Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.

• 745 válasz
  • 410247 megtekintés
Re:Méhészújság, Méhész Közlöny, stb.
« Válasz #90 Dátum: 2014. Június 02. 15:57 »
Tudod Kánya - nem vagyok tagja az OMME vezetésének. Sem dr. Cserényi Péternek, sem Tóth Péternek, sem Mészáros Józsefnek, sem pedig Egyed Árpádnak nem  hívnak! Így Mészáros és Egyed urak ügyvezetőségét sem bírom!
Sőt megyei szaktanácsadó sem vagyok!

Rossz feltételezés, rossz útirány!

Csak Elemér méhész néven írok ebbe a fórumba! Nem úgy, mint Te, s néhány társad.

A fórum kezdetekor azt hittem, hogy jó a cél, s az észrevételek építő jellegűek, és előre viszik majd a méhészet ügyét, de aztán egyértelműsödött, hogy a meghatározó szereplők egyéni sérelmeikért szeretnének valamilyen szinten revansot venni. Ez az igény a sorozatos kudarcok (Leszavazások) ellenére sem múlt el, s az "árokásás" töretlen.
Egymást érik a gyűlölködő beírások, s olyan emberek nyilvánítanak "szakmai" véleményt, akiknek szakmaisága (méhészkedési gyakorlatának minősége) jócskán hagy kívánnivalót maga után. (Akinek inge, az magára veheti!)

A megalapozott véleményhez megfelelő képzettség is kell. (Pl. egy mérlegbeszámoló tartalmáról ne egy tűzoltóakadémiát végzett formáljon véleményt.)
Azok az információk, amelyekkel "érveiteket, veleményeiteket alátámasztjátok" -  a legtöbb esetben kutyagumit sem érnek. A vélt tájékozottság és a megalapozatlanság csak leszavazáshoz, kudarchoz vezet!

Rossz úton jártok, próbáljátok meg az irányváltást.
« Utoljára szerkesztve: 2014. Június 02. 16:00 írta Elemér méhész »

« Válasz #91 Dátum: 2014. Június 02. 18:38 »
Kedves Kánya!

Talán nem is a másik fél, a vitapartner identitása lenne a lényeg, számomra legalább is fontosabbnak tűnik a mondanivalója. Az gyakorlatilag indifferens, hogy ki, merre és milyen minőségben "ügyvezető", próbáljon arra fókuszálni, mit is mondott.  Nem lehet nehéz kihámozni az üzenet mondanivalóját amennyiben koncentrál, de ha mégsem sikeredne, kérjen telefonos segítséget.  Az ön szempontjából nem sok jelentősége van, honnan érkezik az üzenet, sokkal fontosabb lenne, hogy az üzenet szellemiségét képes legyen felfogni. Ha gyúr rá egy kicsit, meglátja, egyszer csak sikeredhet! 
Lehetne a vitapartnere akár tűzoltó, netán katasztrófavédelmi szakember is, hiszen ezen a klubon a kezdetektől fogva "tüzet kék oltani", s a katasztrófavédő is elkel, mert valóban egy katasztrófa az, amit itt önök -néhányan- össze-vissza görcsölnek...

Dőljön hátra, lazítson, s ne keresse fölöslegesen az ellenséget. Az önök ellensége elsősorban önnön maguk... Ne ön nevezzen hazugnak másokat, oly gyenge eme "érvrendszere", mint illatos akácvirágzáskor a hajnali harmatos gerlefing...

« Válasz #92 Dátum: 2014. Június 02. 19:49 »
Tisztelt Elemér!

Ezt írod:"A megalapozott véleményhez megfelelő képzettség is kell. (Pl. egy mérlegbeszámoló tartalmáról ne egy tűzoltóakadémiát végzett formáljon véleményt.) "
Szerinted a küldöttgyűlésen ülők közt mindenkinek közgazdász vagy mérlegképes könyvelő végzettségűnek kellene lenni.  Nem azért kapják meg a méhészek, hangsúlyozom méhészek/lehet akár tűzoltó akadémiát végzett méhész is/, hogy a kaptárt szigeteljék vele télire, hanem azért hogy el olvassák, értelmezzék véleményezzék végül pedig fogadják el vagy ne fogadják el. Ennyi. A cél szerintem semmiképp nem az, hogy nesztek itt van azt emeljétek a kezeteket mert ti úgysem értetek hozzá, ebben szerintem mindenki egyet ért.
Ahhoz viszont még tűzoltó akadémiát sem kell végezni hogy a 12 -és a 39 közötti különbözetet kiszámolja valaki  (általános iskola 2 osztály), főleg ha még le is van írva, az írott szöveg megértése szintén e korosztály tananyaga. Szerintem mindannyian túl vagyunk már ezen. Még mielőtt bárkit megszólnál esetleges alul képesítése miatt , javaslom az általad említett írás áttanulmányozását, még ha az eső után köpönyeg kategóriába tartozik is.

