolgáló tisztségviselők támogatásával és szemhunyása kíséretében-  a hatékony cserbenhagyás révén megérdemli...

Azzal a "két lépést hátralépő" stílussal, amit javasolsz Atillám, vigyázz, ha momentán a szakadék szélén két lépésnyire brékelsz, akkor kettőt hátralépve már a szakadékban vagy... Persze ha leérsz, akkor valóban elkövetkezhet a "hőn áhított belső béke" és nyugalom... Akár az örök nyugalom és béke is... Lépj hát, s nyugodj békében...!

Atilla, Nagy Király, OMME Gyökere, Kemény Magja!

Ne gondold, hogy mindenki a te gondolatmeneted szerint gondolkodik. Vigyázz, ne becsüld le mások deduktív képességeit, mert a végén még csalatkozni leszel kénytelen. Miért feltételezed, hogy két, átlagosan kompetens és következtetésre is képes személy azt szeretné, hogy a honlapod bezárjon? Dehogy szeretnénk, a "méhész-Hyde parkban" ez a honlap az a "Speakers' Corner", ahol költségmentesen elérhető közel ezer méhész (no jó, csak a te álmaidban, de ha osztom tízzel, nem járok messze a valóságtól), s ha ehhez hozzátesszük a másik, ennél nagyobb fórumot és a lényegesen nagyobbat merítő facebook-oldalakat, akkor láthatod, hogy akár naponta elérhető annyi méhész (és potenciális szavazópógár), amennyi az írott sajtón keresztül egy hónap alatt sem. Hát hülyék lennénk betőmködni ezt a virtuális szócsövet! Mit gondolsz, tényleg mi is ennyire ostobák lennénk?

Nem Atillám, ez a több alkalommal is innen kitiltott személy hálás köszönettel veszi a lehetőséget, hogy nézeteinek itt is hangot adhat. Dehogy szeretné bezáratni, levágná vele az aranytojást tojó tyúkot. Annak van relevanciája, hogy a doméntulajdonos személyében változást inspiráljon néhány személy, de emiatt sem hiszem, hogy a mi fejünknek kellene fájnia. Ráadásul tételezz fel annyit a jó Jogerős Geddekasról és a vén, ám sokat tapasztalt Tomipapáról, hogy tudnak számolni, s azt is képesek kikalkulálni, megéri-e nekik saját honlapot, facabook-fiókot üzemeltetni, vagy óccóbb, ha Takács úr vagy valamelyik fizetőképes show- vagy Strohmann viszi a balhé anyagi részét... Bezárni...?! Egy rossebet, magam sikoltoznék ezen ötlet ellen a legjobban.

Írásodnak van egy része, ami viszont rendkívül elgondolkodtató: "Minden méhésztársamtól azt kérem, ha szakmapolitikai kérdésekben véleményt szeretne nyilvánítani, ne egy "Mikulás" írására alapozzon.
Most a neonikotinoidokból is szakmapolitikát sikerült közösen kreálnunk, ami alapvetően nem baj, viszont a tények elferdítése mérgezi a méhészeti közéletet."

Hát Atillám, téged se azért jegyeznek majd egykor a méhész-annalesek, mert a nagy gondolkodók Pantheonjába szeretnének helyezni... Ez nem neonikotinoid-kérdés! Ez a hazugság, személyiségrombolás, cserbenhagyás és árulás éposza. Én még csak a szerzője sem vagyok, ezt a "mikulás -írást" az élet és Bross Péter elnök ihlette, a magam szerény képességeivel csak lejegyeztem. A stiláris, nyelvi hibákért és hiányosságokért, tévesztésekért és képzavarokért a felelősség engem terhel, a morális, etikai normák felrúgásáért, az egyesületi tagság elárulásáért viszont nem, az az elnök úr és szervilis segítői, kiszolgálói és szekértolói sara. Hogy te is köztük vagy, az pech, de borítékolom, ha az elnök úr a te hátadon-fejeden lehet képes kimászni a fekáliából, akkor skrupulusok nélkül téged is beáldoz. Ha nem lesz más jelentkező, majd azt a történetet is megírom...

