Neonikotinoidok

  • 1753 válasz
  • 792155 megtekintés
*

Geddekas

  • *****
  • 5859
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #945 Dátum: 2017. December 20. 20:17 »
A Gödöllői Dombságon vacak talaján se mézelnek a napraforgók. Nem hiszem, hogy a neonikotinoidok okozzák.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #946 Dátum: 2017. December 20. 20:25 »
Bizony nagyon jó mézelések voltak a napraforgón.
Nagy távolságból is nagy mennyiséget hoztak.
Közel és távol mindenkinek tele lettek a családjai.
Ha jó időnk volt nem számított a gyenge talaj.
Gyenge tartalékok 7-8 Nb csordultig mézzel,egy csepp
fias sem volt.Átlag 22kg.
Közepes családokkal 60 kg,harmadszor is bele pergettünk.
A repcéről ne is beszéljünk,mert ott még nagyobb az ellentét.
Erről beszélek több éve.
Szerintem a rossz mézelések fő oka a ma használt vegyszerek.

Csányi Antal

*

zümi

  • *****
  • 1382
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #947 Dátum: 2017. December 20. 21:47 »
Anti.
Hogyan sikerült többször pörgetni naprát egy legelőn? Nekem még soha nem sikerült. Mindig híg volt a méz! Nem sikerült csenni mézes kereteket. Csak a mézelés végefelé lehetett érett mézet pörgetni.....
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #948 Dátum: 2017. December 20. 23:04 »
Sziasztok!

Megvan minden lehetőség és feltétel a biotermesztés nagyobb arányú bevezetésére. Egészséges emberből tud bárki is hasznot húzni (normál adón kívül)? Esetleg olyan egészséges emberből, aki saját maga termeli meg még az élelmét is? Az egészséges ember az általában szabad is és érvényt tud szerezni akaratának és ha többen vannak, akkor együttműködnek egymás javára.
Étel-illúziókon nem lehet sejteket egészégesre fejleszteni. A sejtek nem ismerik az élelmiszeripari előírásokat. Ők csak az igaz tudást ismerik:)

Évente nagy arányban csökken a humusztartalom a talajokban. Persze erre megjelentek az új termékek is, ezek a szárbontó-baktérium készítmények. Hiszen a talajok éheznek a szerves anyagra.

A bolygó, a Föld, egy élőlény. Erdők, mezők az ő élő bőre és szőrzete, védőtakarója, hogy nedvkeringése helyesen működjön. Ha ő jól működik, nekünk is jó. Ha megzavarjuk? Kapjuk a pofonokat szépen. Csak tanulni kéne tudni, mert ő tanít.

Amit a növénnyel kivesznek, gigaméretekben nem tudják visszapótolni, különben nem érné meg nekik anyagilag.

Nézzétek meg, micsoda felszereltséggel és pénzekből dolgoznak a vegyi- és biotechnológiai cégek. Csúcstechnológia. A sötét oldal szolgálatában...
Csak zárójelben jegyzem meg, dokumentumfilmben láttam, hogy az ilyen cégek fejlődő országokban mikor megjelennek, rendkívül kedvezményesen osztogatnak szaporítóanyagot (vetőmag) pár éven keresztül (nem újravethető). Utána már drágábban, amikorra a helyi gazdák elhanyagolják a saját hagyományos fajtáikat...).

A rák igazi ellenszere inkább az, ha a kiváltó okokat megszüntetik (félelem, természetellenes életmód). Mese csak, hogy kutatnak, meg szérumot akarnak rá kifejleszteni. Ez a csodapirula kategória. Egy valamire való orvos is tudja, hogy az okot kell megszüntetni. De ámítani kell tudni, különben mirefel adakoznánk ilyen-olyan "nemes" célra?

Nem reklámozzák azt, ha valami nagyon egészséges, csak akkor, amikor már üzletet kezdenek belőle tudni csinálni. Például nem reklámozzák azt, hogy te otthon mi módon tudod veseköveidet vagy epeköveidet kitakarítani műtét nélkül.