Üdv. jani bátya

*

Nb18

• 797
« Válasz #93 Dátum: 2014. Június 02. 21:03 »
Sziasztok!

Csak csatlakozni tudok Zümihez!
A személyes problémáitokat és nézeteltéréseiteket oldjátok már meg privátban, mert szerintem rajtatok kívül mások nem kíváncsiak erre az óvodás stílusra!

Nb18

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #94 Dátum: 2014. Június 02. 21:34 »
HOHÓ ! Álljunk csak meg egy két gondolat erejéig.

Szerintem nem tekinthető személyes problémának, hogy a 2014-es küldöttgyűlésünkön a 2013-as évről bemutatott mérlegbeszámolóból és a közhasznúsági jelentésből is hiányzik a kft. alapításának költsége, az ügyvezető 500 eFt/hó bére és közterhei, a kft-be vitt apport stb. Ha ezek a tételek szerepeltek volna, akkor bizony kiderült volna, hogy a megtakarítások (kb 180 mFt-os megtakarítása van az OMME-nak) felélése zajlik.
TOVÁBBÁ
Mészáros László elnök úr hazudott a küldöttgyűlésen, akkor amikor azt mondta, hogy a Bross Péter pénzét kapja meg.
Miért volt hazugság ez?
Mert Bross Péter havi bérét Mészáros József kapja, aki ezért a bérért vezeti az irodát.
Bross Péter az elnöki feladataiért egy fillér javadalmazást nem kapott.

Áttérve Arisztaioszra.
Ő meg velem kapcsolatban hazudott, hiszen pontosan tudja, hogy utoljára 2008-ban voltam napraforgón, és akkor vettem el a méhektől napraforgó mézet, azóta nem.
SŐT.
Azt is tudja Arisztaiosz, hogy akkor még nem voltam bioméhész.
Úgy látom, hogy nagyon jólesik neki rágalmakat szórni és mocskolódni.
Lehet, hogy ez tartja életben?

Tájékoztatásul közlöm, hogy a bioméhészek is mehetnek mindennapi egyszerű mezőgazdasági területre méheikkel és ki is pergethetik az onnan gyűjtött napraforgó, repce, olajretek, mustár, vagy épp gyümölcsmézet.
SŐT. Értékesíthetik is.
DE!!!
A cimkén a következőnek kell szerepelnie:
bioméhészetből származó konvencionális ............ méz.
Tehát a méhészet biominősített marad, de az a bizonyos termék viszont nem.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

« Válasz #95 Dátum: 2014. Június 02. 23:01 »
Tisztelt Méhészek!
Semmi gond stílussal. A Méhészklub alapításkori célja pont az volt,hogy ütköztessük a különböző véleményeket.
Egyet viszont kérnék tőletek, alpári módon ne minősítsétek egymást.
Az amit itt leírtatok, az OMME-ról, minden méhészt érintő közügy.
Az alkalmazotti fizetések, a gépjárművek költségei, az IB-re való utazások, a kajálgatások mind mind a tagdíjainkból kerülnek kifizetésre, tehát tudni akarjuk mire költik. Mi ezzel a baj? Miért vagyunk emiatt gáncsoskodók Elemér méhész,és Arisztaiosz?
Ezek a sorok azoknak fájnak, akik belőlünk élnek,mi pedig szóvá tesszük. Miniszteri fizetés egy szakmai civill szervezetben? És ők beszélnek takarékos gazdálkodásról?
A Kft. nem lett volna "null szaldós" ha nem forgalmazza az üveget magasabb áron.
Meg is lett az eredménye. Komoly forgalomcsökkenés. És ezt beállítani sikernek? Na ehhez kell a póker arc.
Ezt "Egyed"meg méhész társ!
Nagyernyei Attila

*

kiskakas

• 3249
« Válasz #96 Dátum: 2014. Június 17. 23:36 »
QUQURIQ!

Üdvözlet minden Méhész Barátomnak!

Nézzétek csak az OMME honlapján, a két lapnak a dátumát!
Ez megy hónapok óta! Rendszeresen letöltöm.
Ma 2014. június 17 van, holnap 18.
Tehát már a fél hónap lement. A Méhészet még mindig a múlt hónapi számnál tart!
Biztos forrásból tudom, hogy mindig időben elküldik a Méhészetet az OMME központjába.
Kérdés?
Ki a felelős, kik a felelősek ezért?
Veszem a fáradságot és bejelentést teszek a verseny hivatalhoz!
Azért megemlítem nekik az új lap körüli kötelező kötelezettségünket!

A felháborodott Kiskakas!