Viszont ez az írásod sokat vesztett abból az élből, amit az előzőkben megcsillantottál. Már nem azt írod, hogy hazudok, csupán ferdítésről beszélsz? Lesz ez még máshogyan is, idővel kénytelen leszel rájönni, hogy ez az instrukciód is az olvasók félrevezetése, az értőn olvasni képes nagyközönség érti, látja, ki írja az igazat. Fölösleges erőfeszítéseket meg tényleg fölösleges tenned, ezzel nem leszel képes felöltöztetni mezítelen királyodat. Tisztellek érte, hogy nem hagyod magára e nehéz végórákban, amikor azzal a dilemmával kell megbirkózzék, hogy menjen-e önként, vagy várja meg a tagság döntését...

Tudom, és érzem, hogy mi munkál most bennetek. A jó Yoda mester fogalmazta ezt meg egykor: “Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.”  Hát sajnálom, hogy az ó- és e szép új-esztendő fordultával kellett megismerkedjetek ezzel az érzéssel. Szar lehet, de nem mondhatod, hogy nem szóltam előre. Többször is... Most viszont egy hasonlóan "yodai" bölcs mondással fejezem be ezen újévköszöntő reagálásomat. Lehet, hogy az angolom nem anyanyelvi, a lényegre próbálj fókuszálni:    "Fear is the gate of the Dark Side. Fear engender anger, anger is hatred, and hatred is torture and suffering. I feel a lot of fear in you ...

Különösen az utolsó, befejezetlenül hagyott mondatra fókuszálj! Mintha ezeknek az érzéseknek a hullámzását érezném a leveleidben... Majd fohászkodom békétlen, háborgó, félelmekkel teli lelkedért...

Boldog, békés újesztendőt kívánok minden jóakaratú embernek és méhésznek!

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1039 Dátum: 2018. Január 01. 11:53 »
Lygo!

Valami történhetett 2016 őszén vagy telén, amit Bross eddig nem mondott el senkinek, még Attilának se, amiért neonikotinoid ügyben megváltozott az álláspontja, és azóta szembemegy a 2016 nyarán a miniszter felé írt tiltakozó levélnek a tartalmával. Vajon miért?
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1040 Dátum: 2018. Január 01. 12:37 »
Egy hozzászólás 2014 márciusából 14.
"Őszinte részvétem mindenkinek!

Sajnos olyan információk jutottak birtokomba hogy az omme a mezőgazdasági szakigazgatás egyik szervezetének besegítve a már betiltott csávázószerek betiltásának felfüggesztésében működik közre.
Nemzetközi példán keresztül halhattunk valami nagyon gyenge érvelést Balassagyarmaton erről ( finn példa), de azt titkolják, hogy Magyarországon is folyamatban van ilyen engedélyeztetés a háttérben.
Én azt mondom hallgatás beleegyezés, ha nem cáfolja meg senki itt az omme vezetés köreiből, akkor sajnos igaz lehet.
Ezért nem haladnak a vizsgálatok, ezért akkora nagy a hallgatás, ezért nem tesz semmit az omme, néhány ember miatt.
Nekik tele van így is a zsebük, a méhek pedig hadd pusztuljanak."

No kérem ebben az időszakban BP még nem volt porondon, viszont TP igen.

Üdv. jani bátya

*

lygo67

• 144
« Válasz #1041 Dátum: 2018. Január 01. 14:56 »
Egy hozzászólás 2014 márciusából 14.
"Őszinte részvétem mindenkinek!

Sajnos olyan információk jutottak birtokomba hogy az omme a mezőgazdasági szakigazgatás egyik szervezetének besegítve a már betiltott csávázószerek betiltásának felfüggesztésében működik közre.
Nemzetközi példán keresztül halhattunk valami nagyon gyenge érvelést Balassagyarmaton erről ( finn példa), de azt titkolják, hogy Magyarországon is folyamatban van ilyen engedélyeztetés a háttérben.
Én azt mondom hallgatás beleegyezés, ha nem cáfolja meg senki itt az omme vezetés köreiből, akkor sajnos igaz lehet.
Ezért nem haladnak a vizsgálatok, ezért akkora nagy a hallgatás, ezért nem tesz semmit az omme, néhány ember miatt.
Nekik tele van így is a zsebük, a méhek pedig hadd pusztuljanak."

