Kedves Jani bátya!
Ha ön is a megszólítottak közé sorolja magát, akkor feltehetően önt is megszólítottam. Sajnálattal közlöm, sem hátszelem, sem"tanácsadói köröm" nincs, nem képviselek senkit, nincs érdekeltségem a vegyszerlobbiban, növényvédő-szert sem értékesítettem soha. Ugyan egyesületi tag vagyok, de semmilyen kapcsolatom nincs a "felső vezetőséggel", tőlük sem tanácsot, sem instrukciót soha nem kértem és kaptam. Amit képviselek, az kizárólag a saját véleményem, melyet sekélyes ismeretanyagom és neveltetésemből adódó morális álláspontom alapoz meg. Pontosan ezek miatt vélekedem másképp, mint ön: ez a Klub és hangadói azok, melyek szerintem "nem üti(k) meg sem az erkölcsi normáknak, sem a józan paraszti észnek a színvonalát".
Mindezeket csak az én nézőpontom alapján, személyes véleményként írom le itt és a Fórumon is. Ha ön másképp látja, az ön ügye. Egyszer sem minősítettem az ön személyes aggódását, mert nem érint és nem érdekel. Mint írtam, egyesületi tag vagyok, de én önökkel szemben nem aggódok az Egyesületért, mert nincsenek személyes ambícióim, nem áhítozok sem küldötti, sem vezetőségi poszt után. Nem aggódok a szakmaiságért sem, annak letéteményesei a jelenlegi vezetésben teszik a dolgukat. Jól teszik, s Nagyernyei Attila hiába igyekszik most beütni az éket a szaklap szerkesztője és a vezetőség közé, megítélésem szerint ez a próbálkozása is hiábavaló. A jelenlegi vezetés természetesen követhet, követ el hibákat, mindannyian emberből vannak. Végső soron majd az egyesületi tagság lehet képes megítélni: döntéseikben a pozitív vagy negatív elemek domináltak-e. Ha pozitív az előjel, megerősítik őket, ha negatív, új vezetést választanak. A tagság, s nem az önjelölt, húsosfazék után nyújtózkodó, ácsingózó "megváltók". Az egyesületi élettel nem igen foglalkozom, s ha netán a véleményem egybevágna némelyik vezetőével, annak egyedüli oka, hogy esetleg egyféleképpen vélekedünk bizonyos dolgokról. Nincs késztetésem, hogy a sajátomat másokéval egyeztessem. Vannak természetesen személyes rokonszenv és azonos gondolkodás következtében kialakult kapcsolataim is, de az Egyesület vezetésében még személyes ismeretségem sincs.
Ennyiből gondolom látszik, hogy érdeklődésem az egyesületi élettel kapcsolatban tangenciális, megélhetésemet sem a méhészet adja. Egyszerű hobbiméhész vagyok, nem is tervezem a megélhetési méhészkedésre áttérést. Munkámból adódóan sem tudnék jelenleg elegendő időt szakítani rá, s hála Istennek, nem is kényszerülök megélhetési méhésszé válni. Majd talán a nyugdíjas években teljesedhet ki jobban ez a kedvtelésem, de azt egyrészt -néhány "jóakaróm" várakozása ellenére- még meg is kell érnem, másrészt nagyon sok olyan téma foglalkoztat, mely képes kitölteni a szabadidőmet. Egy ideje egyre inkább elvarázsol a vadméhek világa, s több éve kísérletezek a telepítésükkel, valamint az élő- és táplálkozási területüket biztosító "megporzó legelő" fajösszetételével. Erősen foglalkoztat a méhlegelő témaköre, keresem az egzóta dendroflóra potenciális legelőt (és egyéb gazdasági hasznot) biztosító képviselőit is. Mindezek ellenére nem kívánok "kutatni", kedvteléseimet a vállalkozásunk jövedelméből finanszírozom. Nem idegen tőlem az ökológiai gazdálkodás témája sem, éveken keresztül vizsgáltam, hogy a mi kertészeti nagyságrendünk mellett milyen lehetőségei vannak a bio-módszereknek. Nem lehetetlen a biológiai növényvédelem alkalmazásával folytatott gazdálkodás a kertészetben sem, de a jelen gazdasági környezet és a mi nagyságrendünk lehetőségei nem igen támogatják e módszer terjedését, ezért nem is álltunk át, maradtunk az integrált növényvédelem mellett.
Azért igyekeztem ilyen részletesen "kitárulkozni", hogy világossá tegyem: kizárólag a saját véleményemet írom le itt, nem vagyok senki szócsöve, saját portékámat hozom a "piacra". Nem érdekelnek az elnöki találkozók, nem érdekel az OV, Küldöttgyűlés, s az ott elhangzottak, a pénzügyi beszámoló, a mérleg és a közhasznúsági jelentés sem. Olvasom a szaksajtót, az OMME honlapot és még egy sor internetes honlapot is. Mindegyiket a saját szűrőmön keresztül teszem mérlegre, a levont következtetéseim is a sajátjaim. Ezért nem tervezem, hogy kérdését továbbítom az illetékeseknek, mert egyrészt nincs ismeretségem, akinek a kérdést fel tudnám tenni, másrészt ha lenne sem érdekel ez a téma. Engem kizárólag a szakma érdekel, azon belül is elsősorban annak a saját szakmámmal, érdeklődési körömmel átfedő aspektusai. Ha a "váltólázzal" kapcsolatban néha megszólalok, az sem az érdekeltség mián van, kizárólag a kérdés morális oldala az, amit alkalmanként nem hagyok szó nélkül. Ahogy írta: kizárólag az empátia vezérli a klaviatúrámat, ha néha megszólalok. Kérem, fogadja el, hogy létezik "másság" is, s a dolgok nem feltétlenül feketék vagy fehérek. Ha majd a szakma dominál a honlapon, igyekszem a lehető legempatikusabban megnyilatkozni, az általam elsajátított ismeretanyagot közreadni, de a karaktergyilkossághoz, személyiségromboláshoz, hatalmi ambíciókhoz továbbra sem tervezem, hogy asszisztálok.