Képzeljük el, hogy ezen cégek anyagi eszközeinek csak kis részét vinnék át a biogazdálkodás módszereinek javítására és kutatására. Máris megindulna egy új élet.
A biogazdálkodás munkaigényesebb,  de láthatjuk, hogy nincs ember hiány.

Üdv. Attila
 

*

neo

  • *****
  • 1000
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #949 Dátum: 2017. December 21. 02:04 »
A Gödöllői Dombságon vacak talaján se mézelnek a napraforgók. Nem hiszem, hogy a neonikotinoidok okozzák.
Félreértesz. Lehet, hogy a nektártermelődéssel valójában semmi baj nincs. Attól is lehet kevés, vagy semmi mézhozam, ha a gyűjtő méh elpusztul.

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #950 Dátum: 2017. December 21. 09:06 »
Anti.
Hogyan sikerült többször pörgetni naprát egy legelőn? Nekem még soha nem sikerült. Mindig híg volt a méz! Nem sikerült csenni mézes kereteket. Csak a mézelés végefelé lehetett érett mézet pörgetni.....

Zümi gondolkodj! Nem az lesz a megoldás, hogy érett mézet pergettek  ;D

*

wr

  • *****
  • 1013
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #951 Dátum: 2017. December 21. 09:50 »
Attila!

Amit írsz azzal szerintem minden józan paraszti ésszel megáldott ember tisztában van. De nézzük akár csak a helyi, területi viszonyokat. Egy adott település körül legyen mondjuk néhány száz hektáron búza elvetve. Ma, hogyan, mivel lehetne megoldani ennek a területnek a szerves trágyával történő trágyázását? Sehogy, semmivel.
És már itt elkezdődnek a problémák. Milyen kenyér lesz abból a búzából aminek a földje már sok éve nem kapott szerves trágyát, helyette kap műanyagokat, rengeteg vegyszert, a terület néha már úgy néz ki mint valami marsbéli kietlen táj. És az innét készült kenyeret esszük, mert nincs másik. És betegszünk, mert a testnek nem tetszenek a bevitt műanyagok. De a gyógyszergyártóknak meg erre van szüksége, ebből (belőlünk) lesznek milliárdosok.

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #952 Dátum: 2017. December 21. 16:42 »
A búza áll szárból és áll magból. A rendszerből csak a magot kell kivinni, a maradékot helyben komposztálni kell. Ehhez jön a helyi füves területek füve, és a szennyvíz iszap feldolgozásából keletkező fekete föld. És máris megvan az anyagmegmaradás elve, megcsináltuk a körforgást.
Ehhez jön, hogy vannak a sertés, ló és szarvasmarha telepek. Ezek trágyáját is fel lehet dolgozni olyanra, hogy könnyen, tisztán használható legyen. Volt is idő, amikor ment ez, pl. gilisztával. Csak sokan abban maximum a gyorsan megszerezhető jövedelmet látták, így ma már csak a biogazdák, természetes módon gazdálkodók büszkélkedhetnek gilisztatelepekkel.
Ausztriában van egyébként több száz hektáros permakultúra. Az is ilyen elvekkel dolgozik, és még munkát is spórol. 

SZÓVAL LEHETŐSÉG VAN, CSAK NEM MEGY A MOBILON NYOMKODVA.

Nem a lehetőség, hanem megint az olcsóság számít, nem az a kérdés, hogy megoldható-e, hanem a vegyszerekkel olcsóbb.

Szóval alkalmazott anyagmegmaradás elve. És máris működik!!!
Einstein tévedett: Ha csak méheink vannak, már akkor leáldozóban az emberiség létjogosultsága!

*

Laja

  • **
  • 55
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #953 Dátum: 2017. December 21. 17:19 »
Attila!