No kérem ebben az időszakban BP még nem volt porondon, viszont TP igen.

Üdv. jani bátya

Ezzel tisztában vagyunk , hogy Tóth Péter szerepe nem kicsi ebben a témában ,de továbbra is kérdezem mit tett az OMME vezetése az elmúlt két évben a neo-k ellen ??  Lássuk feketén- fehéren leirva !
Itt a tó alján sem hülyék vannak ám !! - bármennyire hülyére akarnak egyesek venni 14000 méhészt

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1042 Dátum: 2018. Január 01. 15:02 »
Kedves Jani bátya!

Igen. A méhészet értelmiségének és az OMME vezetésének a felelőtlensége óriási a neonikotinoidok használatával kapcsolatos veszélyek jelzésében. Kötelessége lett volna az OMME-nak 2007-08-as amerikai nagy méhpusztulásra odafigyelni és készülni kellett volna a várható veszélyre.

Ahogy készülni kellene a kis kaptárbogár és a mandarin darázs megjelenésére is. De ezekre se készülünk. Küldtek ki tudományos kutatókat a fertőzött régiókba, hogy saját tapasztalatokat gyűjtsenek és készüljenek a veszély elhárítására? NEM. Miért? Mert nagyon felelőtlen a magyar méhész értelmiségi réteg.

Az OMME elitjéből vitathatatlan, hogy Nagyernyei Attila emelte fel legelőször a hangját és adott vészjelzést Ő hívta fel a figyelmet a neonikotinoidok veszélyére.
Igaza volt és igaza lett Attilának.
Viszont az OMME vezetése érzéketlen volt és úgy tűnik, hogy máig érzéketlen az ilyenfajta veszélyekre és elhallgattatták Attilát. Aki a jó baráti viszony fenntartása érdekében el is hallgatott. NAGYON Rosszul tette! Az érdekképviseleti munkában nincs barát, nyers érdekek mentén kialakult szövetségek vannak. Csak így lehet eredményes.

Magyarországon az amerikainál és Nyugat európainál sokkal jobb méhlegelő viszonyok miatt a neonikotinoidok káros hatása nem annyira kifejezett mint ott. Én 2012-től kezdtem odafigyelni arra, hogy milyen is a hatása a neonikotinoidoknak. Az alföldinél sokkal kedvezőbb tavaszi és őszi méhlegelő viszonyok miatt itt a Gödöllői Dombságon nehéz volt megfigyelni a neonikotinoid mérgezés sajátosságait, de a repcén és napraforgón nagyon kifejezett mérgezések történtek.

Nagyon sokat segített a tapasztalatok gyűjtésében az amikor méhegészségügyi felelőssé neveztek ki és sok méhészet sorsát tudtam egész évben nyomon követni. Döbbenetes mértékű neonikotinoidos mérgezéseket láttam. Nyugodtan mondhatom, hogy méhegészségügyi szakmai szempontból nagyon jól elkülöníthető tünetei vannak a neonikotinoid mérgezésnek. Hazudhat nekem bárki bármit, látványosan más a méhek viselkedése, az elhullás karaktere, a társbetegségek, a kórtörténet, én látom amit látok és ennek hiszek is, szóval jól látható jegyei vannak a méhcsaládban a neonikotinoidos mérgezésnek. Tóth Péter ebben a kérdésben csak a felületet kapirgálja. Ennek ellenére a hatalmi pozíciója miatt a méhészek többsége hisz neki, pedig soha nem olvastam tőle egy alapos körültekintő és ŐSZINTE kórtörténetet.

Valójában én se értem Tóth Péter 2017 januári pálfordulását, ahogy nem értem Bross Péter 2017 januári pálfordulását sem. Bross Péter minisztérium párti lett 2017-ben és Tóth Péter minisztériummal szemben álló magatartást tanúsít. Holott 2016-ban ez pontosan fordítva volt. A választás utáni egyik elnökségi ülésen javasolta Tóth Péter, hogy adjon az OMME nyilatkozatot arra, hogy a vetőmagtermesztő cégek neonikotinoid használatát támogatja az OMME. Bross Péter úgy lesöpörte az asztalról Tóth Péter ezen javaslatát, hogy még csak vitát se engedett az ügyben. Ugyanakkor 2016  nyarán figyelmeztető levelet küldött Bross Péter a miniszternek, hogy a neonikotinoid használati tilalom fenntartását az OMME támogatja.

