2017.január 18-án jogerőre emelkedett az OMME új alapszabálya.
Szabálytalanul.
Az őszi küldöttgyűlésre már egy új, átdolgozott alapszabályt kell
Ahhoz a munkacsoportnak már régóta dolgoznia kellene.
Még arról se tud döntést hozni a szervezet, hogy szövetség legyen-e az OMME.
Csuja László valótlanságot mond az OMME telefonköltségekkel kapcsolatban.
Az összes költség havi bruttó 5.600 Ft, mert mindenkinek flotta profi csomagja van.
Már a felvezetéskor ki vagyon jelölve az OMME tisztségviselőinek az új ellensége.
Az új informatikai rendszer lassan halad. (Tehát új honlapja is lesz az OMME-nak.)
A célegyenes vége felé járunk.
Kész a szerződés, jövő héten hétfőn, vagy kedden kerül aláírásra.
Hát nem kapkodták el. Már januárban az asztalukon volt két ajánlat.
A munkacsoportoknak kreatívaknak kell lenni, és ötleteket adni.
Ja. Persze. Majd kiheréli az elnökség. legalábbis eddig történt ilyesmi.
Varga Karcsi is hozzászólt és felhívta a figyelmet, hogy a tengelysúlymérés drága dolog lehet. 300 000 Ft-náll kezdődik a bírság. Egyéb esetekben javasolja kifogásolni az eljárást, mert nem minden rendőr ismeri pontosan a szabályokat.
Mészáros László a övedéki engedélyekről beszélt. Elmondta, hogy adóraktár köteles tevékenység a mézbor készítés. Kecskemét környékén van egy méhész, aki már rendelkezik ilyen engedéllyel és készít mézbort. Petneházi Attila (Cegléd) erősen vitatkozott egyes kijelentéseivel. Nem nagyon értettem, hogy mi volt vitatható, mert nem ismerem a témát.
Fekete József Brosshoz hasonlóan feszegette a szervezeti átalakulást. Ő is a szövetség felé szeretné a szervezetet alakítani. Fontosnak tartja, hogy a küldöttgyűlés létszáma legalább a felére csökkenjen. Az új nemzeti programról is beszámolt és a KKV bejelentés szükségességéről.
Az egyesületek a kérelmeiket március 25-ig nyújtsák be az OMME-ba és az OMME csatolva az igazolásokat továbbítja.
Erdélyi János vezette Érdi Méhészszervezet megszűnt.
Bross igen erőteljesen kiakadt a gyantaszűrés ügyben. Ennek nem értem az okát. Sőt nem is akarom megérteni. Miért? Mert nagyon mélyen értem a gyantaszűrés okozta problémát. Azt mondta Bross, hogy Tóth Zoltán súlyos károkat okoz magatartásával az OMME-nak. Szerintem viszont ebben az értékelésében súlyosan téved Bross. Nemcsak szerintem.
Azt állította Bross, hogyha Tóth Zoltán mellé áll, akkor veszélyezteti az OMME szavahihetőségét, és az ő személyes szavahihetőségét is.
Beszélt Bross a 2015-ben lezárult EU mézvizsgálatról. Elmondta, hogy nagy a hamis mézek aránya. Elmondta, hogyan tájékoztatta a magyar EU képviselőt és kérte felszólalásra egy EU rendelet módosítása érdekében. Ha ebben a rendeletbe a méz is bekerül, akkor jobban lehetne küzdeni a hamis méz importja ellen.
Bross szerint törvényi akadálya van annak, hogy önálló Méhészeti Intézet alakuljon. Vagyis ez a téma szépen el fog süllyedni szerintem. Pedig akkor nem sikerül valami, ha nem akarjuk.
Itt esett szó a méz kerekasztal tárgyalásról és Bross szerint az OMME ne mondja meg, hogy mik a fajtamézek mérhető jellegzetességei. Cserényi doktor felállt és részletesen taglalta, hogy nem lehetetlen a fajtamézek paramétereinek meghatározása.
Lászlóffy még azt is elmondta, hogy nincs a méhviaszra EU szabvány. Szerintem ez nagyon nagy baj. Kezdeményezni kellene.
Tóth Péter éves melójáról beszámolt. Több olyan készítményt elhadart, ami szinergens hatása miatt korlátozandó. Bross hozzátette, hogy Magyarország nem tartja be a derogációs szabályokat. Nem részletezte, hogy mit nem tart be Magyarország.
Rádi Tibor rövid volt, csak a két új etikai problémáról számolt be. Egyik szomszédjogi probléma.
Ficzere szépen lassan és érthetetlenül elmondta a szokásos mondandóját. Az új alapszabályhoz kellene szabni a belső szabályzatokat.
A 2017-es munkatervhez március 19-ig lehet javaslatokat benyújtani. De jobb lenne március 16 reggeléig, hogy az OMME elnöksége megtárgyalhassa.
Nagyernyei Attila elég hosszan hozzászólt és a kft tevékenységének átláthatóságát hiányolta.
Jelentős vita bontakozott ki arról, hogy átalakuljanak-e egyesületté az OMME helyi szervezetei. Pro és kontra sok érv hangzott el sok ember részéről. Személyes véleményem, hogy nagyon nehéz dologra vállalkozik Bross és Fekete. Nehezebb, mint a kínai méz kipasszírozása Európából.
Csuja elmondta, hogy a gyantakezelés laborvizsgálatokkal rendkívül könnyen tettenérhető lenne, ha meglenne az akarat. Elmondta, hogy miket veszít el a méz és felhívta a figyelmet arra, hogy Tóth Zoltánnak inkább köszönetet kellene mondani amiért európai üggyé tette a gyantakezelést. Ez biztos, hogy fáj a mézüzem tulajdonosoknak, de nem fáj a méhészeknek. És az OMME a méhésztársak érdekképviseletét látja el. Csuja elmondta, hogy 2016 februárja óta tilos a gyantakezelt mézet USA-ba bevinni tilos és kifogásolta, hogy ez nem eléggé publikus. Ezen Bross megsértődött és borzasztóan megharagudott Csujára, mert szerinte Ő már ezt sokszor sok helyen elmondta.
Halkan kérdezem, hogy ha ez így van, akkor miért hatott minden méhészre felfedezés erejével Tóth Zoltán kezdeményezése? Be kell látni, ez az OMME már nem a 4 évvel ezelőtti OMME. Tiszta beszéd, őszinte cselekedet ma már többet ér, mint 4 éve.