Takarásos(permakulturás)kertet művelgetünk,ahhoz szedem össze a
a szomszéd területen lévő nyárfák lehullott leveleit.Eddig nem volt rá időm.
Mindegy is,még tavasszal sem lenne késő elkészíteni az ágyást.
Kartonpapír takarásra teszem a falevelet.
Tavaly tök jól működött,olyan porhanyós lett a talaj a takarás alatt
(tavasszal elkészített ágyás volt),hogy nem akartam elhinni.
Egyből elfoglalta az élővilág,átdolgozta,megpuhította.
Finom,egészséges zöldségek teremtek.
Nem kellet ásni kapálni,csak gereblyézni a falevelet,és takarni vele.

Kedves Antal !
Írnál bővebben erről a papiros, faleveles takarásos technikáról ?
Laja

*

főnix

  • ***
  • 104
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #954 Dátum: 2017. December 21. 17:32 »
Lelkeim!

Mi ez a fene nagy, dühödt biózás ebben a témában. Ide nem jövőképet rajzolni járnak a népek, hanem egymást hergelni, s erőst haragudni. Főleg a neonikotinoidokra, de természetesen mindenre és mindenkire es.

Végre wr (nem szép így nemecseki kisbötűkkel, de alázattal el köll fogadjuk a szerző írásmódját) helyretette a dolgot, ám egy dologban azért szükséges vitába szállanom véle is.

"Amit írsz azzal szerintem minden józan paraszti ésszel megáldott ember tisztában van. De nézzük akár csak a helyi, területi viszonyokat. Egy adott település körül legyen mondjuk néhány száz hektáron búza elvetve. Ma, hogyan, mivel lehetne megoldani ennek a területnek a szerves trágyával történő trágyázását? Sehogy, semmivel.
És már itt elkezdődnek a problémák. Milyen kenyér lesz abból a búzából aminek a földje már sok éve nem kapott szerves trágyát, helyette kap műanyagokat, rengeteg vegyszert, a terület néha már úgy néz ki mint valami marsbéli kietlen táj. És az innét készült kenyeret esszük, mert nincs másik. És betegszünk, mert a testnek nem tetszenek a bevitt műanyagok. De a gyógyszergyártóknak meg erre van szüksége, ebből (belőlünk) lesznek milliárdosok."

A szerves-trágya-műtrágya kérdésben nincs igaza, nem állja meg a helyét az a kijelentés, hogy a műtrágya azért káros, mert "műanyag". Mielőtt felharsanna a kórus, azért javasolom, talán nézzenek utána. Legelőször talán a növény táplálkozásával, azon belül az ásványi táplálkozásával kellene tisztában lenni. Ha ebben egy kis ismeretanyagra sikerül szert tenni, akkor tudunk csak tovább lépni.

A növények életfolyamataihoz a szénen, hidrogénen és oxigénen kívül szükség van még nitrogénre, kénre, foszforra, kalciumra, káliumra és magnéziumra, de kisebb mennyiségben a periódusos rendszer számos más elemére is. Ezek jelentős részét a növények a talajból veszik fel, és beépítik szervezetükbe. A növekedéshez és az anyagcseréhez szükséges ásványi elemekkel való ellátás és az elemek felvétele táplálkozásként definiálható. A növényi szervezet számára szükséges ásványi elemek tehát tápanyagok. A zöld növények számára nélkülözhetetlen tápanyagok gyakorlatilag KIZÁRÓLAG SZERVETLEN ANYAGOK. (!) A növények ebből a szempontból alapvetően különböznek más, nem autotróf élőlényektől, amelyek kiegészítésül még szerves vegyületeket is igényelnek tápanyagként. Lényeges dolog, hogy az ionok formájában rendelkezésre álló tápanyagokat a növényi gyökerek a talajban növekedve, a vízfelvétel folyamatához kapcsoltan felveszik, akkumulálják és elszállítják a hajtásba. Az ionok felvételét elősegítik a gyökerekkel szimbiózisban élő mikorrhiza gombák, a pillangósvirágú növények nitrogénfelvételében a nitrogéngyűjtő baktériumok játszanak szerepet. A talajokban a növények által felvehető tápelemek különböző koncentrációban fordulnak elő, és a növények között is jelentős különbségek vannak a tápelem-igény tekintetében.