Valami történhetett, valaki megtalálhatta Bross Pétert a hatalmi gazdasági elitből, akinek nyomására Bross Péter 2017-ben egyetlen lépést se tett a szükséghelyzeti engedélyek kiadása ellen. Sőt kifejezetten minden ilyen irányú kezdeményezést megakadályozott. Sőt Bross Péter elnökségi utasítások végrehajtását elszabotálta. Természetesen Bross Péter tette nem menti fel Tóth Pétert a korábban viselt dolgaival kapcsolatos felelőssége alól. Ezért mondom, hogy Bross Péter és Tóth Péter egyaránt súlyosan megsértette a méhészek érdekkéviseleti szabályait. Mind a kettő a maga módján elárulta a méhészeket.
« Utoljára szerkesztve: 2018. Január 01. 15:28 írta Geddekas »
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #1043 Dátum: 2018. Január 01. 15:57 »
Ezt írja Főnix:
"Viszont ez az írásod sokat vesztett abból az élből, amit az előzőkben megcsillantottál. Már nem azt írod, hogy hazudok, csupán ferdítésről beszélsz?"
Mert semmi értelmét nem látom a személyeskedésnek, noha a véleményem cseppet sem változott.
Ezt írja Geddekas:
"Az OMME elitjéből vitathatatlan, hogy Nagyernyei Attila emelte fel legelőször a hangját és adott vészjelzést Ő hívta fel a figyelmet a neonikotinoidok veszélyére."
Köszönöm szépen!
Mielőtt örömöm az iménti sor miatt teljes lenne, így folytatja:
"Viszont az OMME vezetése érzéketlen volt és úgy tűnik, hogy máig érzéketlen az ilyenfajta veszélyekre és elhallgattatták Attilát."
Engem senki nem hallgattatott el!
Senkinek nem vagyok a szolgája, esetleg a tisztelője.
Amikor a Greenpeace oldalán egyedül tüntettem a neonikotinoidok ellen a Kossuth Téren akkor sem kértem senkitől engedélyt!
A Tolna Megyei Méhész Egyesület önálló jogi személyként működik, ha a tagságnak nem kellek, majd leváltanak.
Azt szeretném ha szem előtt tartanátok, hogy engem még dr.Cserényi Péter sem tudott elhallgattatni, pedig mindent megpróbált.
És láss csodát!
Vele is beszélő viszonyba vagyok, nincs iránta semmi haragom, pedig ha valakinek oka lenne rá az én vagyok.
Tóth Péterre sem haragszom, csak nem értem nála ezt az átváltozást, amire a mai napig nem kaptam választ, még Főnixtől sem, aki bálványként tekint rá.
Én több mint 10 éven keresztül hallgattam azokat az érveit amik a neonikotinoidok káros hatásait cáfolták.
És ahogy Csuja írta, én feszegettem először az OMME-ban a témát!!!!!!
Akkor hol volt Tomipapa(Főnix), Lygo67   és a többiek, amikor én már a profik konferenciáján előadó voltam a témában?
Én szerveztem meg az ominózus "Neonikotinoidok Konferenciát" Őcsényben, ahol 8 ország méhészei, köztük Etienne Bruneauval, a Greenpeace vegyianyag szakértőjével Simon Gergővel.
Ezt bejelentettem az OMME Küldöttgyűlésén, de senki el nem jött közülük!
Az angol nyelvű előadást Bross Péter fordította.
Ezután hajnalig tartó kisfilmet néztünk meg, ami kész horror.
Hol volt akkor Tóth Péter és Dr.Mészáros László?(Pedig akkor ő volt az elnök)
Aztán jött a Francia Intézetben tartott előadás, ahol Tóth Péter ismét csendben volt a tények ismertetésekor!
Erről is dumáljatok!
Nagyernyei Attila

*

lygo67

• 144
« Válasz #1044 Dátum: 2018. Január 01. 16:08 »
Attila magam részéről nem kérdőjelezem meg az amit tettél a méhészekért de a kérdés részemről továbbra is csak annyi hogy mit tett az OMME vezetés az utobbi két évben a neo-k ellen ?
ennél feketén - fehérebben nem tudom föltenni ezt a kérdést.

