Gőzölgő

• 4410 válasz
  • 1745167 megtekintés
Re:Gőzölgő
« Válasz #3990 Dátum: 2019. November 26. 13:41 »
Kedves Nyuszt!

Természetesem nem.
Itt sajnos már családokról nem is beszélhetünk. Néhol volt csupán 10-20 méh a kaptárban, 2-3 helyen 2-3 keskeny léputcányi nép (1/2NB). Az atkafertőzöttség és a rablások következtében már elpusztultak a családok.
A megsemmisítés a keretekre és a használhatatlan kaptárakra vonatkozik, hiszen életképes méhcsalád tulajdonképpen nem is volt.

*

nyuszt

• 131
« Válasz #3991 Dátum: 2019. November 26. 15:58 »
Nomader  !  Ezzel a kiegészítéssel teljesen korrekt a beszámoló ! Üdv: nyuszt

*

Bicska

• 601
« Válasz #3992 Dátum: 2019. November 26. 16:53 »
És folytatása következik! A jövő héten körbejárunk minden általunk korábbról már ismert elhanyagolt telephelyet. Van, ahol zsinórban öt éven át talált nyúlóst Szabó Laci, tavaly egy másik eü-s vizsgálta.... Akkor állítólag rend volt... Meglátjuk. Ha hanyagságnak a jelét fedezzük fel, akkor fotó, GPS koordináta, és hatóság értesítése a velük megbeszéltek szerint. Ha tudtok ilyenről, ne késlelkedjetek! Összefogással menni fog.
"Vassal csorbitott csontváz-leletek
mutatják, hogy itt mivé lehetek,
ha mellemre kitüzöm jeletek, -
csirkefogók! Nem játszom veletek!"

« Válasz #3993 Dátum: 2019. November 26. 18:51 »
Én is részt vettem a mai akcióban.
Csak a döbbenetemnek tudok hangot adni.
Sajnálom azokat a méhészeket akik ennek az elhanyagolt méhészetnek(?) a közelében vannak.
Vagy 10 éve pont ezen a helyen voltam akácon, így elég érzékenyen érintett a látvány.
Mindenki hibázhat, de az attól több.
Sajnos a szétrabolt családok, a szabad kijárónyílások óriási veszélyt jelentenek.
A méhész ígéretet tett arra, hogy befejezi a tevékenységét, amit nagyon helyeseltünk.
Az a néhány családroncs pedig szerintem a Karácsonyt sem éri meg.
Összességében lehangoló, elszomorító volt a mai látvány.
A Szekszárd környéki kacatos méhészek sem ússzák meg!
Rendet fogunk tenni, erőből a hatóság támogatásával.
Nem túl népszerű az önvédelmi akció, de ez most mellékes.
Aki tudja, hogy nincs nála minden rendben, és kívánni valókat hagy maga után a méhtartása, az iparkodjon helyreállítani a rendet, mert nincs kecmec.
A jó szó ha nem használ, jön a kényszerítés.
Sajnálom.
Nagyernyei Attila

*

Bicska

• 601
« Válasz #3994 Dátum: 2019. November 27. 09:17 »
Kiegészíteném, hogy folytatjuk a teljes megyével, jövőre pedig, ha szükség lesz rá (ne legyen!) meg fogjuk kezdeni a súlyosan atkafertőzött méhészetek, családok felszámolását. Ne feledjétek, erre törvény adta lehetőség van!

« Válasz #3995 Dátum: 2019. November 28. 19:13 »
Ezt üzeni nekem kivancsi111, 30 napra száműzött...
"Remélem eltakarítják a Klubvezetőt a méhészek világából azokkal együtt, akiket képvisel, mert különben ennek a szakmának ebben az országban vége. Aztán nekem 111 ..."
Ne reménykedj, vannak még tartalékaim.
Így lesz igazán béke!
Aki nektek nem tetszik, azt el kell takarítani.
Érik az egyesület szakadása?
Ezzel ezt éritek el.
Nálatok a béke kifejezése ismeretlen.
Nagyon jó helyen vagy odaát.
Nagyernyei Attila

*

izso60

• 573
« Válasz #3996 Dátum: 2019. November 28. 19:23 »
Üdv.Uraim!
Nagyernyei Uram!
Mindenkit gáncsoskodással cimkézhetsz akinek más a véleménye.
Ki is tilthatsz bárkit a ki kritikát mer megfogalmazni,sőtt nemhogy megteheted,meg is kell tenned,hiszen ha nincsen más vélemény akkor jön a béke szigete.
Szerinted,csak azok az emberek ezt sem úgy gondolják,erről is más lesz a véleményük,ha rugdosod a falat akkor is.
Béke sosem volt és nem is lesz!
Legfeljebb képes leszel arra hogy elfogadod a demokráciát és nem "veszed el a szót SENKITŐL" sem itt sem máshol!
Akkor idővel formálódik a jó értelemben vett demokrácia.
Amit Te vagy Ti szorgalmaztok az az ellenkezője,azt diktatúra-ként ismerünk,már aki ismeri.
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 28. 19:53 írta izso60 »