A műtrágya-szerves trágya összevetésben annyit érdemes tehát megjegyezni, hogy az autotróf magasabbrendű növényi szervezetek nem "szerves" trágyát képesek tápanyagként felhasználni, hanem szinte kizárólag szervetlen ionokat. Az már egy másik kérdés, hogy azon ionok miként kerülnek a növény számára felvehető állapotba. A legjobban ezt a nitrogén példáján keresztül tudom megvilágítani. Tudjuk, hogy a N igen nagy mennyiségben található a légkörben, ám a növények nem onnan tudják felvenni, kizárólagosan a nitrát és ammónium ( NO3- és az NH4+) formákat képesek csak hasznosítani. A szerves eredetű és légköri N-t a növények hasznosítani nem képesek,  a N bontását, a légköri N megkötését a prokarióta szervezetek, főleg baktériumok, és egyes szimbionta cianobaktériumok végzik. Az ammonifikáció a szerves-N bontása NH4+ ionra. A nitrifikáció az NH4+ átalakulása NO2- és NO3- ionná. Nem vezetném le végig a nitrogén anyagcseréjét, s a növényi táplálkozás folyamatát sem , azokat megtalálja az érdeklődő a különböző biokémiai, növényélettani és agrokémiai tananyagokban. Inkább a szerves- és szervetlen trágyák közötti különbségre fókuszálnék a továbbiakban. (Atilla vezérünk már tudja, az ásványvizek melyik iont tartalmazhatják, mikor levetetik azokat a polcról...)

Az előbbi okfejtésem bizonyítására sok szakmai érvet tudnék felhozni, a talaj és szervestrágyázás nélküli rendszerek  is lehetnek működőképesek (csak drágák), a szervestrágyázást nem szükséges fetisizálni, kiváló növények nevelkedhetnek kizárólag szervetlen ionokból összeállított tápoldatok felhasználásával (Hoagland A-Z oldat 1933-tól működik, alig kellett változtatni és kizárólag a vas miatt javítottak annyit rajta, hogy kelát-komplex-formában -EDTA=https://hu.wikipedia.org/wiki/Etil%C3%A9n-diamin-tetraecetsav  - viszik be a vasat a hasznosulás elősegítésére). Tehát látható, hogy a "műtrágya" az, ami hasznosul, a szerves "trágyát" előbb le kell bontania, mineralizálnia kell a prokariótáknak (baktériumok), hogy a bomlás után keletkező szervetlen ionokat az autotróf szervezet hasznosítani legyen képes. Kísérleti úton egyébként bizonyították, hogy a nagyüzemi mezőgazdálkodást is lehet okszerűen és takarékos műtrágyázással folytatni, hiszen a fölöslegben bevitt tápelemek amúgy sem hasznosulnak. Tévedés az is, hogy a szervestrágya egyenlő az istállótrágyával. A nyavalyát egyenlő. Sokkal fontosabb sok esetben a megfelelő talajélet, megfelelő környezeti feltételek, éghajlati és évjárati időjárási hatások szerepe a terméshozamra, mint a "tápanyagutánpótlás". A szerves- (tehát nem kizárólag istálló-!)trágya néhány szempontból előnyt jelent az okszerű mezőgazdaság esetében a műtrágyákkal szemben: a lebomlása, hasznosulása sokkal lassabb, vontatottabb, mint a műtrágya-oldatoké, melyek az esszenciális elemeket azonnal felvehető, ionos, disszociált formában szolgáltatják a növények számára. Tartamkísérletekkel bizonyították, hogy a szervestrágya megfelelő mennyisége (és nem elhanyagolható, hogy minősége) esetén, megfelelő oxigén- víz- és talajélet birtokában a fokozatos tápanyagfeltáródás és hasznosulás előnyt jelent a lökésszerű nagy dózisú műtrágya-szolgáltatta ionbevitellel szemben. Nem közömbös, hogy a szervestrágya nyújtotta humuszanyagok szintén kedvező hatásúak, a talajélet gazdagsága, diverzitása a C-forgalomban jelent nagyon sokat, a mineralizáló szervezetek szaporodása, élettevékenysége szempontjából. Azt viszont csúsztatás kijelenteni, hogy a növényi részek elszállításával jelentős "szervesanyag-fogyást" idézünk elő, az autotróf szervezetek anyagforgalmának lényege az, hogy SZERVETLENBŐL állítják elő a SZERVEST, tehát a szervetlen pótlása az elsődleges, az pedig szervetlen "műtrágyákkal" (magyarán anionokkal és kationokkal) is maradéktalanul kivitelezhető. A talaj flórája, faunája által biztosított és a szervesanyag-visszapótlás során kiszórt szerves  anyagot a baciknak előbb le kell bontania, hogy a körforgásba visszakerüljön. A kísérletek bizonyították, hogy ha egy talaj esetében beállt a szervesanyag-egyensúly, akkor a szervesanyag mennyiség nagyon lassan és kismértékben változik csak. 
Ennyi a dolog lényege, a szervestrágyázás pedig sokféleképpen kivitelezhető, a mostani zöldítési és természetközeli gazdálkodást favorizáló rendelkezések és azok támogatásai éppen az agyonkemizált mezőgazdasági gyakorlatot kívánják valamelyest visszaterelni abba a mederbe, amelyből az ember kiléptette egykor.