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1045 Dátum: 2018. Január 01. 18:18 »
Attila magam részéről nem kérdőjelezem meg az amit tettél a méhészekért de a kérdés részemről továbbra is csak annyi hogy mit tett az OMME vezetés az utobbi két évben a neo-k ellen ?

Attila annyit tudna mondani, hogy 2016 nyarán az OMME elnöksége jóváhagyása mellett küldött egy levelet Bross Péter a miniszternek, hogy a neonikotinoid használati korlátok fenntartását támogatja.

Mi lett volna a helyes cselekedet az OMME részéről akkor, amikor a Bross Péter és Tóth Péter minisztériumi körökből megtudta, hogy teljes gőzzel gátlástalanul fogja a NÉBIH kibocsátani a szükséghelyzeti engedélyeket?

Azonnal összehívni az elnökséget és tiltakozó levelet írni. Be kellett volna a témát az OMME Országos Vezetőségi ülése és Küldöttgyűlése elé terjeszteni egy tényfeltárással és komplett akciótervvel együtt. Csak így lehetett volna megelőzni a szükséghelyzeti engedélyek kibocsátását.

Igen ám, de az OMME ma NEM a méhészek érdekvédelmi szervezete, hanem a minisztérium egyik rejtett hivatala. Legalábbis Bross Péter ebben a szellemben vezeti az OMME-t és az OMME elnöksége is így gondolja. Vagyis ők Bross Péter vezette elnökség 2017 év elején elárulták, egy tál lencséért eladták a méhészek érdekeinek képviseletét.

Miért megalapozott a fenti állításom?

Mert az OMME elnökségének lényegében egyetlen tagja se tett semmit a Syngenta és Bayer lobbi ellen. Még Tóth Péter se, hiszen jó katona módjára csak belterjesen az elnökségi körben terjesztette az információkat egészen mostanáig. Neki a küldöttgyűlésen robbantania kellett volna a bombát. De neki is fontosabb volt Brossal teljes egyetértésben Csuja kizárásával tölteni a Küldöttgyűlésen másfél órát, mint a személy szerinti legfontosabb érdekképviseleti feladatát ellátni és a konfliktus vállalni a minisztériummal szemben.

Lényegében igaza van Vivaldinak, hogy ő mezei méhészként a béka segge alatti szinten rendelkezik a mindennapi méhészkedése szempontjából legfontosabb információkkal. Ez az OMME bűne! És ez valójában az OMME-nak már megalakulása óta bűne. Az OMME tisztségviselői úgy gondolják, hogy az információt azért kel begyűjteniük, hogy ők okosak legyenek és helyzeti előnyük legyen. Pedig ez nem így van.

2015-ben a neonikotinoid veszélyességében hitetlen OMME elit ( Bross, dr. Mészáros stb.) Abony környékén volt nyári méhlegelőn.  Én azonnal tudomást a mérgezésről és a tünetek karakterét is megismertem. Tanácsomat nem kérték, de elmondtam. Egyik elit tag se fogadta meg. Hívták Tóth Pétert, tőle várták a megváltást. Máig nem tudja megmondani nekik Tóth Péter, hogy mi volt az ok. Bizony mindegyik OMME elit tagnak tragikusan nagy méhpusztulása lett.

Ha megfogadták volna a legegyszerűbb tanácsokat, akkor fele akkora méhpusztulásuk lett volna. Máig nem ismeri el egyik se, hogy ez bizony egy nagyon súlyos neonikotinoid mérgezés volt.

Ezt teszi a hatalmi gőg okozta vakság. Ilyen a magyar méhészet krémje, elitje. Önként megy a vágóhídra, még csak nem is tiltakozik, csak nehogy a méhészek érdeképviseletét a valóságban is fel kelljen vállalni. Igaza van Vivaldinak! Ahogy cserben hagyták a saját méhcsaládjaikat, úgy hagynak cserben minket méhészeket is. 