« Válasz #3997 Dátum: 2019. November 28. 20:27 »
Ezt írja izso60:
"Ki is tilthatsz bárkit a ki kritikát mer megfogalmazni,sőtt nemhogy megteheted,meg is kell tenned,.."
Akit kitiltottam általában obszcén szavakat használt, vagy olyan szinten személyeskedett, hogy az már sértő volt.
A MÁS vélemény miatt senki nem lett, és nem is lesz kitiltva.
Mondjuk nekem izso60 stílusa is idegen, de ez az ő dolga.
Nagyernyei Attila

« Válasz #3998 Dátum: 2019. November 29. 01:22 »
Az elhanyagolt méhészet az, amiben még vannak méhek, de már nem foglalkoznak vele.
Ha a méhek kipusztulnak, 1 hónap se kell, a molyok mindent megesznek, mézet is, és abba már méhek soha többé nem mennek bele.
Ezért nincsenek több éves méhekre veszélyes elhanyagolt méhészetek.

« Válasz #3999 Dátum: 2019. November 29. 19:32 »
Vivaldi!
Azért ezt egy méhegészségügyi konferencián ne add elő ha kérhetlek.
A nyitott, be nem zárt kaptárak óriási veszélyt jelentenek a röpkörzetben lévő méhészetekre.
Idegen rajokról még nem hallottál?
Szívesen költöznek be az ilyen lepukkant, elhanyagolt kaptárakba, és már kész is a baj.
És te azt tudod a méhek mitől pusztultak ki?
Ha nyúlós vitte el őket, nincs miről beszélni, de azt gondoltam te ezen már rég túl vagy.
Tolna megyében 16 évig voltam méheüs, és szerveztem és szervezni is fogok továbbképzéseket.
Szívesen meghívlak, és ezt ne vedd rossz néven.
Ott nincs cikizés, mindenki tanulni ül be a padba.
Egyébként én magam is tapasztaltam ilyent, hogy a kipusztult (nyúlós) családokat lekutatták, és több méhészetbe átterjedt.
Nem ragozom tovább, ezt benézted.
Nagyernyei Attila

« Válasz #4000 Dátum: 2019. November 29. 21:35 »
De, hallottam. Olyat is hallottam meg láttam is és nálam is volt, hogy beköltöztek rajok a kaptáramba.
Ennek két feltétele van. Hogy legyen benne mézes keret és legyen rajta valami féle bejáró.
Az pedig mindenki tudja, hogy ha maradnak üres lépek, milyen nehéz megőrizni őket a molyoktól. Általában egy hónap alatt végeznek a molyok egy kaptár lépkészletével, de nyár közepén még három hét se kell.
No, már most, ha az illető tulajdonos kénezi a lépeit akkor az már nincs elhanyagolva.
Arra pedig, hogy a molyok által szétrágott keretekre beköltözzön akármi, amióta az eszemet tudom , és méhek között vagyok, még nem volt példa, pedig ez már majdnem 60 év.
Persze a fehér asztaltól, és olyanoknak akik nem gondolkodnak ez eszébe sem jut.
Viszont ez az igazság.
Nálunk például Petróciéknál, egy nyúlós miatt felszámolt, ám kiégetetlen kaptárok 8 évig voltak csak úgy kidobva, és abba nem ment bele nem hogy raj, de még darázs se. Ott ahol 45 család van átlag négyzet kilóméterenként. De ez nem annyi, mert ősszel télen és tavasszal úgy össze vannak zsúfolva, hogy négyzet kilóméterenként 100 család is van.
Ennek ellenére persze a a hanyagság az hanyagság, és semmi esetre sem üdvözlendő.
De, nem kell szakmaiatlanul megkongatni a harangot, több éves üres kaptárok miatt.
Az viszont, hogy te valaki magán tulajdonára be menjél , külön engedély kell.
Nem olyan egyszerű az, hogy csak úgy berontunk.
Ha perre kerül a sor, akkor viszont nagyon meg kell nézni, bizonyítható e az újra fertőződés veszélye.
 A veszély abban van , amikor jövőre , meg azután, meg azután, és kitudja még meddig, valóban olyan magára hagyott méhészetek lesznek, amiben még van méh, de már nem foglalkoznak vele, és terjeszti az atkát nyúlóst stb. a lerabolásakor. Vagy ha kipusztulnak a méhek, de még nem ették meg a molyok a lépeket.
Ezt viszont napra készen kéne kezelni valahogy valakiknek, ez is elég probléma lesz. A több éves üres kaptárokkal foglalkozni felesleges.
« Utoljára szerkesztve: 2019. November 29. 21:44 írta Sagittarius A »

« Válasz #4001 Dátum: 2019. November 29. 22:57 »
Kedves Sagitarius!