Nem most volt az a kilépés sem, amióta mezőgazdálkodik ez az emlős-faj, azóta konzekvensen átalakítja a környezetét. Aki rögvest és maradéktalanul vissza szeretné csinálni a "projektet"az eredeti, kiindulási állapotig, az nem áll páros lábbal a talajon. Az emberiséget nem lehet betiltani, s azt hiába hajtogatja valaki, hogy miként nem szabad  csinálni, amíg azt nem tudja megmondani, hogyan lehet és szabad. Jelen pillanatban lehet, hogy papírra vetve, mű-modellel modellezve még az is igazolható, hogy az egész folyamat visszafordítható és eképpen visszaállítható az eredeti, természetes állapot, ám aki azt állítja, hogy ez belátható időn belül maradéktalanul megvalósítható, amolyan "varázsütésre", az hazudik.

Sajnos csak fikció a biogazdálkodás teljes körű alkalmazásának kivitelezhetősége is. Közti állapot meg hellyel-közzel van csak (integrált), de kedvenc hasonlatom erre az élménytadó, valódi szexuális interakció és a szűzi állapot fenntartásának antagonizmusa. Létezik ugyan egy szituáció, amikor valamiféle szexuális játék űzhető ugyan deflorálás nélkül is (petting), ám eme megoldás inkább csak maszatolás, egyféle játék, nem maga a cselekedet. Aki próbálta mindkettőt, annak nem kell magyaráznom a különbséget. Az emberiség jelen pillanatban egyetlen elemét sem képes igazán visszafordítani a környezetben okozott károknak, egy olyan komplex rendszert, mint a mezőgazdaság, még megugatni sem igen tud. Mindegy, ha valakinek van kivitelezhető ötlete, jó modellje és jövőképe, nosza-rajta, rukkoljon már ki a farbával. Nem Geddekas modelljére gondolok, arról ő is tudja, hogy szép álom, de a valósághoz vajmi kevés köze van. Legfeljebb megélhetési környezetvédő szlogennek alkalmas. Azért küldök néhány linket, olvasgassák,  mű- és istállóganéból nyújt némi bepillantást a jelenbe és a valóságba (statisztikákat nem küldök, aki érdeklődik utánuk -szerves- és műtrágya-felhasználás hosszú idősoros adatai-, jelezze):

http://www.agrokemiaikft.eu/cms/page/cikk5#.WjuId9_ia1s
https://szie.hu/file/tti/archivum/Micskei_Gyorgyi_ertekezes.pdf
http://real.mtak.hu/11766/1/62548_ZJ1.pdf