« Válasz #97 Dátum: 2014. Június 18. 16:16 »
Kedves Kokas!

Ha már az egyenlő mércével mérés elvét oly fontosnak tartja, nézze már meg, kérem, a Méhészet-ben melyik oldalon található a Méhészújság cikkeinek listája, esetleg azok rövid kivonata. Azt sem bánom, ha egyhónapos lemaradásban találja meg a kérdéses recenziót...

A jól elkészített bográcsos kokaspörkőtt és az egyenlő mércével mérés odaadó híve: Arisztaiosz

*

Geddekas

• 5859
« Válasz #98 Dátum: 2014. Június 18. 21:37 »
Mellélőttél komám.
Az élet a legjobb tanítómester, eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli. Bár az erdő zsugorodott, de a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert annak a nyele fából volt, és azt hitték, hogy közülük való.

*

zümi

• 1382
« Válasz #99 Dátum: 2014. Június 20. 05:14 »
                                                                   Aktuális
                                                           VIS MAIOR KÉRELEM
2014. 06. 19.
Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Intéző Bizottságának 2014. június 12-én megtartott ülésén, a vezetőségi tagok, a beérkezett, és rendelkezésre álló adatok alapján, értékelték az eddig eltelt termelési időszakot. Az egyeztetést követően, egyhangú állásfoglalás született arról, hogy dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter úr részére, készüljön a méhészeti ágazatot érintően egy átfogó szakanyag. A Magyar méhészeti szakágazat esetében, az eltelt 5 esztendő során, 4 évet érintően jelentős terméshozam kiesés volt tapasztalható, ezáltal az elvárható gazdasági bevételek elmaradtak. Szükségesnek és indokoltnak látjuk a szaktárca anyagi támogatását igénybe venni, amelyet illetően vis maior kérelemmel fordulunk az agrártárca irányába.

A termelési adatokat közlő méhészeknek megköszönjük a szakmai információt, adataikat a személyiségi jogokra tekintettel anonim módon kezeljük. Továbbá köszönjük a megyei szaktanácsadói hálózat tagjainak, az adatszolgáltatásban nyújtott gyors és hatékony segítségét.

OMME Intéző Bizottság           

Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #100 Dátum: 2014. Június 20. 06:42 »
Szia Zümi!

Tudom,hogy azzal a nézetemmel,hogy ezt az ötletet nem támogatom, nem leszek népszerű!
Már jó párszor leírtam, hogy a méhészkedés ugyan olyan vállalkozás mint bármi más.
Ez újabb méhészeket fog közénk csábítani! Mi az üzenete ennek? Hát először is, hogy az IB mindent meg tesz értünk. Puncsízű,önfényező, nyájas. Másodszor, meg ha nem sikerül az év majd kapunk "segílyt".
Nem! Ez harc a fennmaradásért, és ebben a harcban csak az életképesek maradnak talpon, akik elkötelezettek a méhcsaládok iránt. Sokan a méhészetet egy biznisznek tekintik, szaktudás és szakmaszeretet nélkül vágnak bele.
Lehet menni nyafizni, de abból még soha semmi jó nem sült ki.
Most a legújabb őrület, hogy csak akkor kapnak a földbirtokosok földalapú támogatást, ha tartanak állatokat is.
Hajrá! Mindenki tartson méheket.
http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/megdobbentek-a-gazdalkodok-allatok-nelkul-nincs-penz-558665
Nagyernyei Attila

*

zümi

• 1382
« Válasz #101 Dátum: 2014. Június 20. 20:09 »
Szia Attila!
Jogos a felvetésed!
Már a csapból is a méhészkedés folyik ::) Képzeld egyik ismerősöm mesélte, hogy még munkanélkülin keresztül is elvégezhető a méhész tanfolyam!!!
Mi ez ha nem felhívás?
A sok kezdőből arányában maradnak is akik ténylegesen méhészkedni fognak (méhtartóvá válnak). Szóval csak többen leszünk "ha tetszik ha nem."
Arra leszek kíváncsi, ki hova pakolja majd méheit ha elfogynak a vándortanyák, vándorhelyek? Egymás nyakába?
Háznál lesznek majd a telephelyek?
Előre is üdvözlöm a szomszédjaikat :-[

Az lenne a gyógyír "szanálás" hogy egy kezdő sem vehetne igénybe semmilyen támogatást legalább 5 éven  keresztül!

Üdv: Zümi
Mindig arra kell törekedned, hogy a legjobb legyél, de sosem szabad elhinned, hogy az is vagy.