Igazad van a magántulajdonú területekkel kapcsolatban. Mindenkit óvva intek a hirtelen felindulású cselekedetektől. Ha lehetséges fel kell venni a méhészet, vagy a terület tulajdonosával a kapcsolatot a látogatás engedélyezése miatt, ez saját magunk védelme miatt elengedhetetlen. Ha ez nem sikerül, akkor az állategészségügy segítségét kell kérnie az illetékes eüsnek, hidd el sikerülni fog.
Ha állami erdőről van szó, akkor más a helyzet. A helyi kerületvezető erdész tapasztalataim szerint mindig segítőkész, ha ez nem sikerül akkor a területi igazgatósághoz kell fordulni az állategészségüggyel karöltve.
Ezek nem lehetlen feladatok, csak akarni kell és megoldható a dolog.
Azt a véleményedet amit az évek óta elhagyott rohadó méhesekről fenntartasz viszont nem osztom. A te nézőpontodból ez nem kockázatos. De nézd egy laikus szemével. Te vennél háztól tejet azután, hogyha csak lábtól nyakig szaros teheneket látnál minden háznál?

Üdvözletem

*

Bicska

• 601
« Válasz #4002 Dátum: 2019. November 30. 08:27 »
Na Vivaldi, nem értünk egyet!

Nagyon nincs igazad.

Ez az ember állatkínzó, és veszélyeztette a környező méhészeteket. Terjesztette szépen az atkát, és még ki tudja mit. De ha így érzed, mosdasd a szerecsent....

« Válasz #4003 Dátum: 2019. November 30. 09:38 »
Nem tudom kiről van szó, én csak nagy általánosságban írtam.
'992-től vagyok méh egészségügyi felelős.
Nem tudom a számát sem , hogy mennyi nyúlós volt ez idő alatt, amit valahogy felszámoltunk.
Ebből legtöbbször álló méhészetben volt, tehát olyanoknál akik nem is vándoroltak.
Ezért van olyan gyanúm, hogy általában vándorméhészek hozták be a területre.
Ebből egy esetben volt bizonyítható, hogy nyolc év után elővett kiégetetlen kaptárokból kapták meg azok a családok, akiket beletelepített egy okoskodó vállalkozó, Petróci István. Aki mikor elé tártam a dolgot, arra hivatkozott, hogy " Hol van az már". Már mint a nyúlós a kaptárból. Tehát ennyi volt a tudása a dolgokról. / Most sincs sokkal több./
Minden más esetben rablott mézzel terjedt.
De, ha igaz lenne a ruhával, cipővel, méhészkalappal való terjedés, akkor már nálam is lett volna, mert én voltam az akinek legnagyobb esélye lett volna, és méhei is vannak, hogy bevigye a méhészetébe.
De, nálam nem volt soha, pedig én találtam, és számoltam fel az állatorvossal együtt nem is egy fertőzött méhészetet.
Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a hanyagság az hanyagság, de nem kell minden esetben pánikba esni, ha több éves üres kaptárokat lát valaki.
Véleményem szerint elég baj lesz a frissen felhagyott méhészetekkel foglalkozni.
Ez abban az esetben ha a méheladás piac bedugul, mert annyi lesz az eladó méh, hogy már nem kell senkinek, azonnal égető problémává válik.
Hogy ez mikor lesz, jövő tavasszal, vagy csak azután, azt én nem tudom, de biztos, hogy lesz.

*

Bicska

• 601
« Válasz #4004 Dátum: 2019. November 30. 22:09 »
Ezt eddig értem. Viszont! Ha zárlat lesz egy ilyen finoman szólva gondatlan méhész miatt, akkor a helyi méhészek nem vándorolhatnak ki, az anyanevelő (Illés Sanyi) nem tud anyát eladni. Ők persze erre nem kapnak kártérítést.. Az, hogy Te nem számoltattál fel ilyen méhészeteket, az a te dolgod. Mi az ilyet nem fogjuk eltűrni, és félre értés ne essék, ha nem lett volna ordító a baj, a hatóság sem cselekszik.