Ja, a nyitó idézetben foglalt költőinek szánt kérdésekre van válasz, a magyarázatban kitértem arra, hogy a szerves trágya nem azonos az istállótrágyával, az okos paraszt rájött, hogy szerves az a zöldtrágya is, jó biológiával nem marad le az istállótrágya mögött (a gyenge istállótrágyát meg is veri). Szerves trágya a komposzt is, amit Csányi Anti most éppen az avarterítéssel igyekszik helyettesíteni (a komposzt jobb), magam is komposztálok minden komposztálhatót, s én is használtam már sokféle szervestrágya-helyettesítőt is (mint pl. az alginit), de a tömegtermelés miatt nem csak az ökológiára köll gondolni, hanem a valóságra, azaz az ökonómiára is. Sajnos manapság az istállótrágya egyáltalán nem elérhető, vagy csak kiváltságosoknak, a bio-minősítésűt említeni sem merem, mert nincs az az aranylevelet  levelező növénykultúra, mely gazdaságosan fenntartható lenne  vásárolt bio-istállótrágyával. A linkekből pedig kiderül, hogy a szigorúan szervestrágya nélküli kontroll is nagyon hosszú évek múlva mutat csak jelentősebb terméselmaradást a trágyázott területhez képest, rövid intervallumokban sokkal jelentősebb az éghajlati, időjárási "évjárat-hatás", azon belül is a legmarkánsabban a víz, azaz az aszály. Mindenesetre a kultúrsivataggá műtrágyázott szántók víziója riogatni jó, aki haragudni akar, a vízionált kép alapján bátran haragudhat, meg tovább hergelheti a többieket...

Arra gondoltam, hogy a bio-minősítő szervezeteknek is kellene szólni, hogy újra kellene gondolni ezt az egész "szerves-szervetlen" kérdést, mert a biológia is mást mond, meg a biokultúra is . Azt hiszem, a biológia volt előbb...

*

főnix

  • ***
  • 104
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #955 Dátum: 2017. December 21. 18:29 »
A búza áll szárból és áll magból. A rendszerből csak a magot kell kivinni, a maradékot helyben komposztálni kell. Ehhez jön a helyi füves területek füve, és a szennyvíz iszap feldolgozásából keletkező fekete föld. És máris megvan az anyagmegmaradás elve, megcsináltuk a körforgást.
Ehhez jön, hogy vannak a sertés, ló és szarvasmarha telepek. Ezek trágyáját is fel lehet dolgozni olyanra, hogy könnyen, tisztán használható legyen. Volt is idő, amikor ment ez, pl. gilisztával. Csak sokan abban maximum a gyorsan megszerezhető jövedelmet látták, így ma már csak a biogazdák, természetes módon gazdálkodók büszkélkedhetnek gilisztatelepekkel.
Ausztriában van egyébként több száz hektáros permakultúra. Az is ilyen elvekkel dolgozik, és még munkát is spórol. 

SZÓVAL LEHETŐSÉG VAN, CSAK NEM MEGY A MOBILON NYOMKODVA.

Nem a lehetőség, hanem megint az olcsóság számít, nem az a kérdés, hogy megoldható-e, hanem a vegyszerekkel olcsóbb.

Szóval alkalmazott anyagmegmaradás elve. És máris működik!!!

Kedves Doktor Úr!

Nem szívesen szólok bele, de talán nem sértődik meg, ha felhívom a figyelmét, hogy "a szennyvíz iszap feldolgozásából keletkező fekete föld" nem minden esetben a biogazdálkodás és permakultúra tápanyagutánpótlási  csodafegyvereinek netovábbja. Mondjuk Roszik Péter és a "biokultúráltak" a szennyvíziszapok felhasználását nem preferálják. Hogy Baji Béla, a permakultúra hazai atyja (egykor konvencionális kertészként az évfolyamtársam volt) miként vélekedik róla, azt momentán nem tudom megmondani, de ha az orvostudományi tanulmányok mellé esetleg fel szeretné venni a permakultúrát is fakultációban, megpróbálhatom beprotezsálni.