« Válasz #102 Dátum: 2014. Június 21. 07:44 »
Érdekes kérdés a vis maior és azért valahol jogos lehet,de fontos lenne elválasztani az időjárásból eredő veszteséget a szimpla hülyeségtől.(Mondjuk az idei legjobb 10% eltérése a sokéves átlagtól adhatna némi támpontot...)Tudok olyanról,akinek még akkor sem lett volna akácméze,ha optimálisak a körülmények,mivel "hozzáértésével" sikeresen gallyra vágta az állományát.Vagy aki bemegy még pár száz családdal a már amúgy is agyonterhelt legelőre,na az vessen magára és majd küldöm a kombájnt.
Mondjuk én előnyben részesíteném azokat,akik bizonyítottan évek óta állóban méhészkednek.Gondolom valahol belátható,hogy őket miért.
Még mielőtt valaki lenyakazna,mi vándorlunk,tehát magam ellen is beszélek. :)
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”

« Válasz #103 Dátum: 2014. Június 21. 08:19 »
Lindzzy!
Senki nem fog lenyakazni, azért van a Méhészklub, hogy kibeszéljük közös dolgainkat.
Tehát azt tudjátok én nyíltan ellenzem a vis majort!
Kifejtettem többször,hogy miért. Biztosan áldozatul esik több olyan méhész is aki vastagon megérdemli, én akkor is azon az állásponton vagyok,hogy nem kell a tovább gyarapítani a méhészek (méhtartók) táborát.
Persze az OMME mindent megtesz értünk, de engedjétek meg, aludtam a dologra egyet,és most is úgy érzem ez pozíció védés a részükről. Tiszta politikai trükkökkel manipulálják a tagságot.
Miért bátorkodom kijelenteni, hogy nincs reális alapja vis majornak?
1.
Réges-régen fel kellett volna mérni a "kárunkat".
De milyen kárról beszélünk? Ha valaki elvándorolt Tolna megyéből Nógrádba, és alászaladt az az Ő sara.
Többször írtam mondtam, hogy a méhészkedés egy vállalkozás. Ebben benne van a bukta is.
2.
Mi a felmérés alapja? Az őszi beteleltetett állomány, vagy az akácon termelő?
Akkor mindenki maximális méhcsalád számot fog jelezni.
Felmérték a méhegészségügyi felelősök, vagy a szaktanácsadók a vis major igény bejelentésekor, hogy milyen a méhcsaládok állapota?
3.
Még két nagy reményt adó mézelő legelőnk vissza van! Nem korai a kesergés?
4.
Ez egy újabb bedobott csont! Rágódjunk rajta, aztán kipukkad mint a többi lufi.
5.
dr. Mészáros László márciusban (a szezon előtt) azt nyilatkozat, hogy jók a kilátások.
Szerintem egy magas lesen ülhetett mikor ezt nyilatkozta.
Mi történt az óta? Leszállt a földre, és megkérdezett néhány méhészt.

Tudnék ajánlani egy valós vis major igényt nekik!
A neonikotinoidok által legyengült méhcsaládok termelésből való kiesését!
Ja, hogy ez nem bizonyított!
Ha az OMME monitoringjára vártok, akkor soha nem is lesz.
Előbb meg kell tanulniuk szakszerűen mintát venni, más fejlettebb ország tecnológiájának, vizsgálati módszereinek átvétele után, nálunk is kiderülne az amit most még mélyen titkolnak,sőt nyíltan reklámoznak.
Nyolc évet fecséreltek el makacsságuk miatt!
Egy szó mint száz,semmiféle szakmailag megalapozott, komoly, reális esélyt nem látok arra,hogy a kormány részéről valaki, érdemben foglalkozzon ezzel a kérdéssel.
Vagy alany jogon fog járni mindenkinek? Csenget a postás és kapjuk a lóvét?
Szerintem ez egy öntömjénező, minden valóság alapot nélkülöző, de jól hangzó újabb piár fogás.
Egy kicsit több információt kéne a méhészeknek csöpögtetni, esetleg a véleményünket megkérdezni, azoknak akik belőlünk élnek!
Bár most az OMME honlapja meglepően aktív.
Csak használ a dorgálásunk!
Egyébként Lindzzy gondolatival zárom soraimat.
Még mielőtt valaki lenyakazna, szeretném közölni veletek lassan egy hónapja etetek.
Talán cukrot fogok kapni? Már csinálom neki a helyet.
Nagyernyei Attila

« Válasz #104 Dátum: 2014. Június 21. 08:37 »
Lepacsizhatsz a férjemmel,ő is megszüntetné az összes támogatást. :) Én kicsit érzékenyebb vagyok szociálisan,pár embert azért tényleg sajnálok,mert önhibáján kívül kerül rossz helyzetbe.
„Ha meg tudjuk változtatni önmagunkat,
a tendenciák is megváltoznak a világban.
Ahogy az ember megváltoztatja a saját természetét,
úgy fog irányába megváltozni a világ hozzáállása.
Nem szabad arra várnunk, hogy lássuk, mások mit tesznek.”