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #1046 Dátum: 2018. Január 01. 22:47 »

Egyetértek. Sőt hozzáteszem, Ha minden egyesületi vezető annyit tett volna mint Nagyernyei Attila, akkor valószínűleg az OMME elnöksége is valódi érdekvédő lenne. Szerintem Bross Péter és Tóth Péter is példát vehetne Nagyernyei Attila őszinte kiállásáról.

*

neo

• 1000
« Válasz #1047 Dátum: 2018. Január 02. 12:43 »
Az előbbi hsz-re adtam egy lájkot. Ami annak szól, hogy Attila valóban a méhészek érdekét védi. Ezt én sem Bross Pétertől, sem Tóth Pétertől nem vitatom el. Azt gondolom, hogy nagyon sok esetben a tisztán látás hiánya okozza egyik másik szereplő hibás döntését. A neonikotinoid kérdésben pedig senki sincs, aki tisztán tudna látni. Tóth Péter azt mondja, hogy a csávázószerek engedélyezése azt fogja maga után vonni, hogy megnő a piretroid vagy akár a neonikotinoid permetezésből származó károk mértéke. Ez így igaz is lehet. Azt kell látni, hogy a gyors hatású mérgezés azokat a méhészeteket veszélyezteti, akik közel vannak a méhlegelőhöz. Ekkor a hírvivő méh hazaér, más méhek is kimennek, szintén mérgeződnek. A méhlegelőtől távol lévő méhészetekben nem keletkezik kár, mert nem ér haza a hírvivő méh, a többi ki sem megy. Pontosabban mindig csak néhány hírvivő méh pusztul el, de nem jelentős számú gyűjtő. Csávázás esetén mi a helyzet? A közel és távol lévő méhészek méhei egyaránt járják a méhlegelőt. Mindkét csoport méheiben lassan gyűlik  hatóanyag, aztán elér egy olyan szintet, amikor a méh tájékozódó képessége elromlik. A távol lévők nem érnek haza, a méhlegelőn és a kaptárak közelében sincs elhullott méh, a család a CCD jeleit mutatja. A közel lévőknél el tudok olyant képzelni, hogy ebben az esetben haza tudnak menni, mert vizuálisan látják a méhészetet, nem kell navigálniuk. Itt tovább folyik a nektár gyűjtése, mígnem a kumulálódó méreg eléri a halálos dózist. Ebben az esetben lesz méhhulla a méhlegelőn és a méhészetben is. Nem tudjuk azt, hogy a csávázás után nektárba kerülő aktív hatóanyagból összegyűlik-e akkora mennyiség, ami az eltévedést vagy a méh halálát ki fogja váltani. Ha a közel és távol lévő méhészeteket megpróbáljuk úgy nevesíteni, hogy vándor vagy állóméhészek, akkor a nagy számok törvénye szerint több vándorméhész fog tartozni a közel lévőkhöz, mint a távol lévőkhöz. Állóméhészek esetén fordított a helyzet. Az érdekvédelem tehet-e különbséget a két csoport között? Szerintem nem, de, hogy egyik vagy másik tisztségviselőnek miként alakítja a gondolatait az, hogy melyik csoportba tartozik, az olyan szubjektív dolog, amelyről nem feltétlenül tehet. Ha azonban számon kérik tőle, akkor tiszteletben kell tartania a tagság érdekeit, függetlenül a személyes meggyőződésétől. Tehát azt gondolom, hogy 2017 év elejéig Tóth Péternek kellett volna felajánlania a "lemondását", hiszen addig volt felelőssége abban, hogy a minisztérium  fejében egyáltalán megfordulhatott az szükséghelyzeti engedélyek kiadásának gondolata. A Tomipapa által bemutatott forgatókönyv viszont azt bizonyítja, hogy ettől az időponttól kezdve Tóth Péter a tőle elvárható módon járt el, minden méhész érdekét képviselte. A szükséghelyzeti engedélyek tömeges mértékű kiadását követően pedig Bross Péter erkölcsi kötelessége lett volna lemondania elnöki megbízatásáról. Ezzel már nagyon elkésett, de nem teljesen. Ha ugyanis most lemond, akkor még erkölcsileg győztesen kerülhet ki az ügyből. Egyszerűen azért, mert mi van akkor, ha a magyar kormány akkor is ki fog adni tömegesen szükséghelyzeti engedélyeket, ha az EU végleg betiltja a neokat. Ilyen esetben Bross Péter már nem tudna erkölcsi győztes lenni. Nem állítom azt, hogy ismerem annak jogszabályi hátterét,amikor az általános tiltás ellenére lehet használni szereket, de nekem Darvas Béla jut eszembe, amikor a pocokirtás szükséghelyzeti engedélyezéséről írt. https://darvasbela.atlatszo.hu/2016/06/08/pocokinvazio-szukseghelyzeti-veralvadas-gatlas-1/ Nálunk szabad olyan szerrel pockot irtani, mely az EU-ban tiltott. Hát én nem várnám meg Bross Péter helyében, hogy egy ilyen helyzetben a méhészek zavarják el. A tőle elvárható érdekképviseleti munkát ugyanis bizonyítható módon szabotálta el, azt már nem tudja visszafordítani.

