Nagyon sokszor elhangzik az a kijelentés, hogy ...... ahhoz képest, hogy mennyi fedett fias volt a családoknál, nem is olyan jók.
30 évvel ezelőtt, az akác előtti szaporítás a technológiánk része volt.
Folyamatosan fejtük a családokat, nehogy állomány szintű rajzás legyen.
Ma is vannak olyan helyek az országban, főként álló méhészetekre gondolok, ahol nincs mezőgazdasági terület, amely az elnéptelenedést okozza.
A tendencia a 3 évtized alatt egyértelmű, kár ezt kozmetikázni.
Régebben azt sem tudtuk, hogy mi a meszesedés, nozema, na meg az atka.
A neonikotinoidok alkalmazásával teljesen megváltozott a méhegészségügy.
Vannak akik azt vallják, a legjobb rajzásgátló.
Hát köszönjük szépen.
Az is elgondolkodtató, hogy a repcére nem vándorolunk, hanem menekülünk előle.
Micsoda világ ez?
Mi van a húsban, tejben, tojásban, étolajban és összességében az élelmiszerekben?
Az onkológusok tudják rá a választ, amikor a gyomor és vastagbélrákos betegekkel találkoznak nap mint nap.
Én a bio élelmiszerekben sem hiszek!
Az talán a Holdon még lehetne, de a Földön... abban kételkedem.
A végére hagytam azért egy jó hírt is.
Talán az akácmézünk "készül" a legtisztább környezetben, szinte sterilen.
Egy lefelé lógó, szinte steril virágból a méhek azonnal a mézgyomrukba szívják a kristálytiszta nektárt, és a hazaszállítják.
Ha a méhész nem használ kemény atkairtó szereket, a világ legtisztább mézét pergetheti.
Ezt kéne a médiákban nyomni, és a méhészeknek ezt a kincset méltó áron eladni.
Nagyernyei Attila