Sajnos rá tetszett tapintani a lényegre: az a piszkos ökonómia bizony gyakorta felülírja az ökológiai észérveket. A mai világban szerencsére egyre többen engedhetik meg maguknak a természetközeli és természetbarát gazdálkodást, ám még náluk is sokkal többen vannak, akik nem tehetik meg, hogy 180 fokos fordulatot tegyenek a konvencionális mezőgazdaság irányából a permakultúra, biokultúra irányába.  Ausztria feltehetően nálunk valamivel szerencsésebb, némileg gazdagabb és természeti adottságai alapján is "biozásra, ökozásra" nálunk alkalmasabb feltételekkel rendelkezik, egyes részei kifejezetten arra predesztináltak. Mondjuk a gabonánk nekünk jobb, erdőik, hegyi legelőik szempontjából viszont előttünk járnak...

Szóval a kívülállónak aránylag egyszerűnek tűnhet ez a nagyfene permakultúra, ám azt javasolnám, hogy mielőtt e témában is magához szeretné ragadni a szót, az orvostudományok  analógiájára legelébb némi előtanulmányok abszolválását lenne jobb elhatározni, a hitelesség érdekében. Végtére is nem teljesen mindegy, hogy velőshüvely, vagy hüvelyes velő...

Re:Neonikotinoidok
« Válasz #956 Dátum: 2017. December 21. 18:47 »
Főnix mikulás bácsinak nincs dolga?
Örülhetnek a gyerekek, legalább nem kábítja őket el.
Nekünk meg úgyis mindegy, már régen tele van vele a puttonyunk.
Nagyernyei Attila

*

főnix

  • ***
  • 104
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #957 Dátum: 2017. December 21. 20:04 »
Bizony nagyon jó mézelések voltak a napraforgón.
Nagy távolságból is nagy mennyiséget hoztak.
Közel és távol mindenkinek tele lettek a családjai.
Ha jó időnk volt nem számított a gyenge talaj.
Gyenge tartalékok 7-8 Nb csordultig mézzel,egy csepp
fias sem volt.Átlag 22kg.
Közepes családokkal 60 kg,harmadszor is bele pergettünk.
A repcéről ne is beszéljünk,mert ott még nagyobb az ellentét.
Erről beszélek több éve.
Szerintem a rossz mézelések fő oka a ma használt vegyszerek.

Csányi Antal

Kedves Antal!

Tudom, alapjában véve a nosztalgia, az évtizedek szépítő távolsága idillivé képes formálni az olyan korosodófélben lévő, irányított amnéziában szenvedők emlékeit is, mint az enyémek, hát még a hosszútávú memóriában egyébként sem jeleskedő ifjakét, ám ez a napraforgós kijelentése akkor sem hangzik hitelesebbnek, ha egy olyan méhész-ikon, giga-méhész mondja, mint Ön.

Az olajat adó ipari növények a réges-régi múltban nem jelentettek kihívást sem a mezőgazdásznak, sem a méhésznek. Még az újabb kori időkben sem túl régtől. Ha megnézi a hazai vetésterületeket a napraforgóból, repcéből, akkor látja, miről beszélek. Nem részletezném, de a napraforgó vetésterülete 1979-től, a repcéé valójában a 2000. évtől jelent mértékadó területet, addig nem botlott az ember lépten nyomon az olajat adó ipari növények óriási tábláiba, s nem is igen vetették oda, ahol nem adtak kimagasló hozamokat. Nos, a statisztikák, a legfrissebbig:

http://acta.bibl.u-szeged.hu/49847/1/jelenkori_012_001_002_141-152.pdf
https://www.ksh.hu/agrarcenzusok_hosszu_idosorok_tablak
https://www.ksh.hu/docs/hun/agrar/html/tabl1_4_1_3.html 
https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/vet/vet1706.pdf 