« Válasz #1048 Dátum: 2018. Január 02. 13:06 »
Bár most B.P. van a porondon, de engem az is aggaszt, hogy a többi tag aki helyet foglal eme szép nagy "omme asztalnál", senki sem sürgette a levél elküldését. Pedig nekik is kellett volna, szóval az ő felelősségük sem sokkal kisebb mint B. P. é.
Nem értek egyet neo val, ebből részben sem lehet erkölcsileg sem jól kijönni. Itt az "ember" sok ezer család megélhetésével "játszott", úgy, hogy a bizalmat megkapta tőlük! Persze a nagyobb tiszteletdíj az jöhetett volna, leszerepelt, sokadjára, semmi keresnivalója az omme élén.
Remélem minden reggel belenéz a tükörbe ....

*

Attila

• 285
« Válasz #1049 Dátum: 2018. Január 02. 13:07 »
Sziasztok!

Miután már el van vetve a repce, csak tűzoltó akcióra kerülhetne sor:

-közzé kéne tenni pl. a honlapon egy térképet, amelyen jól láthatóan színnel meg vannak különböztetve a veszélyes vetésterületek. Legalább ennyiről kellene tájékoztatni az egyszerű mezei méhészt.
Sajnos a honlap és informatika adta lehetőségek nagyon nincsenek kihasználva!

A vezetés és aktuális feladatok állásáról legalább heti szinten kellene tájékoztatni mindenkit, ezt hívják nyomonkövetésnek, ellenőrzésnek. Egy megújuló új érdekvédő szervezet működésének ennek alapnak kéne lennie, ez növelné a tagok tudatosságát is, mivel erre egyre nagyobb szükség lesz.

Van-e a fő "érdekvédő" egyesületnek írásban terve a 2018-as évre? Le van-e az bontva hónapra, hétre? A-terv, B-terv,...?
Ez a terv közismert-e? Vagy csak páran tudják?
Ha nincs saját terv, akkor gyakorlatilag mások tervét hajtják végre...

Tervek: méhlegelő, egészségügy, neo, informatika, szakmai képzések, stb.

Bizonyára van terve, csak nem tudni sem arról, sem az esetleges eredményekről.

Jelenleg a honlapon a fő híroldalon nagy ritkán jelenik meg egy-két hírek, azok sem mindig fontosak.

Minél hatékonyabb kommunikáció kell.

Sürgősen egyeztetni kellene, megbeszélni, mik az akadályok, és azt hogyan lehet elhárítani, és minden lépésről időben riportálni, hogy a méhészek tudjanak róla. Ha valami félresiklik, azonnal lehessen orvosolni! -> kurrupciós aknamunkák időbeni detektálása.

Ne abba kelljen egy ilyen kiváló fórumon is hatalmas energiákat beleölni, hogy nyomozgatás és elmélet-gyártás folyik arról, hogy mi hogyan történt. Meg akkora hozzászólások vannak, egyszerre végig se bírni olvasni:)

Manapság nem lehet megengedni olyat, hogy fontos stratégiai információk késnek heteket-hónapokat-éveket. Életveszélyes.

Nehogy már ne tudja magát megszervezni a méhésztársadalom!
Szervezze meg, mutasson jó példát, hiszen azzal megbecsülést vívhat ki és akkor a tekintélye és befolyása is nagyobb lesz.

Üdv.: Attila