Mára ez megváltozott, de a vetésterület növekedése csak az egyik eleme a változásoknak: megváltoztak a fajták is. Ha hihetünk az  olvasottaknak és a folyosói beszélgetéseken  elhangzottaknak, akkor éppen fordítva van, mint Ön állította, a fajták, hibridek nektárszolgáltató képessége az új, magasabb termőképességű és olajsav-tartalmú hibridek gyors térnyerése révén az utóbbi időkben jelentősen nőtt. Az utóbbi években (2010 óta) kifejezetten figyelem a napraforgó mézelését, s ha nekem nem hisz, kérdezze a profi kollégáit: a figyelt időszakban szinte minden évben a napraforgó mentette meg a méhészeket, amikor az akác nem úgy muzsikált, mint az ormánsági állóméhészetekben. No, de ne az én innen-onnan összebogarászott adataimra támaszkodjunk, nézzük az utóbbi évek nektárprodukciós vizsgálatainak eredményeit:

https://szie.hu/file/tti/archivum/Zajacz_Edit_ertekezes.pdf
http://magyarmezogazdasag.hu/2012/03/10/napraforgo-mezeleserol
http://www.omme.hu/wp-content/uploads/2014/12/2omme-honlapra_Napr.nekt_.vizsg_._H%C3%A1GK_2014.aug_.28-ig.pdf
http://agraragazat.hu/hir/napraforgo-hibridek-es-szabad-elviragzasu-fajtak-kiserleti-eredmenyei-2015-ben-0
https://www.agroinform.hu/szantofold/a-syngenta-szakmai-allasfoglalasa-a-magas-olajsavas-ho-napraforgo-termeleseben-alkalmazando-izolacios-tavolsagrol-14789

Nos, látható talán, miről beszélek. Elnézést, ha a jelentős változások között behoztam a magas olajsavtartalmú hibridek és a Clearfield Plus technológiát is a beszélgetésbe. Az imidazolinon-toleranciával nem hiszem, hogy gondja támadna, herbicidről van szó.

Nincs kedvem most előkotorni a repce hasonló adatait, ha érdekli, a Méhész Fórumon talál adatokat ahhoz is. Vélelmem szerint az adatai lehetnek helyesek, ismerőseim körében többen is jóval az Önök napraforgó pörgetései fölötti hozamokkal (nem) dicsekedtek (ám csöndben, baráti információként, nem a széles nyilvánosságnak szánva elárulták). A különbség abban van, hogy az ő méheik az utóbbi időszakban döngettek csúcsokat, nem a múlt homályába vesző időszakban.

Nem kell elfogadja a véleményemet, de ha nem neheztel, én meg az Önét hagyom figyelmen kívül. A következtetésével (mely esmeg teljesen mórickás: mindenről "az" jut az eszébe...) szintén nem kívánok azonosulni, a konklúziója amolyan szerecsenmosdatás és önigazolás szeretne lenni. Nos, az már egy másik beszélgetés tárgya kellene legyen, s majd nagyon szívesen vissza is térek rá, ha a nem ide illő hozzászólásokat a jó moderátorok végre a helyükre rakják, de mostanra olyan lett ez a téma, mint a gyűjtőfogház: van itt ganyé, van műganyé, van ökológiai álomvilág, s immáron apiterápia, komposztálás, méhlegelő és egyebek. Végre a helyükön is beszélgethetnénk mindezektől, mert csak éppen a neonikotinoidok ellen folytatott szent háború zászlaját nem lehet kibontani ettől az eklektikus katyvasztól...

*

Attila

  • ****
  • 285
Re:Neonikotinoidok
« Válasz #958 Dátum: 2017. December 22. 14:02 »
https://www.biene-oesterreich.at/abstimmung-zu-neonicotinoiden-verschoben+2500+1137976

Imidacloprid, Thiametoxam und Clothinanidin

Dec. 12-13-án döntöttek volna a fenti neonikotinoidok újraengedélyezéséről az eu-ban.
Elhalasztották februárra.
A leírás szerint több, mint 500 tudományos publikációban (az elmúlt évekből) megemlítik a beporzó rovarokat érintő magas kockázatot, ill. hogy az élővilág többi részét is negatívan befolyásolja. Azt is észrevették, hogy a tiltás évei kedvezően hatottak az érintett élőlényekre.
A német méhész szövetség (Biene Österreich) a miniszter támogatását kéri a fenti szerek betiltásáért.